اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها

در گفت‌وگو با عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم مطرح شد

«مادری» نقشی ذاتی در تمام زنان

عضو هیئت علمی جامعه‌شناسی دانشگاه باقرالعلوم گفت: نقش مادر ذاتی است چراکه حتی زنی که از خود فرزندی ندارد می‌تواند نقش مادری را با محبت به کودک دیگری ایفا کند.

«مادری» نقشی ذاتی در تمام زنان

به گزارش خبرگزاری فارس از قم، مادر کلمه مقدس و مفهوم زیبایی است که آدمی از تکرار آن خسته نمی‌شود و با بودن صاحب آسمانی این نام احساس آرامش می‌کند. انسان‌ها با گویش و لهجه و زبان خاصی این نام را بیان می‌کنند اما به هر نحوی که ادا شود توامان با عشق و محبت است.

31 فروردین‌ماه مصادف با بیستم جمادی‌الثانی روز میلاد دخت رسول خدا (ص) بانوی عالم هستی، روز مادر و زن است. روزی که به حق بهترین روز برای نام‌گذاری و پاسداشت مقام و منزلت مادر و زن می‌تواند باشد.

به مبحث مادر و جایگاه آن زیاد پرداخته شده است اما کسی نمی‌داند چرا در همه جوامع حتی جوامعی که به دور از تمدن زندگی می‌کنند حس احترام به مادر وجود دارد. ‌در همین زمینه گفت‌وگویی با حجت‌الاسلام خان‌محمدی عضو هیئت علمی جامعه‌شناسی دانشگاه باقرالعلوم داشتیم تا جایگاه مادر از لحاظ جامعه‌شناختی مورد بحث و بررسی قرار گیرد.

فارس: مادر چه نقشی در جوامع دارد؟

خان‌محمدی:از منظر جامعه شناختی جایگاه مادر بسیار والاست و در خانواده و جامعه 2 نقش زیستی و عاطفی را ایفا می‌کند. از لحاظ زیستی بدون مادر جامعه به وجود نمی‌آید یعنی انسان از مادر متولد می‌شود بنابراین مادر یک نقش محوری در جامعه از لحاظ زیستی محسوب می‌شود علاوه بر این بعد از تولد اگر مادر به فرزند رسیدگی نکرده و شیر ندهد کودک زنده نخواهد ماند اما نقش مهم‌تری که مادر بر عهده دارد نقش عاطفی و اجتماعی وی است.

انسان یک موجود اجتماعی و به تعبیر ارسطو «انسان مدیون به طبع است» یعنی انسان بدون روابط اجتماعی به انسانیت رهنمون نخواهد شد. در جامعه شناسی مفهومی به عنوان اجتماعی شدن وجود دارد که در طی این اجتماعی شدن یک کودک ناتوان به یک انسان بالغ تبدیل می‌شود به عبارت دیگر کودکی که متولد می‌شود محبت دریافت نکرده و اگر تربیت نشود، انسان نخواهد شد.

هربرت‌مید جامعه‌شناس معروف غربی می‌گوید «کودک بدون ارتباط با سایر انسان‌ها و تربیت موجودی است که نمی‌توان بر روی آن نام انسان یا حیوان گذاشت» و در این میان مادر مهمترین نقش در تربیت کودک را دارد.

تحقیقات جامعه‌شناسان نشان داده است کودکانی که محبت مادرانه دریافت نکنند انسان کاملی نخواهند شد، مبنای این ادعا شواهد زیادی از جمله کودکان تک افتاده هستند که به دلیل عدم دریافت روابط عاطفی انسان کاملی نشده‌اند. به طور مثال پادشاه فردریک در ایالت بادن آزمایشی در این زمینه انجام داد، وی به دایه‌ کودکان بی‌سرپرست دستور داد با این کودکان مانند چوب خشک برخورد کنید یعنی محبتی به آن‌ها نداشته باشید و فقط نیازهای زیستی مانند غذای آن‌ها را برطرف کنید، بعد از مدتی این کودکان مردند. این آزمایش نشان می‌دهد کودکان درصورت عدم دریافت هیچ‌گونه محبتی حتی اگر نیازهای زیستی آن‌ها برآورده شود در حد اعلا می‌میرند و همچنین به هر اندازه نقص در رفع نیازهای عاطفی وجود داشته باشد به همان میزان دچار نقص می‌شوند بنابراین مادر نقش بسیار اساسی و محوری در خانواده و جامعه دارد.

فارس: نقش مادر در بزرگسالی فرزندان چگونه است و تا چه اندازه می‌تواند در زندگی فرزند اثرگذاری داشته باشد؟

خان‌محمدی:مادر در دوران بزرگسالی نیز نقش محوری دارد به همین دلیل نقش مادر مختص خانواده نبوده و شامل جامعه هم می‌شود. مثلاً دختری که تازه ازدواج می‌کند به شدت از لحاظ روحی و روانی به مادر نیاز دارد و حتی پسران نیز در سن ازدواج و بعد از آن به مادر نیاز دارند. در این بین فقط فرزندان به مادر نیاز ندارند بلکه این زن در نقش دیگر خود یعنی همسری باید نیازهای شوهر خود را برآورده کند یعنی یک انسان بالغ هم نیاز به یک زن در نقش همسر دارد. مردان بدون ازدواج ناقص هستند و این امری ثابت شده ‌است. در سطح جامعه افرادی هستند که در سطوح عالی علمی و جایگاه اجتماعی قرار دارند و موفقیت‌های زیادی کسب کرده‌اند ولی به دلیل عدم ازدواج نقص‌هایی داشته‌اند بنابراین نه از لحاظ اسلامی بلکه از لحاظ جامعه شناختی مردی که ازدواج نکند ناقص است بنابراین زن یک موجود مکمل با عنوان مادر و همسر نقش بسزایی دارد.

فارس:احترام به مادر یک نیاز ذاتی است یا اکتسابی؟

خان‌محمدی:اکتسابی یعنی خود انسان‌ها چیزی را تعریف کرده و به آن‌ها اهمیت داده‌اند والا می‌توانست بی‌اهمیت باشد اما ذاتی یعنی تکوینی است و نمی‌توان آن را تغییر داد و به تعبیر غربی‌ها طبیعی است. نیاز به مادر طبیعی و یا ذاتی است چون تنها موجودی که بیشترین نیاز به مادر دارد کودک انسان است. نوزاد انسان وقتی متولد می‌شود تا یک سال حتی نمی‌تواند راه برود در صورتی که بقیه حیوانات بدون این‌که مادر به او یاد بدهد این نوع رفتارها را یاد می‌گیرند ولی کودک انسان اینطور نیست. کودک انسان بسیار ضعیف‌تر از حیوان بوده و در ابتدا هیچ درکی ندارد اما همین موجود ضعیف با تربیت و محبت می‌تواند به انسان بزرگی تبدیل شود به همین دلیل نیاز به مادر ذاتی بوده و در راستای همین نیاز احترام به مادر نیز یک نیاز ذاتی است.

خداوند در تکوین مادر انسان‌ها را به گونه‌ای قرار داده است که بدون وجود مادر نمی‌توانند به زندگی خود ادامه دهند بنابراین به لحاظ تکوینی نیاز به مادر ذاتی و احترام به آن واجب است.

فارس: با توجه به این‌که عده‌ای از زنان هیچگاه صاحب فرزند نمی‌شوند آیا نقش مادری ذاتی است؟

خان‌محمدی:نقش مادر ذاتی است چون حتی زنی که از خود فرزندی ندارد می‌تواند نقش مادری را ایفا کند، در ابتدا گفته شد هر کودکی که محبت مادرانه دریافت نکند دارای نقص است، منظور این بود زنانی که فرزندی هم از خود ندارند با محبت به کودک دیگری می‌توانند نقش مادری را ایفا کنند. مادری 2 بعد دارد یک بعد زیستی که بچه از وی متولد می‌شود و دیگری بعد عاطفی و روانی که بعد دوم ذاتی است. در جامعه با زنانی روبه‌رو هستیم که قادر به بچه‌دار شدن نیستند اما برای کودکان فاقد سرپرست مادری می‌کنند.

============

گفت‌وگو از نجمه عزتی

============

انتهای پیام/2258/م40/پ3003

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول