اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  کرمان

نقش هورمون‌های تیروئید در تنظیم متابولیسم بدن/ از عملکرد طبیعی مغز تا اختلال در تولید مثل و کاهش ضریب هوشی

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمان گفت: هورمون‌های تیروئید در تنظیم متابولیسم بدن از جمله عملکرد مغز، مرگ و میر کودکان، کاهش ضریب هوشی، اختلال در تولید مثل و...نقش دارد.

نقش هورمون‌های تیروئید در تنظیم متابولیسم بدن/ از عملکرد طبیعی مغز تا اختلال در تولید مثل و کاهش ضریب هوشی

به گزارش خبرگزاری فارس از کرمان، بهروز طلایی به‌مناسبت روز جهانی تیروئید اظهار کرد: از نظر تغذیه‌ای، ریز مغذی است که نقش موثری بر اعمال حیاتی بدن دارد و مهمترین کار آن در ارتباط با غده تیروئید و ساخته شدن هورمون‌های تیروئید است.

 عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمان و متخصص تغذیه ادامه داد: هورمون‌های تیروئید در تنظیم متابولیسم بدن نقش دارند از جمله در  سوخت و ساز مواد غذایی، حفظ دمای بدن، تولید انرژی، عملکرد طبیعی مغز و عملکرد طبیعی سلول‌ها و اختلالات ناشی از کمبود ید را شامل بیماری گواتر، کم‌کاری تیروئید، کرتینیسم، اختلال در تولید مثل، مرگ و میر کودکان و کاهش ضریب هوشی می‌توان اشاره کرد.

وی افزود: بیماری گواتر قابل رؤیت‌ترین نشانه کمبود ید است و  شیوع گواتر هم در جامعه وجود دارد. آسیب‌های مغزی، عقب‌ماندگی‌های جسمی و روانی، مرگ و میر کودکان عوارض جدی‌تر ناشی از کمبود ید است.  

این متخصص تغذیه عنوان کرد: دو روش بررسی گواتر و تعیین ید ادرار برای ارزیابی شدت کمبود ید قابل انجام است.

وی افزود: قدیمی‌ترین، مناسب‌ترین و کم‌خرج‌ترین روش پیشگیری و مبارزه با اختلالات کمبود ید، مصرف نمک یددار است و نمک‌های تصفیه‌شده چون خلوص بالایی دارند، ید موجود در آن بهتر حفظ می‌شود.

طلایی خاطرنشان کرد: نمک‌های یددار نباید به‌مدت طولانی در معرض نور خورشید و یا رطوبت قرار بگیرند چون به‌راحتی ید از دست می‌رود همچنین نمک‌های یددار در ظروف پلاستیکی، چوبی، سفالی و شیشه‌ای که سرپوش دارند، باید نگهداری شود.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمان بیان کرد: حرارت و طبخ غذا موجب تخریب ید موجود در نمک می‌شود، بنابراین نمک یددار در مرحله پایانی طبخ غذا اضافه شود تا ید موجود در آن حفظ شود.

وی گفت: ناخالصی‌هایی مانند سولفات کلسیم یا سولفات  منیزیم که هم‌رنگ نمک است، گل‌ولای که موجب تیرگی رنگ نمک می‌شود همچنین فلزات سنگین مثل سرب، جیوه ،کادمیوم، آرسنیک هستند که مضرات بسیاری برای سلامت بدن دارند، پس توصیه بر این است از نمک‌های یددار تصفیه‌شده استفاده شود.

طلایی در ادامه اظهار داشت: مصرف نمک‌های تصفیه‌نشده عوارض بسیاری در کبد، کلیه و ریه دارد و چون ناخالصی‌های زیادی دارند شوری نمک مشخص نمی‌شود به‌همین دلیل مصرف این نمک‌ها بیشتر می‌شود، بنابراین خطر فشار خون و  بیماری‌های قلبی و عروقی هم بیشتر می‌شود.

وی با اشاره به کاهش جذب ریزمغذی‌های دیگر مثل آهن و روی به‌دلیل ناخالصی که در نمک وجود دارد، ادامه داد: از نظر منابع غذایی ید، جلبک دریایی، میگو، صدف، انواع ماهی‌های آب شور از منابع خوب ید هستند و دانه‌های غلات، حبوبات و میوه‌ها از نظر ید خیلی فقیرند. 

متخصص تغذیه تصریح کرد: برخی از مواد غذایی حاوی موادی هستند به نام گواتروژن که مصرف مداوم آن فرد را مستعد اختلالات تیروئید می‌کند، در اصل این گواتروژن‌ها جذب یا مصرف ید در غده تیروئید را مختل می‌کند. غذاهایی مانند انواع کلم، شلغم، بادام زمینی، سیب زمینی قرمز، لوبیا و سویا که به‌صورت خام مصرف می‌شوند، حاوی مواد گواتروژن هستند.

وی در پایان نیاز به ید روزانه در دوران بزرگسالی ۱۵۰ میکروگرم، در دوران بارداری ۲۲۰ میکروگرم و در دوران شیردهی را ۲۹۰ میکروگرم عنوان کرد.

انتهای پیام/۳۳۸۸/ب

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول