اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

سیاست خارجی

سفر ظریف به پاکستان| ظرفیت‌هایی که در روابط مغفول مانده است

تحلیلگر مسائل شبه قاره با اشاره به عدم شناخت کافی از ظرفیت‌ها در روابط ایران و پاکستان و اینکه تجار ما به دنبال سود آنی و موقتی هستند، گفت: پاکستان می‌تواند نقش دبی را برای ایران ایفا کند.

سفر ظریف به پاکستان| ظرفیت‌هایی که در روابط مغفول مانده است

به گزارش خبرنگار گروه سیاست خارجی خبرگزاری فارس، سعید خطیب زاده سخنگوی دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران دیروز (دوشنبه) در نشست هفتگی با خبرنگاران از سفر محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه به اسلام آباد خبر داد و گفت که ظریف روز سه‌شنبه (۲۰ آبان ماه) در سفری دو روزه عازم پاکستان خواهد بود و علاوه بر ملاقات با همتای خود که در راس هیأت سیاسی و اقتصادی انجام می‌شود، ملاقاتی با نخست وزیر و فرمانده ارتش پاکستان نیز خواهد داشت.

وی این سفر را دارای ابعاد سیاسی، امنیتی و اقتصادی خواند و با بیان اینکه روابط دو کشور بسیار ممتاز است و موضوعات بسیار جدی داریم، عنوان کرد: همواره رایزنی‌ها در سطوح عالی انجام شده و در این سفر موضوعات بسیار مهمی در دستورکار قرار دارد.(اینجا بخوانید)

ظریف نیز شب گذشته در توئیتی با اشاره به سفرش به اسلام آباد نوشت: گفت‌وگوهای سطح بالا درباره موضوعات دوجانبه و منطقه‌ای با برادرانم «شاه محمود قریشی» وزیر امور خارجه،  ژنرال «باجوا» فرمانده ارتش و «عمران خان» نخست وزیر فردا در پاکستان انجام خواهد شد. این دیدار پس از گرامیداشت روز اقبال لاهوری به عنوان محقق بزرگ جهان اسلام، شاعر بین‌المللی و مروج خستگی ناپذیر اتحاد مسلمانان که دو ملت ما (ایران و پاکستان) را به هم پیوند داده است، انجام می‌شود.

 

 

ظریف پیش از این نیز در توئیتی به زبان اردو با گرامیداشت روز اقبال لاهوری نوشته بود: علامه اقبال افتخار جهان اسلام و شاعر و اندیشمندی بین‌المللی است. دغدغه‌ای که او در خصوص اتحاد بین مسلمین داشت در حال حاضر یکی از معضلاتی است که جهان اسلام با آن روبرو است. 

* پاکستان می‌تواند نقش دبی را ایفا کند

در همین خصوص «پیرمحمد ملازهی» تحلیلگر مسائل پاکستان و شبه قاره در گفت‌وگویی با خبرنگار گروه سیاست خارجی خبرگزاری فارس، درباره سفر ظریف به اسلام آباد عنوان کرد: اگر ترکیب تیمی که همراه با ظریف هستند را در نظر بگیریم به نظر می‌رسد این ترکیب شامل بخشی از کارشناسان سیاسی و بخشی از کارشناسان اقتصادی و بخشی از کارشناسان نظامی و امنیتی است و می‌توان گفت این سه موضوع اصلی است که در این مذاکرات بین آقای ظریف و مقامات پاکستانی مطرح خواهد بود.

 

 

وی افزود: آنچه در این شرایط برای دو کشور اهمیت دارد، این است که ایرانی‌ها به دنبال این هستند که از ظرفیت‌های پاکستان به نوعی برای دور زدن تحریم‌های اقتصادی آمریکا استفاده کنند، منتها حقیقت این است که ایران تاکنون یک سیاست منسجم، دقیق و حساب شده‌ای نداشته است. به عنوان مثال سرمایه گذاری در بازارچه‌های مرزی شده از جمله در منطقه «ریمدان» خیلی هزینه کرده‌اند ولی عملا نتوانسته‌اند استفاده درستی کنند که این  هم به مشکلات مدیریتی ما برمی‌گردد.

به باور وی ظرفیت‌هایی در پاکستان وجود دارد که اگر ایرانی‌ها به دنبال استفاده از این ظرفیت‌ها باشند، می‌تواند تجارت مجدد از طریق پاکستان صورت بگیرد، یعنی همان نقشی که دبی در گذشته داشت و کالاهایی که ایران نمی‌تواند به صورت مستقیم از غرب خریداری کند، می‌تواند از پاکستان و از طریق بازارچه‌های مرزی وارد کند.

ملازهی یادآور شد: شرط آن این است که ایرانی‌ها در این زمینه دقیق‌تر فکر کنند و این گونه نباشد که چند تاجر بزرگ براساس منافع خودشان تصمیم بگیرند نه منافع ملی کشور.

*تجار ما به دنبال سود آنی و موقتی هستند

وی با بیان اینکه شناخت درستی از نیازها و کالاهای مورد نیاز ایران در پاکستان و بالعکس وجود ندارد، اظهار داشت:  معتقدم اگر یک هیات مشترک به وجود بیاید و نیازهای دو طرف را لیست کند، در این زمینه راهگشاست. ایران نمی‌تواند با دلار معامله کند و شاید بتواند در این زمینه یک معامله پایاپای با پاکستان انجام دهد که البته نیاز است شناخت دقیقی از نیازهای خودمان داشته باشیم و ببینیم پاکستانی‌ها چه  چیزهایی تولید می‌کنند.

این تحلیلگر مسائل پاکستان با بیان اینکه بخش کشاورزی پاکستان می‌تواند بسیاری از نیازهای ایران را تامین کند، عنوان کرد: ما غیر از برنج با بقیه این ظرفیت‌ها آشنا نیستیم و علاوه بر این نمی‌دانیم پاکستان چقدر به پتروشیمی ایران نیاز دارد. در حال حاضر پلاستیک معمولی در پاکستان نیست و چینی‌ها این بازار به این گستردگی را در اختیار دارند و ایران با این نیازها آشنا نیست.

وی عنوان کرد: معتقدم سفارتخانه ایران در پاکستان و بخش‌های اقتصادی باید از چنگ افرادی که صرفا به منافع خود فکر می‌کنند نه منافع ملی، دربیاید. مشکل ما این است که تجار ما سود آنی و موقتی را می‌خواهند و منافع ملی برایشان مطرح نیست و باید در این زمینه فکری کرد و تا زمانی در این زمینه فکری نشود، رفت و آمدهای هیأت‌ها خیلی تاثیرگذار نخواهد بود.

* استفاده از ظرفیت پاکستان برای کاهش تنش با عربستان

این تحلیلگر مسائل پاکستان به مسائل سیاسی که در حال حاضر در منطقه وجود دارد اشاره کرد و افزود: رقابت‌های ایران و عربستان دارد به جاهای حساس می‌رسد، یعنی همین که کشورهای عربی به سمت اسرائیل رفتند، ایرانی‌ها باید حواسشان جمع باشد که این مسئله حساسی است و نمی‌شود همین طوری قضایا را نادیده گرفت و در این زمینه به صورت ذهنی مسائل را مورد توجه قرار داد.

وی با بیان اینکه پاکستان هم دارای مناسبات گسترده‌ای با ایران است و هم با عربستان سعودی و کشورهای عرب روابط نزدیکی دارد، اظهار داشت: ایرانی‌ها باید از این ظرفیت پاکستان استفاده کنند و حداقل اگر نمی‌توانند تنش‌ها را به طور کامل با عربستان سعودی و کشورهای عربی از بین ببرند، حداقل می‌توانند این تنش‌ها را کاهش دهند تا فرصت مناسب دیگری پیش بیاید. به نظرم آقای ظریف هم به دنبال این مسئله است. اما اینکه در مجموع حاکمیتی ایران یک نگاه واحدی وجود داشته باشد، نیاز است همه جناح‌ها به توافقی برسند که با عربستان چه کار باید کرد و پاکستان چه نقشی می‌‌تواند در کاهش تنش‌ها ایفا کند.

این کارشناس مسائل شبه قاره در ادامه این گفت‌وگو به مسئله امنیت منطقه اشاره کرد و افزود: ایران دارای مرزهای مشترک طولانی با پاکستان است و نزدیک به ۹۰۰ و خرده‌ای کیلومتر مرز مشترک با هم داریم که هم از ناحیه قاچاق و ترانزیت مواد مخدر آسیب پذیر است و هم به لحاظ یکسری نیروهای رادیکال اسلامی که در منطقه حضور دارند و از این ناحیه امنیت ملی ایران تهدید می‌شود.

به باور ملازهی اگر ایران و پاکستان در مسائل امنیتی و مرزی به صورت صادقانه همکاری کنند می‌تواند انتظار تاثیرات مثبتی را هم داشت.

*چرا خط لوله صلح هنوز عملیاتی نشده؟

وی درباره آینده خط لوله صلح نیز بیان کرد: مشکل خط لوله صلح، عربستان و آمریکایی‌ها هستند و پاکستان نمی‌تواند خودش در این زمینه تصمیم بگیرد. علاوه بر این، رقابت‌های هند و پاکستان، رقابت‌های هند و چین و رقابت‌های عربستان و ایران و همچنین رقابت‌های آمریکا و چین بر سر این قضیه وجود دارد و بنابراین مسئله خیلی پیچیده است. یک شرکت چینی حاضر شد ۵۰۰ میلیون دلار سرمایه گذاری کند و پولی هم دریافت نکند و اعلام کرد زمانی کار تمام شد و شروع به فروش کردیم، سهم خود را از فروش گاز برمی‌داریم، ولی عملا پاکستانی‌ها تحت تاثیر عربستان و آمریکا نتوانستند در این زمینه فکری کنند.

به گفته ملازهی پروژه خط لوله صلح زمانی امکانپذیر خواهد بود که مناسبات ایران و آمریکا به جایی برسد و آمریکایی‌ها اجازه بدهند که این خط لوله فعال شود. راه دوم این است که ایران با چین کاملا هماهنگ شود و تردیدهایی که چینی‌ها راجع به ایران دارند که ممکن است به سمت اروپا و آمریکا برگردد را برطرف کند و یک اتحاد استراتژیک با چین ببندد که چینی‌ها بدون توجه به آمریکا این خط لوله را فعال کنند و چین جایگزین هند شود.

به گزارش فارس، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و شاه محمود قریشی وزیر امور خارجه پاکستان ۱۳ شهریور ماه سال جاری در گفت‌وگویی تلفنی درباره موضوعات مربوط به روابط دوجانبه، کمیسیون مشترک همکاری‌های دو کشور، سازمان همکاری شانگهای، آخرین تحولات در افغانستان و همچنین کشمیر به رایزنی پرداختند.

 

 

به گزارش فارس، شاه محمود قریشی وزیر خارجه پاکستان ۲۲ دی ماه ۱۳۹۸ به مشهد و از آنجا به تهران آمد و پس از دیدار با حسن روحانی رئیس جمهوری کشورمان با محمدجواد ظریف همتای ایرانی خود دیدار و گفت‌وگو کرد.

ظریف نیز خرداد ۱۳۹۸ سفری به اسلام آباد داشت و با مقامات پاکستانی دیدار و گفت‌وگو کرد.

انتهای پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول