اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  سمنان

وابستگی ۱۰ درصد از تولیدات کشاورزی سمنان به قنات/ ۵۰ درصد از قنوات فعال مرمت شد

مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان با اشاره به اینکه ۱۰ درصد از تولیدات کشاورزی این استان به قنوات وابسته است، از لایروبی و مرمت چندباره ۵۰ درصد از قنوات استان سمنان خبر داد.

وابستگی ۱۰ درصد از تولیدات کشاورزی سمنان به قنات/ ۵۰ درصد از قنوات فعال مرمت شد

حسین شاهینی در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در سمنان اظهار کرد: ۱۴ هزار و ۱۹۶ هکتار از اراضی استان سمنان به‌وسیله قنوات دایر این استان مشروب می‌شوند و تا پایان سال ۱۳۹۹، بیش از ۵۰ درصد از قنوات دایر این استان در چندین مرحله مورد مرمت قرار گرفته‌اند.

وی با اشاره به اینکه هزینه مرمت این قنوات از محل اعتبارات استانی با انعقاد قرارداد با پیمانکاران ذی‌صلاح تأمین شده است، افزود: در طرح کمک‌های فنی و اعتباری (اعتبارات ملی) که با مشارکت مالکان قنات عملیات بازسازی و مرمت انجام می‌شود، در هر کیلومتر تا پایان سال ۱۳۹۹ اعتباری بالغ‌بر چهار میلیارد ریال کمک بلاعوض دولتی پرداخت‌ شده است.

مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان با اشاره به وابستگی ۱۰ درصد از تولید محصولات کشاورزی این استان به آب قنوات و نیز بهره‌وری بالای آب در پایین‌دست قنات در استان سمنان، بر ضرورت پدافندی استفاده از قنوات تأکید کرد.

شاهینی خاطرنشان کرد: در هنگام بروز حوادث و بلایای طبیعی و یا حمله مستقیم یا سایبری دشمن به تأسیسات و زیرساخت‌های شهری و در صورت قطع برق سراسری، تأمین آب شرب و کشاورزی تنها از طریق قنوات امکان‌پذیر خواهد بود؛ بنابراین مرمت قنوات یک ضرورت پدافندی نیز محسوب می‌شود.

وی با بیان اینکه مرمت و بازسازی قنوات استان سمنان با هدف حفظ قنوات به‌عنوان یک میراث فرهنگی و افزایش آبدهی آن‌ها جهت مصارف کشاورزی در دست پیگیری است، تصریح کرد: حفظ قنات به معنی کلمه، یعنی حفظ حیات در یک عرصه بیابانی بوده و باصرفه‌ترین، مطمئن‌ترین و منطقی‌ترین شیوه استحصال آب از طریق قنوات است.

مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان با بیان اینکه مرمت قنوات تثبیت منابع آبی قنوات این استان را در پی دارد، تصریح کرد: با توجه به پراکندگی قنوات در مناطق کویری و وابستگی زندگی جمعیت‌های اندک همین مناطق روستایی پراکنده در هر منطقه از استان به آب قنات، جلوگیری از مهاجرت و در نتیجه حفظ و حراست کویر از سوی همین تعداد خانوار کم ساکن مناطق کویری استان از دیگر نتایج مثبت مرمت و احیای قنوات است که به حفظ و حراست از منابع آب‌ و خاک منجر می‌شود.

شاهینی با بیان اینکه در مناطق بیابانی و حاشیه کویر، قنوات از مهم‌ترین و مناسب‌ترین روش‌های استحصال آب است، تصریح کرد: البته در شرایط حاضر به دلیل هزینه و ریسک بسیار بالا و نبود مقنیان حرفه‌ای و همچنین خطرات جانی، احداث قنوات جدید کمتر موردتوجه قرار می‌گیرد؛ چراکه همیشه در قنات، احتمال ریزش وجود دارد و بیش‌ترین خطر نیز مقنی را تهدید می‌کند.

وی با اشاره به مهم‌ترین مزایای استفاده از قنوات در حوزه کشاورزی افزود: قنوات میراث تاریخی و فرهنگی ما محسوب می‌شود و استحصال و انتقال آب قنوات به انرژی نیازی ندارد؛ همچنین نقش قنوات در تأمین امنیت ملی کشور با توجه به پراکندگی آن و تأثیری که در حفظ جمعیت در جای‌جای کشور دارد، بسیار مهم و غیرقابل‌انکار است.

مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان بهره‌برداری متناسب با توان سفره آب زیرزمینی، اشتغال‌زایی در مراحل لایروبی، عملیات اجرایی و بهره‌برداری، تقسیم عادلانه آب از طریق تحویل حجمی آن به بهره‌برداران و کاهش هدررفت آب بر اثر تبخیر و نفوذ به دلیل ماهیت زیرزمینی بودن کانال‌های انتقال آب را از دیگر مزایای مرمت و احیای قنوات دانست.

شاهینی اضافه کرد: قنات نماد تثبیت و پرورش روحیه مشارکت و تعاون است و نظام اجتماعی و مشارکتی در حفظ و نگهداری و بهره‌برداری قنوات، راز ماندگاری این میراث ارزشمند گذشتگان تا امروز محسوب می‌شود.

به گزارش فارس؛ در استان سمنان ۷۷۳ رشته قنات شامل ۶۲۷ رشته دایر و ۱۲۶ رشته بایر وجود دارد که بیشتر آن در مناطق خشک و بیابانی استان واقع‌شده و استفاده از آن باصرفه‌ترین، مطمئن‌ترین و منطقی‌ترین شیوه استحصال آب است.

با توجه به شرایط جغرافیایی و اقلیمی استان سمنان، احیا و مرمت قنوات از اهمیت به‌سزایی برخوردار است که در راستای حفظ این میراث گران‌بهای گذشتگان اهتمام ویژه‌ای صرف شد.

تاریخچه قنات در استان سمنان به بیش از دو هزار سال پیش می‌رسد که از قدیمی‌ترین قنات‌ها می‌توان به قنات نصرتیه در شهرستان میامی با قدمت بیش از دو هزار سال اشاره کرد.

انتهای پیام/۲۵۶۸/س/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول