اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  یزد

سگهای ولگرد قاتل گونه‌های نایاب جانوری در یزد/حیات وحش جدی‌ترین قربانی سگ‌های ولگرد

یک کارشناس حیات وحش در یزد، جمعیت زیاد سگهای ولگرد را چالشی جدی برای شهروندان و حیات وحش این استان دانست و گفت: سگهای ولگرد تهدیدی جدی برای بقاء حیات وحش استان یزد است و مسئولان امر باید هرچه سریعتر برای این معضل چاره اندیشی کنند.

سگهای ولگرد قاتل گونه‌های نایاب جانوری در یزد/حیات وحش جدی‌ترین قربانی سگ‌های ولگرد

مهدی زارع خورمیزی در گفت‌وگو با خبرنگار فارس از یزد، با بیان این‌که تغییر سبک زندگی شهر نشینی و ایجاد پسماند و زباله توسط انسان‌ها و عدم مدیریت صحیح آن، از جمله عوامل تأثیرگذار در افزایش جمعیت سگ‌های ولگرد در مناطق مسکونی و حاشیه شهرها و روستاها شده است، اظهار کرد: بر اساس تحقیقات انجام شده یکی از مهمترین عوامل انتقال بیماری خطرناک و کشنده هاری سگهای ولگرد هستند.

وی حمله سگهای ولگرد به انسان را یکی خطرات جدی به ویژه برای کودکان و سالمندان دانست و افزود: در چند سال اخیر گزارشات زیادی از حمله سگ های ولگرد به شهروندان رسیده است که از جمله آن حمله سگ‌های ولگرد به دو کودک در میبد و اردکان بودیم که متاسفانه منجر به فوت این دو کودک نیز شده است.

این کارشناس حیات وحش در استان یزد، وجود سگهای ولگرد را علاوه بر انسانها برای محیط زیست هم خطرناک عنوان کرد و گفت: گزارش مستندی مبنی بر حمله سگ‌های ولگرد به گونه‌های ارزشمندی از جمله یوزپلنگ آسیایی، کاراکال، گربه پالاس، گربه وحشی، آهوی ایرانی، گور ایرانی و .... موجود است که نشان دهنده تهدید سگ‌های ولگرد برای حیات وحش است.

زارع خورمیزی با بیان این‌که در حال حاضر فقط ۳۰ فرد یوز در ایران وجود دارد و باید برای حفاظت از این گونه‌ ارزشمند که در حیات وحش استان یزد نیز زندگی می‌کند برنامه‌ریزی جدی انجام شود، تصریح کرد: اگر جمعیت زیاد سگ‌های ولگرد کنترل نشود قطعا حیات وحش را نابود مواجه خواهد شد.

وی کشتار آهو در فصل زادآوری را از دیگر دغدغه‌های حیات وحش استان یزد در شهرستان مهریز دانست و بیان کرد: متأسفانه سگهای ولگرد در فصل زادآوری  به بره آهوها حمله می‌کنند و آنها را می‌کشند و یک خطر جدی برای گونه ارزشمند آهوی ایرانی در استان یزد به شمار می آیند.

این کارشناس حیات وحش در استان یزد در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: تمام گونه‌های جانوری دارای دو ارزش خلقتی و حفاظتی هستند.

زارع خورمیزی با بیان این‌که تمام گونه‌ها از لحاظ ارزش خلقتی همه گونه‌ها با هم برابرند، خاطرنشان کرد: ارزش حفاظتی گونه‌ها با هم متفاوت است به طور مثال: در حال حاضر فقط ۵۰۰ قلاده پلنگ ایرانی در کشور وجود دارد که خوشبختانه تعدادی هم نیز در زیستگاههای استان یزد زندگی می‌کنند.

یکی از مشکلات دیگری که سگ های ولگرد بویژه برای مردم روستا و دامدارن ایجاد می کنند جفت گیری با گرگ و ایجاد سگ گرگ یا گرگاس می باشد گرگاس گونه ای به شدت خطرناک است چرا که مانند گرگ وحشی و پر قدرت بوده و مانند سگ ترسی از انسان ندارد و گزارشاتی از حمله این جانور به دامداری های حاشیه شهرها و روستا وجود دارد.

وی تعداد یوز در استان را سه فرد و تعداد سگهای ولگرد را بیش از چند هزار قلاده دانست و بیان کرد: جمعیت سگهای ولگرد تهدیدی جدی برای حیات وحش یزد است و این معضل حتما باید در سریعترین زمان ممکن کنترل شود که البته متولی موضوع کنترل سگ های ولگرد در کشور شهرداری ها و بخشداری ها می باشند.

این کارشناس حیات وحش در ادامه با بیان این‌که روشهای مختلفی برای کنترل سگهای ولگرد در دنیا وجود دارد، تصریح کرد: جمعیت گونه‌های مهاجم و آسیب رسان در تمام دنیا کنترل می‌شود به طور مثال در استرالیا گونه شتر که چندین قرن پیش برای حمل بار به این کشور آورده شده و گونه ای غیربومی و مهاجم برای استرالیا محسوب می‌شود و به شدت به مراتع و پوشش گیاهی آن کشور آسیب می‌زد را با استفاده از هلی کوپتر و تعداد پنج هزار فرد از این گونه را از بین بردند.

وی عقیم سازی را از دیگر روش‌های کنترل جمعیت سگهای ولگرد در استان یزد دانست و بیان کرد: این روش از جمله راهکارهای پرهزینه است که شاید انجام کامل و مستمر آن امکان پذیر نباشد.

زارع خورمیزی وضعیت استان یزد در بحث هجوم سگهای ولگرد را  قرمز و بحرانی دانست و خاطرنشان کرد: چالش سگهای ولگرد در استان یزد بحثی فنی است و نباید با آن احساسی برخورد کنیم و مقوله حراست از جان شهروندان و البته حیات وحش باید در اولویت اجرایی قرار گیرد.

وی در پایان گفت: بسیاری می‌گویند گرگ هم همین کار را انجام می‌دهد ولی گرگ جزئی از طبیعت است و نقش خودش را در طبیعا ایفا می‌کند، اما سگ های ولگرد جزیی از طبیعت نیستند و ما انسان ها به طبیعت آوردیم و هرچه سریعتر باید این معضل را جبران کنیم.

انتهای پیام/ب

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول