اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها

در پنجمین روز از بهار طبیعت

جشنواره هفت‌سین نوروزی در ارگ تاریخی گوگد برگزار شد

در پنجمین روز از بهار طبیعت جشنواره هفت‌سین نوروزی در ارگ تاریخی گوگد برگزار شد.

جشنواره هفت‌سین نوروزی در ارگ تاریخی گوگد برگزار شد

به گزارش خبرگزاری فارس از گلپایگان ظهر امروز با حضور جمعی از هنرمندان گلپایگان جشنواره هفت‌سین نوروزی در ارگ تاریخی گوگد برگزار شد و با داوری استاد کرمی به سه نفر از برگزیدگان جوایزی به رسم یادبود اهدا شد.

مدیر ارگ تاریخی گوگد در حاشیه این آیین بیان کرد: برگزاری نخستین جشنواره هفت‌سین نوروزی در ارگ تاریخی گوگد در بهار 93 آغازی برای فعالیت‌های هنری و فرهنگی در دومین بنای خشت و گلی ایران است.

نوشین عصار احیای آیین‌ها و رسوم سنتی نوروز را از دیگر اهداف این جشنواره بیان کرد و افزود: از ابتدای تعطیلات نوروزی تا امروز حدود 7 هزار نفر از ارگ تاریخی گوگد بازدید کرده‌اند.

وی به برپایی بازارچه صنایع دستی در ارگ تاریخی گوگد اشاره کرد و گفت: در این بازارچه پنج غرفه از صنایع دستی، گلاب، مس و برنج، چرم دوزی و عسل در معرض دید و فروش بازدید کنندگان قرار گرفته است.

به گزارش فارس، ارگ تاریخی گوگد از بناهای بزرگ خشت و گلی ایران است که زمان ساخت آن به حدود چهار قرن پیش می‌رسد. تنها سند مکتوبی که از این بنا موجود است متعلق به حدود 130 سال پیش است کهنشان می‌دهد نصف بنای ارگ توسط شخصی بهنام علی‌خان به عنوان مهریه به همسرش واگذار شده ‌است و از آن پس به عنوان ارگ علی‌خانی نامیده شده‌ است.

ارگ گوگد در زمان صلح به عنوان کاروان‌سرا مورد استفاده قرار می‌گرفته و با توجه به وضع و موقعیت ویژه خود نسبت به کاروان سراهای مجاور، محل استراحت کاروان تجار سرشناس و یا حاکمان و والی‌های سایر ایالات ایران بوده است و حتی به استناد اظهارات افراد مسن شهر گوگد، آقا محمدخان قاجار نیز در لشکرکشی‌های خود چند روزی را در این محل اُطراق کردهاست.

ارگ تاریخی گوگد در زمان جنگ و حمله اشرار به عنوان دژ نظامی مورد استفاده قرار می‌گرفته و در بالای درب ورودی شمالی قسمتی به عنوان شاه‌نشین وجود داشته است که هم‌اکنون به عنوان سوئیت ویژه مورد استفاده قرار می‌گیرد و حوض آبی در این شاه‌نشین وجود دارد که هر زمان درب توسط مهاجمین آتش زده می‌شد محافظین با تخلیه آب حوض آتش را خاموش می‌کرده‌اند.

همچنین سوراخ‌هایی روی دیوارهای مرتفع وجود دارد که از آن به عنوان سیستم امنیتی هشدار دهنده استفاده می‌شد به این صورت که کبوترهایی را در این سوراخ‌ها اسکان می‌داده‌اند که شب‌ها با بی‌قراری و سر و صدای این کبوتران متوجه ورود مهاجمان توسط قلاب و یا نردبان می‌شدند.

از طرفی چاهی در قسمت جنوب شرقی ارگ وجود دارد که نشان می‌دهد برای روزهای مقاومت فکر آب آشامیدنی نیز می‌شده‌ است.

بر روی در ورودی ارگ دو درکوب وجود دارد که بزرگ‌تر را مردکوب و کوچک‌تر را زن‌کوب می‌نامیده‌اند، که برعکس بقیه مناطق ایران زن‌کوب در سمت راست قرار گرفته ‌است.

در ساختمان ارگ وجود بنا در اطراف و فضای باز در وسط، همچنین وجود طبقات پائین و بالا نشان از معماری کاروان‌سرایی دارد که بیانگر رعایت نظام طبقاتی در اجتماع آن روز است به این صورت که استر و استربانان در طبقه پایین و در مجاورت هم و بازرگانان و افراد شاخص در طبقات بالا مسکن می‌گزیده‌اند.

ارگ تاریخی گوگد از سال 1390 به بخش خصوصی واگذار شد و در حال حاضر با 19 باب اتاق و سوئیت زیبا پذیرای گردشگران داخلی و خارجی است.

ارگ تاریخی گوگد به عنوان یکی از قلعه‌ها و کاروانسراهای تاریخی کشور است که با توجه به تخریب ارگ بم در زلزله سال 1382 به عنوان بزرگترین ارگ خشتی و گلی پابرجا در ایران شناخته می شود.

این بنای فاخر تاریخی به مساحت 6 هزار و 400 متر مربع در پنج کیلومتری شهر گلپایگان و در مسیر جاده اصفهان به دلیجان و قم و در فاصله 360 کیلومتری از تهران و 180 کیلومتری اصفهان قرار گرفته است و در تاریخ 11 بهمن ماه سال 1378 به عنوان "قلعه گوگد" متعلق به دوره زندیه – قاجاریه با شماره 2574 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

انتهای پیام/63014/ط40/پ3003

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول