اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

گلستان

کارآفرین 21 ساله در مصاحبه با فارس

دانشجویی که با حشرات پول‌سازی می‌کند

الهام نظری دانشجوی 21 ساله‌ای است که با پرورش گونه‌های مختلف جانوری از جمله «شب‌پره مدیترانه‌ای آرد» توانسته پول‌سازی کند و یکی از کارآفرینان برتر دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی شهرستان گرگان شناخته شود.

دانشجویی که با حشرات پول‌سازی می‌کند

به گزارش خبرگزاری فارس از گرگان، وقتی علم و اقتصاد با یکدیگر تلفیق شوند می‌توانند انسان‌های زیادی را به مرحله شکوفایی برسانند الهام نظری هم جزو همین دسته افراد بود دانشجویی که با تحصیل در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان از فرصت‌ها استفاده کرد و گرچه با فراز و نشیب‌هایی در بین راه مواجه شد اما کوله‌باری از تجربیات درهای زیادی به رویش گشود.

تحقیقات علمی زمانی به انسان ارزش و بها می‌دهند که کارگشا شوند و گره‌ای از مشکلات را باز کنند برای اینکه با اقدامات و تلاش‌های کارآفرین جوان در عرصه علمی بیشتر آشنا شوید خواندن مصاحبه الهام نظری با خبرنگار خبرگزاری فارس در استان گلستان خالی از لطف نخواهد بود.

*فارس: در ابتدا با یک بیوگرافی کوتاه خودتان را معرفی کنید؟

الهام نظری متولد سال ۱۳۷۶ اهل تایباد از توابع خراسان‌رضوی هستم، به عنوان دانشجوی مقطع کارشناسی در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان در رشته گیاه پزشکی تحصیل می‌کنم.

* فارس: جرقه کارآفرینی از چه زمانی در ذهن شما زده شد؟

نظری: شروع کارهای علمی‌ام از ترم دوم دانشگاه بود ابتدا با کارهای بیماری‌شناسی و قارچ شناسی تحقیقات خودم را شروع کردم، مقاله‌ای در این باره نوشته‌ام، همچنین کارهای پرورش حشرات را از تابستان اخیر روی پرورش زنبور «براکون» شروع کردم، این طرح را با دکتر علی افشاری آغاز کردم، خدا را شکر حمایت ویژه‌ای داشتند، وقتی ایده‌ای ارائه کردم ایشان با کمال میل حمایت‌های معنوی و مالی را از بنده داشتند.

* فارس: چه میزان به جوانان و دانشجویان در عرصه کارآفرینی اعتماد می‌شود؟

نظری: وقتی کارم شروع شد برخلاف نظریه تمامی گروه که فکر می‌کردند نمی‌توانم بازار کار را به دست بگیرم اما طی مدت دو ماه چنان بازار را به دست گرفتم حتی فروش خیلی عمده داشتم و این مایه خرسندی گروه شد.

حمایت‌هایی که اکنون بعد از آن اتفاق از من می‌شود مایه امیدواری است، کوچکترین ایده‌ای که می‌دهم به دنبال این هستند تا عملیاتی شود.

* فارس: چطور توانستید بازار محصول‌تان را در مدت کوتاه؛ آن هم در استانی که اصالتا آنجا زندگی نکردید به دست آورید؟

نظری: تحقیقاتم روی پرورش تجاری شب‌پره مدیترانه‌ای آرد است، قبلا این کار را با زنبور «براکون» به عنوان میزبان جایگزین انجام می‌دادم ولی در میانه راه به فکرم خطور کرد چرا این کار را کمی تجاری‌تر انجام ندهم، برای همین کار پرورش شب‌پره را گسترش دادم.

این گونه جانوری را در مراحل گوناگون رشدی از جمله تخم، لارو و حشره کامل به مراکز مختلف فروش عرضه کردم.

هر گرم از تخم این گونه جانوری پنج تا ۱۲ هزار تومان است البته قیمت آن بستگی به فصل فروش دارد اکنون در فصل زمستان به دلیل کمبود، حتی ۱۰ هزار تومان هم به فروش می‌رسد، اما من به دلیل اینکه تازه کار هستم برای جذب مشتریان گرمی ۵ هزار تومان می‌فروشم.

* فارس: تا به حال سودی هم عایدتان شده است؟

نظری: سرمایه‌گذاری اولیه که برای انجام این کار گذاشتم حداکثر ۳۰۰ هزار تومان بود، سودی که از این کار داشتم به صورت ساعتی است یعنی نیم ساعت پیش ۵۰۰ هزار تومان فروش داشته‌ام، تقریباً از زمانی که شروع کردم تا الان نزدیک به 4 میلیون و 500 هزار تومان کسب درآمد داشتم.

* فارس: کارآفرینی شما محدود به خودتان بوده یا اینکه افراد دیگری هم مشغول به کار شدند؟

نظری: متاسفانه در کارهای آزمایشگاهی یک مقدار پیچیدگی و سختی‌های کار زیاد است و کسی اعتماد به کارم نداشت و همکاری نکرد اما خیلی مشتاق هستم که دانشجویان با من کار کنند و از همه آنها این دعوت را داشتم.

خدا را شکر به تازگی چند نفر اعلام آمادگی کردند و اکنون در حال آموزش هستند تا با کار آشنا شوند امیدوارم روزی این حلقه گسترش پیدا کند.

* فارس: اشاره کردید کارتان فصلی است گرچه میزان فروش و درآمد نوساناتی داشته؛ بنابراین بیکاری در ورود به این عرصه معنایی ندارد، به نظر شما یک جوان دانشجو یا فارغ التحصیل چگونه می‌تواند با ورود به این کار موفق شود؟

نظری: عقیده دارم بیکاری حاصل تنبلی است، هر فرد باید اطراف خودش را خوب ببیند همه کارها به پشت میز نشینی نیست جوان باید دنبال کار باشد.

بعدازظهرها وقتی به بازار می‌روم چشم‌ام به هر چیزی که می‌افتد از آن ایده می‌گیرم، یا زمانی که داخل آزمایشگاه حشره‌ای را می‌بینم که می‌تواند از لحاظ اقتصادی سودآوری داشته باشد با خودم می‌گویم که چرا آنرا پرورش ندهم.

به نظرم باید دیدمان را به اطراف عوض کنیم آن وقت آینده کاری بهتری داریم تا اینکه بنشینیم و دست روی دست بگذاریم و منتظر باشیم کسی به ما پیشنهاد کار بدهد، خودم با همین رویکرد شروع کردم و الان خدا را شکر کارم گرفته است.

* فارس: معدل شما چند است؟ آیا ملاک کارآفرینی داشتن معدل بالاست؟

نظری: معدل‌ام ۱۸ است، نمره و معدل نمی‌تواند به تنهایی ملاک کارآفرینی باشد، خودم بر حسب اطلاعات علمی که از دانشگاه به دست آوردم وارد میدان شدم، وقتی از ترم دوم به این عرصه‌ها ورود کردم برای خیلی از افراد تعجب‌آور بود اما علاقه از سمت من بود و علم از سمت آن‌ها؛ خیلی خوشحالم که چنین اساتیدی در کنارم بودند، آنها وقتی ذوق و انگیزه مرا دیدند تمام اطلاعات‌شان را در اختیارم گذاشتند.

برخی از دانشجویان اشتیاق به کار عملی دارند ولی درس نمی‌خوانند این افراد هم می‌توانند وارد عرصه کارآفرینی شوند و موفق باشند.

* فارس: در زمینه تهیه و تامین مواد اولیه برای انجام تحقیقات مشکلی ندارید؟

نظری: آرد به شدت کمیاب شده، برای تهیه سبوس آن مدلی که می‌خواهم وجود ندارد ولی مستقیم از کارخانه تهیه می‌کنم، تقریبا یک کیسه آرد۵۰ کیلویی برای دو الی سه ماه کارم کافی است.

* فارس: حمایت مسؤولان از شما به عنوان کسی که توانست یک کار اقتصادی برای خودش فراهم کند و از کار دولتی فاصله بگیرد چگونه بوده است؟

نظری: عقیده دارم ابتدا کار را شروع کنم وقتی به سودآوری رسیدم بعد آن را فاش می‌کنم، وقتی به مرکز کارآفرینی مراجعه کردم و با آنها کار تحقیقاتی را در میان گذاشتم استقبال خیلی بی‌نظیری از من شد طوری که هر جا می‌رفتم واقعا احساس غرور می‌کردم.

حتی برای هزینه کارهای تحقیقاتی گفتند فاکتور بدهید خودمان هزینه‌ها را می‌پردازیم خدا را شکر این حمایت از سمت مرکز کارآفرینی به شدت وجود داشت و همین جا از آنها قدردانی می‌کنم اگر این حمایت ها نبود شاید در اوایل کار از کارآفرینی فاصله می‌گرفتم.

* فارس: برنامه شما برای سال ۹۸ چیست؟

نظری: هنوز برخی از ایده‌هایم را علنی نکردم، اکنون روی حشرات انباری کار می‌کنم آفات انباری فروش فوق‌العاده بالایی دارند با دو شرکت وارد قرارداد شدم و آنها تولیدات مرا به صورت عمده می‌خرند، این کار واقعا سودآور است.

* فارس: چه افرادی می‌توانند با شما همکاری کنند تا با انتقال دانسته‌های علمی که در اختیار دارید برای خودشان کسب و کار ایجاد کنند؟

نظری: خیلی از دانشجویان ترم‌های بالا و پایین مرا می‌شناسند حتی برای کارهایشان از من مشورت می‌گیرند، کسانی را که علاقه دارند با خودم به آزمایشگاه می‌برم تا مراحل کار و پیچیدگی آن را از نزدیک ببینند اگر با روحیات آنها سازگار بود کار را ادامه دهند.

چهار طرح دیگر دارم که با اجرای آن حدود 20 شغل می‌توانم ایجاد کنم، در زمینه آفات انباری، سوسری حمام که یک آفت خانگی است، «سوسک تریبلیوم» که سوسک آرد و برنج است همینطور سرخرطومی‌های برنج؛ روی هر کدام از این طرح‌ها به طور اختصاصی کار می‌کنم.

برخی دوستانم این روند را که می‌بینند می‌گویند سرمایه از ما کار از تو؛ برای اینکه شرایط سختی است آدمی می‌خواهد که صبور باشد.

* فارس: آیا از درآمدتان راضی هستید؟

نظری: اوایل که شروع کردم از روی دل و علاقه بود، از پدرم پول قرض می‌کردم تا تحقیقات علمی انجام دهم اما الان به مرحله‌ای رسیدم که نیاز به کمک مالی دیگران ندارم.

باید بازار کار را پیدا کرد، امیدوارم روزی بتوانم کارم را گسترش دهم و این محصولات را علاوه بر تهران و مشهد به سایر شهرستان‌ها ارسال کنم.

* فارس: بعد از اینکه فارغ‌التحصیل شدید به دنبال کار دولتی می‌روید؟

نظری: فکر نکنم، برای اینکه من مثل دریایی هستم که سکون آن باعث مرداب شدنش می‌شود همیشه این توصیف را پدرم از من دارد که اگر جایی بنشینم مطمئناً نمی‌توانم دوام بیاورم.

* فارس: چه هدفی را در تحصیل کردن دنبال می‌کنید؟

نظری: می‌خواهم پزشکی حشره شناسی را ادامه دهم، ایده پرورش حشرات ناقل را در سر دارم، احساس می‌کنم تجاری‌سازی آن بهتر است چراکه هم حشرات ناقل تعدادشان در ایران کم است و همین که افراد معدودی روی آن کار علمی می‌کنند من هم دوست دارم کارهایی که افراد کمتری به سمت آن رفتند پیش بروم.

* فارس: به عنوان یک کارآفرین جشنواره سفیران امید و حرکت را چطور ارزیابی می‌کنید؟

نظری: این جشنواره باعث شد که پیشنهادات کاری زیادتری داشته باشم؛ برگزاری چنین جشنواره‌هایی خوب است و باید بیش از اینها تکرار شود

دانشجویان وقتی شور و علاقه را در کارآفرینان می‌بینند انگیزه بیشتری برای ورود به این عرصه پیدا می‌کنند تا در کنار کسب علم به سودآوری برسند از دست‌اندرکاران این جشنواره تشکر می‌کنم برای اینکه آنها انگیزه واقعی را به من دادند.

==================

گفت‌وگو: زهره رجبی

==================

انتهای پیام/83001

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول