اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  مرکزی

صنعت بتن از فقدان نظارت کافی رنج می‌برد/ کاهش زمان ساخت ساختمان با بتن‌های توانمند

عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اراک با بیان اینکه صنعت بتن به‌رغم پیشرفت‌ها از فقدان نظارت کافی رنج می‌برد گفت: کنترل کیفیت، نظارت حین اجرا، کار تیمی همه عوامل ذینفع در موضوع، موجب تحول و دستیابی به اهداف و ارتقای کیفیت ساخت خواهد شد.

صنعت بتن از فقدان نظارت کافی رنج می‌برد/ کاهش زمان ساخت ساختمان با بتن‌های توانمند

به گزارش خبرگزاری فارس از اراک احسان الله ضیغمی امروز در سمینار آموزشی بتن‌های پرمقاومت، توانمند و بازیافتی اظهار کرد: بعد از آب بتن پرمصرف‌ترین ماده مورد استفاده بشر است در یک مطالعه نشان می‌دهد که مقدار مصرف بتن در دنیا در هر سال معادل ۳.۸ تن به ازای هر فرد است.

وی افزود: در فرایند تولید سیمان به ازای هر تن سیمان ۹۲۷ هفت کیلوگرم گاز دی‌اکسید کربن تولید می‌شود گازی که یکی از عوامل اصلی گرمایش زمین و بروز تغییرات اقلیمی است.

عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اراک بیان کرد: در سال‌های اخیر در ساخت ساختمان‌ها به طراحی معماری، سازه، تأسیسات مکانیکی و برقی توجهی بیش از پیش داشتیم اما علیرغم استفاده وسیع از بتن در کشور ما و ساخت اکثر سازه‌ها و ابنیه با بتن به دلیل عدم توجه و به‌کارگیری اصول تکنولوژی بتن و استفاده از بتن به طور سنتی معضلات مختلفی از جمله طولانی شدن زمان اجرای پروژه‌های ساخت، مصرف بیش از اندازه مصالح مانند سنگ‌دانه‌ها، بتن و فولاد، حجیم بودن المان‌ها و بیرون‌زدگی آنها در فضاها، آلودگی محیط زیست و کیفیت و دوام پایین بتن در پروژه‌ها به چشم می‌خورد.

ضیغمی ادامه داد: تولید سیمان در کشور در ۸۰ کارخانه در سال ۹۲ حدود ۸۰ میلیون تن بوده است که تقریباً سرانه تولید بتن دو برابر بیشتر از متوسط جهانی است.

وی با بیان اینکه ۲۵ درصد از انرژی کشور در صنعت ساختمان مصرف می‌شود اضافه کرد: بر اساس آمارهای بانک جهانی بیش از ۳۰ درصد از درآمد سرانه ملی در کشور ما صرف تأمین مسکن می‌شود به بیان دیگر هر خانواده ایرانی ۳۰ درصد از درآمد سالیانه خود را در طول عمر خود، برای بخش مسکن هزینه می‌کند که قابل مقایسه با دیگر هزینه‌های خانوار ایرانی نیست؛ این موضوع وقتی اهمیت پیدا می‌کند که بدانیم عمر مفید ساختمان‌ها در ایران کمتر از ۴۰ سال است یعنی یک‌سوم متوسط عمر مفید ساختمان‌ها در دنیا.

عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اراک با بیان اینکه صنعت بتن به‌رغم پیشرفت‌ها از فقدان نظارت کافی رنج می‌برد تأکید کرد: همگان باید پای کار باشند تا توفیق حاصل شود؛ کنترل کیفیت، نظارت حین اجرا، کار تیمی همه عوامل ذینفع در موضوع، موجب تحول و دستیابی به اهداف و ارتقای کیفیت ساخت خواهد شد.

ضیغمی اظهار کرد: در سند جامع چشم‌انداز بتن در سال ۹۲ وظایف هر دستگاه به تفصیل آمده است، سه برنامه چهار ساله(چهار سال اول مقاومت ۳۵۰)، (چهار سال دوم مقاومت ۴۵۰) و (چهار سال سوم مقاومت ۵۰۰) در نظر گرفته شده است.

وی افزود: شهرداری، سازمان نظام مهندسی، وزارت راه و شهرسازی، سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی، سازمان ملی استاندارد، انجمن‌های علمی و صنفی بتن و سیمان و شن و ماسه، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، انجمن پیمانکاران و انبوه‌سازان، آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک و مراکز تحقیقاتی دانشگاه‌ها و مردم در این سند هرکدام وظایفی بر عهده دارند.

عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اراک با بیان اینکه طبق استاندارد ۲۸۰۰ احتمال وقوع زلزله مهیب در طی ۵۰ سال حدود ۱۰ درصد در نظر گرفته شده است، تأکید کرد: بنابراین انتظار می‌رود بیش از ۵۰ سال مقاومت و عمر مفید ساختمان‌ها حفظ شود. 

ضیغمی با بیان اینکه به همین منظور موضوع کیفیت و دوام بتن به عنوان ماده اصلی احداث بنا اهمیت ویژه‌ای پیدا می‌کند؛ ادامه داد: در حال حاضر از ساختمان‌های کوتاه مرتبه و میان مرتبه وارد ساختمان‌های بلند مرتبه شدیم اما هنوز تکنولوژی‌هایی که استفاده می‌کنیم دست‌خوش تغییرات نشده است.

وی با اشاره به ضرورت توجه به موضوع تکنولوژی بتن، افزود: با استناد به نتایج به دست آمده از آنالیز و طراحی مدل‌های مختلف در این بررسی پیشنهاد می‌شود برای ساختمان‌های تا ۵ طبقه بتن مقاومت ۲۵۰ تا ۳۰۰ کیلوگرم بر سانتیمتر مربع، برای ساختمان‌های ۶ تا ۱۰ طبقه بتن مقاومت ۳۰۰ تا ۳۵۰ کیلو بر سانتیمتر مربع و برای ساختمان‌های بیش از ۱۰ طبقه بتن مقاومت ۴۰۰ کیلوگرم بر سانتیمتر مربع و بیشتر استفاده شود.

عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اراک کاهش زمان ساخت پروژه‌ها، ملاحظات معماری، بهبود کیفیت دوام و عمر بتن و کم کردن وزن بتن و فولاد مصرفی را از مزایای استفاده از بتن‌های توانمند برشمرد.

ضیغمی اظهار کرد: اگر می‌بینیم که بسیاری از پروژه‌ها با شکست مواجه می‌شود و بودجه‌های زیاد و نامعقول برای آنها خرج می‌شود یکی از دلایل عمده آن عدم رعایت برنامه زمان‌بندی مناسب است.

وی اضافه کرد: در اجرای ساختمان‌های بتن‌آرمه یکی از مواردی که می‌تواند به روند اجرا سرعت قابل توجهی ببخشد استفاده از دانش تکنولوژی بتن و فراهم آوردن شرایط مناسب برای باز کردن سریع‌تر از قالب‌های تیر، ستون و سقف‌ها است.

عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اراک ادامه داد: استفاده از نسل‌های نوین بتن‌های توانمند مانند بتن‌های الیافی در ساخت المان‌های بتن‌آرمه می‌تواند به حذف یا کاهش آرماتورهای مورد استفاده در ساختمان منجر شود و کمک شایانی به افزایش سرعت اجرای پروژه‌ها و کاهش مصالح مصرفی کند.

ضیغمی بیان کرد: استفاده از بتن‌های توانمند با مقاومت مشخصه بالاتر می‌تواند علاوه بر صرفه‌جویی در مصرف بتن و فولاد، باعث کاهش حجم المان‌های بتنی مانند تیر، ستون و دیوارهای برشی، کم شدن ضخامت سقف‌ها و افزایش فضای مفید و قابل فروش ساختمان و همچنین بهبود تأمین پارکینگ به دلیل امکان قرارگیری ستون‌ها در فواصل بیشتر نسبت به یکدیگر و لاغرتر بودن ستون‌ها شود.

پایان پیام/لیلا جلالی

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول