اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها

معاون پژوهش جامعه المصطفی:

اقتصاد مقاومتی بر حسب شرایط زمان برنامه ارائه می‌دهد

معاون پژوهش جامعه المصطفی گفت: اقتصاد مقاومتی مفهومی فراتر از یک برنامه است که بر حسب شرایط زمان می‌تواند برنامه‌های متفاوتی را ارائه دهد.

اقتصاد مقاومتی بر حسب شرایط زمان برنامه ارائه می‌دهد

به گزارش خبرگزاری فارس از قم، سه سال از مطرح شدن اقتصاد مقاومتی می‌گذرد و در روزهای اخیر شاهد ابلاغ سیاست‌های کلان آن توسط رهبری که نشان از پیگیری مستمر ایشان نسبت به این مسئله بوده است، هستیم.

ابلاغ این سیاست‌ها عمق ضرورت عملیاتی کردن اقتصاد مقاومتی در جامعه امروز را نمایان کرده که نخستین قدم برای ورود اقتصاد مقاومتی در تک تک ساختار جامعه شناسایی و شناساندن این موضوع به عموم مردم است.

در همین زمینه گفت‌وگویی با حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر رجایی معاون پژوهش جامعه المصطفی انجام دادیم که در ادامه می‌خوانید.

فارس: اقتصاد مقاومتی چه نوع اقتصادی است و چرا رهبری در وضعیت امروز بر این نوع اقتصاد تاکید دارند؟

رجایی:اقتصاد مقاومتی را از 2 دیدگاه می‌توان بررسی کرد.

1- با توجه به مجموعه شرایط کشور 2- صرف نظر از شرایط فعلی و تحریم‌های موجود. اقتصاد مقاومتی را باید با توجه به شرایط فعلی کشور یعنی همزمان با اقتدار بین‌المللی در حوزه سیاست خارجی و پایبند بودن بر اصول و ارزش‌های انقلاب و اقتصادی قوی که حداکثر رفاه را برای مردم فراهم کرده و مشکلات آنان را کاهش دهد ایجاد کنیم و به بیان ساده‌تر به خاطر وضعیت اقتصادی مجبور به عقب‌نشینی از آرمان‌ها و ارزش‌های انقلاب نشویم. این نگاه به اقتصاد مقاومتی شرایط خاصی را می‌طلبد که باید اقداماتی در کوتاه‌مدت و بلندمدت انجام شود تا کشور و مردم از ناحیه تحریم‌ها صدمه نخورند.

‌دیدگاه دیگر در مورد اقتصاد مقاومتی مربوط به زمانی است که همه تحریم‌ها برداشته شده و شرایط بین‌الملل عادی شود یعنی در زمانی که تحریم‌ها هم وجود ندارد بتوان از این اقتصاد استفاده کرد و با توجه به همین موضوع رهبری اقتصاد مقاومتی را بخشی از اقتصاد اسلامی می‌دانند چراکه زمانی که تحریم‌ها برداشته می‌شود به الگویی از اقتصاد نیاز داریم که بتواند ارزش‌های انقلاب اسلامی را در دنیای امروز محقق کرده و توان کشور را افزایش دهد. با این اوصاف اقتصاد مقاومتی یک مفهوم نسبی است که می‌تواند بر حسب شرایط مختلف راهکارها و استرات‍ژی‌های گوناگون داشته باشد، بنابراین برای اقتصاد مقاومتی در شرایط مختلف باید الگوهای مختلفی طراحی کرد یعنی امروز که در شرایط تحریم و جنگ اقتصادی با دشمنان و غربی‌ها قرار داریم به یک الگوی ویژه از اقتصاد مقاومتی که مختص این شرایط و زمان باشد، نیاز داریم ‌البته بعد از برداشته شدن تحریم‌ها نیز قطعاً به الگوی دیگری از اقتصاد مقاومتی نیاز است.

فارس: در شرایط فعلی به چه الگویی از اقتصاد مقاومتی نیاز داریم؟

رجایی: در حال حاضر برای رفع مشکلات به الگوی خاصی نیاز داریم که به مجموعه سیاست‌های دولت بر می‌گردد و در قالب سیاست‌های ابلاغی از سوی رهبری امکان یک برنامه دقیق که بتواند شرایط فعلی را مدیریت کند، وجود دارد و باید توجه داشت که مفهوم اقتصاد مقاومتی را نباید با یک برنامه‌ای که در یک دولت اجرا می‌شود یکی کنیم،‌ اقتصاد مقاومتی مفهومی فراتر از یک برنامه بوده که شاخص‌ها و ساز و کارهای خود را دارد و بر حسب شرایط زمان برنامه‌های متفاوتی را می‌تواند ارائه دهد.

فارس: چه تفاوت‌هایی بین اقتصاد مقاومتی و اقتصاد ریاضتی وجود دارد؟

رجایی:اقتصاد مقاومتی معادل اقتصاد ریاضتی نیست، در معنای عام همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند اقتصاد مقاومتی باید عدالت‌بنیان همراه با افزایش سطح رفاه و درآمد عمومی باشد؛ زمانی که سطح رفاه عمومی افزایش پیدا کند سطح مصرف و خدمات دولت به مردم نیز افزایش می‌یابد و این مخالف اقتصاد ریاضتی و به تبع آن کاهش سطح خدمات دولت است.

فارس: عنوان شد اقتصاد مقاومتی زیر شاخه اقتصاد اسلامی است، چه نوع رابطه‌ای بین این دو وجود دارد؟

رجایی:رهبری فرمودند: «الهام‌بخش از نظام اقتصاد اسلامی» یعنی اقتصاد اسلامی دارای نظام بوده و از آنجایی که ‌نظام اقتصادی می‌تواند الگوهای مختلفی داشته باشد یکی از الگوهای آن به نام اقتصاد مقاومتی تعبیر شده است. در شرایط کنونی دنیا و حتی پیش‌بینی که از آینده دنیا وجود دارد بهترین الگو برای ایران اقتصاد مقاومتی است البته اگر شرایط جهان عوض شده و یک نظام عادلانه و صالح در دنیا بر سر کار بیاید و روابط قدرت اصلاح شود الگوی اقتصاد دیگری در چارچوب نظام اقتصاد اسلامی اجرا خواهد شد و این در شرایطی است که جهان تغییر کند ولی با توجه به روند دنیا، واقعیت‌های موجود و نظام و روابط قدرتی که اکنون در جهان شاهد هستیم بهترین اقتصاد، اقتصاد مقاومتی است. با توجه به منویات رهبری اقتصاد مقاومتی یک اقتصاد دانش‌بنیان، ‌عدالت‌بنیان، ‌درون‌زا، برون‌گرا و پیش‌رو است که تمام این شاخص‌ها در نظام اقتصاد اسلامی وجود دارد بنابراین اقتصاد مقاومتی زیر شاخه اقتصاد اسلامی است اما این به معنای برابری اقتصاد اسلامی با الگوی اقتصاد مقاومتی نیست.

فارس:پیش از این، اقتصاد مقاومتی تئوریزه و عملیاتی شده است؟

رجایی:اقتصاد مقاومتی هنوز به صورت کامل تئوریزه نشده یعنی هرچه زمان می‌گذرد این الگو پخته‌تر می‌شود البته تفکر اقتصاد مقاومتی با وقوع انقلاب و زمانی که شعار استقلال،‌ آزادی، ‌جمهوری اسلامی را عنوان کردند در مردم ایجاد شد. کلمات استقلال و آزادی 2 ارزش بنیادین برای جامعه ما محسوب می‌شود که مهمترین شعار عمومی مردم نیز بوده و استقلال اقتصادی را هم شامل می‌شود.

فارس: کشورهای دنیا تاکنون از این الگوی اقتصادی استفاده نکرده‌اند؟

رجایی:می‌توانیم الگوهایی مختلفی از اقتصاد مقاومتی را در کشورهای پیشرفته دنیا پیدا کنیم که نظام اقتصادی خود را طوری طراحی کرده‌اند تا آسیب‌پذیری کمتری داشته باشد. مثلاً می‌گوییم اقتصاد دانش‌بنیان باشد یعنی خیلی سریع بتواند خود را با فناوری‌های جدید به روز کند و همین عامل موجب بالا رفتن سطح مقاومت آن نسبت به عامل‌های بیرونی می‌شود یا عنوان می‌کنیم عدالت‌بنیان باشد یعنی عموم مردم آن در این اقتصاد سهیم هستند که البته این شاخص در اقتصاد آمریکا دیده نمی‌شود و مردم کمتر در اقتصاد سهیم هستند.

=============

گفت‌و‌گو از نجمه عزتی

=============

 

انتهای پیام/78002/م40/آ3004

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول