اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

جامعه  /  آموزش و پرورش

سیر تا پیاز ورود صندوق ذخیره فرهنگیان به بورس

یکی از راه های تعیین ارزش افزوده و دارایی‌های صندوق ذخیره فرهنگیان، بورسی کردن شرکت های تابعه است؛ این اقدام، علاوه بر تعیین ارزش دارایی ها، موجب شفافیت و کاهش زمینه های فساد و تخلف و افزایش دارایی و سود اعضا خواهد شد و بر انجام این اقدام کاملا راسخیم.

سیر تا پیاز ورود صندوق ذخیره فرهنگیان به بورس

خبرگزاری فارس ـ گروه آموزش و پرورش: صندوق ذخیره فرهنگیان طی سال‌های گذشته در سر تیتر خبرهای حوزه آموزش و پرورش قرار داشت و انتشار اخباری مبنی بر فساد میلیاردی در این صندوق، نگرانی‌هایی را در بین فرهنگیان ایجاد کرد. اما حالا با گذشت زمان، خبرها حاکی از آن است که شرایط صندوق ذخیره فرهنگیان، روال بهتری پیدا کرده است اما هنوز مدیرعامل این صندوق، نشست خبری برای پاسخگویی به رسانه‌ها برگزار نکرده است.

برخی مخاطبان این خبرگزاری در سامانه «فارس من» با طرح سوژه‌ای با عنوان اینکه «ضرورت ورود صندوق ذخیره فرهنگیان به بورس» خواستار پیگیری آن شدند اما آیا صندوق ذخیره فرهنگیان تاکنون وارد بورس نشده است؟! یک فرهنگی در گفت‌وگو با خبرنگار فارس با اشاره به اینکه ماهیانه مبلغی از معلمان بابت صندوق ذخیره فرهنگیان کسر می‌شود، گفت: «صندوق ذخیره فرهنگیان طی چند سال اخیر با حاشیه‌های فراوانی روبرو بوده است. این صندوق 25 سال پیش با هدف ارتقای معیشت و رفاه فرهنگیان راه‌اندازی شد و مسؤولان آموزش و پرورش هر ماه به طور میانگین ۳۰ هزار تومان از فیش حقوقی معلمان کسر و به حساب صندوق ذخیره فرهنگیان واریز کردند».

وی ادامه داد: «اعضای صندوق در پایان بازنشستگی مبلغی را به اضافه سود آن دریافت می‌کنند که این مبلغ در حال حاضر حدود ۷ تا ۱۰ میلیون تومان است. از آنجایی که صندوق با هزینه فرهنگیان دارای شرکت‌ها، بانک، بیمه و ... است لذا بهتر است که صندوق حق واقعی فرهنگیان را پرداخت و سهام این شرکت‌ها و بانک‌ها را به معلمان واگذار کند».

این فرهنگی با اشاره به اینکه صندوق ذخیره با کلی شرکت‌های تحت پوشش که یکی از بزرگترین بنگاه‌های اقتصادی خاورمیانه به شمار می‌رود و با سرمایه تک‌تک فرهنگیان ایجاد شده است، گفت: «معلمان به امید تخصیص سهام، عضو این صندوق شدند اما متأسفانه تاکنون این امر محقق نشده است و مشخص نیست که سرمایه این صندوق به چه کسانی تعلق دارد؛ خواسته ما فرهنگیان از مسؤولین مربوطه این است که معلمان در سرمایه صندوق ذخیره فرهنگیان سهیم شده و از سود و ارزش افزوده این سرمایه بهره‌مند شوند».

* ماجرای شکل‌گیری صندوق ذخیره فرهنگیان

در اواخر سال ١٣٧٣ با اندیشه ارتقای معیشتی و رفاه فرهنگیان، طرح صندوق ذخیره فرهنگیان در وزارت آموزش و پرورش مطرح شد و با تصویب مجلس شورای اسلامی، مؤسسه صندوق ذخیره فرهنگیان در تاریخ ١٣٧٤.٣.٧ در اجرای تبصره ٦٣ قانون برنامه دوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران طی تصویب نامه شماره ١٣٥٩.ت١٤٩٥٦-هـ مورخ ١٣٧٤.٢.١١ هیات وزیران، تاسیس و در اداره ثبت شرکت‌ها، ثبت شدد و تا به امروز طی برنامه سوم توسعه، ماده ١٤٧ و ماده ٥٣ برنامه چهارم توسعه نیز استقرار یافته ‌است. 

در تبصره ٦٣ برنامه دوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران آمده است: وزارت آموزش و پرورش موظف است نسبت به تأسیس صندوق ذخیره فرهنگیان اقدام نماید و فرهنگیان می‌توانند ماهانه حداکثر مبلغ پنج درصد حقوق و مزایای خود را به حساب صندوق واریز نمایند. دولت موظف است همه ساله معادل مبلغ فوق را که به همین منظور در بودجه سالانه منظور می گردد، به صندوق مزبور واریز نماید. سهم‌الشرکه فرهنگیان در هنگام بازنشستگی و از کارافتادگی و یا بازخریدی به آنان و در صورت فوت به وراث آنها مسترد می‌گردد.

تبصره ٦٣ برنامه دوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در قانون برنامه سوم و در قانون برنامه چهارم توسعه به شرح ذیل مورد تأیید قرارگرفته است؛ در ماده ١٤٧ برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فر هنگی جمهوری اسلامی ایران آمده است: در جهت تحقق کامل اهداف تأسیس صندوق ذخیره فرهنگیان موضوع تبصره ٦٣ قانون برنامه پنج ساله دوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران مصوب ١٣٧٣.٩.٢٠ و تامین هرچه بیشتر رفاه و ارتقای وضعیت معیشتی فرهنگیان کشور:

الف) کارکنان وزارت آموزش و پرورش که عضویت در صندوق ذخیره فرهنگیان را پذیرفته اند و یا خواهند پذیرفت باید ماهانه درصدی از حقوق و مزایای خود را (تا پنج درصد) به حساب صندوق واریز کنند. دولت نیز موظف است همه ساله معادل سهم واریزی اعضاء به صندوق ذخیره فرهنگیان را به طور کامل در ردیف اعتباری خاص در بودجه سال مربوطه منظور و پرداخت نماید.

هدف از تشکیل مؤسسه صندوق ذخیره فرهنگیان به استناد تبصره قانون مربوطه (تبصره ٦٣ قانون برنامه دوم توسعه، ماده ١٤٧ قانون برنامه سوم و ماده ٥٣ برنامه چهارم توسعه کشور) و روح حاکم بر اساسنامه، حمایت و کمک به تامین مالی فرهنگیان به عنوان اصلی ترین ارکان نظام آموزشی کشور پس از خروج از خدمت است. 

* روایت بورسی شدن شرکت‌های تابعه صندوق ذخیره فرهنگیان

مؤسسه صندوق ذخیره فرهنگیان به عنوان سازمانی اقتصادی با برخورداری از اعتماد روزافزون در میان قشر معلمان کشور و حمایت دولت می کوشد تا با فعالیت های اقتصادی نظیر اداره شرکت ها، سرمایه گذاری در سهام شرکت ها و صنایع بزرگ از جمله نفت، پتروشیمی و معادن و انجام امور خدماتی، منافع اقتصادی و سطح رفاه فرهنگیان عضو را بهبود بخشد.

صندوق ذخیره فرهنگیان برای دستیابی به حداکثر سود که فلسفه وجودی آن را تشکیل می‌دهد، تلاش می کند با بکارگیری دیدگاه های نوین اقتصادی در کلیه امور و رعایت اصل هسته کوچک و شبکه بزرگ، مناسب ترین خدمات و منافع اقتصادی را برای فرهنگیان تأمین کند.

مهدی نیکدل مدیر عامل صندوق ذخیره فرهنگیان از پیگیری موضوع ارزش افزوده در صندوق ذخیره فرهنگیان خبر داد و گفت: «من و همکارانم در هیات مدیره و مجموعه مدیریتی صندوق به سرانجام رساندن بحث ارزش افزوده را یکی از رسالت های اصلی خود در دوره‌ مسؤولیتی که در این موسسه حضور داریم، تعریف کرده ایم و برای این منظور اقداماتی را انجام داده‌ایم».

وی با اشاره به مکاتبات خود با وزارت آموزش و پرورش در سال‌های گذشته پیرامون بحث ارزش افزوده و در این که در این مکاتبات بر ضرورت استفاده از آخرین تلاش‌های علمی و تجربه شده در جهان و استفاده از صاحب نظران اقتصادی تاکید شده بود، اظهار کرد: «ما در صندوق راسا نیز کارگروه علمی و تخصصی به مسؤولیت یکی از معاونان موسسه برای این موضوع تعیین کرده‌ایم که در جلسه اخیر شورای معاونین صندوق مفصلا درباره آن بحث و گفت‌وگو شد و از نظرات تخصصی سایر سرمایه‌های علمی و تجربی حاضر در موسسه برای رسیدن به فرمولی در این باره مشورت گرفته شد. لذا اطمینان می‌دهیم که هر آنچه سهم و حق اعضا از گذشته تاکنون است را به عنوان صاحبان اصلی صندوق به آن ها برسانیم».

*  یکی از راه‌های تعیین ارزش افزوده

بنا بر گفته مدیر عامل صندوق ذخیره فرهنگیان، یکی از راه‌های تعیین ارزش افزوده و دارایی‌های صندوق که در واقع دارایی خود اعضاست، بورسی کردن شرکت های تابعه است و این اقدام، علاوه بر تعیین ارزش دارایی‌ها، موجب شفافیت و کاهش زمینه‌های فساد و تخلف و افزایش دارایی و سود اعضا خواهد شد.

نیکدل با اشاره به اینکه در این فرایند، سهام ترجیحی برای اعضاء در نظر گرفته می شود، راجع به واگذاری همه سهام این شرکت ها به اعضاء گفت: «بنده از عوام‌فریبی بیزارم و صداقت را تنها راه درست و سعادت‌بخش در تعامل با همه  ذینفعان می‌دانم، هر قدر که این صداقت موجب طولانی شدن گفت‌وگوها و حتی بحث شود. واقعیت این است که این کار به دلیل اینکه اعضای صندوق همواره ثابت نیستند و در واقع نهادی بین نسلی است، عده ای در گذشته تسویه کرده اند، عده ای در آینده تسویه می کنند و عده ای دیگر به اعضای صندوق افزوده خواهند شد، به این سادگی که برخی تصور می‌کنند، امکان پذیر نیست. چرا وعده‌ غیر کارشناسی بدهیم».

اشتباه بزرگی است که حالا وقتی می بینیم صندوق برخلاف همه پیش‌بینی‌ها و موانعی که برای آن ایجاد شد، به سودآوری بالایی رسیده، چشم برآینده پرسودتر ببندیم و هرآنچه دارایی فعلی صندوق است را تقسیم کنیم

وی افزود: «بنده دغدغه فرهنگیان عزیز و مطالبه آنها را کاملا درک می‌کنم و با آنها همدلم. هر آنچه در صندوق و شرکت‌های تابعه و متعلق به صندوق است، از آن اعضاست. لذا، تمام ارزش شرکت های تابعه که به بورس بروند عملا متعلق به اعضا است، نه کس دیگر. مهم آن است که ارزش واقعی هر شرکت تعیین شود و نیز راه برای ادامه فعالیت های توسعه ای صندوق و افزایش سود آوری آن در آینده باز بماند».

مدیرعامل صندوق ذخیره فرهنگیان اضافه کرد: «اشتباه بزرگی است که حالا وقتی می بینیم صندوق برخلاف همه پیش‌بینی‌ها و موانعی که برای آن ایجاد شد، به سودآوری بالایی رسیده، چشم برآینده پرسودتر ببندیم و هرآنچه دارایی فعلی صندوق است را تقسیم کنیم. فرهنگیان عزیز مراقب باشند که به جای مار، برای آنها نقش مار نکشند. هرچند این قشر خودش آموزگار و آگاه است و کسی نمی‌تواند این نقش‌ فریبنده را برای آنها بازی کند».

وی ادامه داد: «بارها توضیح داده‌ایم که خود صندوق امکان سهامی شدن ندارد و این امر با ماهیت حقوقی این مؤسسه ناسازگار است. به نفع فرهنگیان نیز سهامی شدن صندوق نخواهد بود، اما بر بورسی شدن شرکت های تابعه تاکید داریم و این به سود فرهنگیان عزیز است».

مدیرعامل صندوق ذخیره فرهنگیان معتقد است که مهم ترین دغدغه برای اعضای صندوق این باشد که صندوق ذخیره فرهنگیان جیب معلم هاست و نه جیب دولت و یا هر نهاد دیگری و گفت: «اگر کسی اجازه می‌دهد که اختیار جیب خودش را به غیر یا هر نهاد دولتی و عمومی واگذار کند، این تصمیم را برای جیب معلمان هم پیشنهاد دهد. اکیدا به فرهنگیان عضو صندوق پیشنهاد می‌کنم از این منظری که عرض کردم مراقب اموالشان باشند و اجازه ندهند که این نهاد دولتی شود وگرنه دیگر صاحب مالشان نخواهند بود».

وی با تاکید بر تهیه دستور العمل چگونگی واگذاری بخشی از سهام شرکت های در شرف ورود به بورس به فرهنگیان عضو و نیز نهایی شدن دستور العمل های سهام ترجیحی برای اعضاءگفت: «ما خود را مدافع منافع هیچ کس و هیچ نهادی به جزء اعضای صندوق نمی‌دانیم. دینی هم به هیچ کس به جزء اعضاء نداریم. از هر گونه نظارت خود اعضاء و معلمان بر صندوق شدیداً حمایت می کنیم و حاضریم تا زمانی که در این صندوق خدمت می‌کنیم، به این هدف کمک کنیم».

به گزارش فارس، در حال حاضر شرکت‌های ایران ارقام، ماشین سازی اراک،  بیمه معلم ، بازرسی مهندسی صنعتی وارد بورسی شده‌اند و برنامه است که شرکت‌های دیگر از مجموعه‌های تابعه صندوق ذخیره فرهنگیان بورسی شوند؛ حالا باید دید این بورسی شدن چقدر به نفع فرهنگیان خواهد بود.

انتهای پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول