اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها

آراستن خنچه نوروز در «توپراق چرشنبه» آستارا

نگاهی به شادی‌های سالم شمالی‌ها در چهارشنبه آخر سال

آخرین چهارشنبه سال موسوم به «توپراق چرشنبه» با مراسم خاص و غذاهای محلی در آستارا برگزار و سفره هفت‌سین «خنچه» از این شب آراسته می‌شود.

نگاهی به شادی‌های سالم شمالی‌ها در چهارشنبه آخر سال

به گزارش خبرگزاری فارس از آستارا، چهارشنبه‌سوری یکی از جشن‌های آتش در ایران باستان برای پیش‌درآمد یا پیشواز نوروز بوده که آمیزه‌ای از چند آیین مختلف است.

برخی‌ از آداب‌ آیینی‌ در مناطق‌ خاص‌ به‌ لحاظ‌ برگزاری‌ و میزان‌ اهمیت‌ مردمی‌ به‌ آنها متفاوت‌ است.

برگزاری‌ مراسم‌ چهارشنبه‌ آخر سال‌ در آستارا با توجه به اهمیت‌ آداب‌ نوروز متفاوت‌ و مهم‌تر تلقی‌ می‌شود.

در آستارا مراسم‌ چهارشنبه‌‌ آخر سال‌ یک‌ روز تا یک‌ هفته‌ قبل‌ از عید نوروز در شب‌ آخرین‌ چهارشنبه‌‌ قبل‌ از عید برگزار می‌شود.

*آراستن سفره هفت‌سین در شب چهارشنبه‌ آخر سال

در آستارا برای‌ چهارشنبه‌‌ آخر سال‌ نیز سفره‌‌ هفت‌‌سین‌ می‌آرایند و در این‌ شب‌ تخم‌‌مرغ‌ها را با پوست‌ پیاز رنگ‌ می‌کنند و از روی‌نقش‌های‌ آن‌ فال‌ می‌بینند.

مردم شهرستان مرزی آستارا که از چند روز قبل خود را برای برگزاری مراسم چهارشنبه آخر سال آماده می‌کنند از شامگاه سه‌شنبه با حضور در کوچه‌ها و معابر مقابل منازل خود با برپا کردن آتش به استقبال سال جدید می‌روند.

در آخرین چهارشنبه سال که در بین مردم آستارا به «توپراق چرشنبه»  (چهارشنبه خاک) و یا «چرشنبه بایرامی» (عید چهارشنبه) موسوم است، مردم با برپا کردن آتش و تهیه غذای محلی در هوایی بهاری توأم با آخرین سوز زمستان سال 92 به استقبال بهار و سالی دیگر می‌روند.

از غذاهای مرسوم در این شب که بین اهالی تهیه می‌شود «ترشی‌تره»، کوکو سبزی و ماهی و «لونگی مرغ» یا مرغ و ماهی شکم‌پر است.

*هفت تپه‌ کوچک ساقه‌های خشک برنج در چهارشنبه‌ آخر سال 

مردم آستارا در شب چهارشنبه آخر سال هفت تپه کوچک از ساقه‌های خشک برنج «کلش» را روی زمین قرار داده و آن را آتش می‌زنند سپس تمام خانواده و فامیل زندگی سالم و سعادت را طلب می‌کنند.

در گذشته‌های‌ نه‌ چندان‌ دور شب‌‌هنگام‌ بر دست‌های‌ اعضای‌ خانواده‌ حنا می‌گذاشتند تا صبح‌ روز بعد در رودخانه‌ شسته‌ شود و صبح‌ روز چهارشنبه‌ قبل‌ از طلوع‌ آفتاب‌ خانواده‌ها به‌ کنار نهر یا رود می‌رفتند تخم‌مرغ‌ها را پوست‌ کنده‌ و می‌خوردند.

یک‌ ترانه‌‌ عامیانه‌ آذری‌ در این‌ باره‌ وجود دارد که‌ «ننه‌ دور گدک‌ چایین‌باشینه‌، من‌ آتیلیم‌ بختیم‌ آچیلسین‌…»، پس از این‌ که‌ با صفای‌ آب‌، دل‌ را جلا دادند و ناکامی‌ها را به‌ آب‌ روان‌ سپردند تا‌ به‌ دور دست‌ها ببرد، به‌ خانه‌ باز می‌گردند.

*خنچه چهارشنبه آخر سال

پس‌ از گفتن‌ تبریک‌ و شادباش‌ بر سر سفره‌‌ شام‌ می‌نشینند و غذاهای‌ خاصی‌ بر سر این‌ سفره‌ آورده‌ می‌شود از جمله‌‌ آنها، پلو و ماهی‌ شکم‌‌پر (چولمگابالیغی‌)، ترشی‌تره‌، سبزی‌ کوکو و سیر سبز است‌.

پس‌ از صرف‌ شام‌ کدبانوی‌ خانه‌ مقداری‌ از غذاهای مذکور را بر می‌داشتند و هنگام‌ تنظیم‌ سفره‌‌ هفت‌‌سین‌ «خنچه» شب‌ عید کنار سفره‌ قرار می‌دادند.

«خنچه»‌‌ چهارشنبه آخر سال‌ شامل یک‌ ظرف‌ نسبتاً بزرگ‌ تخم‌‌مرغ‌ رنگ‌ کرده‌ و آجیل‌ معمولی‌ که‌ قبلاً درست‌ شده‌ بود و یک‌ ظرف‌ شیرینی‌، شکلات‌، چند سکه‌ پول‌ و کتاب‌ آسمانی قرآن بود‌.

مراسم‌ «دست‌‌مال‌ آتی‌» از دیگر مراسم‌ جالبی‌ است‌ که‌ برخی‌ از جوانان‌ و کودکان‌ به‌ آن‌ مبادرت‌ می‌ورزند و پس‌ از نواختن در خانه،‌‌ افراد به قدری پشت‌ در باقی‌ می‌مانند تا صاحب‌ خانه‌ در را باز و چیزی‌ به‌ آنها هدیه‌ کند.

 مردم  آستارا بر این باور هستند که چهارشنبه‌ آخر سال نشانی از امید به آینده و رفتن به استقبال سال جدید و دور ریختن بدی‌ها و کدورت‌ها دارد و نمادی برای جنب و جوش  و صلح مردم در زندگی فردا است.

انتهای پیام/84001/ر40/پ3003

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول