اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

علم و پیشرفت  /  علم و فن آوری ایران

روش‌هایی پایدار و کاربردی برای حفاظت از ذخائر زیزمینی

معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به دنبال توسعه روش‌های پایدار و زیربنایی برای تامین منابع آبی در کشور است.

روش‌هایی پایدار و کاربردی برای حفاظت از ذخائر زیزمینی

به گزارش گروه علم و پیشرفت خبرگزاری فارس به نقل از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، یکی از این روش‌ها ایجاد سدهای ترکیبی زیرزمینی و آب‌بندان آبشاری است. راهی زیربنایی و پایدار برای حل مشکل کم‌آبی در کشور. این کار با هدف توسعه منابع آبی و استفاده از فناوری‌های نوین توسط کارگروه توسعه فناوری‌های آب خشکسالی، فرسایش و محیط‌زیست معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری اجرایی می‌شود.

نیاکان ما در طی چندین قرن از روش‌های مبتکرانه‌ای چون حفر قنوات برای مقابله با خشکسالی استفاده کردند. با توسعه فناوری مناسب، کمبود آب می‌تواند از محدودیت به فرصت تبدیل شود.

روش‌های مختلفی برای افزایش آب و مهیا کردن آن در زمان و مکان معین مطرح شده که یکی از مهم‌ترین روش‌ها به‌ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک مانند ایران توسعه آب‌های زیرزمینی با استفاده از روش‌های مختلف از جمله احداث سدهای زیرزمینی است.

یکی از فناوری‌های نوینی که معاونت علمی به دنبال توسعه آن است، فناوری ایجاد سد ترکیبی زیرزمینی و آب بندان آبشاری است. سدهای زیرزمینی سازه‌هایی هستند که جریان های زیرقشری و یا آب های زیرزمینی را مسدود می کنند و سبب ایجاد ذخایر آبی در زیر زمین می شوند.

مهم‌ترین مشکل در احداث سد زیرزمینی، تعیین مناطق مناسب برای توسعه و ایجاد این سدها است. این طرح در معاونت علمی و فناوری با کمک شرکتی دانش‌بنیان برای توسعه فناوری احداث و ارزیابی اثر بخشی و ارائه راه‌حل‌های فناورانه در رفع مشکلات اجرایی با شناسایی مکان‌های مستعد، طراحی و اجرای دو طرح الگویی در منطقه وردیج انجام شده است.

برای تحقق این هدف، اقداماتی چون «بازدیدهای صحرایی»، «تهیه تصاویر ماهواره‌ای»، «استخراج داده‌ها و شاخص‌های مکانی»، «ذخیره‌سازی داده‌ها در پایگاه داده مناسب مکانی»، «استفاده از مدل ارزیابی چند معیاره مکانی مناطق مستعد» و «احداث سدهای زیرزمینی» مشخص واولویت بندی شد.

در این طرح همچنین مطالعات زمین شناسی، مرفولوژی، نقشه برداری و مطالعات زیر سطحی به کمک فناوری ژئوالکتریک و ژئو رادار قبل و بعد از احداث سد زیرزمینی برای مشخص کردن بهترین مکان و ارزیابی عملکرد سد زیرزمینی به انجام رسیده است.

 

انتهای پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول