اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  گلستان

چشمان بسته مسوولان گلستانی در مقابل کشت وسیع شالی/ شالی‌کاری در وسط شهر گرگان در سایه افت شدید آب زیرزمینی

به گفته مسوولان کشت شالی با توجه به کم آبی در گلستان ممنوع و جرم محسوب می‎شود با این وجود در یکی از مناطق گرگان که اتفاقأ مسیر پرترددی است و گذر مدیران زیادی هم به این منطقه می‎خورد شاهد کشت وسیع اراضی شالی در مقابل چشمان مدیران استانی هستیم.

چشمان بسته مسوولان گلستانی در مقابل کشت وسیع شالی/ شالی‌کاری در وسط شهر گرگان در سایه افت شدید آب زیرزمینی

به گزارش خبرگزاری فارس از گرگان،اقتصاد بیش از نیمی از مردم گلستان به کشاورزی وابسته است با این وجود طی سال‎های گذشته بخش کشاورزی مورد ناملایمات فراوانی قرار گرفته و البته در بسیاری از مواقع نه تنها حمایتی از سوی مسوولان برای فعالان در بخش کشاورزی انجام نشده است بلکه در مواردی هم به خاطر برخی کمبودها که از سو مدیریت نشأت می‎گیرد انگشت اتهام به سوی بخش کشاورزی نشانه گرفته شده است.

بحران کم‌آبی موضوع جدی است که این روزها به دلیل کمبود و قطعی آب در چند ساعت از شبانه‌روز مردم به خوبی آن را لمس می‎کنند وقتی صحبت از خشکسالی و کم آبی می‎شود بیشتر مسوولان دلیل این امر را مصرف بی‌رویه آب در بخش کشاورزی عنوان می‎کنند، آبیاری در بیشتر مزارع کشاورزی به روش سنتی انجام می‎شود و راندمان آبیاری به شدت پایین است از طرفی کشت محصولاتی همچون شالی در فصلی که با گرما مقارن است  و برای آبیاری از منابع آب‎های زیرزمینی استفاده می‎شود بر مشکلات در بخش کم‌آبی می‎افزاید.

* اقدامات سلبی تنها راهکار مدیران آب و منطقه‎ای گلستان در خصوص ممنوعیت کشت شالی/ دستگاه‌های متولی اقدامات سلبی برای حفظ ذخایر آب‌های زیرزمینی استان گلستان و ممنوعیت کشت شالی داشتند گزارش دهند

به گفته مدیر عامل شرکت آب منطقه‎ای گلستان با توجه به آن‎که در سال آبی جاری با معضل خشکسالی مواجه هستیم کشت شالی و سایر محصولات پرآب‌طلب به شکل غرقابی در گلستان ممنوع است.

محسن حسینی با اشاره به مصوبه هیئت وزیران در آبان ۱۳۹۷ گفت: براساس این مصوبه کشت برنج در همه استان‎ها به جز گیلان و مازندران ممنوع شد اما ۱۵ هزار هکتار نسق‎های قدیمی در گلستان وجود دارد که سابقه کشت برنج داشتند.

وی با بیان اینکه ممنوعیت کشت برنج با آب چاه‌ها مدنظر شرکت آب منطقه‎ای است، افزود: در قانون بودجه ۱۴۰۰ تشخیص ممنوعیت کشت برنج به کارگروه سازگاری با کم‌آبی استان‎ها محول شد ریاست این کارگروه با استاندار و دبیری آب و منطقه‎ای است در این کارگروه کشت شالی و سایر محصولات پر‌آب‌طلب ممنوع شد  و پیگیری برای کاشت محصولات جایگزین اقتصادی و دیگر اقدامات به جهاد کشاورزی واگذار شد.

 قطع چاه‌های برقی که بیش از پروانه مصرف می‎کنند و همچنین اخذ جریمه از کشاورز شالی‌کار از جمله راهکارهای سلبی آب منطقه‎ای برای جلوگیری از کشت غرقابی شالی در استان است الان باید دستگاه‌های متولی باید به مردم بابت مشکلاتی که بابت قطع مکرر برق و آب متحمل می‌شوند، گزارش دهند که در حفظ ذخایر آب‌های زیرزمینی استان گلستان و ممنوعیت کشت شالی چه اقدام سلبی تاکنون انجام داده‌اند.

* سازمان جهاد کشاورزی تنها سازمانی که تکلیفش در مقابل مصوبه ممنوعیت کشت شالی معلوم نیست و وضعیت یک بام و دو هوا را دارد

شاید در پروسه  اعلام  ممنوعیت کشت شالی تنها سازمانی که تکلیفش در مقابل این مصوبه معلوم نیست و وضعیت یک بام و دو هوا را دارد سازمان جهاد کشاورزی باشد، سازمانی که یکی از اهداف اصلی آن حمایت از کشاورز و تلاش برای رفع مشکلات به خصوص در بحث اقتصادی است حالا از این سازمان خواسته می‎شود در شرایطی که کشاورز بعد از صرف هزینه‎های زیاد، در فصل برداشت محصولات متوجه ضرر می‎شود در مقابل تنها کشتی که برای کشاورز سودی ایجاد می‎کند بایستد و آن را ممنوع اعلام کند از سویی وضعیت منابع آب‎های زیرزمینی اصلأ خوب نیست و اگر آب نباشد ادامه کشاورزی هم توجیه نخواهد داشت و عملأ غیرممکن است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی گلستان یکی از دلایل اصلی رغبت کشاورزان به کشت شالی را شرایط نامناسب اقتصادی عنوان کرد و گفت: متأسفانه شرایط اقتصادی در چند سال گذشته طوری رقم خورد که کشاورزان ترجیح به کشت برنج دادند حدود ۷۰ هزار هکتار از اراضی گلستان زیر کشت برنج می‎رود و در این کشت از آب‎های زیرزمینی استفاده می‎شود.

مختار مهاجر کاهش بارندگی‎ها و افزایش تبخیر در گلستان را از دلایل آسیب‌پذیری منابع آبی عنوان کرد و گفت: برای توسعه پایدار در بخش کشاورزی، کشت برنج ساماندهی شود و باید به سمت کشت‎های جایگزین که برای کشاورز صرفه اقتصادی دارد، پیش رفت.

به گفته وی باید محققان ارقامی که به خشکسالی و کم آبی مقاوم هستند و از سویی می‎تواند عملکرد قابل توجهی برای کشاورز داشته باشد را تولید و معرفی کرد.

* آیا مدیران جهادکشاورزی، امور اراضی و دادستانی شالی‎کاری در اراضی بلوار صیاد شیرازی در کنار خیابان اصلی نمی‌بینند؟ چرا تکلیف مدیران گلستانی با خودشان و برنامه‌هایشان مشخص نیست؟

در حالی‎که اکثر مدیران استانی کشت جایگزین برنج را یک راهکار برای ممنوعیت کشت برنج در استان عنوان می‎کنند اما تاکنون امکانات و شرایط لازم برای این تغییر در استان فراهم‌نشده است از سویی همان مدیرانی که در برخی تریبون‎ها از برخورد با شالی‎کاران صحبت می‎کنند در عمل چشمان خود را به روی واقعیت‎هایی که اتفاقأ هر روز در مقابل چشمان آنهاست، می‎بندند.

این روزها در بلوار صیاد شیرازی، مسیری که اتفاقأ جزو مسیرهای پر تردد در سطح شهر گرگان محسوب می‎شود و حتمأ گذر مدیران هم از این مسیر خورده است شاهد شالی‎کاری در اراضی وسیع آن هم در کنار خیابان اصلی هستیم اگر واقعأ کشت برنج در گلستان را ممنوع و جرم اعلام می‎کنید چرا در عمل اتفاق خاصی را از سوی مدیران شاهد نیستیم؟ چرا تکلیف مدیران گلستانی با خودشان و برنامه‌هایشان مشخص نیست؟

استاندار گلستان در جلسه پیشگیری از جرم استان به برخورد با مدیرانی که از بودجه عمومی استفاده اما در برخورد با فساد اغماض می‌کنند، گفت: در دوره تحول دستگاه قضایی اغماض و ملاحظه‎ای در برخورد با مفسدین اقتصادی وجود ندارد در واقع شناسایی گلوگاه‌های فساد و دستگاه‌های که از بودجه عمومی استفاده می‎کنند به طور جد در دستور کار دستگاه قضایی استان است.

حال که در دوره تحول دستگاه قضا باید با مدیران خاطی که همواره چشمان خود را به روی مسائل و مشکلات می‎بندند برخورد جدی شود انتظار می‌رود برای رفع مشکلاتی از قبیل کم آبی که مشکل تمام استان محسوب می‎شود دستگاه‌های مختلف که در مدیریت و حفظ منابع آبی نقش دارند  از جزیره‌ای رفتار کردن پرهیز و با یک راهکار اصولی که هم‌منافع کشاورز و هم منابع آبی استان حفظ شود کشت شالی در استان را مدیریت کنند در غیر این صورت باید با مدیرانی که تنها به ممنوعیت کشت شالی تأکید می‎کند و جلوی چشمانشان اراضی وسیعی از شالی کشت می‎شود، برخورد جدی انجام شود.

انتهای پیام/خ

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول