اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

دفاتر منطقه ای

مرور سرمقاله‎های روزنامه‎های امروز چاپ کابل

تعامل اسلام‎آباد و واشنگتن هشداری برای دولت کابل

روزنامه‎های امروز چاپ کابل در دیدگاه‎ها و سرمقاله‎های خویش ضمن بررسی موضع افغانستان و آمریکا در مورد پیمان امنیتی، تعامل اسلام‎آباد-واشنگتن را هشداری برای کابل دانستند.

تعامل اسلام‎آباد و واشنگتن هشداری برای دولت کابل

به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در کابل، تعدیل پیمان امنیتی کابل-واشنگتن و تعامل تازه پاکستان و آمریکا محورهای اصلی سرمقاله‎ها و دیدگاه‎های روزنامه‎های امروز چاپ کابل هستند که بخش‎هایی از آن در ذیل آمده است:

روزنامه «انصاف»، تیتر نخست خود را ویژه سخنان رئیس‎جمهور افغانستان با قوم «بابکرخیل» انتخاب کرده و نوشته است: رئیس‎جمهور از بزرگان و متنفذین قوم بابکرخیل خواسته تا آن‌ها و سایر مردم افغانستان بعنوان صاحبان این خاک، فرزندان خود را از دختر و پسر برای کسب علم و دانش تشویق کنند تا آن‌ها با کسب علم به خانواده و وطن خود خدمت کنند و افغانستان را از احتیاج نجات دهند.

این روزنامه افزوده که کرزی علمای دین، بزرگان و روسای خانواده‎ها را مخاطب قرار داده و گفته که اگر در خانواده‎های شما کودکانی وجود دارند که سن 6 سالگی را کامل کرده باشند، پسر و یا دختر هر 2 را تا یک ماه دیگر به مدرسه بفرستید و آن‌هایی را که در مدرسه هستند، برای آموختن بیشتر علم و دانش تشویق کنید.

روزنامه «8صبح»، در دیدگاه رسمی خود از تعدیل مواضع ریاست‎جمهوری افغانستان در مورد امضای قرارداد امنیتی با آمریکا یاد کرده و نوشته است: تعدیل موضع ریاست‎جمهوری فرصت تفاهم کابل را با متحدان غربی و حل اختلاف‌ها با واشنگتن بوجود آورده و دیگر رئیس‌جمهور تاکید نمی‌کند که حتما «شورای کویته» را با کابل، روی میز مذاکره بنشانید.

به نوشته سردبیر 8صبح، زمان آن است که مقام‌های آمریکایی و دیگر متحدان غربی افغانستان، از فرصت استفاده کنند و کرزی را قانع بسازند؛ اعمال فشار از طریق رسانه‌ها و تبلیغات به نفع افغانستان و متحدان غربی این کشور نیست و از این فرصت بایستی استفاده شود و 2 طرف با در نظرداشت عقلانیت سیاسی اختلاف‌ها را کناری گذاشته و زمینه را برای امضای پیمان امنیتی فراهم کنند.

روزنامه «سروش ملت»، در سرمقاله خود با اشاره به سخنان اخیر دبیرکل سازمان «ناتو» در مورد خطر قطع حمایت مالی کشورهای کمک کننده به نیروهای امنیتی افغانستان، نوشته است: به نظر می‎رسد در شرایط پر تنش روابط کابل ـ واشنگتن، سخنان دبیرکل ناتو نوعی اعمال فشار بر دولت افغانستان است.

به نوشته سروش ملت، هرچند تنش موجود و تأخیر در امضای پیمان امنیتی افغانستان و آمریکا، نمی‎تواند بر رفتار سایر کشورهای کمک کننده به افغانستان بی‎اثر باشد، اما اهداف و برنامه‎های کشورهای عضو ناتو از حضور در افغانستان این نبوده تا بنای یک رابطه استراتژیک در چارچوب همکاری‎های نظامی و امنیتی با افغانستان را ایجاد کنند و چنانچه این اهداف برآورده نشود تمامی مناسبات بهم ریزد و در نتیجه اعضای ناتو از دولتی که سال‎ها سهم مهمی در ایجاد ساختارهای آن داشته، به سادگی روی برگردانند.

روزنامه افزوده است: دبیرکل ناتو دلیل اصلی این امر را فقدان یک چارچوب قانونی برای تداوم همکاری‎ها با افغانستان دانسته، اما اساساً این نوع رفتار نمی‎تواند چارچوب مناسب و قانونی را برای تداوم همکاری‎ها ایجاد کند.

روزنامه «سخن جدید»، در دیدگاه رسمی خود تعامل اسلام‎آباد ـ واشنگتن را هشداری برای کابل تلقی کرده و نوشته است: بهبود روابط آمریکا با پاکستان که حامی و پناهگاه مهم برای القاعده و طالبان به شمار می‌رود به بهای ناامن‎سازی و ویرانی افغانستان تمام خواهد شد.

به اعتقاد نویسنده، در قطب‎بندی‎های جهانی وضعیت در افغانستان و پاکستان، می‌تواند به نحوی بر سیاست خارجی آمریکا در تعامل با قدرت‎های بزرگ نظامی و اقتصادی جهان  تاثیرات خاص خودش را داشته باشد؛ امری که اگر «باراک اوباما» دقت لازم را نداشته باشد، ممکن است منافع آمریکا را در منطقه با خطر جدی مواجه کند، اکنون اداره اوباما در صدد به‌سازی روابطش با پاکستان است و پاکستان نیز با استفاده از موضع‎گیری‌های احساساتی «حامد کرزی» پا به میدان گذاشته تا امتیازات لازم را برای چند سال آینده از امریکا بگیرد.

روزنامه «اطلاعات روز»، در سرمقاله خود نوشته است: پس از ماه‌ها تنش در روابط کابل-‌واشنگتن و دیدگاه‌های منفی 2 شریک استراتژیک، برای اولین بار نشانه‌هایی از امیدواری به امضای پیمان امنیتی با آمریکا از سوی کابل به رسانه‌ها ابراز شد.

روزنامه افزوده است: کابل از واشنگتن می‌خواهد که روشن کند که مانع اصلی روند صلح کیست؟ همچنین «ارگ» ریاست جمهوری افغانستان هنوز هم تأکید دارد که لانه‌های تروریسم (مناطق مرزی پاکستان) بایستی هدف اصلی مبارزه‌ ضد‌تروریسم آمریکا باشند، اما آمریکایی‌ها تاکنون از اعمال فشار جدی بر مناطق قبایلی پاکستان خودداری کرده‌اند.

روزنامه «جامعه باز»، در دیدگاه رسمی خود نوشته هرچند «باراک اوباما» هنوز امیدوار است که «حامد کرزی»، همتای افغانش، با امضای پیمان همکاری‌های امنیتی بین 2 کشور، زمینه ادامه همکاری‌ها بین کابل ـ واشنگتن را فراهم کند، اما اظهارنظرهایی که در روزهای اخیر از سوی کرزی و دیگر مقام‌های دولت بیان شده، بر شدت نگرانی‌ها افزوده زیرا ممکن است، سیاست‌گذاران در «کاخ سفید» خویشتن‌داری‌شان را از دست دهند و گزینه‌ای را در عمل پیاده کنند که از آن با عنوان «گزینه صفر» نام برده ‌می‌شود.

اکنون افغانستان، تقریباً در شرایط مشابهی قرار گرفته است. هرچند دولتمردان افغان از جمله حامد کرزی، همواره گفته‌اند که «آمریکا برای ماندن آمده است»، اما اظهارنظرهای اخیر وی، این شبهه را ایجاد می‌کند که واشنگتن ممکن است تصمیمی‌شگفتی‌آور را اتخاذ کند و تمامی‌محاسبات دولت افغانستان نقش بر آب شود.

روزنامه در ادامه نوشته است: احتمال در پیش‌گرفتن گزینه صفر و خروج کامل نیروهای آمریکایی از کشور و در موازات با آن قطع کامل کمک‌های مالی بین‌المللی، همان‌گونه که کنگره آمریکا در اقدامی اخیر مقدار آن را برای سال جاری به نصف کاهش داد و دبیرکل پیمان ناتو نیز تداوم ادامه همکاری‌ با افغانستان را در موجودیت چهارچوب حقوقی (پیمان امنیتی کابل-واشنگتن) مشروط دانسته، بنابراین اظهارات اخیر کرزی نیز جدی‌تر شده و بوِیژه این‌که برخی از مقامات «ارگ ریاست‌جمهوری» در گفت‌وگو با روزنامه «واشنگتن‌‌پست»، این شائبه را مطرح کرده‌اند که کرزی، تردید دارد که آیا نیروهای آمریکایی در پشت پرده حملات تروریستی هستند یا خیر؟

انتهای پیام

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول