اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  کرمانشاه

صدای زعفران‌کاران کرمانشاهی به جایی نمی‌رسد/ بی‌توجهی مفرط مسئولین به کشت «طلای سرخ»!

زادگاه اصلی کشت زعفران در غرب کشور است اما به دلایل متعددی شرق ایران طلای سرخ را برداشت می کند. شهرستان صحنه در میان سایر نقاط استان کرمانشاه، از شرایط بهتری برای کشت و برداشت این محصول گران بها برخوردار است اما در سایه ندانم کاری و بی تدبیری مسئولین جهادکشاورزی اندک کشاورزان فعال این حوزه روزهای خوبی را پشت سر نمی گذارند.

صدای زعفران‌کاران کرمانشاهی به جایی نمی‌رسد/ بی‌توجهی مفرط مسئولین به کشت «طلای سرخ»!

خبرگزاری فارس، کرمانشاه - شکیبا کولیوند: زعفران یکی از گیاهان گرانقیمت و به عنوان سلطان گران‌بهاترین ادویه جهان معروف است که به علت نداشتن مخارج کاشت هر ساله سود سرشاری را نصیب زارعان می‌کند و می‌تواند قشر عظیمی از زنان و دختران روستایی را به کار گیرد. مهمترین عامل گسترش و توسعه این گیاه در مناطق خشک و کم‌آب، نیاز کم آبی این گیاه است و نکته قابل تامل اینکه این گیاه زمانی به آب نیاز دارد که سایر گیاهان زراعی نیاز به آب ندارند.

توجه به محدودیت‌های آبی و کشت محصولات کم‌آب‌بر در این مسیر ازجمله ضروریاتی است که در تمامی استان‌های کشور به‌ویژه کرمانشاه باید مورد توجه قرار گیرد؛ زعفران یکی از این محصولات است و به‌راستی که کشت طلای سرخ، می‌تواند نسخه نجات‌بخش کشاورزی در استان کرمانشاه باشد به ویژه حال که میزان بارش‌ها نسبت به سال‌های زارعی گذشته کاهش و میزان تعریق خاک افزایش پیدا کرده است.

خاستگاه اصلی کشت زعفران در حاشیه‌های زاگرس و برخی استان‌های زاگرس‌نشین بوده است، حال باید دید استان کرمانشاه چقدر توانسته از این ظرفیت بهره‌مند شود و آیا در شرایط شیوع ویروس کرونا و البته با توجه به قرارگیری در سال جهش تولید، آیا حمایت‌های لازم از تولیدکنندگان این محصول را داشته است یا خیر.

سال گذشته بود که مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه با بیان اینکه کشت زعفران در این استان ظرف سه سال به هزار هکتار رسید، گفت: قرار است در یک برنامه سه ساله که از امسال شروع شده، سطح زیر کشت زعفران استان افزایش ۸۰۰ هکتاری داشته و به حدود هزار هکتار برسد.

رضا زارعی با اشاره به اینکه امسال توسعه ۱۵۰ هکتاری مزارع زیر کشت زعفران در استان را داشتیم، مطرح کرد: در سال‌های گذشته ۱۸۵ هکتار زعفران در مزارع استان کرمانشاه کشت شده بود که هم اکنون به ۳۳۵ هکتار رسیده است.

زعفران گیاهی کم‌آب بر و پرسود است، اما در صورتی‌که کشاورزان را به سمت کشت این محصول ترغیب و واحدهای بسته بندی و فرآوری را در این راستا پویا تر کرد اما گویی در استان کرمانشاه، علیرغم اینکه کشاورزان در این عرصه فعال هستند اما گویی، همتی برای معرفی برند زعفران کرمانشاه وجود ندارد.

حالا در این خصوص، پای صحبت‌های «شاپور ابراهیمیان» اولین مزرعه دار طلای سرخ در شهرستان صحنه استان کرمانشاه نشستیم تا وضعیت تولید و فروش این زعفران‌کار کرمانشاهی را بشنویم که در ادامه آن را می‌خوانید:

برند زعفران کرمانشاه معرفی نشده است

شاپور ابراهیمیان، ساکن شهرستان صحنه کرمانشاه و نخستین مزرعه‌دار طلای سرخ در این شهرستان است که کار کشت زعفران و گیاهان دارویی را دنبال می‌کند و طرح برتر سال ۹۷ صندوق کارآفرینی امید را به خود اختصاص داده‌است.

وی در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه کشاورزی خبرگزاری فارس با بیان اینکه سال ۵۷ در مشهد دوران سربازی خود را می‌گذراندم، آن سال‌ها محل خدمتم در حرم امام رضا (ع) بود و بدین‌ترتیب با زعفران و کشت آن آشنا شدم، گفت: آن روزها بود که متوجه شدم که آب‌وهوای شهرستان صحنه کرمانشاه تا حدی مانند مشهد بوده و برای کشت زعفران مناسب است؛ پس‌از آن سال‌ها وارد حوزه‌های فعالیت و کاری دیگری شدم مانند بخشداری، کارمندی و عکاسی اما هرگز علاقه‌ام به کشاورزی را فراموش نکردم چنانکه پس از سی سال بازهم به کشاورزی رو آوردم.

ابراهیمیان با بیان اینکه سال گذشته در دو هکتار کشت زعفران داشتم، عنوان کرد: سال گذشته، میزان برداشت زعفران ۶ کیلو بود که آن را با برند (رضا) بسته‌بندی کرده و به فروش رساندیم.

ابراهیمیان با تصریح به اینکه در زعفران کرمانشاه، اسانس و رنگ‌های شیمیایی و تقلب‌ها را شاهد نیستیم، گفت: برآن شدیم تا تعاونی زعفرانکاران را راه‌اندازی کنیم اما آن قدر سنگ جلوی پایمان گذاشته شد، که این امر را نیز نتوانستیم پیگیری و به نتیجه برسانیم.

نخستین مزرعه‌دار طلای سرخ در شهرستان صحنه با تصریح بر اینکه کیفیت زعفران صحنه نسبت به سایر نقاط کشور بالاتر است، گفت: در روستای ما، ۷ نفر دیگر هم اقدام به کشت زعفران می‌کنند و شاهد هستم که زعفرانی خالص بدون اضافه کردن رنگ یا مواد دیگری را عرضه می‌کنند.

وی با بیان اینکه ۱۳ سال است که در این حوزه فعالیت دارد، خاطرنشان کرد: متاسفانه زعفران کرمانشاه به خوبی معرفی نشده و نیاز است که برند زعفران کرمانشاه از سوی مسئولان جهادکشاورزی شهرستان صحنه و استان کرمانشاه معرفی و در این زمینه وارد کار شوند.

ابراهیمیان ضمن ابراز تاسف گفت: در شهرستان‌های دیگر، حتی اگر برداشت زعفران در ۲۰۰ متر هم باشد، رسانه‌ای می‌شود و مسئولان بارها آن را در بوق و کرنا می‌کنند اما در استان کرمانشاه، به این مهم توجهی نمی‌شود.

این زعفرانکار کرمانشاهی ادامه داد: سال‌ها است که در دو هکتار زعفران کاشته‌ایم اما حتی در شهرستان خودمان برخی نمی‌دانستند که این اتفاق افتاده است و گمان می‌کردند که این امر، دروغ است.

وی از مسئولان استان کرمانشاه خواست تا در این زمینه قدمی بردارند و گفت: بارها به مسئولین جهادکشاورزی مطرح کرده‌ام که حتی حاضرم برای معرفی زعفران کرمانشاه از جیبم هزینه کنم اما همکاری‌ها در این زمینه به انجام نرسیده است.

مسئولین کرمانشاه، احساس مسئولیت کنند

ابراهیمیان یادآور شد: باید مسئولان کرمانشاه، احساس مسئولیت کنند، ما گمنام مانده‌ایم و نیاز است که برند زعفران کرمانشاه از طریق رسانه‌ها به گوش دیگران برسد.

وی در خصوص شرایط پیش‌آمده به سبب شیوع ویروس کرونا نیز گفت: به سبب این موضوع، کارگرانمان را با فاصله دو متر از یکدیگر قرار داده‌ایم و حال که در وضعیت برداشت زعفران هستیم، سعی داریم تا تمامی پروتکل‌های بهداشتی را چه در برداشت و چه در بسته‌بندی به کار ببندیم.

این زعفرانکار کرمانشاهی با بیان اینکه در حقمان ظلم شده، مطرح کرد: زعفران کرمانشاه از کیفیت مناسبی برخوردار است و در حال حاضر، در استان‌های تهران، اصفهان و کرج نماینده فروش داریم اما برای معرفی بهتر زعفران کرمانشاه باید قدم‌های بلندی برداشت.

 یک نفر نیست که به دادمان برسد

ابراهیمیان با اشاره به اینکه تاکنون صادرات زعفران نداشته است، افزود: این موضوع نیاز به حساب و کتاب خاصی دارد اما در این زمینه، راهنمایی‌های لازم به ما ارائه نشده است که بتوانید در زمینه صادرات هم فعال شویم.

وی با بیان اینکه در شهرستان صحنه ۷ الی ۸ نفر چندین سال است که زعفران می‌کارند، گفت: متاسفانه همه گمنام و بیچاره هستند و یک نفر نیست که به دادشان برسد.

ابراهیمیان با تصریح به اینکه در زعفران کرمانشاه، اسانس و رنگ‌های شیمیایی و تقلب‌ها را شاهد نیستیم، گفت: برآن شدیم تا تعاونی زعفرانکاران را راه‌اندازی کنیم اما آن قدر سنگ جلوی پایمان گذاشته شد، که این امر را نیز نتوانستیم پیگیری و به نتیجه برسانیم.

این زعفرانکار کرمانشاهی در پایان صحبت‌های خود با بیان اینکه هم اکنون زعفران کرمانشاه به دیگر استان‌ها فروخته می‌شود، اظهار کرد: تسهیلاتی در قالب حمایت از کشاورزان در دوران شیوع ویروس کرونا به ما اعطا نشد و اگر حرفی در این خصوص بوده، در حد گفتن باقیمانده است.

گفتنی است، زعفران گیاهی کم‌آب‌بر و پرسود است، اما به شرطی که کشاورزان را به سمت کشت این محصول ترغیب و واحدهای بسته‌بندی و فرآوری را در این راستا پویاتر کنیم، اما گویی در استان کرمانشاه، علیرغم اینکه کشاورزان در این عرصه فعال هستند و با وجود اینکه استان کرمانشاه، با توجه به نزدیکی به مرز، زمینه صادرات محصولات را نیز دارد، همتی برای معرفی برند زعفران کرمانشاه و حمایت از زعفرانکاران گویی وجود ندارد.

این درحالی است که در سال جهش تولید هستیم و بخش کشاورزی می‌تواند یکی از اصلی‌ترین حوزه‌ها در این مسیر باشد. با حمایت از کشاورزان نه تنها چرخ‌های اقتصاد در این حوزه به حرکت در می‌آید بلکه خودکفایی، اشتغال‌زایی، صادرات، گردشگری کشاورزی و روستایی و درآمدزایی نیز رونق می‌گیرد؛ به این ترتیب، امید است که مسئولان استان کرمانشاه برند زعفران کرمانشاه را در سطح کشوری معرفی و زمینه‌ها را برای ایجاد واحدهای فرآوری و بسته بندی و ورود سرمایه گذاران به عرصه صنایع تبدیلی این محصول مهیّا سازند تا در این بین، دستاوردهای ناشی از تولید این گیاه کم‌آب‌بر را از دست ندهیم و زعفرانکاران را در سال جهش تولید، ناامید از تولید نکنیم.

انتهای پیام/ح/ح

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول