اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

اقتصادی  /  اقتصاد کلان و بودجه

فارس گزارش می‌دهد

اقتصاد ایران همچنان در اسارت نفت+ نمودار

رشد اقتصاد با نفت در تابستان ۹۷ به منفی ۱.۱ درصد نسبت به ماه‌های قبل تنزل یافت، در حالی که این متغیر بازی گردان اصلی رشد محسوب می‌شود، خبری از اقتصاد درون‌زا مبتنی بر بخش غیرنفت نیست.

اقتصاد ایران همچنان در اسارت نفت+ نمودار

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، مرکز آمار ایران در جدیدترین گزارش خود رشد اقتصادی تابستان ۹۷ را بدون نفت ۱.۶- و با نفت را ۱.۱- درصد اعلام کرد.

تابستان داغ امسال که با تلاطم و نوسان شدید ارزی روبرو بود، حالا بعد از گذشت چند ماه اثرات منفی خود را روی رشد بخش‌های مختلف اقتصادی نمایان کرده است.

کشاورزی که در روزگار رکود همیشه جورکش رشد اقتصادی بود در بهار و تابستان دو فصل متوالی منفی بوده و رکود فرو می‌رود، این بخش توانسته بود، پاییز و زمستان رشدی مثبت را تجربه کند.


ماخذ مرکز آمار ایران

با طولانی شدن نوسان ارزی که از اواخر سال ۹۶ شروع و دامنه آن به نیمه نخست سال ۹۷ رسید دامن بخش‌های مختلف اقتصاد را گرفت. علاوه بر آن تحریم و کاهش ظرفیت تولید و صادرات نفت، اقتصاد را که تازه برای رشد جان گرفته بود، به یکباره زیر و رو کرد.

سیاست‌های اقتصاد مقاومتی به درون‌زا بودن رشد تاکید دارد و دقیقا همین موضوع پاشنه آشیل اقتصاد کشور است، با این حال تلاش‌ها برای برون رفت از آن میسر واقع نشده است. توجه ناکافی به بخش غیرنفتی و تمرکز شدید روی بخش نفت که یک عامل و متغیر بیرونی برای اقتصاد به حساب می‌آید، چنان یقه اقتصاد را گرفته که هر زمان اراده می‌کند، بالا و پایین می‌برد.


ماخذ مرکز آمار ایران

متغیرهای اقتصاد و رشد فصل‌های از سال ۹۵ تاکنون نشان می‌دهد که وابستگی شدیدی به ظرفیت نفت وجود دارد و هر موقع این بخش با رشد همراه بوده در بقیه بخش‌ها نیز حباب ایجاد کرده و با خود همراه کرده است، به طوری که می‌توان گفت منحنی رشد در دستان نفت قرار دارد.

تمرکز بی حد و حصر روی رخدادهای بیرونی از سوی مسئولان باعث شد تا با اخم بیگانگان بازهم اقتصاد در سراشیبی رشد قرار بگیرد و نفت به جز یک دوره کوتاه مدت که رشد اقتصادی را تحریک کرد اکنون عاملی برای رکود شود.


ماخذ مرکز آمار ایران

آمارها حکایت از منفی شدن رشد ساختمان، صنعت و کشاورزی دارد و طبق نمودار نسبت به فصول قبل بازهم در حال تنزل است.

بخش صنعت با رشدی افسانه‌ای در زمستان ۹۵ اکنون حال و روز خوبی ندارد و با نوسان شدید ارزی با رکود و کاهش تولید دسته و پنجه نرم می‌کند. طبق گزارش مرکز آمار رشد اقتصادی این بخش ۳- درصد است.


ماخذ مرکز آمار

طبق آمارها بخش کشاورزی هر دو دوره یک جهش رشد داشته اما از زمستان سال ۹۶ تاکنون نتوانسته قدعلم کند، بسیاری از کارشناسان نوسان شدید ارزی، کم آبی و مستولی شدن رکود بر دیگر بخش‌ها را از عوامل موثر در این بخش می‌دانند.


ماخذ مرکز آمار

 

بخش ساختمان از همه بخش‌ها حال و روز وخیم‌تری دارد. استراتژی مسئولان و سیاست‌گذاران در چند سال اخیر نتوانست این بخش را که بسیاری از صنایع را در گرو خود دارد به حرکت درآورد و با شوک ارزی مجددا به رکود عمیق بازگشته است. در تابستان ۹۷ نرخ رشد ساختمان ۸- درصد است.


ماخذ مرکز آمار

یکی از بازیگران اصلی رشد اقتصاد در کشور همچنان نفت محسوب می‌شود، چنانکه با کم اثر شدن تحریم و فعال شدن ظرفیت این بخش به عنوان یکی از پیشران‌های اقتصاد، دیگر بخش‌های را با خود همراه کرد. در ماه های اخیر با تلاش امریکا صادرات نفت ایران با مشکل مواجه شده و طبق گزارش‌های رسمی به کمتر از یک میلیون بشکه در روز رسیده است.


ماخذ مرکز آمار

مجموعه سیاست‌های اقتصادی مسئولان نشان می‌دهد، تصویری مطلوب از مبانی اقتصادی و سیاست‌گذاری برای تحقق متوسط رشد اقتصادی ۸ درصد طبق برنامه ششم توسعه و حرکت به سمت درونزایی اقتصاد ندارد و همچنان با اصلاح ساختاری در سیاست‌های موجود به دنبال به دست آوردن عملکرد مثبت کوتاه مدت در اقتصاد است.

انتهای پیام/ب

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول