اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  خراسان جنوبی

پشت‌پرده یکه‌تازی قیمت مسکن در خراسان‌جنوبی/ از مزایده‌های پرحاشیه تا احتکار زمین

رشد قیمت مسکن و زمین در خراسان‌جنوبی متأثر از عوامل استانی و کشوری این روزها شتاب بیشتری به خود گرفته و آرزوی خانه‌دار شدن بسیاری از اقشار متوسط و ضعیف در این استان را به آرزویی دور و دراز تبدیل کرده تا آن‌ها را وادار به اجاره‌نشینی و حاشیه‌نشینی کند.

پشت‌پرده یکه‌تازی قیمت مسکن در خراسان‌جنوبی/ از مزایده‌های پرحاشیه تا احتکار زمین

خبرگزاری فارس-بیرجند، این روزها با شروع فصل تابستان، بازار افزایش افسارگسیخته‌ قیمت‌ها در بازارهای گوناگون کشور هرم بیشتری به خود گرفته و هر از چندگاهی خبر افزایش بی‌ضابطه قیمت‌ها کام مردم را تلخ می‌کند.

اما در میانه این گرانی‌ها، آنچه بیش از همه نگرانی مردم را بیشتر کرده، رشد قیمت‌ها‌ در بازار مسکن اعم از خرید و اجاره به عنوان یک کالای مصرفی ونه یک کالای سرمایه‌ای در سطح جامعه است.

رشد قیمت مسکن و زمین در خراسان‌جنوبی نیز متأثر از عوامل استانی و کشوری این روزها شتاب بیشتری به خود گرفته و آرزوی خانه‌دار شدن بسیاری از اقشار متوسط و ضعیف در این استان را به آرزویی دور و دراز تبدیل کرده تا آن‌ها را وادار به اجاره‌نشینی و حاشیه‌نشینی کند، گرچه وضعیت اجاره‌نشین‌ها نیز متأثر از آنچه در بازار مسکن می‌گذرد، چندان جالب نیست.

یکی از شهروندان بیرجندی در همین رابطه در گفت‌وگو با فارس می‌گوید: طی سال‌های گذشته، با پس‌انداز بخش قابل توجهی از درآمد خود سرمایه‌ای را پس‌انداز کردم و با برنامه‌ریزی قبلی قصد داشتم در محدوده مهرشهر بیرجند واحد آپارتمانی کوچکی تهیه کنم.

قیمت‌ها ثانیه می‌زنند!

«محمد صدیقی» از اتفاقی که برنامه‌‌‌اش برای خرید این واحد آپارتمانی را به هم ریخت اینگونه روایت می‌کند: برای مأموریتی کاری مجبور به سفر دو ماهه به خارج از استان رفتم و به همین دلیل خرید خانه را به بعد از سفر موکول کردم، اما بعد از برگشت از سفر با کمال تعجب متوجه افزایش قیمت ۳۵ درصدی واحد آپارتمانی مذکور شدم، انگار قیمت‌ها ثانیه می‌زنند!

وی با بیان اینکه مستأجران هم از این اتفاق بی‌نصیب نماندند، ادامه داد: بسیاری از مستأجران در سطح استان به ویژه مرکز آن با افزایش غیرمنطقی اجاره‌بها رو به رو هستند و در این زمینه هیچ پشتوانه قانونی برای بیان این مسئله ندارند.

«مسکن مهر» امیدها را زنده کرده بود

یک شهروند قاینی نیز در گفت‌وگو با فارس از روزهای خوب بازار مسکن در قاین اینگونه می‌گوید: در دوره‌ای که طرح مسکن مهر در حال اجرا بود، گرچه ایراداتی نیز داشت اما طبقه متوسط و ضعیف امیدی برای خانه‌دار شدن و یا اجاره منزل با قیمت مناسب داشتند اما این روزها در شهر قاین هم کار برای مستأجران و متقاضیان واقعی مسکن سخت شده است.

اما برای پرس‌وجوی بیشتر در مورد اما و اگرهای افزایش قیمت مسکن در سال‌های اخیر در خراسان‌جنوبی به سراغ متولیان و کارشناسان این حوزه رفتیم.

تمایل مردم به رهن منزل

یک مشاور املاک در این زمینه در گفت‌وگو با خبرنگار فارس از تمایل مردم به رهن منزل و عدم استقبال از اجاره خبر داد و گفت: متأسفانه میانگین قیمت اجاره‌بها در خراسان‌جنوبی نسبت به سال قبل حدود ۵۰ درصد رشد داشته است.

حسین سلیمانی در تشریح دلایل این افزایش قیمت عنوان داشت: در بسیاری از موارد مؤجر و مستاجر، ملک مدنظر را بدون حضور مشاورین املاک و با قیمت توافقی با یکدیگر مبایعه می‌کنند که در چنین شرایطی ممکن است صاحبخانه‌ها، قیمت نامتعارفی برای اجاره پیشنهاد داده و مستأجر دانسته و ندانسته به پرداخت این قیمت تن دهد که این مسئله باعث ایجاد یک رنج قیمتی نامتعارف در اجاره‌بها شده است.

رشد ۴۰ درصدی قیمت مسکن در خراسان‌جنوبی

اما رئیس اتحادیه مشاورین املاک بیرجند در این زمینه نظرات متفاوتی دارد و می‌گوید: میانگین قیمت مسکن در خراسان‌جنوبی نسبت به سال گذشته حدود ۴۰ درصد افزایش داشته اما این میزان رشد در مقایسه با استان‌های همجوار و یا تهران ۱۰۰ درصد بوده است.

علیرضا اربابی با بیان اینکه قیمت یک واحد آپارتمان در شمال شهر بیرجند متری در سال گذشته یک میلیون و ۷۰۰ هزار تومان بوده است، اضافه کرد: این قیمت در سال جاری به متری چهار میلیون تومان رسیده است.

بن‌بستی به نام حریم شهری

وی یکی از دلایل رشد بی‌ضابطه قیمت مسکن در بیرجند را بن‌بست چندین‌ساله حریم شهری بیرجند دانست و گفت: مسؤولان دروازه‌های شهر را برای ساخت و ساز باز کنند.

رئیس اتحادیه مشاورین املاک بیرجند یکی از راه‌های مهار آشفته‌بازار مسکن را کاهش قیمت مصالح ساختمانی و آهن‌آلات بیان کرد و گفت: قیمت یک شاخه آهن ۱۴ به یک میلیون و ۶۰۰ هزار تومان رسیده  و هر کیلو پروفیل نیز افزایش قیمت ۹۰ درصدی داشته است.

تسهیلات خرید مسکن هم دردی دوا نمی‌کند

اربابی با اشاره به ناکارآمدی تسهیلات خرید مسکن عنوان داشت: بانک مربوطه برای خرید مسکن تسهیلاتی با نرخ بازپرداخت ۱۴ درصد برای خرید خانه پرداخت می‌کند که هیچ توجیه اقتصادی برای متقاضیان ندارد چراکه برای اخذ ۱۰۰ میلیون وام باید حداقل ۲۰۰ میلیون تومان بازپرداخت کنیم.

ماجرای مزایده 

وی با اشاره به مزایده اخیر املاک بنیاد مستضعفان و اعتراضات برخی از فعالان مجازی به نقش این مزایده در افزایش قیمت‌ها عنوان داشت: زمین‌هایی که در اختیار سازمان‌ها و ادارات است نباید به مزایده گذاشته شود، اما در صورت برگزاری مزایده باید با شرایط خاص خود انجام شود تا بستر سوءاستفاده برخی افراد نشود.

رئیس اتحادیه مشاورین املاک بیرجند تصریح کرد: برنده این مزایدات می‌تواند یک چهارم قیمت ملک را نقداً و مابقی را طی اقساط دوساله پرداخت کند که این مسئله باعث شده برخی افراد این زمین‌ها را با قیمت پیشنهادی بالاتر از قیمت متعارف املاک آن منطقه قیمتگذاری کرده و پس از برنده شدن با قیمت بالاتر به فروش بگذارند.

اربابی با بیان اینکه برای جلوگیری از اینگونه اتفاقات بنیاد باید برای برندگان مزایده شرایط بازدارنده‌ای همچون تعهد ساخت زمین، دریافت سند و غیره ایجاد کرده و مقرر کند برندگان مزایده تا ۱۰ سال اجازه فروش زمین را ندارند.

پاسخ بنیاد چه بود؟

اما رئیس سازمان بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی بهمن ماه سال گذشته در حاشیه سفر به استان خراسان‌جنوبی و حضور در جلسه شورای اداری شهرستان درمیان در پاسخ به انتقادات نسبت به نقش مزایده‌های بنیاد در گران شدن نرخ زمین و مسکن در خراسان‌جنوبی اظهار داشت: بنیاد مستضعفان به صورت سنتی در استان خراسان‌جنوبی خدماتی داشته و فعالیت‌هایی انجام داده که خدماتش در حوزه های مختلف اعم از بهداشتی، ورزشی، آموزشی و غیره ادامه پیدا می‌کند.(+)

پرویز فتاح افزود: در همه ایران قیمت ملک بالا رفته است، آیا در آنجاها هم مزایده بنیاد باعث شده؟ متوسط‌گیری کنند که قیمت ملک در بیرجند نسبت به ۳ سال قبل چقدر گران شده، در نقاط دیگر ایران هم ارزیابی کنند.

وی با بیان اینکه حتما اینطور نیست که افزایش قیمت ملک در بیرجند بیشتر از سایر نقاط کشور باشد، اضافه کرد: تمام تلاش ما این است که منافع مزایده‌های بنیاد مستضعفان برای مردم استان باشد.

رئیس اتحادیه فروش مصالح ساختمانی بیرجند نیز با اشاره به علل و عوامل افزایش قیمت مسکن عنوان داشت: افزایش قیمت مصالح ساختمانی و کمبود زمین در بیرجند باعث رشد سرسام‌آور قیمت‌ها شده است.

زمین عرضه نمی‌شود!

علیرضا چوپانی با بیان اینکه عدم واگذاری زمین در بیرجند تاثیر زیادی در رشد قیمت مسکن و اجاره‌بها داشته، اضافه کرد: تعداد زیادی از متقاضیان مسکن در بیرجند و سایر نقاط استان نیازمند ساخت و ساز هستند اما زمینی واگذار نمی‌شود، بنابراین به اجبار با هزینه بالا یا مسکن خریداری می‌کنند و یا به سوی رهن و اجاره روی می‌آورند.

وی از افزایش ۴۰ درصدی قیمت سنگ خبر داد و گفت: در حال حاضر هر کیسه سیمان به قیمت ۱۵ هزار و ۵۰۰ تومان به فروش می‌رسد که اخباری در خصوص افزایش قیمت شنیده شده اما هنوز رسماً تایید نشده است.

سخن پایانی

پدیده نامبارک افزایش قیمت مسکن در استان خراسان‌جنوبی و به‌خصوص شهر بیرجند و تبعات گریزناپذیر آن از جمله رشد میزان اجاره‌نشینی و حاشیه‌نشینی، بالا رفتن نرخ اجاره و هزینه زندگی برای مستأجران و دیگر تبعات آن قطعاً دلایل خاص خود را داشته و دارد، اما دلایل عمده‌ی آن سوای کوتاهی‌های غیرقابل اغماض متولیان استانی، بی‌ارتباط با آنچه در سطح اقتصاد کلان کشور می‌گذرد نیز نیست.
سیل سرگردان نقدینگی، سنگینی کفه تقاضا بر عرضه، نگاه سرمایه‌ای به مسکن، قوانین ناکارآمد در این حوزه و صدها دلیل دیگر همان علل و عوامل انکارناپذیری است که گرانی مسکن و تبعاتش را در سطح کشور بر گرده مردم تحمیل کرده است و باید برای حل آن از مسؤولین مربوطه مطالبه‌گری هوشمندانه داشت.

انتهای پیام/3403/ج/ی

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول