اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

دفاتر منطقه ای  /  آسیای مرکزی و روسیه

آمریکا و انتخابات قرقیزستان؛ چشم یانکی‌ها کماکان دنبال «ماناس»

هدف اصلی تغییرات اخیر در قرقیزستان کاهش نفوذ روسیه در بیشکک و بازگشت پایگاه نظامی آمریکا در خاک قرقیزها است.

آمریکا و انتخابات قرقیزستان؛ چشم یانکی‌ها کماکان دنبال «ماناس»

به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در بیشکک، «انجمن مطالعات استراتژیک» در آخرین گزارش خود به بررسی نقش آمریکا در انتخابات پارلمانی قرقیزستان و بازگشت پایگاه نظامی آمریکایی‌ها به این کشور پرداخت.

در این مطلب آمده است: اختصاص 2.5 میلیون دلار برای برگزاری انتخابات پارلمانی در قرقیزستان در سال 2020 توسط آژانس توسعه بین‌المللی آمریکا به عنوان دخالت مستقیم در  امور داخلی این کشور می‌باشد و «واشنگتن» در سال‌های اخیر اقدامات مشابهی را به طور آشکارا انجام داده است.

بر اساس اطلاعات رسمی مبلغ ذکر شده به سازمان‌های محلی برای مانیتورینگ پروسه رأی‌گیری، نظارت بر کاندیداها، فعالیت رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی تعلق می‌گیرد.

در این رابطه کارشناسان معتقدند آمریکا علاقه‌مند به ورود احزاب غربگرا به پارلمان جدید قرقیزستان است.

تمام اقدامات آژانس توسعه بین‌المللی آمریکا در قرقیزستان جهت دفاع از منافع واشنگتن انجام می‌شود و از طریق سیاستمداران غربگرا در ساختار پارلمان انجام چنین اقداماتی آسان‌تر خواهد شد.

آمریکا استفاده از ابزارهای تأثیرگذار بر افکار عمومی نظیر رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی را هدفگذاری کرده و حمایت از غربگرایان و تخریب رقبای آنان هدف اصلی می‌باشد و در برنامه رسمی آشکارا نظارت بر رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی هنگام برگزاری انتخابات ذکر شد.

نقش اینترنت به ویژه در قرقیزستان با فضای باز اطلاعاتی در حال افزایش است و متمرکز شدن بر اینگونه ابزارها از جدیت واشنگتن خبر می‌دهد.

آمریکا پایگاه نظامی خود در قرقیزستان را از دست داد و «بیشکک» از چارچوب نفوذ سیاسی واشنگتن خارج شد و چنین تحولاتی مورد رضایت آمریکا نیست و این کشور برای بازگشت پایگاه مذکور تلاش می‌کند.

در سال 2014 قرقیزستان نگران استفاده از این پایگاه در عملیات نظامی در افغانستان و فعالیت‌های جاسوسی در آسیای مرکزی علیه چین، روسیه و ایران بود و این یکی از دلائل اساسی تعطیلی پایگاه نظامی آمریکایی‌ها است.

علاوه بر این بیشکک به طور یک طرفه از توافقنامه همکاری با واشنگتن به دلیل اهدای مدال دفاع از حقوق بشر به «عظیم‌جان عسگراف» فرد محکوم شده در قرقیزستان انصراف داد و به همین جهت است که امروز آمریکا به سمت احیای روابط حرکت می‌کند.

در دسامبر سال 2018 در قالب مذاکرات «اولگ پانکراتوف» وزیر اقتصاد قرقیزستان، «دونالد لو» سفیر آمریکا در بیشکک، «گاری لیندن» رئیس آژانس توسعه بین‌المللی و «اریک رودنزوف» نماینده شورای امنیت ملی این کشور در حوزه آسیای مرکزی پیشنهاد امضای توافقنامه جدیدی بین 2 کشور همراه با افزایش کمک‌های مالی مطرح شد.

علاوه بر این در اواخر ماه فوریه سال جاری دولت آمریکا از بازگشت 4.6 میلیون دلار دزدیده شده توسط «قرمان‌بیک باکیف» رئیس جمهور سابق قرقیزستان خبر داد و بیشکک علاقه‌مند به صرف این اموال در فعالیت‌های اجتماعی شد.

تقویت نفوذ واشنگتن بدون توافقنامه اساسی نیز ممکن است زیرا تحت نظارت آژانس توسعه بین‌المللی آمریکایی در قرقیزستان مؤسسه‌های اجتماعی با هدف حمایت از دموکراسی، کمک به جوانان و توسعه تجارت قرار دارند و به نوبه خود تمام این نیروهای انسانی در انتخابات پارلمانی رأی خواهند داد.

سازمانی تحت حمایت مؤسسه‌های آمریکایی موسوم به «اینترنیوز» به دنبال توسعه خبرنگاری و ابزارهای اطلاع رسانی نیز در قرقیزستان فعال است و رسانه‌های پرمخاطب با آن همکاری می‌کنند.

در بین برنامه‌های آژانس توسعه بین‌المللی آمریکا در قرقیزستان پروژه‌هایی که به طور مستقیم با انتخابات ارتباط دارند نیز قرار دارد و در چارچوب آنها اتباع قرقیز با نهادهای دولتی ارتباط گرفته و اطلاعات و آمار انتخاباتی را بررسی می‌کنند.

انقلاب رنگی سال 2004 در اوکراین با استفاده از همین تکنولوژی صورت گرفت و مردم علیه نتایج انتخابات ریاست جمهوری قیام کردند.

در انقلاب رنگی در سال 2003 در گرجستان نیز استفاده از ابزارهای مشابه دیده می‌شود و در نتیجه این اقدامات «میخائیل ساکاشویلی» سیاستمدار غربگرا به قدرت رسید.

نظارت دائم بر فضای اطلاعاتی، فعالیت سازمان‌های غیردولتی برای کنترل نتایج انتخابات و دیگر ملاحظات برای انجام کودتا لازم می‌باشد و آژانس توسعه بین‌المللی آمریکا برای قرقیزستان تحولات مشابهی را در نظر گرفته است.

هدف اصلی تغییرات اخیر در قرقیزستان کاهش نفوذ روسیه در بیشکک و بازگشت پایگاه نظامی آمریکا در خاک قرقیزها است.

انتهای پیام/ح

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول