اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  گلستان

هزینه بالا، تیشه به ریشه باغ‌های گلستان زد/ فاجعه در بخش باغداری؛ قطع درختان و فروش چوب به جای میوه

در حالی که سطح قابل توجهی از باغ‌های استان زیرکشت محصولات سیاه ریشه می‌رود اما این روزها و در فصل برداشت محصولات باغی، هزینه بالای برداشت و عدم صرفه اقتصادی موجب شده تا برخی باغداران گلستانی تیشه به ریشه باغ‌های خود بزنند و به جای میوه چوب درختان خود را حراج کنند.

هزینه بالا، تیشه به ریشه باغ‌های گلستان زد/ فاجعه در بخش باغداری؛ قطع درختان و فروش چوب به جای میوه

به گزارش خبرگزاری فارس از گرگان، سطح باغ‌­های گلستان 32 هزار هکتار است، این سطح با تولیدی بالغ بر 290 هزار تن می‌تواند نقش مهمی در تولید، اشتغال و ارزش‌افزوده استان ایجاد کند، با این وجود هم‌زمان در فصل برداشت محصولاتی باغی در استان شاهد  یک چالش هستیم، چالشی که البته هر سال تکرار می­‌شود اما تاکنون برای درمان آن نسخه مؤثری پیچیده نشده است.

در حالی که این روزها و در فصل برداشت محصولات سیاه‌ریشه باید شاهد رضایت و البته خوشحالی باغداران باشیم اما افزایش هزینه‌­های برداشت موجب شده تا برخی باغداران ترجیح دهند به جای میوه، درختان خود که ثمره چند سال زحمت آنها است را قطع و با فروش چوب آن بخشی از هزینه‌­ها و بدهی‌­های خود را جبران کنند.

نبود صنایع تبدیلی متناسب با محصولات باغی استان، جولان واسطه­‌ها در فصل برداشت، ضعف در شبکه توزیع و نبود بازار صادراتی از جمله پای ثابت مشکلات در بخش کشاورزی و باغداری استان است، مشکلاتی که گویا مدتی به حال خود رها شده و هیچ راهکاری برای درمان این درد لاعلاج برای بخش به ظاهر مهم اقتصادی استان در دست اجرا نیست.

باغدار به خاطر بدهی مجبور به قطع درختان می­‌شود تا با فروش چوب هزینه­‌های خود را جبران و گذران معیشت کند و این یک فاجعه محسوب می‌­شود.

 

*افزایش هزینه­‌های برداشت، باغداران را مجبور به قطع درختان کرد

میلاد کمانگری مدیر اتحادیه باغداران بندرگز یکی از مشکلات اصلی باغداران را نامناسب بودن قیمت خرید می‌­داند و با بیان اینکه هر ساله باغداران با این مشکل مواجه هستند در گفت‌وگو با خبرنگار فارس اظهار کرد: حدود ۵ هزار هکتار از باغ­‌های مرکبات و سیاه‌ریشه استان در بندرگز وجود دارد اما وضعیت خرید از باغ­‌های استان با توجه هزینه سبد،کارگر و نهاده باعث شده برخی باغداران تمایل به برداشت محصولات خود نداشته باشند.

وی تصریح کرد: باغدار یک سال از وقت و هزینه خود را صرف به ثمر رساندن باغ می­‌کند اما در فصل برداشت آن قدر قیمت محصول را از باغدار کم می­‌خرند که برداشت باغ صرفه اقتصادی ندارد.

مدیر اتحادیه باغداران بندرگز یکی از راهکارهای برون‌رفت در خصوص مشکلات باغداران استان را استقرار صنایع تبدیلی  مرتبط با محصولات باغی عنوان کرد و گفت: این موضوع چندین بار با مسؤولان استانی مطرح شده اما تاکنون ترتیب اثری به این خواسته باغداران نشده است.

کمانگری با اشاره به افزایش هزینه برداشت محصولات باغی گفت: تنها قیمت یک سبد میوه ۴ هزار تومان است با هزینه کارگر، نهاده و حمل و نقل قیمت تمام‌شده یک کیلوگرم هلو برای باغدار ۱۰ هزار تومان است اما در میادین بار بین ۴ هزار تومان تا ۷ هزار تومان هلو از باغدار خریداری می­‌شود و این به معنای زیان‌ده بودن فعالیت باغدار بعد از زحمت یک سال او است.

وی ادامه داد: اختلاف دو تا سه برابری قیمت خرید از کشاورز تا قیمتی که در اختیار مصرف‌کننده قرار می‌­گیرد بیشتر موجب ناراحتی کشاورز و باغدار می­‌شود و در این میان تنها دلال­‌ها هستند که نفع می‌­برند.

مدیر اتحادیه باغداران بندرگز خاطرنشان کرد: باغدار به خاطر بدهی مجبور به قطع درختان می­‌شود تا با فروش چوب هزینه­‌های خود را جبران و گذران معیشت کند و این یک فاجعه محسوب می‌­شود.

یک سبد میوه ۴ هزار تومان است با هزینه کارگر، نهاده و حمل و نقل قیمت تمام‌شده یک کیلوگرم هلو برای باغدار ۱۰ هزار تومان است اما در میادین بار بین ۴ هزار تومان تا ۷ هزار تومان هلو از باغدار خریداری می­‌شود و این به معنای زیان‌ده بودن فعالیت باغدار بعد از زحمت یک سال او است.

 

*استقرار صنایع تبدیلی راهکار برون‌رفت مشکلات باغداران در گلستان

به گفته مهدی لطفی‌زاده مدیر باغبانی جهاد کشاورزی گلستان، حدود ۳۲ هزار هکتار سطح باغ­‌های استان را تشکیل می­‌دهد و ۱۵ هزار نفر بهره‌­بردار در این حوزه تلاش می‌­کنند.

وی با بیان اینکه گلستان با تولیدی بالغ بر ۲۹۰ هزار تن محصولات باغی سهم بسزایی در تولید، اشتغال و اقتصاد استان دارد، گفت: بالغ بر ۴۰ هزار میلیارد تومان ارزش تولیدات باغداران است و این امر نقش مهمی در اقتصاد و ایجاد ارزش‌افزوده در استان ایفا می‌­کند.

مدیر باغبانی جهاد کشاورزی گلستان افزود: فروش محصول یکی از مشکلات مهمی است که در سال­‌های اخیر باغداران با آن مواجه هستند و در این رابطه باید بررسی کنیم چه مقدار از تولیدات در بحث تازه‌خوری استفاده می­‌شوند و چه مقدار در بحث صنایع تبدیلی کارخانه‌­ها استفاده خواهند شد.

لطفی‌زاده ادامه داد: از ۱۱ هزار هکتار از باغ­‌های سیاه‌ریشه حدود ۱۲۲ هزار تن ۴۰ درصد از باغ­‌های استان برداشت انجام شده است و بخش اعظمی از این محصولات به میدان بار عرضه می‌­شود و از این جهت گاهی به لحاظ قیمت دچار مشکل هستند.

وی گفت: هزینه تمام شده محصول باغ­داران سیاه‌ریشه کیلویی ۹ هزار تومان است اما در حال حاضر قیمتی که از باغدار در میدان بار خریداری می­‌شود بین ۸ تا ۱۰ هزار تومان برای محصول درجه یک و برای محصول درجه دو تا سه بین چهار هزار تومان تا ۶ هزار تومان است و باغدار با این قیمت نمی­‌تواند هزینه­‌های خود را جبران کند.

مدیر باغبانی جهاد کشاورزی گلستان یکی از راهکارهای رفع مشکل باغداران را ایجاد تعادل بین قیمت تمام شده فروش محصول در بازار چه به طور تازه خوری و چه به شکل صنایع تبدیلی عنوان و اضافه کرد: با توجه به گرمای پیش رو در استان از اتحادیه باغداران تقاضا داریم بیشتر محصولات باغی برای میدان­‌های بار تهران ارسال تا حجم محصول کم و قیمت مدیریت شود.

* تأمین سرمایه در گردش صنایع تبدیلی و کشت قراردادی به مشکلات باغداران کمک می‌­کند

به اعتقاد مسؤولان و کارشناسان استان، یکی از دلایل اصلی پایین بودن قیمت در زمان برداشت محصول، نبود صنایع تبدیلی و فرآوری مناسب در استان است، با این وجود و بنا بر گفته‌های مدیر صنایع تبدیلی و فرآوری سازمان جهاد کشاورزی حدود ۷۱ واحد از صنایع تبدیلی استان مربوط به محصولات باغی بوده، عددی که به ظاهر با ظرفیت تولیدات استان متناسب است.

نقی اسدی مدیر صنایع تبدیلی و غذایی جهاد کشاورزی گلستان مشکل اصلی باغداران را در تعداد صنایع تبدیلی و فرآوری نمی­‌داند بلکه به اعتقاد او نبود سرمایه در گردش موجب شده تا صنایع تبدیلی و فرآوری نتوانند با ظرفیت کامل برای خرید محصولات باغی و کشاورزی وارد عمل شوند.

وی بهترین راهکار برای رفع مشکل قیمت محصولات باغی را کشت قراردادی عنوان کرد و گفت: همیشه نمی‌­توان تمام محصولات باغی را به صورت تازه‌خوری مصرف کرد بلکه باید با همکاری بانک‌­ها سرمایه در گردش واحدهای صنایع تبدیلی در استان فراهم شود تا شاهد مشکلات کمتری در خصوص قیمت نامناسب خرید محصول از باغدار یا کشاورز باشیم.

انتهای پیام/۸۳۰۱۷/ی

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول