اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  زنجان

صرفه‌جوی ارزی۲.۲میلیارد دلاری با اجرای الگوی کشت

رییس تحقیقات و آموزش و ترویج وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه اگر طرح الگوی کشت به خوبی در سال اول اجرا و مدیریت شود، 2.2 میلیارد دلار در کشور صرفه جویی ارزی به همراه خواهد داشت، گفت: یکی ازمهمترین چالش‌های فرا روی بخش کشاورزی که امنیت غدایی کشور را به خطر انداخته است خرد شدن زمین‌های کشاورزی است.

صرفه‌جوی ارزی۲.۲میلیارد دلاری با اجرای الگوی کشت

به گزارش خبرگزاری فارس از زنجان، سید مجتبی خیام نکویی، معاون وزیر و رییس تحقیقات و آموزش و ترویج وزارت جهاد کشاورزی در پایان سفر یک روزه خود به زنجان در نشست خبری با اصحاب رسانه استان به سوالات خبرنگاران در مورد اجرای طرح الگوی کشت در کشور و مسایل مربوطه پاسخ داد.

رییس تحقیقات و آموزش و ترویج وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه یک ماه پیش سند الگوی کشت تهیه و تدوین شده است و در حقیقت وارد فاز اول اجرای الگوی کشت شده‌ایم، اظهار داشت: یکی از مهمترین مشخصه‌های الگوی کشت این است که ما متناسب با نیازی که در محصولات مختلف به ویژه محصولات استراتژیک داریم، تولید را توانیم طراحی کنیم.

وی با بیان اینکه در بخش سیفی‌جات، در هیچ زمانی نیازمان متناسب با سطح زیر کشت نبوده است، تصریح کرد: در سال اول با اجرای طرح الگوی کشت این مشکلات حل نمی‌شود، چون احتیاج به حمایت‌های مالی است و این حمایت در بودجه اعتبارات دولت میسر نشده است.

 

نظام توزیع ما نظام درستی نیست

وی در ادامه با اشاره به اینکه در حال حاضر نظام توزیع ما نظام درستی نیست، اضافه کرد: بخشی از مشکلات با اصلاح نظام توزیع قابل حل است هر چند این موضوع با اجرای طرح الگوی کشت مجزا است.

خیام نکویی با بیان اینکه ۱۳ محصول در استان زنجان، ۹۰ درصد از سطح زیر کشت را به خود اختصاص می‌دهد، افزود: اگر به خوبی مدیریت شود، شاهد افزایش تولید خواهیم بود.

رییس تحقیقات و آموزش و ترویج وزارت جهاد کشاورزی به صرفه‌جویی آب با اجرای الگوی کشت اشاره کرد و بیان داشت: در پی اجرای الگوی کشت می‌توانیم  به یک صرفه جویی ارزی در کشور برسیم، ضمن اینکه اگر به خوبی در سال اول اجرا و مدیریت شود، ۲.۲ میلیارد دلار در کشور صرفه جویی ارزی به همراه خواهد داشت.

 

وجود ۴ میلیون ۹۰۰ بهره‌بردار در بخش کشاورزی

وی در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری فارس مبنی بر اینکه با وجود ۱۲ هزار هیات علمی چرا حوزه کشاورزی نتوانسته از ظرفیت این افراد بهره بگیر و چه راهکاری برای حل این مشکل وجود دارد، عنوان کرد: در حال حاضر ۴ میلیون ۹۰۰ بهره بردار در بخش کشاورزی داریم که طبیعتا انتقال یافته‌ها به کشاورزان به یک طیف وسیع از گستردگی نیاز دارد، که متاسفانه فراگیری که شامل همه کشاورزان و بهره بردارن بشود، وجود ندارد.

وی با بیان اینکه ۳۱ استودیو برکت به همت آموزش و ترویج جهاد کشاورزی ایجاد کرده‌ایم و در حال حاضر  به بیش از ۵۰۰ نقطه کشور متصل هستیم، ادامه داد: یک بخشی از ترویج یافته‌های آموزش و دستورالعمل از این طریق به کشاورزان انتقال می‌باید.

 

۷۰ درصد از بهره‌برداران کشاورزی یا بی‌سواد مطلق و یا کم سواد هستند

خیام نکویی با بیان اینکه ما ۷۰ درصد از بهره‌برداران کشورمان  یا بی سواد مطلق هستند و یا کم سواد هستند، گفت: از این میزان ۳۵ درصد بی سواد مطلق هستند و حدود ۳۴ درصد کم سواد در بخش کشاورزی هستند و فقط ۴ درصد از کشاورزان دارای تحصیلات تکمیلی هستند.

وی اضافه کرد: بنابراین انتقال دانش و یافته‌ها هم به کسی که سواد ندارد سخت است، ضمن اینکه میانگین سنی بهره برداران ۵۲.۸ سال است.

خیام نکویی ادامه داد: ما برای این مشکل، ۴۲ هنرستان در بخش کشاورزی بازگشایی کرده‌ایم که کشاورز تربیت کنیم که در واقع نگرانی‌هایمان از بایت کشاورزی در آینده کاسته می‌شود.

وی اضافه کرد: ما به واسطه هیات علمی‌ها به دنبال این هستیم که مشکلات اولویت‌دار در بخش کشاورزی به ویژه در استان‌های دیگر را حل کنیم.

خیام نکویی به دیگر سوال خبرنگار فارس در خصوص هزینه‌های بالای کشاورزی چه برنامه ریزی‌های شده است؟ گفت: حقیقتا برای ارزان شدن باید هزینه‌های تولید کاهش یابد.

 وی با اشاره به قانون ارث و میراث اضافه کرد: ما در قانون ارث هر چقدر پیش می‌رویم زمین زراعی به قطعات خرد تبدیل می‌شود.

خیام نکویی ادامه داد: با این وجود علاوه بر اینکه هزینه تولید بالا می رود از یک سو هم زمین‌ها زراعی به سمت تغییر کاربری سوق پیدا می‌کنند و عملا بخش کشاورزی و امنیت غذایی خود را از این طریق به خطر می‌اندازیم.

 

به خطر افتادن امنیت غذایی با خرد شدن زمین کشاورزی

خیام نکویی با بیان اینکه یکی ازمهمترین چالش‌های فرا روی بخش کشاورزی که امنیت غداییمان را به خطر انداخته است خرد شدن زمین‌ها است، گفت: در این رابطه به نظر می‌رسد، مجلس مصوبه‌ای را تصویب کند که از خرد شدن زمین‌های کشاورزی جلوگیری شود.

وی در مورد وجود محصولات تراریخته در بازار گفت هیچ مجوزی برای تولید انبوه این محصولات در کشور وجود ندارد اما در دانشگاه‌ها، تحقیقاتی روی این محصولات انجام می‌شود.

خیام نکویی در خصوص طرح دولت برای توسعه گیاهان دارویی گفت: سیاست دولت سیزدهم حمایت و توسعه کشت گیاهان دارویی و تولید داروها بر پایه گیاهان دارویی است، اما مشکل اصلی دولت برای ایجاد ثروت ملی از گیاهان دارویی معضل خام‌فروشی است.

وی افزود: علت خام فروشی گیاهان دارویی این است که ما در کشور زنجیره گیاهان دارویی و پالایشگاه فرآوری این گیاهان را نداریم و گیاهان دارویی به صورت خام از کشور صادر می‌شوند.

 

وجود 2 هزار و۲۰۰ گونه گیاه دارویی در کشور

وی با بیان اینکه ۲۵ گونه از 2 هزار و ۲۰۰ گونه گیاه دارویی در کشور وجود دارد که کشت آنها کاملا اقتصادی است و می‌توانند جایگزین بخشی از صادرات نفت شوند، عنوان کرد: متاسفانه به دلیل عدم وجود فرایند تبدیل ماده خام به فرآوری این گونه‌ها به صورت خام صادر می‌شوند.

خیام نکویی با بیان اینکه گیاهان دارویی صادر شده در خارج با تبدیل به فرآوری با ارزش افزوده چندین برابر به داخل کشور وارد می‌شود، گفت: در حال حاضر در حال مذاکره با سرمایه‌گذاران بخش خصوصی در زمینه تبدیل مواد خام به فرآوری هستیم و امیدواریم تا پایان امسال چندین مورد پالایشگاه تبدیل مواد خام به فرآوری آغاز به کار کند.

پایان پیام/۷۳۰۲۱

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول