اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

مرکزی

روستایی که مبل ایران را می‌سازد/ ‌کم‌سوادی که کارآفرین شد

تداوم راه شهیدی که ماهی گیری را یاد اهالی روستایش داد، امروز یکی از روستاهای شهرستان کمیجان را به قطب منبت ایران تبدیل کرده است.

روستایی که مبل ایران را می‌سازد/ ‌کم‌سوادی که کارآفرین شد

خبرگزاری فارس ـ اراک؛ سمقاور، روستایی است که نامش این روزها بر سر زبان‌ها افتاده و همه آن را به عنوان قطب منبت ایران می‌شناسند.

سمقاور روستایی است که نه‌تنها هیچ بیکاری ندارد، بلکه برای روستاها و حتی شهرهای دور و نزدیک نیز اشتغال‌زایی کرده و جوانان بیکار روستاهای اطراف را نیز در کارگاه‌های مبل و منبت خود مشغول به کار کرده است.

در این روستا که یکی از روستاهای خوش آب و هوای شهرستان کمیجان است، جوانانش راهکار ماندن در روستا را در تولید یافته‌اند، تولیدی که آوازه‌اش در جای‌جای تهران، مشهد، تبریز، قم، اصفهان و اراک و بسیاری دیگر از شهرهای کشور پیچیده است.

روستای سمقاور در شهرستان کمیجان دارای بیش از 100 کارگاه و ۳۵۰ هنرمند فعال در رشته منبت چوب است و تداوم راه شهیدی که ماهیگیری را یاد اهالی روستا داد، امروز این روستا را به قطب منبت ایران تبدیل کرده است.

حدود دو دهه قبل بود که علی اروجلو، شهید رجبعلی شاه‌میرزالو به همراه یکی دیگر از دوستانشان در جستجوی کار از روستای آبا و اجدادی‌شان مهاجرت و راهی تهران شدند و بعد از جستجوی کار، هر کدام در یک کارگاه نجاری مشغول به کار شدند.

جوانان روستای سمقاور ماه‌ها و سال‌ها در غربت مشغول به کار شدند تا یاری‌رسان پدر خانواده در تأمین معیشت زندگی باشند، اما بعد از سال‌ها تحمل دوری از خانه و کاشانه در حالی که در نمایشگاه مبل پاسداران و دلاوران مشغول به کار بودند، با کلید خوردن طرح حمایت از مشاغل روستایی و زمانی که رهبر معظم انقلاب مردم را به حضور در روستاها و آبادانی روستاها فرا خواندند، با هدف ایجاد اشتغال برای جوانان، به سرزمین پدری خود بازگشتند و کلید رونق اقتصاد در آبادی‌شان را روشن کردند.

مشعلی که به همت علی و شهید رجبعلی شاه‌میرزالو روشن شد و همچنان روشنی‌بخش خانه‌های روستاهای شهرستان کمیجان است.

علی اروجلو امروز به یکی از الگوهای موفق کارآفرینی و اقتصاد مقاومتی و به عنوان زنجیره تولید مبل و منبت ایران تبدیل شده است و در گفت‌وگو با خبرنگار فارس از دلایل این موفقیت گفت.

کارآفرین برتر استان مرکزی متولد سال ۱۳۳۷ است که تحصیلاتش را در مقطع ابتدایی رها و برای کار راهی تهران شد، وی می‌گوید: علاقه زیادی به درس داشتم، ۱۱ ساله بودم که به دلیل دوری روستا از شهر، معلمی حاضر به تدریس در روستای ما نبود و ناخواسته از درس خواندن محروم شدیم.

اروجلو می‌‌افزاید: شرایط ادامه تحصیل برای نوجوانان روستا فراهم نبود، به همراه دو نفر دیگر از دوستانم تصمیم گرفتیم برای کار راهی تهران شویم، بعد از مهاجرت به تهران حرفه نجاری را انتخاب کردیم و در کارگاه نجاری مشغول به کار شدیم.

علاقه زیادی به درس داشتم، ۱۱ ساله بودم که به دلیل دوری روستا از شهر، معلمی حاضر به تدریس در روستای ما نبود و ناخواسته از درس خواندن محروم شدیم

وی تصریح می‌کند: چندین سال در تهران زندگی و کار کردیم، غربت و دوری از روستا دیگر برایمان غیرقابل تحمل بود، بعد از اینکه رهبر معظم انقلاب مردم را به حضور در روستاها و آبادانی روستاها فرا خواند، تصمیم گرفتیم به زادگاهمان بازگردیم و حرفه منبت و تولید مبل را در روستای خودمان راه‌اندازی و جوانان را جذب به کار کنیم.

الگوی موفق اقتصاد مقاومتی استان مرکزی بیان می‌کند: قبل از مهاجرت به روستا در نمایشگاه مبل دلاوران و پاسداران فعالیت داشتیم، اما پس از مهاجرت به سمقاور ۲۰۰ متر فضای کارگاهی را اجاره و با خرید ماشین‌آلات مورد نیاز و سرمایه‌گذاری شخصی کارگاه تولید مبل و منبت را به همراه شهید رجبعلی راه‌اندازی کردیم.

 

اروجلو با بیان اینکه به همراه شهید فوت و فن این حرفه را به اهالی روستا آموزش داده و جوانان را مشغول به کار کردند، بیان می‌کند: بعد از اینکه از تهران به روستا آمدیم، اقدام به آموزش حرفه نجاری و منبت به جوانان کرده و به همت اهالی کارگاه‌ها را یکی پس از دیگری راه‌اندازی کردیم به گونه‌ای که هم‌اکنون بیش از ۱۰۰ کارگاه منبت و نجاری در روستا دایر شده است.

وی با بیان اینکه شهید رجبعلی پس از آموزش این حرفه به جوانان و با آغاز جنگ تحمیلی راهی جبهه‌ها شد و در جنگ به درجه رفیع شهادت نائل آمد، ادامه می‌دهد: در حال حاضر حدود ۸۰۰ خانوار در روستا ساکن هستند و از هر خانه بیش از یک نفر در این کارگاه‌ها مشغول به تولید است.

کارآفرین استان مرکزی خاطرنشان می‌کند: تولیدات کارگاه به شهرهای اراک،‌قم، تهران، اصفهان، تبریز، مشهد و دیگر شهرها ارسال و به فروش می‌رسد، ضمن اینکه این حرفه علاوه بر روستای سمقاور به چندین روستای کمیجان بسط و گسترش یافته و بساط بیکاری را از روستاهای اطراف برچیده است.

این حرفه علاوه بر روستای سمقاور به چندین روستای کمیجان بسط و گسترش یافته و بساط بیکاری را از روستاهای اطراف برچیده است

اروجلو با بیان اینکه زادگاهش امروز به لطف شهید رجبعلی به عنوان قطب منبت ایران شناخته می‌شود، بیان می‌کند: با وجود اینکه این منطقه توانسته ظرفیت خوبی برای اشتغال جوانان روستایی ایجاد کند، اما حمایتی از تولیدکنندگان نمی‌شود که ضروری است مسئولان با نگاه ویژه‌تری به این منطقه نگریسته و برای حل مشکلات و رونق بیشتر این حرفه چاره‌اندیشی کنند.

وی از سمقاور به عنوان روستای کارآفرین یاد کرده و بیان می‌کند: امروز سمقاور نه مهاجر دارد و نه جوان بیکار که باید از این فرصت به درستی بهره گرفت و برای رونق بیشتر آن آستین‌ها را بالا زد.

 

این کارآفرین از ثبت ملی منبت سمقاور خبر داده و می‌گوید: ثبت ملی منبت سمقاور اقدام ارزشمندی بود که توسط میراث فرهنگی صورت گرفت که باعث انگیزه بیشتر در بین تولیدکنندگان این پیشه و همبستگی بیشتر آنان شد.

اروجلو با اشاره به راه‌اندازی شهرک منبت و اختصاص ۵۰ هکتار زمین به این شهرک خاطرنشان می‌کند: راه‌اندازی این شهرک می‌تواند به رونق تولید کمک کرده و سر و سامان دهد، اما مسؤولان به جای حمایت از تولیدکنندگان زمینی را که به قیمت هر هکتار ۱۷ میلیون تومان خریداری کردند، چندین برابر قیمت به تولیدکنندگان واگذار می‌کنند که این موجب دلسردی و اعتراض تولیدکنندگان شد.

 زمینی را که به قیمت هر هکتار ۱۷ میلیون تومان خریداری کردند، چندین برابر قیمت به تولیدکنندگان واگذار می‌کنند که این موجب دلسردی و اعتراض تولیدکنندگان شد

وی اظهار می‌کند: جریان اقتصادی منبت و مبل در سمقاور سالانه ۱۵ میلیارد تومان گردش اقتصادی دارد، اما مهم‌ترین مشکل فعالان این عرصه فروش و بازاریابی و نبود سرمایه در گردش به میزان کافی است.

 

این کارآفرین برتر استان مرکزی با اشاره به چالش‌های پیشروی فعالان این هنر می‌گوید: فروش تولیدات این منطقه به نام استان‌های صاحب‌نام در منبت و مبل، نبود منابع مالی برای توسعه کارگاه‌ها، نبود مکان مشخص برای فروش و عرضه محصولات تولیدی، نبود زنجیره محصولات نهایی صنعت چوب، افزایش قیمت چوب از دیگر چالش‌های این صنعت است.

اروجلو خاطرنشان می‌کند: چوبی که قبلاً هر تریلی به مبلغ ۱۲ تا ۱۵ میلیون تومان خریداری می‌کردیم، امروز باید متری ۱۲ میلیون خریداری کنیم، متأسفانه افزایش قیمت چوب موجب بالا رفتن قیمت تمام‌شده مبل می‌شود که این مسئله توان خرید مشتریان را به‌شدت کاهش داده است، ضمن اینکه تحریم‌ها هم تأمین چوب مورد نیاز را با مشکلاتی مواجه کرده که دلالان از این فرصت به نفع خود بهره‌برداری می‌کنند.

وی بیان می‌کند: با آغاز به کار تعاونی منبت‌کاران سمقاور که اخیراً فعالیت خود را شروع کرده، پیش‌بینی می‌شود بخش اعظمی از چالش‌های پیشروی تولیدکنندگان در تأمین مایحتاج مورد نیاز تولید برطرف شود.

الگوی موفق اقتصاد مقاومتی با اشاره به حمایت‌های سپاه و پرداخت تسهیلات در قالب اقتصاد مقاومتی می‌افزاید: این حمایت‌ها تا حدودی بخشی از مشکلات فعالین این عرصه را کاهش داده که جای تقدیر دارد.

انتهای پیام/ 

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول