اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

دفاتر منطقه ای  /  آسیای مرکزی و روسیه

چشم‌انداز روابط ترکمنستان و روسیه؛ از تعارفات دیپلماتیک تا واقعیت‌های میدانی

به عقیده برخی کارشناسان مسائل منطقه، آنچه اکنون شاهد آن هستیم نزدیکی و گرمی روابط ترکمنستان و روسیه است که این مهم جزو اهداف «پوتین» برای شرکا و همسایگان است.

چشم‌انداز روابط ترکمنستان و روسیه؛ از تعارفات دیپلماتیک تا واقعیت‌های میدانی

به گزارش خبرنگار دفتر منطقه‌ای خبرگزاری فارس، با توجه به سفر «قربانقلی بردی محمداف» رئیس مجلس خلق مصلحتی ترکمنستان، کارشناسان معتقدند عشق‌آباد در حال نزدیک شدن به مسکو است.

«کوموش بایریوا»، کارشناس علوم سیاسی ترکمنستان در خصوص دستاوردهای سفر «قربانقلی بردی محمداف» رئیس مجلس مصلحتی ترکمنستان گفت: چرخش ترکمنستان به سوی روسیه چندان مطرح نیست.

وی افزود: ترکمنستان تنها کشور در آسیای مرکزی است که در آن تحصیلات عالی به زبان روسی وجود ندارد، جدا از یک موسسه تخصصی برای تربیت معلم زبان روسی به عنوان یک زبان خارجی، آموزش زبان روسی در مدارس رو به پایان است، در روستاها تقریباً این زبان مرده است و در شهرها هنوز کمی گرم است و مدرسه "پوشکین" تنها مدرسه‌ای است که به زبان روسی تدریس می‌شود.

بایریوا بیان کرد: مقامات روسیه و سفارت روسیه این مورد می‌دانند اما به دلایلی موضوع را با مقامات ترکمنستان در میان نمی‌گذارند.

این کارشناس مسائل سیاسی تاکید کرد: ترکمنستان و روسیه ارتباط مسافری ریلی ندارند و سفرهای خصوصی به مهاجرت برای اقامت خلاصه می‌شود. به هر حال، مهاجرت به روسیه هنوز زیاد است، اگرچه طی 30 سال اکثر کسانی که می‌خواستند این کار را انجام دهند، عشق آباد را ترک کرده‌اند. ظاهراً سیاست برخی مقامات ترکمنستان به این امر کمک می‌کند ، اگرچه کارشناسان محلی بر این باورند که مهاجرت اکنون عمدتاً دلایل اقتصادی مانند بیکاری، استانداردهای پایین زندگی، نبود چشم انداز  برای کودکان دارد، همه اینها جامعه روس زبان را به ترک ترکمنستان می‌کشاند. 

بنابراین، همکاری واقعی بین ترکمنستان و روسیه مؤید این نظریه نیست که روسیه به عنوان یک قدرت نرم حضورش را گسترش خواهد داد.

این کارشناس معتقد است هیچ یک از اینها اتفاق نخواهد افتاد، مقامات ترکمنستان اجازه آن را نخواهند داد و سخنان نمایندگان دومای دولتی فدراسیون روسیه در مورد ترکمنستان جز تعارفات دیپلماتیک نیست.

کوموش بایریوا تأکید کرد: هرگز هیچ گونه تظاهرات با موضوع روس‌هراسی از سوی شهروندان عادی ترکمن وجود نداشته است.

«سردار آیتاکف»، یکی دیگر از کارشناسان ترکمنستان در امور سیاسی معتقد است که  آنچه اکنون شاهد آن هستیم، نزدیکی و گرمی روابط ترکمنستان و روسیه است که این مهم جزو اهداف «ولادیمیر پوتین» برای "تضمین حاکمیت" با نزدیکترین شرکا و همسایگانش است.

وی افزود: در راستای تحقق این اهداف می‌بینیم که انتقال قدرت بدون هیچ مشکلی انجام و با موافقت مقامات روسی مواجه شد. «سردار بردی محمداف» رئیس جمهور ترکمنستان اولین سفر خارجی خود به روسیه را انجام داد و نشان دوستی به وی اعطا شد.

آیتاکوف در مورد منافع روسیه در ترکمنستان گفت: این منافع شامل دو بخش است که نخست یکسان سازی پتانسیل گاز ترکمنستان در بازارهای اروپایی (در حالت ایده آل، دنبال کردن یک سیاست هماهنگ گازی) و دوم جهت گیری پتانسیل ترانزیتی ترکمنستان به ایران به عنوان دوست و هم پیمان و همچنین به سمت افغانستان است. در تمام این سال‌ها عشق آباد در حال ساخت گذرگاه‌های لجستیکی از جمله راه آهن بوده است. بدین ترتیب دو گذرگاه به ایران و دو گذرگاه به افغانستان ساخته شده است.

این شرایط را می‌توان به بهترین شکل ممکن در سیاست روسیه با دسترسی از طریق ترکمنستان به ایران و خلیج فارس و اقیانوس هند مورد استفاده قرار داد. مورد دیگر وضعیت فنی زیرساخت‌ها است که باید به سطح مورد نیاز از انطباق با راه آهن روسیه برسد، زیرا راه آهن روسیه آغاز همکاری گسترده با ترکمنستان را اعلام کرده است.

پایان پیام/ح

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول