اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها

4/ایران‌گشت/زنجان

رختشویخانه بنایی فاخر و منحصر به فرد برای بانوان زنجانی

بنای رختشویخانه به عنوان محلی برای شست‌و‌شوی لباس یکی از بناهای مهم تاریخی شهر زنجان با کارکردی منحصر به فرد و خاص است.

رختشویخانه بنایی فاخر و منحصر به فرد برای بانوان زنجانی

به گزارش خبرگزاری فارس از زنجان، بنای عظیم رختشویخانه زنجان از بناهای قدیمی است که در مرکز شهر واقع شده و مردم برای بازدید از این موزه بسیار زیبا متحمل زحمت چندانی نمی‌شوند.

بنای رختشویخانه زنجان در قلب بافت تاریخی شهر زنجان که منطبق بر حصار قدیمی شهر است، تقریبا در یک منطقهٔ پرتراکم مسکونی احداث شده ‌است.

هنگامی که شهردار زنجان این موزه را احداث می‌کرد فکرش را هم نمی‌کرد که این ساختمان بعدها به موزه‌ای زیبا از نوع مردم شناسی تبدیل شود.

فضای تقریبا خشک و خالی موزه رختشویخانه زنجان در طی سال‌ها همواره با سلایق و علایق مدیران کل میراث فرهنگی و گردشگری استان زنجان تغییر کرده و در آخرین تغییر خود به شکل قدیمی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

*استفاده از المان زن در رختشویخانه

استفاده از المان زن به عنوان نماد این رختشویخانه قدیمی توانسته چهره جذاب و زیبایی به این موزه داده و با پوشاندن لباس‌های مختلف محلی به این المان‌ها، روزگار نه چندان دور زنجانی‌ها و نحوه گذران زندگی آنها در قالب مجموعه‌ای بی‌نظیر به نمایش درآمده است.

حضور زنان در دور تا دور محوطه رختشویخانه زنجان و در کنار آب روان و شست و شوی لباس‌ها و ظرف‌ها آرایش بی‌نظیری به این مجموعه داده و هر بیننده‌ای با حضور در این موزه با آنچه در گذشته زنجانی‌ها وجود داشته است، آشنا می‌شود.

زنان این موزه مردم‌شناسی آنقدر طبیعی به نظر می‌رسد که در برخورد نخست مردم با تعجب به آنها نگاه می‌کنند  و بعد از چند دقیقه‌ای متوجه می‌شوند که این زنان فقط مجسمه‌اند و روح زنان زنجانی در گذشته است که به این مجموعه روح بخشیده و رنگ و لعاب تازه‌ای گرفته است.

موزه رختشویخانه زنجان در گذشته محلی بوده است که مردم شهر لباس و رخت خود را در آن محل می‌شسته‌اند، چنین کاربری برای یک بنای عمومی در جهان مشابه ندارد.

این بنا به دستور شهردار زنجان، که آن روزها علی اکبر توفیقی بوده است در سال 1345 ه‍.ق ساخته شده است، امروز هم المان‌های به کار گرفته در این موزه مردم‌شناسی به خوبی سختی کار شست و شوی بانوان را نشان می‌دهد.

هر قسمت موزه مردم‌شناسی زنجان نشانه‌هایی از زنان ایام نه چندان دور زنجان است و به نظر می‌رسد در آن ایام نیز همچون حالا زنان به شست و شو اهمیت داده و حتی سرما و یخبندان نیز موجب نمی‌شد تا دست از کار بردارند.

*علی اکبر توفیقی و رختشویخانه زنجان

به هر حال روح علی اکبر توفیق شاد است و زنان زنجانی دعاگوی این اقدام بی‌نظیر شهرداری که به حق به زنجان خدمت کرده است، هستند.

سبک و سیاق معماری این بنا به نظر می‌رسد بیشتر شبیه شیوه اواخر دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی  است، این بنا مهمترین موزه استان زنجان است و در آن انواع لباس‌های محلی، زیورآلات، ابزار و وسایل مورد استفاده بانوان در معرض دید همگان قرار گرفته‌ است.

 

*کودک بازیگوش موزه رختشویخانه زنجان

وارد موزه رخشتویخانه زنجان که می‌شوی زنانی را مشاهده می‌کنی که در شستن لباس‌ها دقت لازم را به کار می‌گیرند، به نظر می‌رسد سازنده این المان‌ها توانسته به خوبی وسواس زنان را در شست‌و‌شو ترسیم کند، چلاندن لباس‌ها توسط یک زن،کمک کردن به یکدیگر برای تمیزی بیشتر،شستن لباس‌های خیس شده فرزند توسط یکی از زنان و شست و شوی کامل یک کودک بازیگوش که شلوغی از چهره‌اش می‌بارد، دیگر نشانه‌های سنت شست‌و‌شوی زنان زنجانی است.

بنای رختشویخانه زنجان همزمان با روزهای آخر اسفند ماه خود را آماده بازدید علاقه‌مندان در ایام عید می‌کند.

همزمان با فرا رسیدن عید نوروز این بنای عظیم روح تازه‌ای می‌گیرد و بازدید کنندگان محو تماشای این موزه مردم‌شناسی می‌شوند.

فارس امیدوار است این موزه در سال جاری نیز با سیل گردشگران مواجه شده و مردم استان‌های مختلف کشور از این موزه بازدید کنند.

انتهای پیام/2308/ی40

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول