اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

سیاسی

هیچ قوه قهریه‌ای نمی‌تواند ملت ایران و عراق را از یکدیگر جدا کند

مسئول اسبق بسیج دانشجویی دانشگاه تربیت مدرس با اشاره به حماسه اربعین امسال گفت: قاعده «إیران والعراق، لا یمکن الفراق»، یک ریشه دینی دارد و هیچ قوه قهریه‌ای حتی جنگ، نمی‌تواند ما را از یکدیگر جدا کند.

هیچ قوه قهریه‌ای نمی‌تواند ملت ایران و عراق را از یکدیگر جدا کند

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری فارس، در روزهای اخیر و با برگزاری مراسم اربعین حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام، جلوه‌ای تازه از ارتباط بین ملت ایران و عراق نمایان‌گر شد. در 2 سال‌ گذشته به دلیل همه‌گیری کرونا، حضور ایرانی‌ها در مراسم اربعین کمتر شده بود ولی در اربعین امسال تاکنون حدود 3 میلیون زائر ایرانی در این مراسم حاضر شده‌اند که بنابر پیش‌بینی‌ها در روزهای آتی به عدد 5 میلیون نیز خواهد رسید.

حاضران در این مراسم مقدس معتقدند که در آن‌جا اختلاف در قومیت و زبان، محلی از اعراب ندارد. به باور کارشناسان، این وحدت بین مردم ایران و عراق، نشأت گرفته از یک‌سان بودن ایدئولوژی و اعتقادات دینی 2 ملت است. در همین مورد گفت‌وگویی با مجتبی ثابتی مسئول اسبق بسیج دانشجویی دانشگاه تربیت مدرس داشتیم که در زیر می‌خوانید:

 

 


مجتبی ثابتی، مسئول اسبق بسیج دانشجویی دانشگاه تربیت مدرس

 

 

 

فارس: در روزهای اخیر و در مراسم اربعین حسینی جلوه‌ای تازه از وحدت بین مردم ایران و عراق را مشاهده می‌کنیم. نظر شما راجع به این مسئله چیست و به عقیده شما این وحدت چه تأثیری بر روی روابط 2 کشور می‌گذارد؟

* مردم ایران و عراق یک امت واحد هستند و جدایی آن‌ها محال خواهد بود

ثابتی: پیوند ناگسستنی که میان ایران و عراق وجود دارد، به دلیل ریشه اعتقادی است که فراتر از دولت ها است. مسئله ما با مردم شیعه، انقلابی و متدین عراق، این 2 کشور را در مسئله روابط بین‌الملل و مرزها، تبدیل به 2 کشور دوست و دل‌سوز و در یک گام بالاتر تبدیل به یک امت واحد کرده است، بنابراین انشقاق بین یک امت، مانند جدایی و افتراق 2 برادر از یکدیگر است که این امری به شدت نادر و تقریباً محال خواهد بود.

در روزهای اخیر و با مراسم اربعین، ما دیدیم چالش‌هایی که در نتیجه شیطنت دولت عراق بین 2 کشور به وجود آمد، مرتفع شود و باز هم مردم شریف عراق، بهتر و مشفقانه‌تر از گذشته با قلبی سرشار از عشق از برادران و خواهران ایرانی خودشان پذیرایی می‌کنند. در این روزها به برکت اربعین حسینی منازعات سیاسی بین 2 کشور تقریباً به صفر رسیده و این بزرگ‌ترین مزیت نسبی ما است که می‌تواند مسائل مرزها و پیوند فرهنگی ما را نیز عمیق‌تر کرده و هر 2 دولت می‌توانند از آن به بهترین شکل استفاده کنند.

امت ایران و عراق با وحدت مثال‌زدنی‌شان، جور برخی از ناکارآمدی‌های تاریخی مسئولان دولت‌های ایران و عراق قبل از انقلاب اسلامی و نزاع‌های دولت عراق علیه جمهوری اسلامی ایران در زمان رژیم بعث را کشیده‌اند. این امت واحد یک عنصر فراملی است و در حال حاضر هم‌وطنان ما که وارد عراق می‌شوند، امنیت روانی، ذهنی و روحیه‌شان در این کشور، به هیچ وجه کمتر از سرزمین خودشان یعنی ایران نیست.

 

 

فارس: به نظر شما ارتباط عمیق بین دو ملت ایران و عراق نشأت گرفته از چیست و ابعاد این ارتباط را چطور بررسی می‌کنید؟

ثابتی: به طور کلی در سطح بین‌الملل، روابط بر اساس چند مبنا مستحکم می‌شوند؛ یکی از مبانی استحکام روابط، توزیع منافع است، یعنی کشورها برای اینکه قدرت‌شان را حفظ کنند، با یکدیگر پیوند اقتصادی ایجاد می‌کنند؛ این پیوند مادامی پابرجا است که مناسبات و منافع استراتژیک اقتصادی حفظ شود، بنابراین به محض اینکه کشورها دچار چالش اقتصادی شوند، پیوندها نیز دچار چالش مقطعی خواهند شد.

نوع دیگر پیوند امنیتی است که از مسئله مرزها به وجود می‌آید؛ معمولاً کشورها به دلیل قواعد ژئوپلیتیک و اهمیت راهبردی در حوزه امنیت ملی‌شان، روابط خودشان را مستحکم یا ضعیف می‌کنند و به همین خاطر است که اصولاً کشورها سعی دارند با کشورهای همسایه خودشان پیوند جدی برقرار کنند تا مرزهایشان دچار چالش نشود. مخاطرات مرزی همواره باعث سست شدن پیوندهای کشورها می‌شود و عدم وقوع آن موجب تقویت روابط کشورها خواهد شد. جمهوری اسلامی ایران با دولت عراق مسئله مرز مشترک را دارد و این در زمان رژیم بعث باعث شد که ما با بالاترین سطح چالش یعنی جنگ مواجه شویم و بعد از آن نیز مرز مشترک باعث تقویت ارتباط ما شد.

مولفه دیگر برای استحکام روابط کشورها، در حوزه فرهنگی است؛ کشورها به میزانی که از لحاظ فرهنگ به دیگر نزدیک باشند، به همان میزان پیوند سیاسی‌شان نیز عمیق‌تر می‌شود. پیوند فرهنگی میان مردم ایران و عراق از دیرباز وجود داشته و بسیاری از مسائل فرهنگی مردم عراق با مردم ایران یکسان است. فرهنگ مهمان نوازی، نجابت و بسیاری دیگر از مولفه‌های فرهنگی بین مردم ایران و عراق مشترک است.

در مسائل اقتصادی نیز تاریخ نشان می‌دهد که مردم ما از دیرباز ارتباط اقتصادی گسترده‌ای با مردم عراق داشتند، چه زمانی که قواعد بین‌الملل مانند امروز نظام‌مند بود و چه در گذشته که به صورت عشیره‌ای بود و مناسبات اقتصادی و فرهنگی با الان تفاوت داشت. 

* ریشه دینی و اندیشه‌‌ای ملت ایران و عراق نه نزدیک بلکه یک‌سان است

نوع دیگری از پیوند و ارتباط وجود دارد که به نظر من از تمامی این موارد فراتر است و آن ارتباط ایدئولوژیک است که در همه بحران‌ها مانع اختلاف عمیق بین مردم ما و مردم عراق شد. ما در برهه‌هایی در زمان رژیم بعث، با دولت عراق چالش داشتیم اما هیچ وقت ایران با مردم عراق چالش شدید نداشت که این مسئله به دلیل پیوند ایدئولوژیک است. ریشه فطری، ذهنی، دینی، اندیشه‌ای و روحی ملت ایران و عراق، نه نزدیک بلکه یکسان است.

* هیچ قوه قهریه‌ای نمی‌تواند ملت ایران و عراق را از هم جدا کند

ایران و عراق در مسائل اقتصادی، مرزی و فرهنگی نزدیک هستند و این نزدیکی همواره قلوب مردم 2 کشور را به هم نزدیک کرده اما در ایدئولوژی و ریشه اعتقادی، مردم ایران و عراق یک‌سان هستند. قاعده «إیران والعراق لا یمکن الفراق»، یک ریشه دینی دارد بنابراین وقتی که ما در ایدئولوژی، مبانی و اعتقادات یک‌سان هستیم، هیچ قوه قهریه‌ای حتی جنگ، نمی‌تواند ما را از هم جدا کند.

امکان دارد که مانند جنگ 8 ساله ایران و رژیم بعث، به صورت مقطعی ارتباط مردم ایران و عراق قطع شود ولی در حقیقت پیوند قلوب غیر قابل انقطاع است. ما در جریان دفاع مقدس نیز دیدیم که اکثریت مردم عراق مخالف صدام جنگ با ایران بودند و این مسئله به دلیل یک‌سان بودن عنصر ایدئولوژیک بود. در دفاع مقدس ما لشکر قدرتمندی به اسم لشکر بدر داشتیم که از رزمندگان عراقی تشکیل شده بود و در مبارزه با صدام پیش‌قراول بودند. به طور کلی می‌توان گفت با وجود ارتباط عمیق بین ملت ایران و عراق، قطعا همواره تلاش‌های دشمنان برای ایجاد اختلاف بین ما شکست خواهد خورد.

پایان پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول