اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

هنر و رسانه  /  موسیقی و هنرهای تجسمی

آیین‌نامه تأسیس گالری‌ها پس از ۲۰ سال بازنگری شد/ تغییر میزان حق‌العمل نگارخانه‌ها

تدوین آیین‌نامه جدید مجوز تأسیس و فعالیت نگارخانه‌ها بعد از ۲۰ سال در اداره کل هنرهای تجسمی انجام شد. به گفته هادی مظفری مدیرکل هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، فرآیند تدوین و ساماندهی این آیین‌نامه یک سال و نیم به طول انجامیده است.

آیین‌نامه تأسیس گالری‌ها پس از ۲۰ سال بازنگری شد/ تغییر میزان حق‌العمل نگارخانه‌ها

به گزارش خبرگزاری فارس، هادی مظفری، مدیرکل هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اعلام خبر فوق گفت: این فرآیند با یک پژوهش بین المللی که به استادان دانشگاه هنر سپرده شد، شکل گرفت و وضعیت مدیریت نگارخانه‌ها در دیگر کشورهای دنیا بررسی و بر مبنای آن و همچنین شرایط نگارخانه‌ها در کشور، آیین نامه قبلی و اسناد بالادستی و شرایط و اقتضائات هنرهای تجسمی در کشور، آیین نامه جدید تدوین شد.

او درباره ضرورت این تغییر یادآور شد: آیین صدور مجوز تاسیس و فعالیت نگارخانه‌ها مصوب ۲۳/ ۱۱/ ۱۳۷۹ بود و بعد از بیست سال ضرورت بازنگری بر مفاد آن الزامی به نظر می‌رسید، از این رو بر اساس مقتضیات و شرایط زمان و بررسی های همه جانبه برای توسعه هنرهای تجسمی در کشور و گستره بین المللی، در کمیته ساماندهی مجوزهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، بازنگری و تدوین شده است.

مظفری با بیان این که ویژگی اصلی آیین نامه جدید این است که درباره موضوعاتی که پیش از این در آیین نامه مسکوت مانده بود و یا تصمیم گیری نشده بود، بازنگری شد و در این بازنگری جامعیت نگارخانه ها و گسترش هنرهای تجسمی مورد توجه قرار گرفت، خاطر نشان کرد: چند تفاوت مهم در این آیین نامه با آیین نامه قبلی وجود دارد. در بازنگری، تعاریف مربوط به هنرهای تجسمی و نگارخانه‌‌ها با استانداردهای جهانی تطبیق یافت که امر مهمی است، زیرا در افکار عمومی واژه نگارخانه با معانی دیگری مترادف شده بود، در این آیین نامه تعریف نگارخانه منحصراً در حوزه هنرهای تجسمی ارائه شده است.

* در آیین‌نامه جدید، شغل گالری‌داری تخصصی شده است

او گفت: تخصصی شدن شغل نگارخانه‌داری از خصوصیات این تعریف جدید است. پیش از این هر کس بدون بررسی کارشناسی می توانست وارد این حرفه شود و ارتباط فرد با هنرهای تجسمی سنجیده نمی شد. اما در آیین نامه جدید شغل نگارخانه داری و ورود به حوزه تخصصی هنرهای تجسمی تعریف شده و صلاحیت افراد ارزیابی می شود. سازمان‌ها هم به عنوان شخصیت حقوقی با معرفی مدیر مسئول که شرایط لازم را داشته باشد می توانند نگارخانه تخصصی هنرهای تجسمی تاسیس کنند. با این کار مسیر ورود متخصصان و تحصیل کردگان رشته های هنرهای تجسمی به بازار و اقتصاد هنر نیز فراهم می شود.

مدیرکل هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اعلام کرد: از این پس تمام تقاضاهای تاسیس گالری، ارسال گزارش‌های ادواری و پیگیری امور مربوطه، به صورت برخط و غیر حضوری انجام می شود. سامانه‌ای اینترنتی برنامه‌نویسی شده که کار صدور مجوز و همه امور مربوط به نگارخانه‌ها را به صورت غیر حضوری میسر کرده است و نگارخانه داران برای استفاده از این ظرفیت از طریق پنجره واحد به نشانی http://sso.farhang.gov.ir استفاده کنند.

او افزود: پیش‌تر در آیین نامه قبلی امکانی برای نگارخانه آنلاین و مجازی تعریف نشده بود که با توجه به شرایط کرونا در این آیین نامه این مورد هم لحاظ شده است.

مظفری گفت: یکی از مهمترین بخش های آیین نامه جدید این است که مرجع صدور مجوز و بررسی عملکرد نگارخانه ها از نگاه مدیریتی صرف خارج شده و مراحل صدور مجوز و نظارت بر کار نگارخانه ها و دیگر امور، به شورای هفت نفره واگذار شده است که در ماده ۴ آیین نامه جدید با جزییات بیان شده و ترکیب اعضا که برای دو سال از سوی مدیرکل هنرهای تجسمی انتخاب می شوند عبارتند از:

ـ یکی از معاونان اداره کل هنرهای تجسمی
ـ یک نفر از کارشناسان اداره کل هنرهای تجسمی
ـ سه نفر از کارشناسان و متخصصان هنرهای تجسمی با تایید اداره کل هنرهای تجسمی
ـ یک نفر از اعضای انجمن صنفی نگارخانه داران
ـ یک نفر از اعضای هیأت مدیره انجمن های هنرهای تجسمی

او گفت: شورای مرکزی در اداره کل هنرهای تجسمی تشکیل می شود و در این آیین نامه تفویض اختیار به استانها نیز مشخص شده که شورای استانی نیز با همین ترکیب اعضا کار صدور مجوز را انجام می دهند. تغییر مهم در این آیین نامه جدید این است که قبلا همه کارها را مدیر کل تجسمی یا مدیر کل استان انجام می داد که در حال حاضر با تشکیل این شورا حضور هنرمندان در کار نگارخانه ها پر رنگ خواهد بود و این بزرگترین دستاورد این آیین نامه است.

 

 

* فرصت ۴ ماهه به نگارخانه‌ها و گالری‌های کشور

این مقام مسئول در حوزه هنرهای تجسمی تاکید کرد: پیش از این بسیاری از نگارخانه ها دولتی و یا زیر نظر نهادهای عام المنفعه بودند و بر این اساس، آمار درستی از تعداد نگارخانه های کشور نداشتیم. اداره کل هنرهای تجسمی بر این اعتقاد است که نگارخانه ها باید خصوصی باشند. چرا که مساله فروش و اقتصاد هنر اهمیت بسزایی دارد و نگارخانه‌های دولتی معمولا در اقتصاد هنر نقشی نداشتند و بیشتر به صورت نمایشگاه عمل می‌کردند. با به روز شدن مجوز نگارخانه‌ها، آنها از سوی شورای مرکزی صاحب شناسه‌ای می‌شوند که پروانه فعالیت و شماره صنفی آنها محسوب می‌شود. از این طریق بعد از یک سال می‌توانیم به آمار دقیق نگارخانه ها در کشور دست پیدا کنیم و در حال حاضر نگارخانه‌های سراسر کشور ۴ ماه فرصت دارند تا مجوز فعالیت خود را طبق آیین نامه جدید به روز کنند.

مظفری خاطر نشان کرد: ما معتقدیم که در موضوع  بازار و اقتصاد هنر در رابطه بین هنرمند و مخاطب و نگارخانه‌دار نباید وارد جزییات شد. اما در این آیین نامه، رابطه و نظام مندی بین هنرمند و گالری دار و مخاطب تا حد لازم تعریف شده است و حقوق هر یک از آنها در قانون مشخص است.  در واقع نظام اقتصادی و بازار در حوزه هنر هم تابع عرضه و تقاضاست و صاحب اثر و نگارخانه دار و مشتری باید به توافق برسند. ممکن است که در بسیاری از خرید و فروش ها صاحب اثر یا هنرمند حضور نداشته باشد. اما حقوق هنرمند تعریف شده است.

او گفت: در آیین نامه جدید هم به تبعیت از آیین نامه قبلی مسئولیت برپایی هر نمایشگاه با مدیرمسئول است و شامل تمام جوانب برپایی نمایشگاه و فروش اثر و قوانین مرتبط با کپی رایت و حقوق معنوی هنرمندان است و مسئولیت اصالت اثر هم با مدیر نگارخانه است. اگر اثری فاقد اصالت و یا خلاف مقرارت و باورهای جامعه و موجب وهن باشد، به عهده مدیر نگارخانه است که نمایش داده نشود. در عین حال حق فروش آثار عتیقه را ندارند. مباحث مربوط به کپی‌رایت و حقوق معنوی هنرمند و حتی مساله مرمت آثار هم در آیین‌نامه جدید ذکر شده است.

مدیر کل هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: آیین نامه قبلی اشاره داشت که مدیر هر نگارخانه موظف است یک هفته قبل از برپایی نمایشگاه برنامه‌های خود را به اداره کل هنرهای تجسمی اعلام کند. این مساله در آیین نامه جدید هم وجود دارد. نکته حائز اهمیت این است که شاید مدیران نگارخانه ها چندان به این مساله توجهی نکنند. خاطر نشان می‌کنم که گاهی مراجع قضایی در خصوص عملکرد یک نگارخانه در بازه زمانی مشخص سوال کرده‌اند. وقتی گزارشی از سوی مدیر نگارخانه به اداره کل و شورای مرکزی رسیده باشد، شورا می‌تواند پاسخگو باشد. این کار برای آگاهی و اطلاع است. چرا که در حوزه نگارخانه ها و نمایشگاه ها هم مانند نظارت بر آثار موسیقی، کتاب، سینما و قانون مطبوعات، نظارت وزارت فرهنگ و ارشاد پسینی است و بعد از اجرای برنامه و برگزاری نظارت انجام می شود. با این حال اطلاع داشتن شورای مرکزی از جزییات برنامه های نگارخانه ها رافع مشکلات آتی است.

* تغییر میزان حق‌العمل نگارخانه‌ها

او گفت: نکته دیگری که در آیین نامه جدید نسبت به آیین نامه قبلی تغییر کرده است، شناور شدن حق‌العمل نگارخانه‌ها در فروش آثار است. حق العمل نگارخانه قبلا ۳۰ درصد بود و الان بین ۲۰ تا ۴۰ درصد شناور است که در صحبت با انجمن نگارخانه داران و مشورت با هنرمندان بر اساس سوابق هنرمند و اثر و نوع نگارخانه و ... این شناور بودن لحاظ شد.

مظفری در پایان گفت: در آیین نامه جدید به مواردی از جمله فوت موسس و یا در مواردی که شخص فاقد شرایط مصرح در دستورالعمل باشد و حق مدیریت نگارخانه و تخلفات احتمالی از سوی نگارخانه دار هم تاکید شده است. برای مثال دیگر مثل گذشته مرجع انحلال فعالیت یک نگارخانه یک نفر با عنوان مدیر کل نیست و مراجع تصمیم برای انحلال فعالیت نگارخانه و شرایط آن بر اساس نوع تخلف متغیر و متنوع است.

 دستورالعمل جدید صدور مجوز تأسیس نگارخانه‌ها دستورالعمل جدید صدور مجوز تأسیس نگارخانه‌ها  

 

 

* علاقه‌مندی رییس موزه فرش جمهوری آذربایجان به توسعه همکاری‌ با ایران

قربانعلی پورمرجان، رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در باکو در جریان بازدید از موزه فرش جمهوری آذربایجان با خانم شیرین ملک اوا، رییس این موزه و رییس ایکوم (موزه‌های جمهوری آذربایجان) دیدار و گفت‌وگو کرد.

پورمرجان در سخنانی، گفت: هنر قالی در ایران قدمت بسیار زیادی دارد و توانسته در طول دوران‌های مختلف به لحاظ کیفی، رنگ، نقشه، سایز و الگوهای بافت توسعه زیادی داشته باشد و به همین دلیل حرف زیادی برای گفتن دارد.

رایزن فرهنگی ایران در باکو با تأکید بر گسترش همکاری موزه‌های فرش ایران و جمهوری آذربایجان افزود: فرشبافی یکی از فصول مشترک دو کشور دوست و برادر ایران و جمهوری آذربایجان است و همکاری در این زمینه می‌تواند در توسعه روابط فرهنگی و هنری بین دو کشور کمک شایانی کند.

ملک اوا در سخنان خود، قالی را میراث معنوی ایران و آذربایجان دانست و اظهار امیدواری کرد تا حضور رایزن فرهنگی کشورمان در این موزه، موجب افزایش همکاری بین موزه‌های فرش و اساتید هنر دو کشور باشد.

رییس موزه فرش جمهوری آذربایجان با بیان تاریخچه قدمت و فعالیت این موزه گفت: این موزه توانسته است با ایجاد و ارتباط با دانشگاه هنرهای زیبا در باکو، طرح‌های خوبی را سفارش دهند و محصولات تولیدی هنری را در این موزه عرضه کند. همچنین، با نمایش زنده قالی بافی در گوشه‌ای از این موزه، صنعت فرش آذربایجان را تبلیغ کند.

وی اظهار کرد: ما معتقدیم این ارتباط می‌تواند این هنر را به صورت آکادمیک توسعه دهد و آن را زنده نگه دارد. به همین منظور، کتابخانه تخصصی با موضوع قالی در طبقه‌ای جداگانه این موزه ایجاد کرده‌ایم تا محققان و پژوهشگران به آن مراجعه کرده و کارهای تحقیقاتی خود را انجام دهند.

رییس موزه فرش جمهوری آذربایجان اظهار کرد: علاقه‌مند به توسعه روابط با جمهوری اسلامی ایران در حوزه قالی بافی، موزه داری و همکاری مشترک در این حوزه هستیم و آمادگی داریم تا با موزه فرش ایران تفاهمنامه همکاری امضا کنیم.

انتهای پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول