اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

هنر و رسانه  /  رسانه

رسانه ها با ایجاد التهاب درباره «کرونا» به دنبال کلیلک نباشند

یک فعال رسانه ای معتقد است رسانه ها باید از بیان و انتشار نکات غیر علمی و بی پایه و اساس در خصوص بیماری «کرونا» که شرایط را ملتهب تر می کند، پرهیز کنند.

رسانه ها با ایجاد التهاب درباره «کرونا» به دنبال کلیلک نباشند

«صالح اصغری» جامعه شناس و توسعه دهنده سواد فضای مجازی در گفت وگو با خبرنگار رسانه خبرگزاری فارس درباره شیوع بیماری کرونا و نقش سواد رسانه ای گفت: از سلامت فردی تا انسجام اجتماعی، مساله این است. بیماری ویروسی اخیر که برخی شهرهای کشور را درگیر کرده است نگران کننده است و البته این نگرانی طبیعی محسوب می شود چرا که سلامت انسان ها از اهمیت بالایی برخوردار است.

وی ادامه داد: اما گاهی این نگرانی منجر به کنش هایی غیر اخلاقی یا غیر مسئولانه ای می شود که  علاوه بر سلامت فردی سلامت اجتماعی را نیز به خطر می اندازد. انسان به مثابه موجودی اجتماعی همواره در معرض خطرات، بلایا و حوادث طبیعی و غیر طبیعی بوده است و به همین  دلیل (سلامت، امنیت، رفاه و..) زندگی اجتماعی خویش را رقم زده است و باید از آن محافظت کند. 

وی ادامه داد: برای یک جامعه ی انسانی سالم همواره برخی شاخص ها مانند دماسنج علائم حیاتی این ارگانیسم زنده را می سنجد. یکی از این شاخص ها، میزان همبستگی و انسجام اجتماعی است.کاهش همبستگی اجتماعی،  سلامت اجتماعی را به خطر خواهد انداخت.

اصغری با بیان اینکه در ادامه به بیانچند نکته مهم می پردازیم، اظهارداشت: جامعه شناسان معتقدند بحران ها و بلایا ظرفیت های چند وجهی دارند به گونه ای که گاهی عاملی جهت تقویت و گاهی باعث تضعیف انسجام اجتماعی می شوند. به عنوان مثال اخباری که از احتکار ماسک در برخی شهر ها به گوش می رسد و قیمت های غیر طبیعی آن نمونه هایی از این کنشگری غیر مسئولانه است که منجر به تضعیف همبستگی اجتماعی می شود و روحیه فردگرایی و نفع گرایی را در جامعه بازنمایی می کند.

وی تاکید کرد: از سویی دیگر چه زیباست تصویر فردی که در فضای مجازی منتشر شد به نحوی که در فروشگاه لوازم آرایشی و بهداشتی خود در اردبیل به ارائه ماسک رایگان به شهروندان می پرداخت و پیام از خودگذشتگی را در سطح جامعه منتشر می نمود و به تبع آن  در حد خود انسجام اجتماعی را تقویت می نمود. آنچه فرهنگ شهروندی مسئولانه در این شرایط از تک تک افراد انتظار دارد اجتناب از کنش های غیر همدلانه تقویت همبستگی اجتماعی است. 
وی با بیان اینکه از منظر روانشناسی اجتماعی گاهی رویداد ها در بستر تاریخی (زمانمندی) و جغرافیایی(مکانمندی) تاثیرات اجتماعی فزاینده تری را از خود به جای خواهند گذاشت که مدیریت آن دشوارتر است، گفت: به عنوان مثال،  سال جاری به دلیل تعدد اتفاقات ناگوار کام مردم را تلخ نموده است. در این بستر زمانی بروز بیماری ویروسی اخیر از حیث روانی تاثیرات فزاینده تری را خواهد گذاشت که همگی می بایست بدان آگاه تر باشیم و مسئولانه تر رفتار کنیم.

وی در ادامه به فارس گفت: در این شرایط همه ما به طور آگاهانه و ناآگاهانه در زمینه تضعیف و یا تقویت همبستگی اجتماعی  تاثیرگذار خواهیم بود و به همین دلیل است که برای بهبود آن هم همه افراد و سازمان ها و حتی افرادی که آسیب دیده‌اند، باید احساس مسئولیت کنند، در غیراین صورت بدون اقدام جامع  مشترک نمی‌توان در راستای رفع مشکلات قدم صحیح و موثری برداشت.

اصفری گفت: ایجاد سیاه نمایی، دو قطبی، مقصریابی، تضعیف روحیه عمومی به بهانه اطلاع رسانی بر خط و مطالبه گری در این شرایط کمکی به حل مساله ای که امروز با ان مواجه هستیم نخواهد کرد و به جز خالی کردن بغض و کینه و دلسرد کردن آحاد جامعه و مسیولین کارکردی ندارد. جامعه ای که از باب ریشه های فرهنگی و اجتماعی جمعگرا محسوب می شود روحیه ایثار و جهاد در آن بسیار پر رنگ است و از سویی دیگر  ظرفیت بالای بسیج را در حوزه های مختلف پزشکی، مهندسی، آموزش، اصناف و جوانان را دارد از  زمینه های قدرتمند همبستگی اجتماعی برخوردار است و تنها با تکیه به این توان و ظرفیت اجتماعی می تواند این وضعیت را پشت سر بگذارد.

این فعال رسانه ای با تاکید بر اینکه الذا همانگونه که سلامت تک تک افراد جامعه موضوعیت دارد و اقدامات آموزشی و پیشگیرانه را می طلبد. سلامت اجتماعی نیز  از اهمیت بالایی برخوردار است و نیاز به آموزش همگانی دارد؛ به نکاتی در حوزه اطلاع رسانی اشاره کرد و گفت: حمایت و تقدیر از کادر پزشکی و درمانی که در خط اول در حال خدمت رسانی هستند و برجسته سازی توانمندی های نیروهای متخصص  در رسانه ها، بازنمایی و برجسته سازی رفتارهای انسان دوستانه، امیدوار کننده و روحیه بخش در شبکه های اجتماعی که منجر به افزایش همبستگی اجتماعی خواهد شد و عدم اعتنا و بازنشر اخباری که منبع آن ناشناخته و معتبر نیست به بهانه اطلاع رسانی سریع و بهنگام از جمله نکاتی است که باید به آن توجه کرد.

وی ادامه داد: پرهیز از بیان و انتشار نکات غیر علمی و بی پایه و اساس در خصوص این بیماری که شرایط را ملتهب تر می کند،ایجاد کمپین های  آگاهی بخشی دقیق و علمی پیشگیرانه برای عموم جامعه، پرهیز از پیگیری و کنجکاوی بیش از حد و غرقگی در اخبار منتشر شده در شبکه های اجتماعی،پرهیز از احساس مسئولیت غیر مسئولانه و ارائه خدمات اطلاع رسانی شهروندخبرنگارانه احساسی و پرهیز از تولید و انتشار اخباری که در این شرایط به دنبال مقصر یابی و به گردن دیگران انداختن مسئولیت این مساله است از جمله مواردی است که باید آنها را رعایت کرد.

انتهای پیام/
 

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول