اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  سمنان

گورخر ایرانی؛ باز هم در مسیر انتقال| آرامِ دوست‌داشتنی کویر این‌بار مراقبت می‌شود؟+ عکس فیلم

گورخر ایرانی باز هم در مسیر انتقال قرار گرفته تا پارک ملی کویر شاهد این گونه در معرض انقراض باشد؛ اما آیا آرامِ دوست‌داشتنی کویر این‌بار مراقبت می‌شود؟

گورخر ایرانی؛ باز هم در مسیر انتقال| آرامِ دوست‌داشتنی کویر این‌بار مراقبت می‌شود؟+ عکس فیلم

خبرگزاری فارس- سپیده سیر: بررسی‌های کارشناسان محیط‌زیست و دوستداران حیات‌وحش نشان می‌دهد که متأسفانه گورخر ایرانی در معرض خطر انقراض شدید قرار گرفته و شرایط برای افزایش جمعیت این گونه زیبا سخت شده است.

آمارها می‌گوید تنها حدود ۶۰۰ رأس از گورخر ایرانی یا حتی کمتر، باقی مانده است که این امر می‌طلبد تا زیست و تکثیر آنها بیش از گذشته مورد توجه قرار گیرد.

مهرماه سال ۱۳۹۷ بود که پروژه انتقال ۱۰ رأس گورخر ایرانی که یک نر بالغ نیز در میان آن‌ها قرار داشت، با هدف زادآوری این نوع گونه جانوری کمیاب و در آستانه انقراض در کشورمان و در محدوده استان سمنان اجرا شد؛ اما متأسفانه پنج رأس ازجمله نر زادآور گروه بر اثر بی‌توجهی‌های مجریان پروژه تلف شدند.

این اتفاق ناگوار، واکنش‌های مختلفی از سوی مسؤولان، دوستداران محیط‌زیست و حافظان حیات‌وحش به همراه داشت؛ مجریان پروژه گویا برکنار شدند و البته مدتی بعد، ماجرا فراموش شد.

گورخرهای ایرانی که به پارک ملی کویر منتقل شده‌اند و محیط‌بانان از آنها مراقبت می‌کنند

کاروان حمل ایمن گورخرها در راه است

این روزها قرار است اتفاقات جدیدی برای گورخر ایرانی بیفتد؛ اما این‌بار محیط‌زیست گویا از تجربه تلخ قبلی درس گرفته و در سایه هدایت‌های مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان سمنان، شرایط به شکل دقیق‌تری رقم خواهد خورد.

امیر عبدوس، مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان سمنان در این زمینه می‌گوید: کاروان حمل ایمن گورخرها به سفارش و با اعتبارات اداره کل حفاظت محیط‌زیست استان سمنان و با طراحی یک کارگاه صنعتی در اراک ساخته و در محل سایت قبلی نگهداری گورخرها در پارک ملی کویر مستقر شد.

او اضافه کرد: این کاروان کاملاً ایمن و مجهز به دوربین مداربسته است و با گوشی تلفن همراه می‌توان تصویر داخل کابین را مشاهده و کنترل کرد.

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان سمنان اضافه کرد: برای ایمنی بیشتر، تمام بدنه داخلی با فوم ضخیم پوشیده شده است.

کاروان حمل ایمن گورخرها ساخته شده است

انتقال گورخرها به سایت جدید تکثیر در اسارت

پارک ملی کویر یکی از بزرگ‌ترین و قدیمی‌ترین مناطق حفاظت‌شده کشورمان محسوب می‌شود که بیشتر آن در شهرستان گرمسار و بخش‌های کوچکی هم در استان‌های تهران، قم و اصفهان قرار داشته و به لحاظ زیست‌محیطی اهمیت فراوانی دارد.

گزارش‌ها حاکی از آن است که گله‌های بزرگ گورخر ایرانی در گذشته در پارک ملی کویر زیست داشته‌اند و دهه 60 زمان خداحافظی گوران ایرانی با این پارک بزرگ بوده است.

آخرین نمونه‌ها از گورخر ایرانی در سال 1363 در پارک ملی کویر مشاهده شده است و گفته می‌شود نسل این جانور کمیاب امروز در این پارک از میان رفته است؛ اما در چند سال اخیر، تلاش شد تا با انتقال گورخرهای ایرانی به این پارک، زادگاه این جانور بار دیگر احیا شود.

این امر گرچه مخاطرات و تلخی‌هایی در اتلاف گورخرها داشت؛ اما این‌بار گویا قرار است برنامه‌ای دقیق برای انتقال انجام شود.

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان سمنان در این زمینه می‌گوید: این کاروان چند روز در این محل استقرار خواهد داشت و گورخرها برای استفاده از سایه و تغذیه وارد آن می‌شوند و کاملاً به محیط داخلی آن عادت می‌کنند. پس از این مرحله، به‌زودی کار انتقال گورخرها به سایت جدید تکثیر در اسارت و معرفی مجدد گورخر ایرانی به پارک ملی کویر بدون ریسک بیهوشی و استرس انجام خواهد شد.

او ادامه داد: سایت جدید که امسال در مسیر ورودی جاده سنگ‌فرش به قصر بهرام احداث شده، مجهز به تمام امکانات مقیدسازی، جداسازی، محوطه زایمان و شیردهی برای هشت گورخر ماده است که به‌زودی به معرفی سایت جدید، تجهیزات، امکانات و مزایای آن خواهیم پرداخت.

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان سمنان از همکاران محیط‌بان خود در پارک ملی کویر به‌خصوص رضا شاه‌حسینی، رئیس پارک و مهدی لهردی، معاون پارک که در طول نزدیک به دو سالی که از انتقال گورخرها از توران به پارک ملی کویر می‌گذرد، با جان و دل با تمام نقایص و کاستی‌هایی که سایت نگهداری قدیم داشت، از این میهمانان پذیرایی و نگهداری کردند، قدردانی کرد.

نمایی از اتاق کاروان حمل ایمن گورخرها و دوربین تعبیه‌شده درون کاروان

طرحی مهم و البته نیازمند دقت

طرح معرفی مجدد گورخر ایرانی در کویر مرکزی با انتقال این گونه نادر از ذخیره‌گاه زیست‌کره توران به پارک ملی کویر مرکزی یکی از برنامه‌های مهم سازمان حفاظت محیط‌زیست برای جلوگیری از خطر انقراض این گونه زیبای جانوری است که البته باید با دقت و ظرافت خاصی اجرا شود.

این طرح می‌تواند به افزایش زادآوری این گونه زیبای جانوری منجر شود و امید است این‌بار متولیان امر، مانع از هر گونه آسیب دیدن زیبای کویر شوند.

این ویدئو‌ها انتقال کاروان حمل ایمن گورخرها را به پارک ملی نشان می‌دهد:

مسؤولان محیط‌زیست تضمین کرده‌اند این‌بار آسیبی به گورخرها نمی‌رسد

انتهای پیام/۲۵۶۸/س/و

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول