اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

جامعه  /  سلامت

هنوز چرخ بهداشت لنگ می‌زند!

روز جهانی بهداشت به همه انسانها تأکید دارد که باید بدانیم موضوع بهداشت و رعایت توصیه‌های مربوط به آن، امری فردی، اجتماعی و حاکمیتی است؛ به طوری که اگر در هر جایی کوتاهی توسط یکی از این سه مولفه بروز کند، چرخ بهداشت آن جامعه لنگ خواهد زد.

هنوز چرخ بهداشت لنگ می‌زند!

گروه سلامت خبرگزاری فارس-محمد تاجیک: از قدیم الایام گفته شده عقل سالم در بدن سالم است و آنچه به عنوان اصل مهم در داشتن تندرستی کار گشا و محوری است، رعایت بهداشت فردی و اجتماعی است.

امروز 7 آوریل روز جهانی بهداشت نام گذاری شده است. شعار امسال روز جهانی بهداشت "سیاره ما، سلامتی ما"  است.روز جهانی بهداشت با هدف ایجاد آگاهی از یک موضوع ویژه‌ سلامت محور برای برجسته کردن بحرانی نگران‌کننده که برای سازمان بهداشت جهانی اولویت دارد، گرامی داشته می‌شود.

از بدو بنیان‌گذاری نخستین مجمع بهداشت در ۱۹۴۸ و از زمان اجرایی شدن آن در ۱۹۵۰، هدف این بزرگداشت، ایجاد آگاهی از یک موضوع ویژه‌ بهداشتی برای برجسته کردن یک زمینه نگران‌کننده دارای اولویت برای سازمان بهداشت جهانی است.

بهداشت و رعایت نکات و دستورالعمل‌های بهداشتی در سال‌های اخیر، همواره به عنوان یکی از شاخص‌های مهم در ارزیابی میزان سلامت یک جامعه به شمار می‌رود. این اهمیت دادن به بهداشت فردی و اجتماعی باعث بالا رفتن میزان سلامت و تندرستی افراد مختلف یک جامعه و بدنبال آن افزایش طول عمر خواهد شد.

از جمله عوامل تاثیر گذار در تامین بهداشت و به دنبال آن کسب تندرستی و سلامت  داشتن تغذیه مناسب و برخورداری از یک سبد تغذیه‌ای قابل قبول است؛در حالی که همین مولفه مهم در تامین سلامت در بخش‌های زیادی از دنیا به طور ناخواسته مورد غفلت قرار گرفته و بسیاری از افراد در اثر عوامل مختلفی همچون فقر اقتصادی دچار عدم بهداشت لازم در مصرف مواد غذایی و سلامت تغذیه‌ای هستند.

امسال جهان کرونایی وارد سومین سال زیستن در اختاپوس این ویروس مهلک  شده است و لاجرم سبک و سیاق زندگی کردن در نقاط مختلف این کره خاکی را دستخوش تغییرات ناخواسته کرده است. رفت و آمدها را کم و کوتاهتر کرده، توجه مردم را به بهداشت فردی و اجتماعی افزون کرده و در کنار آن ترس از ابتلا به این بیماری روح و روان افراد را بهم ریخته است.

 رعایت بهداشت فردی و اجتماعی تنها توصیه جهان پزشکی به افراد نیست بلکه در دین مبین اسلام هزاران سال است که به رعایت بهداشت تاکید شده است.

در این میان نباید رعایت بهداشت را صرفا رعایت بهداشت جسمی و اعضا و جوارح فیزیکی بدانیم بلکه بهداشت روح و روان و رعایت نکات لازم برای تامین بهداشت روان فردی و اجتماعی مولفه بسیار مهم و موثری در تامین بهداشت فردی و اجتماعی است؛ به طوری که همواره اثرات سوء عدم بهداشت روان بر بهداشت جسم و جان نیز تاثیر گذار بوده و می تواند زمینه ساز بیماری های مختلف جسمی شود.

اگر بهداشت از سوی افراد و قشرهای مختلف رعایت شود ابتدا به ساکن فرد رعایت کننده سود و منفعت آن را می‌برد و اینکه تصور کنیم رعایت بهداشت امری ممدوح و توصیه شده به دیگران بوده و انتظار آن را در نزد دیگر افراد جامعه بکشیم امری نادرست است.

البته در پذیرفتن دستور العمل‌های بهداشتی و رعایت نکات توصیه شده عوامل مختلفی همچون میزان دانش و آگاهی‌های حوزه سلامت و پزشکی آن هم از نوع دانش صحیح و علمی بسیار حائز اهمیت است؛البته در کنار اطلاعات صحیح و مستدل علمی، نقش میزان در آمد و بنیه مالی خانواده‌ها نیز امری قابل اعتنا و تاثیر گذار در رعایت بهداشت است.

به طوری که خانواده‌هایی که از نظر مالی در مضیقه و تنگنا قرار دارند بر حسب تحقیقات و شواهد عینی در جامعه از میزان رعایت بهداشت کمتری برخوردار هستند؛ به طوری که بسیاری از خانواده‌های دارای تمکن مالی نامناسب به دلیل بالا بودن و متحمل شدن هزینه‌های بهداشتی از رعایت کردن اصول بهداشتی خودداری می‌کنند.

اگر به دنیای کرونا زده این روزها بنگریم مشاهده می‌کنیم در هر کشوری که رعایت بهداشت و دستورالعمل های توصیه شده کارشناسان بهداشت مورد توجه و دقت مردم آن ممالک قرار گرفته میزان درگیری آنها با این بیماری کمتر بوده یا اگر درگیری نیز وجود داشته، میزان مرگ و میر آن تفاوت فاحشی با دیگر نقاط داشته است.

در این میان کمبود امکانات حداقلی به ویژه در کشورها و جوامع کم برخوردارتر، خاصه در دوران شیوع کرونا باعث بروز بیشتر پیامدها و آسیب‌های ناشی از بیماری‌های مختلف مانند کرونا شده است.

به هرحال باید بدانیم موضوع بهداشت و رعایت توصیه‌های مربوط به آن امری فردی، اجتماعی و حاکمیتی است؛ به طوری که حاکمیت ، فرد و جامعه سه ضلع مثلث رعایت بهداشت و افزایش کمی و کیفی این مهم هستند و در هر جایی که کوتاهی توسط یکی از این سه مولفه بروزو ظهور کند چرخ بهداشت آن جامعه لنگ خواد زد و در این راستا وظائف دولتها در تامین بستر لازم برای تامین بهداشت جامعه، حساسیت عموم مردم به رعایت بهداشت فردی و اجتماعی جملگی سه عامل موثر در تامین بهداشت یک جامعه است که نتیجه و برایند این موضوع رفاه بیشتر و سلامتی جسمی و روحی آن جامعه خواهد بود.

انتهای پیام/

 

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول