اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  همدان

سردار فرجی: رزمندگان در اسارت هر روز شهید می‎شدند

نشست معرفتی «بازگشت پرستوها» به مناسبت سالگرد بازگشت آزادگان به میهن اسلامی با حضور آزادگان سرافراز در همدان برگزار شد.

سردار فرجی: رزمندگان در اسارت هر روز شهید می‎شدند

به گزارش خبرگزاری فارس از همدان، نشست معرفتی «بازگشت پرستوها» توسط اداره کل کتابخانه‌های عمومی و با همکاری اداره کل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس استان به مناسبت ۲۶ مرداد ماه سالروز بازگشت آزادگان به میهن اسلامی در سال ۱۳۶۹، با حضور سردار مهدی فرجی، دبیر اجرایی دومین کنگره ملی ۸ هزار شهید همدان؛ عاطفه زارعی، مدیرکل کتابخانه‌های عمومی همدان؛ ابوالفضل خلیلی، معاون فرهنگی اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران همدان؛ علی‌اصغر شیخی، نماینده ارشد آجا و مسئول بازرسی اداره کل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس استان؛ بهرام دوست‌پرست، از فرمانده هشت سال جنگ تحمیلی و مسئول آمار و اطلاعات تبادل اسراء؛ محسن جامه‌بزرگ، جانباز و آزاده دفاع مقدس؛ امیر نوبرانی، نویسنده و آزاده هشت سال جنگ تحمیلی و محمد برخوردار مدیر ادبیات و تاریخ دفاع اداره کل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس همدان برگزار شد.

رزمندگان شهادت را بر اسارت ترجیح می‌دادند

دبیر دومین کنگره سرداران، امیران، فرماندهان و ۸ هزار شهید استان همدان اظهار داشت: همواره رزمندگان از اسارت وحشت داشتند و همیشه آرزو می‌کردند شهید شوند چراکه اسارت سختی بسیاری دارد به طوری که در اسارت هر روز شهید می‎شوی.

سردار مهدی فرجی با اشاره به اینکه ۹۰ درصد رزمندگانی که در دوران جنگ اسیر شدند تن به اسارت ندادند، بلکه آنها را به اسارت بردند افزود: متأسفانه در این حوزه کمتر صحبت شده است، البته امروز به همت نویسندگانی چون حمید حسام، بهناز ضرابی زاده، محسن صیفی‌کار و دیگر فعالان چندین کتاب تهیه و بخشی از موارد مهم بازگو شده است.

وی افزود: وقتی برای تحویل آزادگان به مرز رفتیم، سردار شهیدهمدانی و شهیدعلی شمسی‌پور حضور داشتند و سردار همدانی خودشان رانندگی اتوبوس آزادگان را بر عهده گرفتند.

دبیر دومین کنگره سرداران، امیران، فرماندهان و ۸ هزار شهید استان همدان با اشاره به اینکه آزادگان وقتی از اتوبوس‌های عراقی پیاده شدند، باور نمی‌کردند به وطن بازگشته‌اند تصریح کرد: در آن زمان نمی‌توانستیم چهره‌های آزادگان که به میهن رسیده بودند را بشناسیم چراکه سختی بسیار آنها را شکسته کرده بود، ضمن اینکه انسان از شنیدن خاطرات اسیران وحشت زده می‌شود.

وی با اشاره به اینکه لحظه تبادل اسرا به اندازه عمری گذشت ادامه داد: روز بسیار سختی برای اسرا بود و در میان همه مشکلات اقلیمی صلیب سرخ هم بیشتر با بعثی‌ها بود و صدام باز سعی می‌کرد که زهر خود را بریزد.

فرجی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به اینکه نقش استان همدان در دفاع مقدس باید به خوبی تبیین شود خاطرنشان کرد: نقش مردم همدان در عملیات مرصاد بی‌بدیل است، همچنین باید ۲۲ شهید سوباشی را نیز به شهدای مرصاد متصل کنیم چون ابتدا آنها را زدند تا بتوانند این عملیات را اجرا کنند.

وی با بیان اینکه شهید صیاد شیرازی در خاطرات خود می‌گوید که وقتی شهید همدانی، آن شیر همدان را در مرصاد دیدم، دلم آرام گرفت گریزی به نقش سردار همدانی در دفاع مقدس زد.

دبیر دومین کنگره سرداران، امیران، فرماندهان و ۸ هزار شهید استان همدان افزود: نخستین کنگره ۸ هزار شهید استان همدان در سال ۸۹ برگزار و به یک الگوی کشوری بدل شد و موزه دفاع مقدس همدان که یکی از بی‌نظیرترین موزه‌ها در نوع خود است، از برکات نخستین کنگره هشت هزار شهید استان همدان بود.

وی بیان کرد: امیدواریم که به همت همه مسؤولان و مردم دومین کنگره شهدا نیز به بهترین شکل در سال ۱۴۰۲ برگزار شود.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان همدان اظهار کرد: ۲۶ مرداد سالروز بازگشت آزادگان به میهن اسلامی ایران برای همه ما یادآور بازگشت عزیزانی است که زجرها، سختی‌ها و دلتنگی‌ها را بر خود خریدند و مایه سربلندی و عزت مردم این سرزمین گشتند.

عاطفه زارعی افزود: بدون تردید بر همه ما واجب است که قدردان آنها باشیم و راه و روش آنان را الگو خود قرار داده و دنبال کنیم.

وی تصریح کرد: اداره کل کتابخانه‌های عمومی استان، در ذیل دومین کنگره سرداران، امیران، فرماندهان و ۸ هزار شهید همدان برنامه‌های متنوعی را برنامه ریزی و اجرا کرده است و نشست معرفتی «بازگشت پرستوها» نیز یکی از این برنامه‌هاست که با حضور اهالی فرهنگ و ادب و راویان و نویسندگان آزاده برگزار می‌شود.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی همدان ادامه داد: بدون تردید رسالت زینبی همه بازماندگان روزهای عشق و حماسه ایجاب می‌کند، آنچه دیده و با جان خود درک کردند را بازگو کنند و در این میان چه امینی بالاتر از کتاب می‌تواند، رساننده پیام این بزرگان به مردم به ویژه نسلی باشد که آن روزها را ندیده و تصوری نسبت به آن ندارند.

وی خاطرنشان کرد: اداره کل کتابخانه‌های عمومی استان وظیفه خود می‌داند در راستای ترویج فرهنگ ایثار و شهادت با محوریت کتاب‌های منتشر شده در قالب‌های مختلف به ویژه در ادبیات حماسی، تمامی تلاش خود را به کار گیرد.

وی گفت: در همین راستا هر سال برنامه‌های متنوعی در مناسبت‌های مختلف و با حضور یادگاران آن روزهای حماسی برگزار می‌کند که خوشبختانه همواره با استقبال اعضا به ویژه کودکان و نوجوانان و افرادی که آن روزها را درک نکردند، همراه می‌شود.

نویسندگان وظیفه دارند که بنویسند بر خمینی و یارانش چه آمده است

نویسنده کتاب «ملازم اول غواص»، خاطرات جانباز و آزاده سرافراز محسن جامه‌بزرگ در این نشست اظهار کرد: یکی از تأثیرگذارترین افراد در دوران دفاع مقدس آزادگان هستند که کمتر به این نقش پرداخته شده است.

محسن صیفی‌کار افزود: متأسفانه در این عرصه آنگونه که باید نپرداخته و حق مطلب را ادا نکردیم اما آمریکایی‌ها به خوبی اهداف خود را با استفاده از تبلیغات، کتاب و فیلم سینمایی دنبال می‌کنند.

وی افزود: کتاب «ملازم اول غواص» خاطرات محسن جامه‌بزرگ در ۷۰۰ صفحه تدوین و توسط انتشارات حوزه هنری منتشر شده است.

این نویسنده کتاب تصریح کرد: اگر برای هر آزاده یک کتاب ۲۰۰ صفحه‌ای بنویسیم، چندین هزار صفحه لازم است که حق مطلب به خوبی ادا شود.

وی تأکید کرد: ضروری است یک المان ماندگار با موضوع آزادگان برای بزرگداشت این عزیزان ایجاد شود.

صیفی‌کار با اشاره به اینکه جای بسیار تأسف اشت که خاطرات آزادگان در سینه آنها بماند تصریح کرد: فقط درباره تونل مرگ می‌توان یک کتاب نوشت. چنین جنایاتی که در حق اسرا انجام شده کمتر تاریخ به خود دیده است و نویسندگان وظیفه دارند بنویسند بر خمینی و یارانش چه آمده است.

وی با بیان اینکه سخت‌ترین لحظه برای آزادگان، خبر رحلت حضرت امام خمینی(ره) بود ادامه داد: محسن جامه‌بزرگ از رزمندگان باسابقه دفاع از وطن است که در عملیات کربلای ۴ در حالی که می‌توانست به عقب بازگردد، ایثار کرد و دشمن او را به اسارت گرفت اما در همان زمان نیز تلفات بسیاری از دشمن گرفت.

در جنگ همه به ویژه مردم و حضرت امام حضور داشتند

آزاده و راوی کتاب «ملازم اول غواص» اظهار کرد: همه مردم ایران و به ویژه حضرت امام خمینی(ره) در جنگ تحمیلی حضور داشتند و باید بر این نقش هم تأکید ویژه کرد.

محسن جامه‌بزرگ افزود: پیرزنی که کوپن خود را دریافت و به جبهه هدیه می‌کرد، نقش بزرگی در این جنگ نابرابر که بر ما تحمیل شده بود، داشت.

وی با اشاره به اینکه صبر و استقامت مردم بزرگ ایران، پشتیبان رزمندگان بودند تصریح کرد: از اتفاقات و رویدادهای آن روز فیلم‌های بسیاری می‌توان ساخت هرچند در برخی از فیلم‌ها، بعضی از مسائل سرسری گرفته می‌شود و به سادگی از آن می‌گذرند و برخی از فیلم‌ها نیز مشمئزکننده است.

آزاده و راوی کتاب «ملازم اول غواص» ادامه داد: هرچه در جبهه‌ها بود، همه معنویت بود و رزمندگان و مردم در جبهه‌ها و در شهرها و روستاها حامی یکدیگر بودند، روحیه‌ای که امروز کمتر دیده می‌شود و هرکس به فکر خودش است.

وی با اشاره به اینکه در کتاب غواص تمام سعی ما بر این بود که واقعیت‌ها را بیان کنیم تصریح کرد: در واقع می‌شود عراقی‌ها را به چند دسته تقسیم کرد، بعثی‌هایی که گوش به فرمان کامل صدام بودند و مردم عادی که به دو دسته تقسیم می‌شدند برخی ناآگاه و برخی نیز شیعه بودند.

جامه بزرگ با بیان اینکه در آن زمان به شکلی نشان داده بودند که ما به کشور آنها تجاوز کردیم ادامه داد: اما بخش دیگر شیعه بودند، یک سرباز عراقی شیعه از ما در بیمارستان مراقبت می‌کرد که مقلد حضرت امام بود و به ما محبت بسیاری داشت، از او پرسیدیم که چرا خود را برای کمک به ما به خطر می‌اندازد که پاسخ داد دو بسیجی ایرانی پس از انجام عملیات که اسیر شده بود به او رسیدگی و سپس آزادش می‌کنند، در حالی که باور نمی‌کرد این اتفاق افتاده است.

آزاده و نویسنده کتاب «وداع شیرین» نیز اظهار داشت: اسرا در ایام عزاداری فوتبال یا والیبال بازی نمی‌کردند و این مسأله برای عراقی‌ها بسیار عجیب بود بنابراین وقتی موضوع را فهمیدند در مناسبات آزادگان را مجبور می‌کردند که به بازی مشغول شوند که با مقاومت رزمندگان مواجه می‌شدند.

امیر نوبرانی  تأکید کرد: اسرا آرزو داشتند که به ایران بیایند و امام خمینی را بیشتر ببینند تا خانواده خود را؛ وقتی به ایران آمدیم نمی‌دانستیم که به ما «آزاده» می‌گویند و مفهوم پلاکاردها و پرچم‌ها را نمی‌فهمیدیم تا بالاخره متوجه کلمه «آزاده» شدیم.

وی تصریح کرد: به دنبال بیان خاطرات خود نبودم تنها به خاطر انتقال فرهنگ والای ایثار رزمندگان که در کنار آنها حضور داشتم دست به نگارش زدم تا پیرو سخنان مقام معظم رهبری که فرمودند هرچه در حوزه ادبیات پایداری کار کنیم کم کار کردیم، حرکت کنم.

آزاده و نویسنده کتاب «وداع شیرین» با بیان اینکه غربی‌ها در ثبت و ضبط فرهنگ مقاومت خود تلاش بسیاری کردند ادامه داد: تولستوی در کتاب جنگ و صلح همه خوبی‌ها را به ارتش خودی و بدی‌ها را به دشمنان نسبت داده است، اکنون این کتاب به اکثر زبان‌های دنیا ترجمه شده و بر روی همه اثرگذار است.

وی تأکید کرد: در کتاب «وداع شیرین» سعی کردم به نکات مثبت دوران اسارت بیشتر اشاره کنم.

انتهای پیام/۸۹۰۴۰/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول