اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  کهگیلویه و بویراحمد

رونق کشاورزی و اشتغال با سد چم شیر در گچساران/تحققیات درعمق ۴00 متری زمین برای پاسخ به شایعات

معاون اجرایی طرح سد و نیروگاه چم‌شیر گچساران گفت: این پروژه پس از مطالعات جامع و در نشست هیات دولت که با حضور رییس سازمان محیط زیست وقت برگزار شده مجوز دریافت کرده است.

رونق کشاورزی و اشتغال با سد چم شیر در گچساران/تحققیات درعمق ۴00 متری زمین برای پاسخ به شایعات

خبرگزاری فارس گچساران/ ندا نعمتی- استان کهگیلویه و بویراحمد طبق آمارها سالیانه به‌ طور میانگین از ۵۷۴ میلی متر بارش باران برخوردار است وجود اینگونه باران ها ضرورت احداث سدها را در کهگیلویه و بویراحمد بیشتر می کند.

سد و نیروگاه چم شیر در ۲۵کیلومتری جنوب شرقی گچساران در استان کهگیلویه و بویراحمد و برروی رودخانه زهره ساخته می شود.

این سد از نوع بتنی غلتکی ( RCC ) است که مطالعه احداث سد چم شیر در سال ۷۳ از سوی سازمان آب منطقه ای فارس، بوشهر و کهگیلویه و بویراحمد صورت گرفت. سرشاخه های اصلی رودخانه زهره نیزکوه های شمال غرب استان فارس و شرق کهگیلویه و بویراحمد و رودخانه های فهلیان و آب شیرین و شیو است.

سد چم شیر یکی از بلندترین سد وزنی از نوع بتنی غلتکی ایران است و مخزن این سد ۲.۳ میلیارد مکعب ظرفیت دارد و دارای یک میلیون و ۱۰۰ متر مکعب حجم بدنه و سه دهنه سرریز اوجی دریچه دار است.

بیش از هفت هزار و 45متر حفاری (زیرزمینی)، اجرای یک میلیون و 582 متر مکعب بتن ریزی کل پروژه ، احداث24 کیلومتر جاده دسترسی و اجرای 481هزارمتر عملیات حفاری و تزریق در این پروژه بزرگ انجام شده است.

نصب دکل های مربوط به تجهیزات هوایی خطوط انتقال 230 کیلو ولت ،عملیا‌ت نصب دو خط لوله به منظور تنظیم کیفیت آب و نیز آبرسانی مزارع پایین دست سد و انتقال آن به بخش صنعتی، ورود ترانسفورماتورهای اصلی نیروگاه به کارگاه و نصب تجهیزات نیروگاهی از دیگر اقدامات انجام شده در این پروژه می باشد.
وحید گل لاله کارشناس سد چم شیرشرکت آب و نیرودر گفت و گو با خبرنگار فارس در گچساران در خصوص پروژه عظیم و ملی سد چم شیر اظهار کرد: ایران با بارندگی به طور متوسط سالیانه ۲۴۰ میلیمتر با توجه به میانگین ۷۵۰ میلیمتر جهانی و یکهزار و ۲۵۰ میلیمتری قاره آسیا کشوری خشک محسوب می شود.
وی بیان کرد: شمار سدهای بزرگ در کشورمان زیاد نیست به طوری که تعداد سدهای بلندتر از ۶۵ متر جهان ۲ هزار و ۷۰۰ سازه است که سهم ایران تنها ۶۰ مورد است.
گل لاله عنوان کرد: ایرانیان در گذشته مهارت فوقالعاده در احداث قناتها و بهرهبرداری از آن داشته اند، قناتها در سالهای 1330 به قبل که جمعیت ایران کمتر از 25 میلیون نفر بود مفید بودند ولی در شرایط کنونی پاسخ نیازهای 75 میلیون انسان را نمی دهند.
کارشناس سد چم شیرشرکت آب و نیروبا اشاره به اینکه در حال حاضر سدسازی گزینه ای خوب برای تامین آب در کشور است، تصریح کرد: به همین دلیل توسعه سد در کشور به ویژه محل حوزه آبریز رودخانه زهره ضرورت دارد.

وی گفت: در25 کیلومتری جنوب شرقی گچساران سد چم شیر برروی رودخانه زهره ساخته می شود که طول تاج 680 متر، ارتفاع بدنه سد 151 متر، نوع سرریز اوجی دریچه دار با 3 دریچه قطاعی،حجم مخزن 2.3میلیارد متر مکعب، ظرفیت نیروگاه 176 مگاوات به علاوه نیروگاه جریانی به ظرفیت 11 مگاوات، حجم حفاری 4 میلیون 761هزار مترمکعب،لاینینگ گالری ها و تونل ها 3هزارو 56متر، حجم بتن ریزی هم یک میلیون 582هزار مترمکعب بوده است.

ضرورت احداث سد چم شیرو رونق کشاورزی

ساسان بهزادی سرپرست دستگاه نظارت سد چم شیر در خصوص احداث سد چم شیر خاطر نشان کرد: همواره اجرای پروژههای عمرانی بزرگ با چالشی به نام تخریب محیط زیست مواجه بوده از احداث جادههای بین شهری که موجب از بین رفتن مهمترین و بهترین بخش خاک میگردد تا ساخت سدهای بزرگ و کوچک که باعث زیرآب رفتن بخشی از زمینها در قسمت پشت بدنه سد می‌شود.

وی ادامه داد: بر کسی پوشیده نیست که احداث سدها علاوه بر منافع بسیار زیادی که دارد، تخریب بخشی از پوشش گیاهی را نیز به همراه خواهد داشت، همانطوریکه حرکت اتومبیلها، احداث ساختمانها، حتی انتشار کتاب، دفتر و قلم نیز آسیبهای زیست محیطی دارد، باید قبول کرد که در قرن 21 هستیم.

سرپرست دستگاه نظارت سد چم شیر خاطر نشان کرد: به دلیل بارندگی های زیادی که سالیانه در حوزه آبریز رودخانه زهره واقع در استان های فارس، کهگیلویه و بویراحمد و خوزستان می بارد پیشگیری از خسارت های ناشی از سیل مهمترین دلیل احداث این سد است.
بهزادی اضافه کرد: احداث سد بر روی روخانه زهره با آورد سالیانه ۲ میلیارد متر مکعب آب مهم و ضروری است.

وی با اشاره به اینکه رونق کشاورزی از مهمترین پیامدهای سد است گفت: با بهره برداری ازپروژه سد چم شیر برخی از اراضی کشاورزی در خوزستان، بوشهر و کهگیلویه و بویراحمد تامین آب می شود.
 

هیچ عنوان گنبد نمکی یا بیرون زدگی نمک در این منطقه وجود ندارد/ تحقیقات تا عمق 400 متری زمین انجام شد

سرپرست دستگاه نظارت سد چم شیردر خصوص اظهار نظر اخیر و انتقادهای برخی ازافراد برای ساخت سد چم شیر بیان کرد: تمام مطالعات کارشناسانه جهت ایجاد سد چم شیر بر روی رودخانه زهره از قبل از آغار عملیات این پروژه آغاز شد و احداث این سد به صورت کاملا کارشناسانه صورت گرفته است.

بهزادی ادامه داد: براساس بررسی هایی که با مشارکت شرکت های پژوهشی و دانشگاه های تهران و شیراز انجام شده به هیچ عنوان گنبد نمکی یا بیرون زدگی نمک در این منطقه وجود ندارد.

وی گفت: این بررسی ها در ۱۰۰حلقه چاه و گستره ۲ هزار متری انجام شده که نزدیک ترین نمک در چاه شماره ۳۱ شناسایی شده است.

سرپرست دستگاه نظارت سد چم شیر اظهار کرد: طبق تحقیقات انجام شده درعمق 400 متری زمین نمک مشاهده شده که خارج از حوزه گردش هیدرولوژی است.

بهزادی عنوان کرد: :۳۸ نمونه از این تعداد چاه برداشت و ۱۴ نمونه به آزمایشگاه کانی شناسی ارسال شد و پس از سیر مراحل و خرد شدن سنگ ها تنها چهار مورد از نمونه های انجام شده، سه درصد نمک داشته اند.

وی افزود: بررسی ها نشان می دهد که از شهرستان کازرون به سمت غرب هیچ گنبد نمکی وجود ندارد و گنبدهای نمکی به سمت شرق کازرون است.

پروژه سد چم شیر در نشست هیات دولت که با حضور رییس سازمان محیط زیست وقت برگزار شده بود مجوز احداث دریافت کرد

محمد رضا فاضل معاون اجرایی طرح سد و نیروگاه چم‌شیر گچساران تصریح کرد: این پروژه پس از مطالعات جامع و در نشست هیات دولت که با حضور رییس سازمان محیط زیست وقت برگزار شده مجوز دریافت کرده است.

وی با اشاره به اینکه انتقادات مخالفان سد چم شیر در مورد مشکلات زیست محیطی بی اساس است، بیان کرد: هر سه ماه یک بار گزارش اقدام های انجام شده در سد چم شیر به صورت کامل و شفاف به سازمان محیط زیست ارسال می شود.

فاضل با عنوان اینکه هدف ما با احداث سد چم شیررونق چرخه اقتصاد داخلی و خودکفایی است ادامه داد: از فواید مهم احداث سدها از قبیل توسعه صنایع گردشگری، اشتغال پایدار، ایجاد بستر برای توسعه صنایع آبزیان نیزنباید به سادگی عبور کرد.

درب محل ساختگاه چم شیر بر روی کارشناسان محیط زیست به منظور بررسی باز است

وی از مزایای مهم ایجاد این سد پایدار نگه داشتن آب برای کشاورزان است، گفت: درب محل ساختگاه چم شیر بر روی کارشناسان محیط زیست به منظور بررسی باز است.

معاون اجرایی طرح سد و نیروگاه چم‌شیر گچساران خاطر نشان کرد: در مخزن سد چمشیر مطلقاً هیچگونه گنبد نمکی طی مطالعات مورد اشاره مشاهده و ثبت نگردیده است ومطابق لاگهای زمین شناسی گرفته شده از شرکت نفت، نزدیکترین فاصله نمک تا سطح زمین در بخشی از مخزن درعمق حداقل 400 متری میباشد و هیچگونه نمک سطحی و یا نزدیک به سطح در هیچکدام از چاهها و گمانه های حفاری شده مشاهده نشده است.

فاضل عنوان کرد: اعتبار این طرح۲۳۰ میلیون یورو می باشد و ۲۵ درصد از اعتبارات فاینانس طرح سد و نیروگاه چم شیر در این شهرستان، معادل ۶۰ میلیون یورو افزایش یافته است.
معاون اجرایی طرح سد و نیروگاه چم‌شیر گچساران بیان کرد: اکنون 18 هزار میلیاردریال سرمایه گذاری برای انجام عملیات اجرایی این سد هزینه شده و به 3 هزار میلیارد ریال دیگر اعتبار جهت آبگیری سد نیاز است.

فاضل با اشاره به اینکه سد چم شیربا 85 درصد پیشرفت فیزیکی براساس برنامه ریزی و تأمین اعتبارسال آینده بهره برداری می شود،ادامه داد: آبگیری باید در فصل خوب با بارش های سیلابی انجام شود .

فاضل بیان کرد:در حال حاضر نیز 900 نیروی متخصص، ماهر و نیمه ماهر در این سد فعالیت دارند که 40 نفر نیروی چینی نیز در کارگاه این سد فعالیت می کنند.

معاون اجرایی طرح سد و نیروگاه چم‌شیر گچساران افزود: 1 واحد نیروگاهی در هنگام اجرایی این پروژه به این سد اضافه شد و به همین دلیل نیز به مبلغ قرارداد اضافه شده است.

فاضل با اشاره به اینکه در این سد 3 واحد نیروگاه وجود دارد بیان کرد: در سال آینده 1 مورد تست و وارد مدار خواهد شد و تا پایان سال 1401 نیز دو مورد دیگر وارد مدار کار می شوند.

وی گفت: با تکمیل سریعتر این پروژه عظیم ملی تحول خوبی در منطقه ایجاد خواهد شد.
انتهای پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول