اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

لرستان

اختراع جوان لرستانی برای جلوگیری از واردات و خودکفایی کشور در «تست ضربه»/ دستگاهی که از نمونه خارجی به‌صرفه‌تر است

حسین حاتمی مخترع ساخت دستگاه تست ضربه سقوط آزاد ۷۵۰۰ ژول است، این محصول که یک نوع ماشین آلات صنعتی عظیم است توانسته با توجه به کاربردی که در صنایع و سازمان‌های مختلف از جمله صنایع هواپیمایی، دانشگاه‌ها و موارد دیگر دارد خدمات خوبی را ارائه کند. او می‌گوید: اگر نقدینگی لازم را در اختیار داشته باشم علاوه بر اشتغال‌زایی برای بیش از ده نفر می‌توانیم درآمدزایی خوبی هم داشته باشیم.

اختراع جوان لرستانی برای جلوگیری از واردات و خودکفایی کشور در «تست ضربه»/ دستگاهی که از نمونه خارجی به‌صرفه‌تر است

خبرگزاری فارس لرستان_نسرین صفربیرانوند؛ حسین حاتمی جوان ۳۶ ساله مخترع ساخت دستگاه تست ضربه سقوط آزاد ۷۵۰۰ ژول است، این محصول که یک نوع ماشین آلات صنعتی عظیم است توانسته با توجه به کاربردی که در صنایع و سازمان‌های مختلف از جمله صنایع هواپیمایی، دانشگاه‌ها و موارد دیگر دارد خدمات خوبی را ارائه کند.

او می‌گوید: اگر نقدینگی لازم را در اختیار داشته باشم علاوه بر اشتغال‌زایی بیش از ۱۰ نفر می‌توانیم درآمدزایی خوبی هم داشته باشیم.

 نکته مهم در خصوص ساخت این دستگاه جلوگیری از واردات آن است که کمک زیادی به سازمان‌ها می‌کند، زیرا علاوه بر قیمت بالایی که باید بابت ساخت این دستگاه بپردازند امکان تعمیر و نگهداری آن وجود ندارد.

حاتمی که عضو هیات علمی گروه مهندسی مکانیک دانشگاه لرستان و مدیر پژوهش دانشگاه لرستان  است، معتقد است: نبود تیم ارزیابی شرکت‌های دانش بنیان در استان یک آسیب جدی است که باید برطرف شود.

این ایده پرداز و مخترع جوان می‌گوید: شرکت‌های دانش بنیان در صورت حمایت علاوه بر درآمدزایی قابل قبول می‌توانند اشتغال‌زایی خوبی هم داشته باشند.

 

با این مخترع جوان و عضو هیات مدیره شرکت دانش بنیان اندیشه ‌سازان صنعت آینده گفت ‌وگویی ترتیب داده‌ایم که در ادامه می‌خوانید.

چطور شد به فکر ساخت این دستگاه افتادید؟

از سال ۸۲ که وارد مقطع کارشناسی شدم تا سال ۹۴ که فارغ التحصیل دکتری تخصصی شدم، رشته تحصیلی بنده مهندسی مکانیک جامدات و در مقطع ارشد و دکتری با گرایش طراحی کاربردی بوده است.

 موضوع تز دکتری من هم یافتن خواص مکانیکی دینامیکی روی مواد و جاذب‌ها تحت بارگذاری ضربه‌یی بود.

از طرفی محققین کمتری در رشته مهندسی مکانیک روی بخش ضربه و بارگذاری‌های دینامیکی کار می‌کنند، همین موضوع باعث شد در طول سال‌های تحصیل علاقه‌مند به رشته مکانیک و موضوع ضربه و جاذب‌های انرژی بودم همین باعث شد که یکی از دستگاه‌های مهم این بخش یعنی دستگاه تست ضربه سقوط آزاد ( Drop Hammer Test Machine) را بسازم.

چه زمانی بدنبال ساخت این دستگاه رفتید؟

سال ۹۴ که دانشجوی دکتری مکانیک بودم به صورت آزمایشی دستگاه کوچکی را ساختم، اما سال ۹۶ و بعد از ورود به دانشگاه لرستان به صورت صنعتی همراه با دو عضو هیات علمی و سه دانشجو  رشته برق و مکانیک دستگاه را ساختم  که ۱۰ برابر نمونه آزمایشگاهی ظرفیت داشت.

کاربرد این دستگاه چیست؟

 دستگاه تست ضربه برای سازمان‌ها و صنایع مختلف کاربرد دارد، به عنوان نمونه در تصادفات برای شبیه سازی تست‌های ضربه برای تغییر شکل سپر و بدنه خودرو استفاده می‌شود یا در انفجارها برای بدنه تانک‌ها و یا لوله‌های گاز در صنایع نفت و گاز کاربرد دارد، در واقع این دستگاه واکنش و تغییر شکل ضربه روی ماده است.

 

چه سالی شرکت را ثبت کردید؟

سال ۹۶ شرکت را ثبت کردم و  در نمایشگاه ساخت ایرانی سطح حمایتی دو را کسب کردم،  همان سال هم درخواست ارزیابی دانش بنیان نو‌پای نوع دو را گرفتم.

سال ۹۷ هم  چون عضو هیات علمی دانشگاه لرستان بودم‌ مجوز حضور در نمایشگاه فن بازار گرفتم و جزو  ۷۶ دستاورد برتر انتخاب شدم، پس از ثبت اختراع تایید علمی هم گرفتم که داکیومنت علمی محصول برای خودم باشد.

سال ۱۴۰۰ هم مجوز فعالیت دانش بنیان را برای ۳ سال دیگر گرفتیم، یعنی می‌توانیم در فضای دانش بنیان فعالیت کنیم.

تاکنون چند دستگاه تست ضربه ساخته‌اید، یعنی سفارشی داشته‌اید؟

از سال ۹۴ تا ۹۶ که اولین دستگاه را ساختیم از صنایع بنی هاشمی دورود یک نامه زدند و درخواست یک نمونه آزمایشی را مطرح کردند، زمانی که از نزدیک دستگاه را مشاهده کردند گفتند همین‌جا نمونه آزمایش‌ها ما را انجام دهید، از صنایع هواپیمایی و دانشگا‌های مختلف هم سفارش داریم.

 

 توانستید دستگاه‌های بیشتری بسازید؟

ببینید قیمت این دستگاه بالا است، سال ۹۷ ما یک دستگاه را با قیمت ۱۲۰ میلیون تومان فروختیم الان که ساخت یک دستگاه بیش‌از  ۶۰۰ میلیون تومان است و برای سازمان‌ها بالا است.

سازمان‌ها بیشتر انتظار دارند که ما دستگاه را مرحله به مرحله بسازیم اما با توجه به نبود نقدینگی و سرمایه این کار برای ما ریسک است و ممکن است منجر به بدهی بالا شود.

پس تکلیف محصول شما و سازمان‌ها که به این تست‌ها نیاز دارند، چیست؟

خب ما برای کمک به سازمان‌ها و برای اینکه شرکت هم درآمد زایی داشته باشد نمونه‌ها را در آزمایشگاه تست می‌کنیم، این کار از طرفی برای شرکت درآمد دارد از طرفی کار سازمان‌ها راحت می‌شود زیرا با هزینه کمتر کارشان انجام می‌شود، نکته دیگر  اینکه یک برند برای دانشگاه لرستان است.

سازمان‌ها از  این کار استقبال می‌کنند؟

بله، هفته‌ای بیش از ۳۰ درخواست و سفارش داریم که همینجا تست‌ها را انجام می‌دهیم، چون همانطور که گفتم هزینه ساخت بالا است. 

برای ساخت محصول تقاضای کمک  از دولت داشته‌اید، دستگاه و ارگانی حمایتی از شما انجام داده است؟

درخواست دریافت تسهیلات از محل تبصره ۱۸ را داده‌ایم که امیدواریم محقق شود، البته دانشگاه لرستان شاید بیشترین حمایت را از ما داشت زیرا با پرداخت هزینه اولین دستگاه را برای خود دانشگاه ساختیم که کمک خوبی بود.

چقدر نیاز دارید که کارتان راه بیفتد؟

اگر یک میلیارد تومان داشته باشیم می‌توانیم یک دستگاه را ظرف ۶ ماه تحویل دهیم و با پول آن دستگاه دوم را هم بسازیم، با این کار بیشتر از ۱۰ نفر مشغول فعالیت می‌شوند.

بخش خصوصی می‌تواند به شما کمک کند؟

بله، اتفاقا من پیشنهادم این است که اگر سرمایه‌گذاری مایل است به صورت مشارکتی با ما کار کند، پای کار بیاید‌.

با توجه به اینکه که دستگاه تست ضربه یک ماشین آلات صنعتی عظیم و سنگین است و  دو تن وزن دارد در بخش اعتبار و تامین نقدینگی نگاه متفاوت  و ویژه‌ای را می‌طلبد.

گفتید دستگاه ارتفاع زیادی دارد؟ 

بله، بلندترین دستگاه تست ضربه ما با ارتفاع ۳ متر قابلیت سقوط وزنه ۲۵۰ کیلوگرم را دارد که این انعطاف یک ایده و نوآوری است، زیرا نمونه آزمایشگاهی این قابلیت بین ۴۰ تا ۴۵ کیلوگرم را دارد. ویژگی دیگر دستگاه تست ضربه قابل انتقال بودن آن است.

واردات دستگاه تست ضربه توسط سازمان‌ها با چه چالش‌هایی مواجه است؟

همانطور که گفتم دستگاه تست ضربه معروف است و بیشتر از چین وارد می‌شود، اما چالشی که وجود دارد این است که با چند تست استراکچر دستگاه ایراد پیدا می‌کند و نیاز به آچار کشی دارد در حالی که امکان تعمیر و نگهداری دستگاه وارداتی وجود ندارد و این باعث می‌شود دستگاه کاربرد خود را از دست بدهد.

اما دستگاه تست ضربه ما چون تولید خودمان است تعمیر و نگهداری را انجام می‌دهیم و هیچ مشکلی هم وجود ندارد در حالی که در هفته بیش از ۳۰ تست انجام می‌دهیم.

عمده ترین چالش‌ شرکت‌های دانش بنیان استان لرستان از نگاه شما؟

یک آسیبی که شرکت‌های دانش بنیان ما (در استان لرستان) نسبت به دیگر استان‌ها دارند این است که هسته‌ای که ارزیابی را انتخاب می‌کند مال استان نیست، یعنی لرستان خودش مرکز ارزیابی دانش بنیان ندارد، در حالی‌که وجود هسته مرکزی ارزیابی‌ در استان باعث می‌شود حمایت‌ها بیشتر و سخت‌گیری ها کمتر شود.

نکته دیگر اینکه شرکت‌های دانش بنیان دفتر حسابداری برای رسیدگی به اموری مانند اظهار نامه مالیاتی، بیمه و دیگر موارد ندارند، هر کدام از این موارد هم که مطرح کردیم خودش یک غول است و وقت زیادی را می‌طلبد.

در واقع فناوران در شرکت‌های دانش بنیان تمام انرژی خود را در این مسیر تلف می‌کنند؛ به نظر می‌رسد اگر پارک علم و فناوری تا ۳ سال حسابداری این شرکت‌ها را انجام دهد شرکت‌های دانش بنیان با فراغ بال بیشتری کارشان را انجام می‌دهند.

اما موضوع مهمی که دغدغه جدی شرکت‌های دانش بنیان  است مباحث مالی است، این شرکت‌ها از قبل سرمایه‌ی ندارند سرمایه آنها ذهن و ایده‌ شان است.
شرکت‌های دانش بنیان چون سرمایه ندارند مجبورند تسهیلات دریافت بگیرند و زمانی هم که این کار انجام می‌شود استرس دارند که نکند  محصولشان جواب ندهد، زیرا محصول شرکت‌های دانش بنیان تکراری نیست و کار جدید است و قطعا ریسک است.

بنابراین  باید مورد حمایت قرار بگیرند تا محصول با کیفیتی ساخته و بتوانند توسعه و تحقیق  را هم انجام دهند.

انتهای پیام/ی

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول