اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

فرهنگ  /  کتاب و ادبیات

«محمد اقبال ثاقب» استاد زبان و ادبیات فارسی در پاکستان درگذشت

محمد اقبال ثاقب در سال ۱۹۶۰ میلادی در شهرستان کهولن پتوکی، درحومه لاهور دیده به جهان گشود و روز گذشته در شهر لاهور درگذشت.

«محمد اقبال ثاقب» استاد زبان و ادبیات فارسی در پاکستان درگذشت

به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس، دکتر محمد اقبال ثاقب در سال ۱۹۶۰ میلادی در شهرستان کهولن پتوکی، درحومه لاهور دیده به جهان گشود و روز گذشته در شهر لاهور درگذشت.

وی آموزش ابتدائی و متوسطه را در شهر خود به پایان برد. در سال ۱۹۸۳ در رشته علوم اجتماعی (زبان فارسی و اقتصاد) از دانشگاه دولتی پنجاب لاهور مدرک کارشناسی دریافت کرد. در سال ۱۹۸۶ علاوه بر تحصیلات دانشگاهی در رشته زبان فارسی، بواسطه علاقمندی و استعداد خود، مدرک کارشناسی رشته حقوق را نیز از دانشگاه پنجاب دریافت کرد. با توجه به ذوق و علاقه فراوان خود به زبان و ادبیات فارسی، در سال ۱۹۸۹م. در رشته زبان و ادبیات فارسی، از دانشگاه پنجاب لاهور فارغ التحصیل شد.

در ادامه تکمیل مراتب علم و دانش خود، طی پذیرش بورسیه‌ای توسط کشور جمهوری اسلامی ایران، در سال ۱۹۹۵ در رشته زبان و ادبیات فارسی در دانشگاه تهران پذیرفته شده و در سال ۱۹۹۸م. مدرک دکترای زبان و ادبیات فارسی را از دانشگاه تهران اخذ کرد. موضوع رساله دکترای دکتر اقبال ثاقب «شیخ سعدی و تاثیر افکار وی بر ادبیات شبه قاره» بود.

سوابق علمی و آموزشی:

ثاقب، با تایید و دستور سازمان آموزش عالی پاکستان، به عنوان عضو هیئت علمی در دانشگاههای: جی. سی لاهور- دانشگاه دولتی بانوان لاهور- دانشگاه دولتی پنجاب لاهور و دانشگاه دولتی اسلامیه بهاولپور به تدریس زبان و ادبیات فارسی پرداخت.

وی آموزش زبان و ادبیات فارسی را طی سال ۲۰۰۲ میلادی در دانشگاه کالج دولتی جی سی لاهور موسوم به جی.سی «GCLU» آغاز کرده و طی سال های ۲۰۰۵ الی ۲۰۱۲ میلادی ریاست بخش فارسی دانشگاه مذکور را به عهده داشت. در طول خدمات با ارزش و صادقانه، استاد راهنمای بیش از ۲۵ تن از دانشجویان رشته زبان و ادبیات فارسی شامل: دوره‌های کارشناسی ارشد، پیش دکتری و دکتری این دانشگاه را عهده دار بود.

وی علاوه بر این مسئولیت و عشق به تدریس زبان و ادب فارسی، عضو هیئت علمی «تهیه و تدوین متون درسی زبان فارسی» برای گروه زبان فارسی و عضو هیئت مدیره تدوین و تهیه فرهنگ لغت فارسی به اردو موسوم به « جامع الغات» پنج جلدی دانشگاه جی سی نیز بود.

طی سال های ۱۹۸۹م الی ۲۰۰۳ م، ضمن تالیف کتاب‌های داستان برای کودکان پاکستانی با الهام از حکایات سعدی که درماهنامه ویژه کودک تحت عنوان « تعلیم و تربیت » منتشر می شد، به ترجمه شاهنامه فردوسی توسی نیز پرداخت. نوشتارهای ادبیات تحقیقی وی، به زبان های اردو و فارسی، در مجله ها معتبر ادبی نظیر: سفینه، دانش، کاوش، کهوج،سورج، مخزن و معارف اولیا منتشر گردیده است.

وی مدیر مجله علمی«کاوش» دانشگاه جی سی لاهور بود. علاوه بر این، چندین مقاله علمی- ادبی نیز در دانشنامه زبان و ادبیات فارسی از ایشان در «فرهنگستان ایران» منتشر گردیده است.

 محمد اقبال ثاقب، طی دوران حیات، با رعایت اخلاق و ادب اسلامی و رفتار انسانی همواره محبوب بزرگان، مسئولین دانشگاهی، اساتید و به ویژه دانشجویان بوده و همواره به جهت جایگاه ارزشمند علمی خود، میهمان و سخنران همایش های مختلف ایالتی، ملی و بین المللی بوده است.

 انتهای پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول