اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

دفاتر منطقه ای  /  آسیای مرکزی و روسیه

نفوذ تسلیحات آمریکا به حیاط‌ خلوت روسیه؛ «تاشکند» در آستانه حذف و اضافه

رقابت آمریکا و روسیه بر سر همکاری‌های نظامی و فنی با ازبکستان که هزینه‌های آن در زمینه دفاعی در سال گذشته میلادی از سطح یک میلیارد و 400 میلیون دلار فراتر رفته ابعاد جدیدتری به خود گرفته است.

نفوذ تسلیحات آمریکا به حیاط‌ خلوت روسیه؛ «تاشکند» در آستانه حذف و اضافه

به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در تاشکند، «الکساندر هرالنکو» تحلیلگر نظامی روس در مطلبی به بررسی رقابت آمریکا و روسیه برای همکاری‌های نظامی و فنی با ازبکستان پرداخت.

** برنامه خاص آمریکا برای فروش سلاح به ازبکستان

در این گزارش آمده است: رقابت آمریکا و روسیه بر سر دوستی و همکاری‌های نظامی و فنی با ازبکستان که هزینه‌های آن در زمینه دفاعی در سال گذشته میلادی از سطح یک میلیارد و 400 میلیون دلار فراتر رفته و حدود 4 درصد درآمد ناخالص ملی است، ادامه دارد.

تصادفی نیست که «جوزف لئونارد ووتل» فرمانده ستاد مرکزی ارتش آمریکا در کمیته نیروهای مسلح سنا گفته بود علاقه تاشکند برای واردات تسلیحات آمریکایی فرصت منحصر به فردی را برای منحرف کردن ازبکستان از خرید تجهیزات نظامی از روسیه ایجاد می‌کند.

گرچه به گفته این ژنرال آمریکایی، قیمت تسلیحات آمریکایی از تسلیحات نظامی روسیه گران‌تر است.

«تاشکند» در نظر دارد ارتش این کشور را به جدیدترین تسلیحات تا سال 2020 میلادی مجهز و تجهیزت دفاع ضد هوایی، بالگرد، فناوری‌های زرهی، توپ‌های پیشرفته و ... را دریافت کند.

بیش از یک میلیارد دلار در سال برای تجهیز صنایع نظامی آمریکا هزینه می‌شود و پنهان نیست که بیرون کردن روسیه از بازار اسلحه آسیای مرکزی وظیفه اولویت دار آمریکایی‌ها است اما توجه به این آشکاری در کنگره آمریکا یک رویداد کم سابقه است.

«شوکت میرضیایف»  رئیس جمهور ازبکستان مدتی قبل با صدور فرمانی، ابعاد اصلی همکاری‌های سیاست خارجی و اقتصاد خارجی را تصویب کرد.

همکاری‌های متقابل با آمریکا در زمینه آموزش‌های نظامی و فنی در فهرست اولویت‌ها قرار گرفته است.

ازبکستان در سال 2012 میلادی از سازمان پیمان امنیت جمعی خارج شد و متعاقب آن با مدرنیزه و تجهیز کردن نیروهای مسلح این کشور همکاری‌ فعال با ناتو را در زمینه نظامی آغاز کرد.

** پتانسیل دفاعی ازبکستان

پتانسیل دفاعی ازبکستان طی 2 سال اخیر به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته و در رده بندی جهانی قدرت نظامی «Global Firepower» این کشور مقام 39 را در بین 136 کشور جهان کسب کرد.

امروز نیروی زمینی ازبکستان دارای 420 دستگاه تانک، 715 دستگاه خودرو جنگی پیاده نظام، 1023 عدد توپ و 109 سامانه موشکی است.

نیروهای هوایی این کشور 69 فروند هواپیمایی جنگنده، 89 فروند بمب افکن، 88 فروند هواپیمایی باری، 73 فروند بالگرد از جمله 25 بالگرد جنگنده دارد.

با این حال منافع امنیت ملی و مرز مشترک با افغانستان مستلزم اقدامات بیشتر از طرف دولت ازبکستان است.

میرضیاف برای مدرنیزه ساختن ارتش و شکل‌گیری مجتمع‌های دفاعی و صنعتی کمک خارجی را جذب می‌کند.

همزمان 13 پروژه همکاری‌های نظامی و فنی اجرا می‌شود و همکاری‌های نظامی فنی بین ازبکستان و روسیه بر اساس «قرارداد همکاری‌های استراتژی» و «قرارداد تعمیق همبستگی اقتصادی» گسترش می‌یابد.

روسیه به ازبکستان تسلیحاتی همچون هواپیما، سامانه‌های دفاع ضدهوایی، فن آوری‌های زرهی صادر می‌کند.

امروز همکاری‌های نظامی و فنی ازبکستان و روسیه بر اساس برنامه همکاری‌های دوجانبه نظامی برای سال 2019 میلادی گسترش می‌یابد.

به طور مثال، قرارداد اخیر برای صادرات بیش از 10 فروند بالگرد جنگی «می- 35» به ازبکستان دال بر اولویت‌های مدرنیزه‌سازی است.

سیاست تنوع‌بخشی

همزمان در سال‌های اخیر در تاشکند نمایندگی ناتو به وجود آمد و این کشور از فرانسه 14 فروند بالگرد، از اسپانیا 4 هواپیمایی نظامی باری С-295W و از چک تجهیزات رادیوالکترونیک هوانوردی دریافت کرد.

بلغارستان هم در زمین ساخت گلوله برای نارنجک اندازهای شرکت Arsenal JSCo فعال است.

تاشکند به محصولات نظامی و صنعتی کره جنوبی نیز علاقه دارد و برنامه ریزی شده از قزاقستان تجهیزات زرهی وارد‌ کند. همکاری‌های نظامی و فنی با آذربایجان و بلاروس نیز در حال گسترش است.

هم اکنون در زمینه آموزش نظامی با چین نیز قراردادهایی امضا شده است.

** توسعه‌طلبی آمریکا در آسیای مرکزی

روشن است که آمریکایی‌ها نیز تلاش می‌کنند به اصلاحات نظامی ازبکستان کمک کنند و هر چه بیشتر سلاح‌های خود را بفروشند. به نظر می‌رسد توسعه طلبی آمریکا در آسیای مرکزی قطع نمی‌شود.

دایره وسیع همکاری‌های نظامی و فنی برای ازبکستان امکان افزایش قدرت نظامی و قرار گرفتن در برابر نیروهای جهانی را فراهم می‌کند.

حتی تصورش دشوار است که سلاح‌های آمریکا با سلاح‌های کره جنوبی و چین چطور ادغام شوند.

آموزش کادرها، زرادخانه اسلحه، استراتژی و تاکتیک عامل آمادگی جنگی نیروها و در نهایت پیروزی در جنگ است.

جابجایی یکی از حلقه‌های فناوری منجر به دگرگونی نظامی می‌شود به طور مثال، بازآموزی نظامیان ازبک توسط متخصصان پنتاگون موجب بهره برداری از تسلیحات آمریکایی می‌شود و این موضوع راه مستقیم برای وابستگی به واشنگتن است.

و نهایتاً تجربه آمریکا نشان داده (از جمله حضور ناموفق 18 ساله ائتلاف آمریکا و ناتو در افغانستان) این کشور هیچ پیش شرطی برای آموزش تاکتیک‌ و مهارت‌های نظامی در آسیای مرکزی ایجاد نمی‌کند.

انتهای پیام/ح

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول