اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  خراسان رضوی

کانون‌های اصلی ریزگرد سرخس در داخل شهرستان است/ ۱۴۰ هزار هکتار کشت دیم باید به سمت مرتع برود

فرماندار سرخس گفت: کانون اصلی ریزگردها در خارج از کشور نیست و در داخل شهرستان ۴ کانون اصلی داریم.

کانون‌های اصلی ریزگرد سرخس  در داخل شهرستان است/ ۱۴۰ هزار هکتار کشت دیم باید به سمت مرتع برود

به گزارش خبرگزاری فارس از سرخس، محمدرضا رجبی‌مقدم فرماندار سرخس در نشست خبری با خبرنگاران اظهار کرد: مطالعات ۲ ماهه دانشگاه فردوسی درباره منشاء ریزگردها به ما نشان داد که کانون‌هایی شناسایی شده با آنچه ما فکر می‌کردیم متفاوت است. کانون اصلی ریزگردها در خارج از کشور نیست و در داخل شهرستان چهار کانون اصلی داریم.

وی افزود: پدیده ریزگردها حداقل در ۵۰ سال اخیر در سرخس بی‌سابقه است و کسی چنین پدیده‌ای را به یاد ندارد. اگر روی این موضوع چاره‌اندیشی نشود این پدیده کلانشهر مشهد را در آینده تهدید می‌کند. تلاش ما این است که مسئولان استانی و ملی را پای کار بیاوریم. زیرا خاطر مردم از این موضوع آزرده شده است و نگران سلامت و معیشت و دام و کشاورزی‌شان هستند. ضمن اینکه زیرساخت‌های عظیم ما در حوزه نفت و گاز و دیگر زیرساخت‌ها نیز تهدید می‌‌شود.

رجبی‌مقدم با اشاره به متصل نبودن سیستم پایش و اندازه‌گیری آلایندگی به شبکه ملی هواشناسی و محیط زیست افزود: اگر سیستم پایش و اندازه‌گیری شهرستان متصل به شبکه ملی هواشناسی و محیط زیست کشور باشد مسئولان کشوری خیلی سریع از وضعیت ریزگردها مطلع می‌شوند. علاوه بر این دستگاه، به ۴ دستگاه سنجش آلاینده دیگر نیز نیاز داریم که باید امسال نصب شود و به سیستم کشوری متصل شوند تا سرخس تحت رصد کشوری قرار بگیرد. در کمیته فنی تصویب کردیم ۲ دستگاه را شرکت بهره‌برداری نفت و گاز شرق و ۲ دستگاه دیگر را پالایشگاه گاز شهیدهاشمی‌نژاد سرخس تهیه کنند.

منشا و کانون اصلی ریزگردها را شناسایی کردیم

فرماندار سرخس با اشاره به جلسات شورای تامین شهرستان درباره ریزگردها گفت: مدیران کل منابع طبیعی، هواشناسی و محیط زیست نیز به شهرستان آمدند و بازدید داشتند. توسط محیط زیست کشور نیز بازدید میدانی انجام شد و جلسه‌ای در استان داشتیم. علاوه بر کارشناسان محیط زیست و منابع طبیعی، دانشگاه فردوسی نیز پای کار آمده است و در اولین اقدام منشا و کانون اصلی ریزگردها را شناسایی کردیم.

رجبی‌مقدم افزود: مطالعات نشان داد که کانون‌هایی شناسایی شده با آنچه ما فکر می‌کردیم متفاوت است و کانون اصلی ریزگردها در خارج از کشور نیست و در داخل شهرستان است. قبلا روی سه کانون در شهرستان تمرکز داشتیم که با بررسی نقشه‌های  ماهواره‌ای به یک کانون دیگر نیز رسیدیم. کانون خانگیران از گنبدلی تا دق چل‌تو و مرز که ۱۸۰ هزار هکتار را شامل می‌شود یکی از کانون‌های اصلی ریزگردها است. منطقه چاله‌زرد و آبمال و منطقه صمدآباد دو کانون اصلی دیگر ریزگردها در سرخس هستند و پس از بررسی نقشه‌های ماهواره‌ای به کانون چهارم نیز در منطقه تخته واویلا و بزنگان رسیدیم. یک کانون دیگر نیز که فرسایش آن شروع شده، از پشت کوه‌های منطقه رضویه است که در حال پیوستن به منطقه ما است.

فرماندار سرخس تاکید کرد: کانون اصلی همین چهار منطقه در سرخس است و یکی از علت‌هایی که بزنگان به جزو این چهار کانون است این است که قبلا منطقه بزنگان پوشش گیاهی داشته و برداشت بی‌رویه منجر به این شده که بزنگان هم به سه کانون دیگر اضافه شود.

درختکاری را در سه کانونی شروع می‌کنیم

وی درباره برنامه‌های مقابله با ریزگردها گفت: دانشگاه فردوسی کانون‌ها را رصد می‌کند و نقشه جامع را طی دو هفته آینده به ما ارائه می‌دهد و برای کشت پوشش گیاهی نوع گونه برای کشت را منابع طبیعی مشخص می‌کند. در یک طرح کوتاه مدت در زمان درختکاری در سه کانونی که داریم، در شهرستان کار را شروع می‌کنیم. در منطقه خانگیران ۱۰ هزار هکتار آن مطالعه شده است و با تامین منابع توسط شرکت‌های نفت و گاز کار درختکاری شروع می‌شود.

فرماندار سرخس در ادامه گفت: مسئولیت کاشت، نگهداری و قرق پوشش گیاهی به میزان ۱۲ تا ۱۵ هزار هکتار با آستان قدس رضوی است و کانون چاله‌زرد و آبمال به میزان ۱۵ هزار هکتار توسط منابع طبیعی در فصل درختکاری انجام می‌شود. در کنار این‌ها به یک طرح جامع نیز نیاز است و کل این سه کانون ۴۰ هزار هکتار است که باید طی ۵ سال انجام شود و امیدوایم امسال ۱۰ هزار هکتار آن پوشش گیاهی کاشته شود.

وی در ادامه به اقدامات دیگر در جهت مبارزه با ریزگردها اشاره و اظهار کرد: جهادکشاورزی و منابع طبیعی باید پایش تعداد دام را انجام بدهند و برنامه تعادل دام و مرتع را طی دو هفته ارائه کنند.

۱۴۰ هزار هکتار کشت دیم باید به سمت مرتع برود

رجبی‌مقدم گفت: آستان قدس رضوی ۱۴۰ هزار هکتار مرتع دیم دارد که فقط ۱۰ هزار هکتار آن زیر کشت است و بقیه به صورت غیرقانونی کشت شده است. این ۱۴۰ هزار هکتار باید از دیم خارج و به سمت مرتع برود  که باید در این زمینه با مردم قرارداد بسته شود و  گونه کشت توسط منابع طبیعی مشخص شود. ممکن است در یک دوره‌ای لازم باشد که تعداد دام را کاهش دهیم و حتی نیاز باشد برای دام عشایری محدودیت‌هایی ایجاد کنیم.

انتهای پیام/ ۷۰۰۷۹

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول