اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

اقتصادی  /  بورس

بر اساس آمارها انجام شد

بررسی روند بازار سرمایه و آخرین وضعیت نماگرهای بورس

بر طبق آمارها شاخص کل بورس و فرابورس از ابتدای فعالیت دولت دوازدهم تا 15 مرداد سال جاری ، بازدهی حدود 64 درصدی را به همراه داشته است.

بررسی روند بازار سرمایه و آخرین وضعیت نماگرهای بورس

به گزارش خبرگزاری فارس ، وبسایت اطلاع رسانی وابسته به سازمان بورس و اوراق بهادار (سنا) همزمان با هفته دولت ، با ارائه گزارشی به بررسی جزییات آمار فعالیت بازار سرمایه طی یکسال اخیر پرداخته است.

بر اساس این گزارش ، بازار سرمایه طی یکسال اخیر در حالی بیش از گذشته نقل محافل دولتمردان، کارشناسان اقتصادی و سرمایه گذاران بوده است که عملکرد مثبت بورس‌های چهارگانه در این مدت، در حالی ترسیم شد که به زعم بسیاری از کارشناسان اتخاذ تصمیمات جدید از سوی نهاد ناظر نقش بسزایی در این موفقیت داشته است.

صعود پرشتاب شاخص کل بازار سرمایه

یکی از مهم‌ترین مؤلفه‌هایی که در سنجش عملکرد بازار سرمایه مد نظر است، نمودار شاخص کل است. بر همین اساس و بر طبق آمارها شاخص کل بورس و فرابورس در زمان فعالیت دولت دوازدهم تا 15 مرداد سال جاری ، بازدهی حدود 64 درصدی را به همراه داشته است.

شاخص کل که در میانه‌های مردادماه سال قبل، در محدوده کانال 81 هزار واحد قرار داشت با گذشت تنها 12 ماه، به کانال 133 هزار واحد رسید، امری که در تاریخ فعالیت این بازار بی سابقه تلقی شده و نشان از رشد و توسعه بی وقفه این بازار در این مدت دارد.

یکی از نکات مهم مقایسه بازدهی شاخص کل و شاخص هم وزن است. شاخص هم وزن در این مدت تنها 6 درصد رشد داشته است. این رقم، سیگنال مهمی است که نشان می‌دهد بازار سهام عمدتاً تحت تأثیر صنایع و نمادهای بزرگ بورسی رشد داشته است. امری که بی تردید سودآوری صنایع بزرگی چون  فلزی و شیمیایی را نشان می‌دهد.

همچنین موضوع دیگری که گواه  رشد این صنایع و بهبود عملکرد مالی آن‌ها در این مدت بوده، رشد قابل توجه شاخص صنایع است. شاخص صنایع طی یکسال اخیر با بازدهی قابل توجه 75 درصدی همراه شده که کارشناسان آن را موفقیت دیگری برای صنایع بورسی می‌دانند.

در کنار بورس، شاخص کل فرابورس نیز با بازدهی مجذوب کننده توانست در محور تصمیمات سهامداران قرار بگیرد. بر همین اساس شاخص این بازار نیز از سطح 931 هزار واحد در میانه‌های مردادماه سال قبل به سطح 1527 واحد صعود کرد و بازده خود را به حدود 64 درصد برساند.

اندازه بازار سرمایه 52درصد بزرگ تر شد

ارزش کل بازار اوراق بهادر مؤلفه ای است که نشان دهنده اندازه بازار است. موضوعی که دغدغه مسئولان بورسی و سهامداران بوده و همواره تلاش شده سایز این بازار نسبت به کل اقتصاد افزایش یابد.

در این خصوص ، رشد 52 درصدی ارزش بازار طی یکسال فعالیت دولت دوازدهم است. ارزش کل بازار اوراق بهادار ایران از رقم 4هزار و 949 میلیارد ریال در نیمه مرداد96، به 7هزار و 513 میلیارد ریال در مدت مشابه سال 97 رسیده است.

دادهای دریافتی در این زمینه نشان می‌دهد، بیش‌ترین افزایش در اندازه بازار مربوط به ارزش اوراق مشتقه بوده و پس از آن به ترتیب ارزش بازار صکوک و ارزش بازار سهام قرار می‌گیرند.

در جدول (2) شرح این بازدهی به صورت کامل آمده است که به واضح نشان می‌دهد اوراق مشتقه با بازدهی 100 درصدی در ارزش بازار ، موفقیت قابل توجهی داشته‌اند.

بازار مشتقه در بازار سرمایه ایران جز بازارهای نوپا تلقی می‌شود. بررسی روند ابزار مشتقه حاکی از آن است که طی چهار سال فعالیت این بازار،که عمده آن در بورس کالا صورت گرفته، طرح‌های توسعه ای از سوی نهاد ناظر نقش بسزایی در آگاهی مردم از مزیت‌های آن داشته است.

مشابه این عملکرد برای اوراق صکوک نیز صدق می‌کند. انتشار انواع ابزارهای مالی جدید از جمله اوراق اجاره، مرابحه و اسناد خزانه اسلامی دولتی در این دوره  از رونق بسیاری برخوردار بود. این موضوع گسترش وسعت بازار بدهی را به خوبی نشان می‌دهد. موضوعی که از آغاز به کار دولت فعلی، در دستور کار تیم اقتصادی قرار داشته و تاکید بسیاری از استفاده از مزیت‌های آن شده است. 

سیل نقدینگی روانه بازار سرمایه شد

مؤلفه بعدی که در بحث جذب نقدینگی و تحرک سهامداران، بسیار مهم ارزیابی می‌شود، ارزش معاملات بازار سرمایه است.لازم به ذکر است در تعاریف اقتصادی، ارزش معاملات ارزش ریالی سهامی است که طی یک روز معاملاتی، بین سهامداران جا‏به ‏جا خرید یا فروش شده است.

برهمین اساس، ارزش معاملات چهار بورس فعال بازار سرمایه ایران شامل بورس اوراق، فرابورس، بورس کالا و بورس انرژی با بازدهی 79 درصدی همراه بوده است.

محاسبه جزییات این مؤلفه نشان می‌دهد بیشترین رشد ارزش معاملات در این بازارها مربوط به بازارهای کالایی است. برهمین اساس، ارزش معاملات بورس‌های کالایی (کالا و انرژی) طی این دوره، 138 درصد رشد نشان می‌دهد. همچنین ارزش بازار اوراق بهادار که تجمیع بورس تهران و فرابورس است در مدت یکسال با رشد 33 درصدی همراه بوده است.

در تأیید حضور هر چه پررنگ تر سرمایه گذاران در بازار سرمایه طی فعالیت دولت دوازدهم تا کنون، می‌توان به ضریب نفوذ بازار سرمایه اشاره کرد. این شاخص که از مجموع تعداد کدهای سهامداری و تعداد صاحبان واحدهای سرمایه‌گذاری صندوق‌ها به دست می‌آید، از 11میلیون و 518 هزار و 129 نفر در مرداد ماه سال 1396 به 12 میلیون و 280 هزار و 5 نفر نفر تا 15 مردادماه سال 1397 رسیده که نمایانگر رشد 9 درصدی در بازه یکساله دولت دوازدهم است.

تأمین مالی گسترده از بازار سهام

یکی از مهم‌ترین نقش‌های بازار سرمایه در اقتصاد هر کشور مربوط به تأمین مالی بنگاه‌ها از این بازار است. بر اساس داده‌های آماری، تأمین مالی از رقم 937 هزار میلیارد ریال در دوره یکساله قبل از شروع دولت دوازدهم، به رقم 1076 هزار میلیارد ریال در دوره یکساله دولت دوازدهم رسیده است که نشان دهنده رشد 16 درصدی این شاخص نسبت به دوره مشابه گذشته است.

انتهای پیام/ب

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول