اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  گلستان

استقبال کشاورزان گلستانی از خزانه‎های جدید نشا شالی

امسال کشاورزان غرب گلستان نشا شالی را در خزانه‎های جدید که سینی‎های مخصوص هستند انجام می‎دهند تولید نشا در این خزانه‎های جدید هزینه کمتری نسبت به روش سنتی معمول دارد تا جایی که کشاورز با مقدار کمتر بذر، زمان کوتاه‌تر و کاهش هزینه نشا بیشتری تولید می‎کند.

استقبال کشاورزان گلستانی از خزانه‎های جدید نشا شالی

به گزارش خبرگزاری فارس از گرگان، سال‌هاست کشت برنج به دلیل صرفه اقتصادی و زمان کوتاه بین مرحله کاشت تا برداشت نسبت به سایر محصولات دیگر به یکی از کشت‎های مورد علاقه کشاورزان گلستانی تبدیل شده است.

معمولأ کشاورزان گلستانی از اواخر فروردین ماه نسبت به ایجاد خزانه برای نشا شالی اقدام می‎کنند تا پس از حدود دو هفته نشا شالی به زمین اصلی منتقل شود اما سال‌هاست که کشاورزان به همان روش معمول و سنتی در فضای کوچکی از اراضی خود نسبت به ایجاد خزانه اقدام می‎کنند.

 تولید نشا در خزانه‎های سنتی گذشته از آنکه زمان و هزینه بیشتری صرف می‎کند ممکن است با آفاتی مواجه شود که مدیریت آن خارج از توان کشاورز بوده و در نهایت به یک محصول بی‎‌کیفیت ختم شود اما امسال کشاورزان بندرگزی برای نشا شالی خود از خزانه‎های جدیدی استفاده می‎کنند که مزایای بی‌شماری نسبت به روش سنتی دارد در این روش در یک محیط گلخانه‎ای درون سینی‎های مخصوص نشا شالی انجام می‎شود.

*کاهش هزینه کشاورزان با استفاده از خزانه‎های جدید نشا شالی

در همین رابطه معاون فنی جهاد کشاورزی بندرگز با بیان اینکه سالانه حدود ۲ هزار و ۸۰۰ هکتار شالی با رعایت ضوابط اعلامی از سوی سازمان جهاد کشاورزی در این شهرستان کشت می‎شود،  اظهار کرد: از این میزان یک هزار و ۵۰۰ هکتار اراضی نسق شامل اراضی ساحلی، ۷۰۰ هکتار به صورت سر چاهی و ۵۱ هکتار به صورت خشکه کاری انجام می‎شود.

رضا علوی تصریح کرد: خزانه‎های درون سینی کمک می‎کند تا کشاورز با مقدار بذر کم و زمان کوتاه‌تر نشا شالی تولید کند در حالیکه خزانه‎های سنتی در هر هکتار ۱۲۰ کیلو بذر نیاز دارد اما خزانه‎های جدید که داخل سینی هستند ۳۰ تا ۴۰ کیلوگرم بذر نیاز است، در واقع با کاهش دو سوم بذر مواجه هستیم.

وی بیان کرد: وقتی بذر داخل سینی به گرم خانه انتقال داده شد کمتر از ۴۸ ساعت جوانه می‎زند اما در روش سنتی قدیمی به هفت روز تا هشت روز زمان نیاز داریم از آنجای که دمای  داخل گرم خانه بین ۳۰ درجه تا ۳۵ درجه است زمان جوانه زدن به یک سوم کاهش خواهد یافت.

معاون فنی جهاد کشاورزی بندرگز ادامه داد: در این روش وسعت خزانه هم کمتر از روش سنتی قدیمی است اندازه سینی‎ها حدود ۳۰ سانتیمتر الی ۶۰ سانتیمتر است و برای هر یک هکتار ۲۲۰ سینی تا ۲۵۰ سینی استفاده می‎شود.

*جای خالی ترویج در روش‎ ایجاد خزانه‎های جدید نشا شالی

یک کارشناس کشاورزی نیز در خصوص مزایای خزانه‎های جدید نشا شالی گفت: از آنجایی که بذرهای برنج در شرایط غرقابی توانایی جوانه زدن را ندارند برای استفاده حداکثری از بذور و داشتن مزرعه‎ای یک دست ابتدا بذرها را در فضای کوچکتری تحت شرایط خاص کشت می‎کنند و پس از آماده شدن و رشد نشاها آن را به زمین اصلی منتقل و نشا انجام می‎شود.

علی میرحسینی تصریح کرد: در خزانه‎های جدید نشا شالی چون در فضای گلخانه‎ای انجام می‎شود مدیریت آفات اتفاق می‎افتد که همین امر موجب می‎شود یک نشا با کیفیت و سالم وارد زمین شود از طرفی نشاها سریع به مزرعه اصلی انتقال و هزینه‎ها کاهش می‎یابد.

وی ادامه داد: در روش سنتی و قدیمی حدود یک ماه زمان لازم است تا شالی‎ها از خزانه به زمین اصلی منتقل شود اما در روش جدید این زمان به کمتر از دو هفته می‎رسد.

کارشناس کشاورزی خاطرنشان کرد: در روش جدید هزینه تمام شده نشا کم می‎شود شاید در ابتدا خرید سینی و نایلون هزینه بر باشد اما این وسایل برای آینده هم قابل استفاده است.

میرحسینی گفت: از آنجایی که چند سالی می‎شود کشت شالی در گلستان و در اراضی غیرنسق ممنوع اعلام شده است بحث ترویجی خاصی در خصوص روش جدید خزانه‎های نشا شالی عنوان نمی‎شود در حالیکه کارشناسان پهنه می‎توانند با رفتن به مزارع مختلف این روش‎ها را به کشاورزان آموزش داده و از روش سنتی و هزینه بر خارج شوند که در نهایت این صرفه‌جویی هم به نفع اقتصاد کشور و  هم به نفع اقتصاد کشاورز خواهد بود.

انتهای پیام/۸۳۰۱۷/ق

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول