اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

اقتصادی  /  صنعت ، تجارت ، بازرگانی

معاون وزیر صنعت خبرداد

دولت با ورود کالای قابل کنترل به فهرست ۲۵ قلم مخالفتی ندارد/ ماشین‌آلات از پرداخت مابه‌التفاوت نرخ ارز معاف می‌شوند

معاون وزیر صنعت گفت: به هر میزانی که سه وزارتخانه صمت، جهاد کشاورزی و بهداشت بتوانند نظام قیمت‌گذاری کالاهای موردنیاز را از ابتدا تا انتهای خط کنترل کنند، دولت با ورود آن کالاها به لیست ۲۵ قلم کالایی که ارز دولتی می‌گیرند مخالفتی ندارد.

دولت با ورود کالای قابل کنترل به فهرست ۲۵ قلم مخالفتی ندارد/ ماشین‌آلات از پرداخت مابه‌التفاوت نرخ ارز معاف می‌شوند

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس مجتبی خسروتاج امروز در نشست خبری گفت: بر اساس آمار گمرک، صادرات غیرنفتی در 4 ماه امسال 14.7 درصد از نظر ارزشی رشد داشته است.

معاون وزیر صنعت افزود: ارزش صادرات کالاهای صنعتی و معدنی در 4 ماهه امسال 9.7 میلیارد دلار بوده است.

رییس سازمان توسعه تجارت بیان داشت: در بخش محصولات شیمیایی با 30 درصد رشد صادرات به رقم 708 میلیارد دلار رسیده‌ایم. 

خسروتاج اظهار داشت: در صادرات لوازم خانگی رشد چندانی نداشته ایم و رقم صادرات این بخش در 4 ماهه امسال 120 میلیون دلار بوده است.

وی بیان داشت: از دلایل عدم رشد صادرات لوازم خانگی بالا رفت تعرفه صادرات به عراق بوده است و همچنین داغ شدن بازار داخلی برای لوازم خانگی با توجه به ممنوعیت واردات برخی اقلام و قطعات در این بخش.

خسروتاج اظهار داشت: در بخش خودرو و نیرو محرکه هم در چهار ماهه امسال 196 میلیون دلار صادرات داشته‌ایم که در مقایسه با 29 میلیون دلار صادرات سال گذشته، در مدت مشابه رشد 500 درصدی را در این بخش داشتیم.

* واردکنندگان باید برای واردات کالاهای سفارش داده شده ارز ۸۰۰۰ تومانی بخرند

خسروتاج در ادامه در مورد ماده ۵ بخشنامه جدید ارزی دولت گفت: این بخشنامه تأکید دارد که واردکنندگانی که با ارز دولتی اقدام به واردات کرده‌اند، برای ترخیص کالاهای وارداتی خود از گمرکات باید با مراجعه به سازمان حمایت مابه‌التفاوت نرخ ارز خود را پرداخت کنند.

وی افزود: اگر واردکننده‌ای اکنون بخواهد کالایی را که امروز با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد گمرک شده را وارد کند، باید ارز ۸۰۰۰ تومانی خریداری نماید.

رئیس سازمان توسعه تجارت با تأکید بر اینکه بخشنامه مردادماه دولت به جلوگیری از رانت تأکید دارد گفت: اما بازرگانان در شرایط فعلی و با شرایط جدید ارزی در بخشنامه جدید معتقدند تعهداتی که دارند بر اساس نرخ ۴۲۰۰ تومانی انجام شده است و طبق آن قرارداد باید عمل کنند. آنها می‌گویند طرف قرارداد یعنی کسی که کالا را از آنها خریداری کرده است، نمی‌پذیرد که به دنبال بخشنامه جدید قیمت‌ها را تغییر دهیم.

* ماشین‌آلات و تجهیزات از پرداخت مابه‌التفاوت ارز معاف می‌شوند

وی با بیان اینکه کمیته‌ای برای بررسی نحوه پرداخت و شمولیت مابه‌التفاوت ارز تشکیل شده گفت: با توجه به اتفاق نظری که بین اعضای این کمیته وجود دارد، به نظر می‌رسد ماشین‌آلات و تجهیزات از پرداخت مابه‌التفاوت ارز معاف شوند.

خسروتاج اظهار داشت: اگر پرداخت مابه‌التفاوت ارز به ماشین‌آلات اختصاص یابد ممکن است توسعه طرح‌های صنعتی و تولیدی با مشکل مواجه شود، بنابراین به نظر می‌رسد روی ماشین‌آلات چندان تأکید نباشد و اگر وزارتخانه‌های مربوطه تشخیص دهند ممکن است ماشین‌آلات از پرداخت مابه‌التفاوت ارز معاف شود.

معاون وزیر صنعت اظهار داشت: قطعات خط تولیدی که مواد اولیه‌ شناخته می‌شوند هم در این کمیته مورد بررسی قرار می‌گیرد، در خصوص مواد اولیه باید مشخص شود که آن مواد وارد صنعت می‌شود و آیا تعهدات قیمتی دارد یا مشمول نظام قیمت‌گذاری می‌شود که در این صورت تصور می‌کنم نباید مشمول مابه‌التفاوت پرداخت ارز قرار گیرد.

وی ادامه داد: اگر قرار باشد کالای واردشده با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد بازار شود، واردکننده باید مابه‌التفاوت را پرداخت کند. 

خسروتاج اظهار داشت: کارگروه تصمیم‌گیری در مورد پرداخت مابه‌التفاوت ارز کالاهای وارداتی امشب تشکیل می‌شود و در این کارگروه در مورد پرداخت مابه‌التفاوت ارز سه گروه کالایی یعنی ماشین‌آلات، تجهیزات و قطعات و مواد اولیه تصمیم‌گیری می‌شود. در مورد تخصیص و پرداخت غیر نقدی این مابه‌التفاوت هم در این کارگروه تصمیم‌گیری خواهد شد.

* ارز ۴۲۰۰ تومانی به کالاهایی اختصاص می‌یابد که امکان کنترل کامل آن را داریم

رئیس سازمان توسعه تجارت در ادامه این جلسه در پاسخ به سوال خبرنگار فارس مبنی بر اینکه گفته می‌شود قرار است وزارت بهداشت ۱۵۰۰ قلم کالا را به لیست کالاهایی که مشمول ارز ۴۲۰۰ تومانی می‌شوند اضافه کند، آیا این مطلب درست است یا خیر، گفت: در بخش ثبت سفارش وزارت بهداشت، وزارت بهداشت معمولاً دو لیست دارد که یک لیست اولیه است که حدود ۵۰۰ تعرفه را شامل می‌شود که این ۵۰۰ تعرفه کالایی در ۲۵ قلم کالایی که در مصوبه آقای جهانگیری آمده، وجود دارد.

وی اظهار داشت:‌ دولت در مصوبه خود تأکید دارد در فاز اول ارز رسمی به کالاهایی اختصاص یابد که مطمئن باشیم از ابتدا تا انتهای خط یعنی از مرحله واردات تا مرحله مصرف قابلیت کنترل داشته باشد. بنابراین مقرر شد به کالاهایی ارز رسمی داده شود که بدانیم از مرحله تأمین تا خرید چه فرایندی را طی می‌کند.

* دولت با ورود کالاهای قابل کنترل به لیست ۲۵ قلم کالا مخالفتی ندارد

وی در ادامه اظهار داشت: بنابراین به هر میزانی که سه وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت، جهاد کشاورزی و بهداشت بتوانند کالاهای موردنیاز را از ابتدا تا انتهای خط کنترل کنند و نظام قیمت‌گذاری و مصرفی آن را کنترل کنند، دولت با ورود آن کالاها به لیست ۲۵ قلم کالایی که ارز دولتی می‌گیرند مخالفتی ندارد.

وی اظهار داشت: این لیست قابل اصلاح است و حتی می‌تواند افزایش یابد. 

خسروتاج گفت: بنابراین وزارت بهداشت در این مرحله ۵۰۶ تعرفه را قطعی اعلام کرده و اگر بتواند اقلام دیگری بدهد و بتواند پاسخگو باشد، راه باز است.

* ۴۰ میلیارد دلار ثبت سفارش و ۲۰ میلیارد دلار پرداخت شده است

وی اظهار داشت:‌بر اساس آخرین آمار از ابتدای امسال تاکنون نزدیک ۴۰ میلیارد دلار ثبت سفارش شده و نزدیک به ۲۰ میلیارد دلار در سیستم بانکی و نیما تخصیص ارز شده و حدود نزدیک ۹ میلیارد دلار هم تأمین ارز شده است.

وی افزود: اگر دو منحنی ثبت سفارش امسال با سال گذشته مقایسه شود، مشخص می‌گردد که تعداد ثبت سفارش‌های امسال با سال گذشته تقریباً برابر است، زیرا وقتی در ابتدای امسال دولت ارز ۴۲۰۰ تومانی را برای ثبت سفارش‌ها اعلام کرد، تقاضاها زیاد نبود اما به تدریج فضای روانی موجب شد که شاید در تأمین ارز مشکلاتی به وجود آید و شدت ثبت سفارش‌ها بالا گرفت اما بعد از اینکه اعلام شد ارز دولتی به برخی از کالاها و کالاهای اساسی اختصاص می‌یابد، بازهم ثبت سفارش‌ها کاهش یافت.

رئیس سازمان توسعه تجارت با بیان اینکه تعداد زیاد ثبت سفارش‌ها به دلیل ارزان بودن نرخ ارز بود، گفت: وقتی بعضی از ثبت سفارش‌ها بدون تخصیص ارز باقی ماند طی تیرماه مقرر شد که همه ثبت سفارش‌ها برای بررسی متوقف شود تا از طریق سه وزارتخانه صنعت، بهداشت و جهاد کشاورزی تأیید و اولویت‌بندی شود. به همین دلیل ۲۸ هزار ثبت سفارش در این سه وزارتخانه مورد بررسی قرار گرفت که تاکنون ۵۰ درصد آن تأیید شده است.

* کنترل واردات بر اساس سوابق کارت بازرگانی انجام می‌شود

وی افزود: البته با تغییر شرایط ارز در بخشنامه جدید برای واردات کالا ممکن است برخی از واردکنندگان از ثبت سفارش خود صرف‌نظر کنند.

رئیس سازمان توسعه تجارت اعلام داشت: از حالا به بعد نیز مکانیسم دیگری تعریف شده تا بدون دخالت کارشناس و بر اساس سوابق کارت بازرگانی و اینکه چه مقدار از کالایی در سال‌های گذشته وارد شده، کنترل واردات انجام شود. 

خسروتاج در مورد توقف صادرات خودرو به عراق و اینکه چه راهکارهایی برای این موضوع با شروع تحریم‌ها وجود دارد، گفت: دور زدن تحریم‌ها برای کشور ما راحت است و هیج تاثیری در حجم صادرات ما به کشورهای همسایه  ندارد.

وی  افزود:‌ تجربه تاریخی ما در دنیا به ویژه در ایام تحریم‌ها این امر را نشان داده است و برای صادرات در دوران تحریم روشی را داشتیم که در مقابل صادرات، کالا وارد می‌کردیم و امروز هم شاید در بخش صادرات غیرنفتی این کار بسیار راحت باشد.

رئیس سازمان توسعه تجارت در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه از زمانی که بحران ارزی ایجاد شد، تاکنون چه تعداد دستورالعمل صادر شده است، گفت: تعداد زیاد است، اما دقیقا نمی‌دانم چند دستورالعمل صادر شده است.

خسروتاج همچنین در پاسخ به این سؤال که تا چه زمانی قرار است بخشنامه‌ها ادامه یابد، گفت:‌ فکر می‌کنم به دنبال ابلاغ آخرین بخشنامه ارزی دولت تعداد بخشنامه‌ها کمتر شود، زیرا نسبت به بخشنامه ابلاغی دولت در 16 مرداد از سوی کمیسیون‌های مختلف و بسیاری از صاحب‌نظران اتفاق نظر وجود داشت.

وی در پاسخ به سؤالی در رابطه با بازداشت خود گفت: در مورد دستگیری بنده آقای اژه‌ای پاسخ داده‌اند و کسانی که می‌خواهند در این مورد چیزی بدانند صحبت‌های ایشان را یک بار دیگر گوش دهند.

رئیس سازمان توسعه تجارت همچنین اظهار داشت:‌ بر اساس قانون انتزاع سیاست واردات، تامین، توزیع کالاهای کشاورزی به عهده وزارت جهاد کشاورزی است.

خسروتاج در پاسخ به این سؤال که در مقابل اقدام برخی واردکنندگان که کالاهای وارداتی خود را مدت‌ها در انبار گمرکات گذاشته‌اند و منتظرند تا در موقعیت مناسب آن را ترخیص کنند، چه اقداماتی صورت خواهد گرفت، گفت: دولت و مسئولان باید در مورد این مسائل چشم و گوش‌شان باز باشد.

وی افزود: به دلیل کنترل همین مسائل زمان ثبت سفارش از سه ماه به 6 ماه کاهش یافته است. یک ماه پیش هم مصوبه‌ای ابلاغ شد مبنی بر اینکه دوره نگهداری کالا در گمرکات و مناطق آزاد کاهش یابد و محدود شود که البته مدت آن را به طور دقیق نمی‌دانم.

معاون صادراتی وزیر صنعت همچنین رد پاسخ به سؤالی که آیا ثبت سفارش واردات خودرو دوباره باز می‌شود، گفت: برخی نمایندگان رسمی که در فاصله زمانی اواخر سال گذشته تا قبل از ممنوعیت واردات به صورت قانونی ثبت سفارش‌هایی را انجام داده‌اند، تعهداتی به مشتریان خود داده‌اند که باید به آن پاسخگو باشند.

خسروتاج افزود:‌ این مسائل با ما مطرح شده و ما هم پیشسنهاداتی برای رفع مشکلات این دست از واردکنندگان به معاونت صنعتی وزارت صنعت داده‌ایم که باید توسط وزیر صنعت و مسئولان مربوطه در مورد آن تصمیم‌گیری شود.

انتهای پیام/ب

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول