اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

علم و پیشرفت  /  علم و فن آوری ایران

دانش‌بنیان‌ها در مسیر جنبش نرم‌افزاری/۳۴

حذف هزینه گزاف واردات با فناوری نانو/ محققان ایرانی کفپوش داخلی ساختند

محققان ایرانی موفق به تولید کفپوش‌های نانویی شدند که پیش از این با صرف هزینه‌ گزاف از خارج از کشور وارد می‌شد.

حذف هزینه گزاف واردات با فناوری نانو/ محققان ایرانی کفپوش داخلی ساختند

به گزارش خبرنگار گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس، بسیاری از ابداعات و نوآوری‌ها در بزنگاه‌هایی رخ داده که می‌توان از آن‌ها به عنوان فرصت استفاده کرد و قطعا شرایط سخت و فشار برای محققان ایرانی که همیشه انگیزه لازم برای موفقیت را دارند، تلخ و گزنده نیست و حتی به عنوان یک فرصت تلقی می‌شود.

گاهی همین دشواری‌ها بارقه‌های خلاقیت و نوآوری را در ذهن ایجاد می‌کند و در انتها فناوری جدید خلق می‌شود.

اینکه هزینه گزافی صرف واردات محصولاتی شود که خودمان توان تولید آن را داریم برای محققان ایرانی قابل تحمل نیست و آن‌ها حتی در سخت‌ترین شرایط و با وجود تحریم مواد اولیه دست به تولید می‌زنند.

این‌‌بار محققان ایرانی با تولید کفپوش‌های مقاوم از اینکه هزینه بسیاری صرف واردات این کفپوش‌ها شود جلوگیری کردند.

کفپوش‌هایی که در خیابان به کار می‌روند، از نظر مقاومت در برابر فشار تفاوت بارزی با کفپوش‌های فرودگاهی و بندرگاهی دارند، چرا که در کفپوش‌های خیابان فشار وارده کمتر از کفپوش‌های بندرگاهی و فرودگاهی است، در بنادر و فرودگاه‌ها به دلیل استفاده از خودروهای بارکش و جرثقیل‌ها، میزان فشار بر هر سانتی‌متر مربع بسیار بیشتر از کوچه‌ها و خیابان‌های شهری است، از این رو الزامات استاندارد برای این کفپوش‌ها متفاوت با کفپوش‌های دیگر است.

درباره چگونگی تولید این کفپوش‌ها با سعید بزرگمهر مدیر تحقیق و توسعه‌ شرکت آپتوس ایران، گفت‌وگو کردیم.

فارس: به طور کلی ورود نانوفناوری به محصولات شرکت شما چگونه شکل گرفت؟

بزرگمهر: در یکی از مناقصه‌های سازمان بنادر و کشتیرانی، الزامات بسیار سخت‌گیرانه‌ای برای کفپوش‌های ترافیکی مورد استفاده در بندرگاه‌ها قرار داده شده‌ بود، به‌طوری که مقاومت فشاری که برای کفپوش‌ها معمولاً 30 مگاپاسکال است، در این مناقصه 60 مگاپاسکال خواسته شده بود که این رقم دوبرابر حالت رایج بود.

رسیدن به این سطح از مقاومت با فناوری‌های رایج ما امکان‌پذیر نبود. همچنین مقاومت خمشی که به‌صورت رایج 6 مگاپاسکال باید باشد، در این مناقصه 10 مگاپاسکال خواسته شده بود. میزان جذب آب کفپوش‌های معمولی  حدود 6 درصد وزنی است اما الزامات این مناقصه جذب آب کمتر از 2 درصد را تعیین کرده بود.

رسیدن به این الزامات با فناوری‌های موجود در آپتوس امکان‌پذیر نبود؛ از این رو ما در بخش تحقیق و توسعه اقدام به انجام تحقیقات برای بهره‌گیری از فناوری‌های جدید کردیم.

یکی از گزینه‌ها، استفاده از نانو موادی نظیر SiO2 یا همان نانو سیلیس بود که برای وارد شدن به این حوزه، از ستاد توسعه‌ فناوری‌ نانو کمک گرفتیم.

از طریق ستاد، با تولیدکنندگان نانوسیلیس ارتباط گرفتیم و با تأمین ماده‌ اولیه وارد فاز توسعه‌ فناوری شدیم. بعد از تحقیقات آزمایشگاهی، به فرمولاسیونی رسیدیم که موجب افزایش مقاومت در برابر فشار،خمش و کشش می‌شود.

این دستاوردهای اولیه در مقیاس آزمایشگاهی ما را امیدوار به ارائه‌ محصول جدیدی کرد. نمونه‌ اولیه‌ این محصول تولید و برای مسئولان مرتبط با مناقصه ارسال شد.

از آنجایی که داده‌ها و نتایج بسیار شگفت‌انگیز بود، آزمون‌ها به طور مجدد توسط کارفرما از طریق یک آزمایشگاه معتمد و بی‌طرف تکرار شد.

نتایج کاملاً منطبق با الزامات مناقصه بود از این رو شرکت مجری پروژه سازمان کشتیرانی و بنادر اقدام به خرید 40 هزار متر مربع از کفپوش‌های نانویی آپتوس کرد.

فارس:  پیش از این چگونه نیاز کشور در این بخش تأمین می‌شد؟

بزرگمهر: کفپوش‌های با مقاومت بالا برای استفاده در بنادر جنوب  از کشور امارات تأمین می‌شد.

فارس:کفپوش ایرانی توان رقابت با کفپوش‌های وارداتی را از نظر کیفیت دارد؟

بزرگمهر: با تولید این کفپوش‌ها در داخل، مجری پروژه با خُرسندی هزینه‌ حمل و نقل کفپوش‌ها از کرج به چابهار را تقبل کرد، چرا که از نظر کیفیت با نمونه‌ خارجی رقابت می‌کرد، از نظر هزینه نیز کاملاً مقرون به‌صرفه بود و در عین حال از یک محصول تمام ایرانی استفاده شده بود. علاوه بر دستیابی به طرح اختلاط کفپوش‌های نانویی ویژه بارهای ترافیکی، این شرکت با استفاده از فناوری نانو در صدد ساخت کفپوش‌های با عملکرد بالا (High Performance) است؛ کفپوش‌هایی که برای محیط‌های کانتینری ، بندرگاه‌ها و به طور کلی پروژه ای خاص که الزامات خاص و سختگیرانه ای دارند، مناسب است.

به دلیل اینکه از مصالح عادی نمی‌توان در محیط‌های کانتینری که تحت بارهای عبوری بسیار سنگین و نیز در محیط های شرجی و خورنده جنوب استفاده کرد، تصمیم گرفتیم از فناوری نانو و از نانوذرات سیلیس در بتن‌ها و کفپوش‌ها استفاده کنیم.

استفاده از کفپوش‌های نانویی در مقابل کفپوش‌های معمولی رقابت‌پذیر شده و شهرداری‌ها علاقه‌مند به استفاده از این فناوری خواهند شد. در حال حاضر مجموعه‌هایی که الزام به رسیدن به کیفیت و مقاومت بالایی دارند، از این کفپوش‌ها استفاده می‌کنند.

در حال حاضر فرودگاه مهرآباد نیز از این کفپوش‌ها استفاده می‌کند. 

فارس: برای توسعه این کار هم برنامه‌ریزی کرده‌اید؟

بزرگمهر: در حال حاضر بر روی بهینه کردن فرمولاسیون نانوسیلیس کار می‌کنیم، همچنین از نانوذرات TiO2 نیز برای ایجاد رفتارهای خودتمیزشوندگی در محصول استفاده می‌کنیم، چالش اصلی این کفپوش‌ها با کفپوش‌های معمولی در قیمت آن‌ها است که اگر بتوانیم آن را کاهش دهیم.

فارس: برای صادرات این محصول هم برنامه‌ای دارید؟

بزرگمهر: شرکت ما بنا دارد با انتقال دانش فنی این محصول به کشورهای اتیوپی، افغانستان،تاجیکستان، ترکمنستان، قزاقستان، آذربایجان، ارمنستان، آسیای میانه، لبنان و... تولید کفپوش‌های نانویی را توسعه دهد.

سال گذشته یک هیأت فنی تجاری از اتیوپی ضمن بازدید از خط تولید بتن نانوی، با مدیران این شرکت در خصوص تولید کفپوش بتنی نانو در اتیوپی مذاکره کردند.

انتهای پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول