اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

دفاتر منطقه ای  /  آسیای مرکزی و روسیه

قرقیزستان 2014؛ از تعطیلی «ماناس» تا سفر «سوروس» و اتحادیه گمرکی

در سال 2014 قرقیزستان شاهد تحولات بسیاری بود که مهم‌ترین آنها بسته شدن پایگاه نظامی آمریکا در این کشور و کلید خوردن روند همگرایی «بیشکک» با «مسکو» در قالب ورود به اتحادیه گمرکی است.

قرقیزستان 2014؛ از تعطیلی «ماناس» تا سفر «سوروس» و اتحادیه گمرکی

به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در بیشکک، جمهوری قرقیزستان در قلب آسیای مرکزی همواره کانون توجه قدرت‌های فرامنطقه‌ای بوده که این امر بسترساز تحولات زیادی در این کشور شده است.
قرقیزستان تنها کشور در میان جمهوری‌های آسیای مرکزی است که در آن نظام پارلمانی حاکم می‌باشد و در این کشور دولت براساس تشکیل ائتلاف پارلمانی شکل می‌گیرد.
در این جمهوری آسیای مرکزی در سال 2014 تحولات بسیاری رخ داد که مهمترین آنها به اختصار و براساس سیر زمانی وقایع در پایین اشاره می‌شود.
دولت قرقیزستان منحل شد
در ماه‌های نخست سال 2014 «الماس‌بیک آتامبایف» رئیس جمهور قرقیزستان در پی خروج حزب «آته‌مکین» از ائتلاف حاکم طی حکمی، دولت این کشور را منحل اعلام کرد.
کابینه دولت قرقیزستان به رهبری «ژانتارا ساتی‌بالدیف» نخست‌وزیر این کشور در آگوست سال 2012 در پی ایجاد ائتلاف 3 حزب سیاسی روی کار آمد.
موضوع انحلال کابینه دولت قرقیزستان زمانی مطرح شد که حزب «آته‌مکین» تصمیم به خروج از ائتلاف حاکم در پارلمان گرفت.
استعفای وزیر کشور

در ابتدای این سال همچنین «عبدالله سورانچیف» وزیر کشور قرقیزستان درخواست استعفا خود را به «الماس بیک آتامبایف» رئیس جمهور قرقیزستان ارائه داده و آتامبایف نیز با کناره‌گیری وی از سمت وزارت کشور، موافقت کرد.

استعفای وزیر کشور قرقیزستان در حالی صورت گرفت که قبلا فهرستی از مقامات، نمایندگان پارلمان و وکلای فاسد توسط این وزارتخانه به دولت معرفی شده بود و این افراد به دزدی، رشوه‌خواری و انجام امور جنایی متهم شده بودند.

مفتی اعظم قرقیزستان متهم به فساد اخلاقی

در شبکه‌های اجتماعی یک فیلم ویدیویی از«رحمت‌الله اگمبردیف» مفتی اعظم قرقیزستان درحالی که ارتباط نامشروع وی با یک زن ناشناس را نشان می‌داد، منتشر شد.

در این رابطه معترضان تظاهراتی را در بیشکک سازمان داده و صدها متعرض در مقابل منزل شخصی مفتی اعظم اجتماع نمودند.

در این خصوص الماس‌بیک آتامبایف رئیس جمهور به کنگره مسلمانان قرقیزستان پیام داد تا مفتی از سمت خود استعفا دهد.

اعتراضات آرام در بیشکک

در بهار سال 2014 مخالفین دولت قرقیزستان اعتراضاتی را در «بیشکک» سازماندهی کردند که در آن برای جلب حمایت طرفداران از شیوه‌های مختلف از جمله اجرای کنسرت، توزیع روزنامه و تقسیم کردن ساندویچ در پایان نشست استفاده کردند.

برگزاری این اعتراض در حالی بود که مخالفین از مدت‌ها قبل برای جلب افراد به این اقدام بیانیه‌های زیادی صادر کرده و در رسانه‌ها اطلاع‌رسانی گسترده‌ای انجام دادند، اما در روز برگزاری استقبال زیادی از این میتینگ نشد.

وقوع این رویداد در حالی بود که نیروهای انتظامی مستقر در اطراف واکنش جدی به این اقدام انجام ندادند.

انتقال سهام شرکت «قرقیز پروم» به «گازپروم»

مقامات قرقیزستان و مدیران شرکت گازپروم روسیه توافقنامه انتقال کامل سهام «قرقیزپروم» را به این شرکت امضا کردند.

نمایندگان قرقیزستان و روسیه در «آلا آرچای» محل برگزاری نشست‌های دولتی قرقیزستان، روز دهم آوریل(اردیبهشت) قرارداد فروش و انتقال 100 درصد سهام شرکت قرقیزپروم به کمپانی گازپروم را امضا کردند.

براساس این توافقنامه، طرف قرقیز 100 درصد سهام شرکت قرقیز پروم را به گازپروم که شامل همه امکانات این شرکت از قبیل خط لوله گاز، ایستگاه‌های توزیع گاز، تاسیسات زیرزمینی ذخیره‌سازی گاز، زمین و اموال دیگر می‌باشد، واگذار ‌کرد.

 بر اساس این قرارداد، همچنین 100 درصد سهام شرکت قرقیزگاز به گازپروم منتقل شد که ارزش سهام آن یک دلار تعریف شده است.

بیشکک پایتخت فرهنگی جهان اسلام در سال 2014

در سال 2014 شهر بیشکک پایتخت جمهوری قرقیزستان به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام در این سال انتخاب شد که برنامه‌های مختلفی به همین مناسبت در این شهر برگزار گردید.

این برنامه‌ها شامل: نمایشگاه‌های هنری، جشنواره فیلم، کارگاه‌های آموزشی، کنفرانس‌ها و نمایشگاه تجاری بود.

هدف از اجرای برنامه‌های ویژه در شهر بیشکک که به مدت 5 ماه ادامه داشت، ترویج و توسعه فرهنگ اسلامی و تقویت پیوندهای فرهنگی میان کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی عنوان شده است.

افتتاح اولین مرکز پژوهش اسلامی در قرقیزستان

اولین مرکز پژوهش اسلامی قرقیزستان به منظور ترویج ارزش‌های اعتدال‌گرایانه اسلام و مقابله با افراط‌گرایی در این کشور، افتتاح شد.

در این رابطه «محمدبک میرزابایف» مدیر مؤسسه پژوهش علمی برای مطالعه اسلام به رسانه‌ها گفت: ما با بکارگیری روش‌های علمی به مطالعه مسائل اسلامی در قرقیزستان و نیز بررسی روی‌آوردن گروه‌های خاص به تندروی، ترویج عقاید دینی بیگانه و تغییر ارزش‌های معنوی سنتی که از مشکلات پیش‌روی جامعه قرقیزستان است، می‌پردازیم.

این مرکز که در شهر بیشکک پایتخت قرقیزستان قرار دارد، به آموزش آکادمیک اسلام اختصاص خواهد داشت و به گفته مسئولان آن، تلاش دارد تا گامی مؤثر در جهت معرفی سیمای حقیقی اسلام در این کشور بردارد.

برپایی همایش مبارزه با تروریسم

با توجه به روند روبه‌رشد اسلام‌گرایی در قرقیزستان از یک سو و فرصت‌طلبی برخی جریانات افراطی از مسئله پایین بودن سطح دانش دینی مسلمانان این کشور برای جذب جوانان به سمت اندیشه‌های خود، موضوع مبارزه با افراط‌گرایی و تروریسم از جمله مسائل مطرح در این جمهوری می‌باشد.

در این رابطه در پایتخت قرقیزستان یک کنفرانس منطقه‌ای با عنوان «تبادل‌ تجربه در زمینه استفاده از اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری از تروریسم» در هتل «حیات» برگزار شد.

در این کنفرانس که با مشارکت سازمان ملل متحد، سازمان شانگهای، سازمان امنیت و همکاری اروپا و با حضور نمایندگان کشورهای آسیای مرکزی و 3 کشور جمهوری اسلامی ایران، افغانستان و پاکستان و کارشناسانی از کشورهای هلند، انگلستان، روسیه، سنگاپور برگزار گردید، در مورد راه‌های پیشگیری از افراط‌گرایی خشن و تروریسم بحث و تبادل‌نظر شد.

از جمله نگرانی‌های مشترک مطرح شده در این کنفرانس، گسترش افراط‌‌گرایی و تروریسم به علت منازعات موجود منطقه‌ای و فعالیت گروه‌های رادیکال مذهبی بود.

سیر صعودی گرایش به اسلام و فرصت‌طلبی وهابیت و افراط
با وجود آنکه در مدت 70 سال دوران شوروی، کنترل سختی بر دین و مذهب در قرقیزستان صورت می‌گرفت اما در سال‌های اخیر گرایش به ارزش‌های والای اسلامی در میان مردم این کشور افزایش یافته که یکی از نشانه‌های آن، افزایش علاقه‌ بانوان قرقیزستان به استفاده از حجاب است.
از سوی دیگر، تقویت روند گرایش به اسلام و عدم شناخت کافی از ارزش‌های واقعی این دین الهی فضا را برای برنامه‌ریزی برخی کشورهای منطقه جهت نفوذ وهابیت در قرقیزستان فراهم کرده است.

در این خصوص کارشناسان مسائل دینی تصریح می‌کنند که در قرقیزستان مساجد زیادی وجود دارد اما علما کم هستند و حال آنکه مردم نیازمند حضور و راهنمایی علما هستند و به خاطر همین ضعف است که برخی کشورهای خلیج فارس به فکر ترویج افکار افراطی خود در قرقیزستان افتاده‌اند.

خشم قرقیزها از جنایات صهیونیست‌ها در غزه

همزمان با روز جهانی قدس مردم قرقیزستان نیز با برگزاری تظاهرات، خشم و انزجار خود را از نسل‌کشی رژیم صهیونیستی در غزه اعلام کردند.

در این رابطه همزمان با اوج‌گیری حملات رژیم صهیونیستی به غزه، نمایشگاه عکسی نیز از جنایات این رژیم در پایتخت قرقیزستان برپا شد.

در این نمایشگاه تصاویری از شهدای فلسطینی از جمله کودکان، زنان و سالمندان بی‌دفاع به نمایش درآمد که موجب تأثر عمیق قرقیزها گردید.

این نمایشگاه به ابتکار «تورسون‌بای باقراولو» نماینده پارلمان قرقیزستان و تعدادی از شخصیت‌های دینی و اجتماعی قرقیزستان در حمایت از مظلومیت فلسطین سازماندهی شده است.

در اقدامی دیگر، اندیشمندان و شخصیت‌های اسلامی قرقیزستان یک کنفرانس و همچنین یک نشست گسترده در حمایت از مردم مظلوم فلسطین و محکومیت جنایات صهیونیست‌ها برگزار کردند.

پایگاه نظامی «ماناس» در قرقیزستان تعطیل شد

پس از 12 سال حضور پایگاه نظامی آمریکا در قرقیزستان، اعتبار رسمی توافقنامه دولت قرقیزستان با آمریکا در مورد پایگاه نظامی «ماناس»‌ روز (20 تیر، مطابق با 11 جولای) به پایان رسید و این پایگاه و اموال آن به مقامات قرقیز تحویل داده شد.

قرقیزستان این پایگاه‌ را که به عنوان یک مرکز عمده حمل‌ونقل نیروهای آمریکا و کشورهای دیگر عضو پیمان ناتو استفاده می‌شد، از دسامبر سال 2001 در اختیار پنتاگون گذاشته بود.

پایگاه قرقیزستان مهمترین پایگاه هوایی آمریکا بود که در مدت 12 سال گذشته برای انتقال نفرات و مهمات نیروهای ناتو به افغانستان مورد استفاده قرار می گرفت.

پنج و نیم میلیون سرباز ائتلاف بین‌المللی از طریق همین پایگاه به افغانستان در 12 سال گذشته منتقل شدند.

دولت قرقیزستان که در پی تحکیم پیوندهایش با روسیه است، سال گذشته با تمدید اجارۀ پایگاه هوایی مناس از سوی دولت آمریکا مخالفت کرد.

رزمایش نظامی نیروهای سازمان پیمان امنیت جمعی

در تابستان سال 2014 رزمایش نظامی نیروهای حافظ صلح کشورهای عضو سازمان پیمان امنیت جمعی موسوم به «برادری خلل‌ناپذیر– 2014» در قرقیزستان برگزار شد.

این رزمایش بزرگ نظامی در منطقه‌ای به نام «آلاتو» در نزدیکی پایتخت قرقیزستان در تاریخ یکم آگوست برگزار شد.

 نظامیان کشورهای روسیه، ارمنستان، تاجیکستان، بلاروس و قرقیزستان در این رزمایش شرکت کردند.

همکاری‌های حوزه انرژی، محور سفر رئیس‌جمهور قرقیزستان به ترکمنستان

رئیس‌جمهور قرقیزستان با دعوت رسمی رئیس جمهور ترکمنستان همزمان با تقویت فرآیند همگرایی اوراسیای وارد عشق‌آباد شد.

در این سفر، طرفین چشم‌انداز همکاری‌های دوجانبه در زمینه‌های سیاسی، تجاری، اقتصادی، فرهنگی، نیروی انسانی و همچنین تعاملات بین قرقیزستان و ترکمنستان را مورد بحث و بررسی قرار داده و نیز مسائل مهم مربوط به سیاست جهانی در چارچوب سازمان‌های بین‌المللی و منطقه‌ای را به صورت مفصل بررسی خواهند کرد.

گفته می‌شود، همکاری میان قرقیزستان و ترکمنستان در بخش انرژی در محور اهداف سفر رئیس جمهوری قرقیزستان به ترکمنستان است.

افتتاح نمایشگاه اختصاصی جمهوری اسلامی ایران در قرقیزستان

پس از چندین سال وقفه، نمایشگاه اختصاصی ایران در قرقیزستان از تاریخ 30 مهر ماه تا سوم آبان ماه در محل کاخ «ورزش» شهر بیشکک برگزار ‌شد.

این نمایشگاه با حضور بیش از 45 واحد تولیدی و صادراتی کشورمان از استان‌های تهران، خراسان رضوی، مازندران، اصفهان، زنجان، کرمان، فارس، آذربایجان غربی، گیلان و مرکزی، گلستان، خراسان جنوبی، خراسان رضوی و سمنان برگزار گردید.

در این نمایشگاه توانمندی‌های جمهوری اسلامی ایران در بخش‌های کشاورزی، دام و طیور، صنعت، مصالح ساختمانی، صنایع غذایی و لوازم خانگی به نمایش گذاشته شد.

استان مازندران و «ایسیک‌کول» خواهرخوانده شدند

در سفر استاندار «مازندران» و هیأت اقتصادی این استان به قرقیزستان توافقنامه خواهر خواندگی میان استان مازندران و استان «ایسیک‌کول» به امضاء استانداران این 2 استان رسید.     

قرقیزستان و تاجیکستان همکاری مرزی خود را بهبود می‌بخشند

پس از بروز برخی درگیری‌ها در مرز قرقیزستان و تاجیکستان، مقامات 2 کشور اقدامات گوناگونی را در راستای تقویت صلح و ثبات در مناطق مرزی به اجرا درآوردند.

در این رابطه نگهبانان مرزی 2 کشور اقداماتی را برای همکاری با یکدیگر و تشویق ساکنین منطقه مرزی برای پیروی از قوانین به اجرا گذاشتند.

در این خصوص نیروهای مرزی 2 کشور یک توافقنامه مشترک در مورد نظارت بر رفتار نظامیان در مورد غیرنظامیان و تعامل با یکدیگر منعقد کردند.

در همین راستا استان «باتکند» قرقیزستان و استان «سغد» تاجیکستان توافقنامه‌ای را برای تقویت همکاری بین 2 کشور در سال‌های 2020-2015 اجرا خواهند کرد.     

الحاق قرقیزستان به اتحادیه گمرکی

پس از آنکه رؤسای جمهور روسیه، قزاقستان و بلاروس در «آستانه»، قراردادی را پیرامون ایجاد اتحادیه فضای واحد اقتصادی اوراسیا امضا کردند، رئیس جمهوری قرقیزستان در سفر خود به روسیه از علاقه کشورش برای پیوستن به اتحادیه گمرکی روسیه و اتحادیه اوراسیا تا پیش از پایان سال جاری میلادی خبر داد.

بر این اساس، توافقنامه پیوستن قرقیزستان به اتحادیه گمرکی در تاریخ (29 می) سال 2014 همزمان با کلیک خوردن پروژه همگرایی اقتصادی اوراسیا در «آستانه» به امضا رسید و در جلسه‌ای که در تاریخ 10 اکتبر در پایتخت بلاروس تشکیل شد، توافقنامه‌ای در «مینسک» به تصویب رسید که در آن برنامه‌ «نقشه‌‌راه» در جهت پیوستن قرقیزستان به فضای اقتصادی اوراسیا مشخص گردید.

در این راستا، دولت قرقیزستان نیز طرح «نقشه‌راه» را برای پیوستن این کشور به اتحادیه گمرکی و ورود به فضای اقتصادی اوراسیا تصویب کرد.

مجلس قرقیزستان نیز ضمن تصویب لایحه پیوستن به اتحادیه گمرکی روسیه، قزاقستان و بلاروس، از طرح عضویت این کشور حمایت کرد و عملا بیشکک در مسیر آماده شدن برای الحاق به اتحادیه مذکور از ابتدای سال 2015 قرار گرفت.

تخصیص یک میلیارد دلار به بنیاد مشترک مسکو- بیشکک

در پی اعلام آمادگی قرقیزستان برای پیوستن به اتحادیه گمرکی، دومای روسیه از  تخصیص یک میلیارد دلار به بنیاد مشترک مسکو- بیشکک خبر داد.

دومای روسیه از اختصاص یک میلیارد دلار به صندوق اقتصادی مشترک مسکو- بیشکک برای همکاری در زمینه معدن و متالورژی، نساجی و صنعت پوشاک، تجارت، حمل‌ونقل، مسکن و سایر حوزه‌ها خبر داد.

در این خصوص پروژه صندوق توسعه مشترک روسیه و قرقیزستان با سرمایه یک میلیارد دلاری تشکیل خواهد شد تا برای همکاری در زمینه معدن و متالورژی، نساجی و صنعت پوشاک، تجارت، حمل‌ونقل، مسکن و غیره شرایط لازم را فراهم آورد.

تأسیس این صندوق اقتصادی مشترک با موافقت رؤسای جمهور 2 کشور انجام گرفته است.

سوروس در قرقیزستان

سفر روز (26 آبان) «جورج سوروس» آمریکایی به قرقیزستان که بعد از 10 سال صورت گرفت، به دلیل اهداف مغایر با منافع ملی این کشور با تظاهرات گروهی از فعالان قرقیزی مواجه شد.

شعارهای تظاهرات‌کنندگان که در برابر ساختمان سفارت آمریکا در بیشکک قرار گرفته بودند، ناراحتی عمیق آنها از فعالیت این بنیاد و سایر نهادهای آمریکایی در قرقیزستان را بازگو می‌کرد.

«آمریکا دخالت نکن! قرقیزستان دارای حاکمیت است!»، «قرقیزستان + روسیه = اتحادیه گمرکی»، «سوروس، اجازه بده ما در صلح و دوستی زندگی کنیم!»، «محصول کمک‌های مالی سوروس، بی‌ثباتی کشور است»، «ما جنگ مورد نظر آمریکا را نمی‌خواهیم، هدف آمریکا تضعیف ملت‌ است» و «دموکراسی آمریکایی؛ جنگ، خون و مرگ است»، تنها بخشی از شعارهای سرداده شده بود.

ایجاد موانع در جهت همگرایی آسیای مرکزی با روسیه از اهداف اصلی سفر سوروس به قرقیزستان دانسته می‌شود.

البته این تظاهرات و طرح دیدگاه‌های انتقادی تعدادی از سازمان‌های اجتماعی محلی علیه سفر سوروس به قرقیزستان در برنامه‌های این میلیاردر آمریکایی تغییری جدی به بار نیاورد.

سوروس در کنار بازدید از دفتر بنیاد خود و ساختمان در حال احداث دانشگاه آمریکایی در بیشکک، همچنین با دانشجویان دانشگاه آمریکایی در آسیای مرکزی و تعدادی از مقامات قرقیز از جمله «الماس‌بیک آتامبایف» دیدار کرد.

طرح کنترل سازمان‌های غیردولتی، معاون «یوساید» را به قرقیزستان کشاند

در پی مطرح شدن مسئله تشدید کنترل بر منابع مالی خارجی سازمان‌های غیردولتی در قرقیزستان، معاون «یوساید» برای حمایت از این سازمان‌ها وارد بیشکک شد.

«مارک فیرستین» معاون مدیر آژانس آمریکا برای همکاری‌های بین‌المللی (یوساید) که در قالب یک سفر رسمی وارد قرقیزستان شده بود، نگرانی خود را در مورد پیش‌نویس قانون تشدید کنترل بر فعالیت سازمان‌های غیردولتی ابراز کرد.

وی در این سفر با «جاآمارت آتوربایف» نخست وزیر قرقیزستان، نمایندگان حکومت این جمهوری و برخی انجمن های مدنی دیدار کرد.

امضای 5 توافقنامه همکاری میان بیشکک و سازمان امنیت و همکاری اروپا

(27 آذرماه) سازمان امنیت و همکاری اروپا و وزارت دفاع قرقیزستان در شهر بیشکک 5 توافقنامه همکاری به امضا رساندند.

این توافقنامه‌ها عبارتند از: «بهبود چارچوب قانونی و حقوقی ملی برای نظارت و مدیریت بر سلاح‌های کوچک، سلاح‌های سبک و ذخایر مهمات»، «تقویت امنیت و بهبود مدیریت انبارهای سلاح‌های کوچک، سلاح‌های سبک و مهمات متعارف»، «ساخت 3 انبار جدید جهت ذخیره‌سازی اسلحه‌های کوچک، سلاح‌های سبک و مهمات متعارف در واحدهای نظامی»، «آموزش استفاده از سلاح‌ها به سربازان و نیروهای وزارت دفاع کشور قرقیزستان» و «از بین بردن سلاح‌های مازاد و بلاستفاده».

این توافقنامه‌ها توسط «زمیر سویرکولف» معاون اول وزیر دفاع قرقیزستان و «سرگئی کاپینوس» نماینده سازمان امنیت و همکاری در بیشکک امضا شد.

سفر آتامبایف به کشورهای عربی

الماس‌بیک آتامبایف طی یک بازدید رسمی از کشورهای عربی به عربستان سعودی، امارات متحده عربی و قطر سفر کرد.

این سفر رئیس‌جمهور قرقیزستان به کشورهای عربی بیشتر بیانگر این واقعیت بود که بیشکک همچنان روابط چندجانبه‌گرایانه خود با دیگر کشورها را حفظ خواهد کرد.

آتامبایف در چارچوب این سفر، دیدارهایی با سران دولت‌های عربی، مدیران ساختارها و همچنین با مقامات عالی‌رتبه برخی سازمان‌ها انجام می‌دهد.

تحلیلگران مسائل سیاسی سفر رئیس جمهور قرقیزستان به کشورهای عربی را بیشتر با جنبه‌های اقتصادی و با هدف جذب سرمایه‌گذاری برای توسعه کشور ارزیابی می‌کنند.

البته باید تصریح کرد که عربستان سعودی نیز سهم قابل‌توجهی را به قرقیزستان اختصاص داده است و «ریاض» از نظر ایدئولوژی و مذهبی بر روی این کشور سرمایه‌گذاری کرده است.

در واقع، بخش قابل‌توجهی از مساجد در قرقیزستان در سال‌های اخیر ساخته شده‌اند که توسط عربستان سعودی تأمین مالی می‌شوند.

این احتمال وجود دارد که رئیس جمهور با سفر به این کشور به دنبال توسعه این جنبه از روابط دوجانبه باشد.

قرقیزستان به اتحادیه اقتصادی اوراسیا می‌پیوندد

در نشست شورای عالی اقتصادی اوراسیا معاهده الحاق قرقیزستان به پیمان اتحادیه اقتصادی اوراسیا توسط رؤسای جمهور قرقیزستان، بلاروس، قزاقستان و روسیه امضا شد.

در این نشست که رؤسای جمهور روسیه، قرقیزستان، قزاقستان، تاجیکستان، ارمنستان و بلاروس حضور داشتند، اوضاع امنیتی منطقه مورد بحث و گفت‌گو قرار گرفت.

«الماس‌بیک آتامبایف» رئیس جمهور قرقیزستان نیز در نشست شورای امنیت جمعی سازمان پیمان امنیت جمعی شرکت کرد.

«ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه پس از این نشست در یک کنفرانس مطبوعاتی اعلام کرد: معاهده الحاق قرقیزستان به پیمان اتحادیه اقتصادی اوراسیا امضا شده است.

بر این اساس، از تاریخ یکم ژانویه(بهمن‌ماه) سال 2015 در فضای اتحاد جماهیر شوروی سابق، بزرگترین انجمن همگرایی موسوم به اتحادیه اقتصادی اوراسیا آغاز به کار خواهد کرد.

این اتحادیه براساس هنجارها و اصول سازمان تجارت جهانی و برای اطمینان از آزادی حرکت کالا، خدمات، سرمایه و نیروی کار بین کشورهای عضو عمل خواهد کرد.

انتظار می‌رود که قرقیزستان تا ماه می (خرداد ماه) سال 2015 به عضویت کامل این اتحادیه درآید و پس از امضای قرارداد مذکور، روند تصویب این پیمان در سطح داخلی آغاز خواهد شد.

گسترش همکاری‌های اقتصادی بین قرقیزستان و ترکیه

براساس پروتکلی که در هشتمین جلسه کمیسیون بین‌دولتی تجارت و همکاری‌های اقتصادی قرقیزستان و ترکیه امضا شد، شرکت‌های ترکیه برای سرمایه‌گذاری در پروژه‌های انرژی این کشور اعلام آمادگی کردند.

در این رابطه «کورتولموش»  معاون نخست وزیر ترکیه در دیدار با «الماس‌ بیک آتامبایف» رئیس جمهور قرقیزستان در بیشکک گفت: شرکت‌های خصوصی و دولتی ترکیه برای سرمایه‌گذاری در پروژه‌های انرژی قرقیزستان امادگی کامل دارند.

«کورتولموش» در این دیدار همچنین بر اهمیت همکاری‌های اقتصادی بین «آنکارا» و بیشکک در زمینه تولید برق تأکید کرد.

پشتیبانی قرقیزستان از ساخت کمربند اقتصادی «جاده ابریشم»

الماس‌بیک آتمبایف رئیس جمهوری قرقیزستان روز 27 دسامبر(دی‌ماه) در نشست خبری سالانه خود اعلام کرد: الحاق قرقیزستان به اتحادیه اقتصادی اوراسیا تأثیر منفی بر روی روابط این کشور با چین نمی‌گذارد.

وی معتقد است که روابط چین با قرقیزستان و دیگر کشورهای اتحادیه اقتصادی اوراسیا در آینده بیشتر تقویت خواهد شد.

انتهای پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول