اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها

فارس گزارش می‌دهد

جایگاه فرهنگ در بازیافت طلای کثیف

تفکیک پسماند از مبدا در بین مردم باید به یک فرهنگ عمومی تبدیل شود تا با تحقق این مهم زیبایی چهره شهری، حفظ محیط زیست، بازگشت مواد بازیافتی به چرخه تولید و بهره‌وری اقتصادی بهینه از زباله ارتقا یابد.

جایگاه فرهنگ در بازیافت طلای کثیف

به گزارش خبرگزاری فارس از قزوین، زباله در فرهنگ لغت به فضولات جامد، نیمه جامد یا مایعی گفته شده که به درد نخور بوده و دور ریخته می‌‌شود و امروزه تولید انبوه آن از مشکلات دنیای مدرن است.

مدفون کردن و سوزاندن زباله‌‌ها از راهکار‌هایی است که بسیاری از کشور‌ها از جمله ‌ایران به آن دست می‌‌زنند، اما بهترین راه مقابله با زباله‌‌ها، جداسازی و بازیافت آنهاست تا دوباره به روند تولید بازگردند.

بهره‌گیری مجدد زباله و بازیافت آن کار ساده‌ای نیست و نیاز به زیرساخت‌‌های علمی‌، فنی و فرهنگی دارد که به نظر می‌آید بخش فرهنگی در‌ تحقق این مهم نسبت به سایر مولفه‌ها مهمتر باشد.

در بخش فرهنگی باید شهروندان به گونه‌ای آموزش ببینند که در تولید زباله نقش کمتری داشته باشند و همچنین جداسازی اولیه زباله‌‌ها را در منزل انجام دهند تا کار بازیافت آنها آسان‌تر شود.

مهم ترین زباله‌‌های خانگی مانند پس‌ مانده‌‌های مواد خوراکی، کاغذ، شیشه، فلزات، پلاستیک و پارچه است که به دلیل ارتقای جمعیت شهری، زباله‌‌های شهر‌ها نیز افزایش یافته است که باید در ساماندهی این پسماندها اقدامات بسزایی را انجام داد تا از این زباله که به عنوان طلای کثیف نام برده می‌شود به نحو مطلوبی بهره‌برداری کرد.

با مطالعه کردن اسناد بالا دستی از جمله چشم‌انداز بیست ساله کشور، اصل 50 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، قانون مدیریت پسماند سال 1383 مصوب مجلس شورای اسلامی و آیین نامه اجرایی آن مصوب هئیت وزیران می‌توان به اهمیت دو چندان مدیریت پسماند، صنعت بازیافت و حفظ و نگهداری محیط زیست و مسئولیت انسان نسبت به آیندگان پی برد.

باید گفت مدیریت پسماندها از مبانی محورهای توسعه پایدار و مکانیزم کارآمد برای دست‌یابی به شهری سالم و زندگی سبز به شمار می‌رود که مسئولیت آن به عهده شهرداری‌ها است که در ساماندهی این موضوع اقداماتی انجام می‌دهند که شهرداری شهر قزوین از جمله آنهاست.

حسین بهزادپور معاون خدمات شهری شهرداری قزوین در این خصوص در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در قزوین می‌گوید: امسال شهرداری قزوین در ساماندهی تفکیک پسماندهای خشک از مبدأ اقدامات جدی را در دستور کار خود داده تا بتواند این طرح را در زمان کوتاه‌تری به نحو مطلوب انجام دهد.

وی بیان کرد: هر چقدر در تفکیک زباله تر از خشک مردم همراهی و دستورالعمل شهرداری قزوین مطالعه کنند و نسبت به انجام آن اهتمام داشته باشند و همچنین در تفکیک پسماند از مبدأ به خوبی در منزل انجام دهند می‌توانند کمک بسزایی به این نهاد در اجرای این طرح کنند.

معاون خدمات شهری شهرداری قزوین افزود: مردم در تحقق مطلوب‌تر این مهم نقش بسزایی دارند، و آنان می‌توانند مواد بازیافتی مانند کاغذ، شیشه و پلاستیک را از زباله تر جداسازی کنند تا این مواد دوباره به چرخه طبیعت بازگردند.

بهزادپور ادامه داد: وقتی این همکاری متقابل بین شهرداری و مردم وجود داشته باشد ساماندهی پسماندهای خشک در شهر قزوین به خوبی انجام می‌شود و طرح یاد شده با دوام و قوت بیشتری به کار خود ادامه می‌دهد.

این مسئول با بیان اینکه هیچ شهری در ساماندهی پسماندهای خشک شهری به نحو مطلوب اقدامات خاصی انجام نداده است، یادآور شد: شهر برتری در این موضوع وجود ندارد.

معاون خدمات شهری شهرداری قزوین خاطرنشان کرد: زباله‌گردهایی که به صورت پراکنده در خصوص جمع‌آوری پسماند خشک از زباله در شهر قزوین کار می‌کردند و موجب بروز مشکلات و تنش در موضوعات بهداشتی در شهر شده بودند.

بهزادپور بیان کرد: شرکتی به نام شهر امروز مسئول جمع‌آوری زباله خشک در شهر قزوین شده است و شهرداری قزوین اکنون در حال ساماندهی و سازماندهی زباله‌گردها در قالب شرکت یاد شده است تا در این شرکت به آنان آموزش‌های لازم ارائه شود.

این مسئول اذعان داشت: با آغاز فعالیت شرکت یاد شده نیروهای مربوطه با داشتن فرم لباس مشخصی به جمع‌آوری این پسماندها از درب منازل شهروندان قزوینی می‌پردازند.

معاون خدمات شهری شهرداری قزوین ابراز داشت: این شرکت تعهد داده که یک یا دو روز در هفته نسبت به جمع‌آوری این زباله‌ها از درب منزل اقدام کند که تحقق این مهم موجب جمع‌آوری بیشتر مواد بازیافتی در این شهر می‌شود.

بهزادپور ادامه داد: بر این اساس معاونت خدمات شهری قزوین طرح تفکیک پسماندهای خشک از مبدأ را با هدف ساماندهی آن برنامه‌ریزی‌های دقیقی کرده تا بتواند این شهر را به جایگاه مطلوبی در این موضوع برساند.

این مسئول گفت: کاهش هزینه‌های شهرداری، کاهش حجم زباله انتقالی به محل دفع، کاهش انتقال آلودگی‌ها به زباله‌گردها، افزایش زیبایی چهره شهری و بازگشت مواد بازیافتی به چرخه تولید را از جمله اهداف اجرای طرح ساماندهی تفکیک پسماندهای خشک از مبدأ است.

مجتبی منتظری مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری قزوین در این خصوص می‌گوید: برخی افراد به صورت غیربهداشتی اقدام به تفکیک زباله از مخازن در شهر قزوین می‌کردند که این سازمان امسال با اجرای طرح برخورد با متخلفان تفکیک غیربهداشتی زباله‌ها اقدام به رفع این مشکل به صورت جدی کرده است.

منتظری اضافه کرد: سازمان یاد شده برای رفع این مشکل با دادستان و معاون فنی و عمرانی استانداری قزوین تشکیل جلسه‌ داده است و در این جلسه مصوب شد تا با متخلفان تفکیک غیربهداشتی زباله خشک و بنگاه‌هایی که اقدام به خرید این زباله‌ها می‌کردند، به شدت برخورد شود.

این مسئول یادآور شد: این سازمان مدیریت پسماند شهرداری قزوین از دهم آبان طبق قانون مدیریت پسماند نسبت به اجرایی و عملیاتی کردن طرح یاد شده اقدام کرده است تا با اجرای این طرح با متخلفان تفکیک غیربهداشتی زباله در شهر به شدت برخورد می‌شود تا تفکیک زباله از مبدأ به نحو مطلوبی در این شهر ساماندهی و مدیریت شود.

مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری قزوین بیان کرد: این طرح با هدف افزایش مدیریت در پسماندها و زیبایی چهره شهری، کاهش آلودگی شهری و تحمیل هزینه‌های سنگین به شهرداری، ارتقای انگیزه شهروندان قزوینی در تفکیک زباله از مبدأ، ایجاد محیط سالم شهری و جلوگیری از فعالیت متخلفان تفکیک غیربهداشتی زباله در شهر قزوین اجرا شده است.

منتظری خاطرنشان کرد: شهروندان قزوینی می‌توانند در صورت مشاهده متخلفان تفکیک غیربهداشتی پسماند خشک از زباله‌های شهری با سامانه 137 و شماره تلفن‌های 3327565 و 3322201 و 2245070 تماس حاصل کنند تا نسبت به برخورد با آنان اقدامات لازم صورت بگیرد.

وی ابراز داشت: از اجرای طرح برخورد با متخلفان تفکیک غیربهداشتی پسماند خشک تاکنون بیش از 190 نفر در قزوین اعم از بومی و غیربومی جمع‌آوری شده که از این آمار بیش از 40 درصد کودکان کار و خیابانی بودند که برای تعیین وضعیت به اداره کل بهزیستی معرفی شدند.

وی عنوان کرد: از آمار یاد شده بیش از 35 درصد غیربومی و افغانی بودند ولی از آنجایی که افغانی‌ها اجازه فعالیت و اشتغال در شهر را ندارند برای تشخیص وضعیت به اداره اتباع خارجی استانداری قزوین معرفی شدند.

مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری قزوین ادامه داد: برای متخلفانی که بومی و به هر دلیلی تفکیک زباله خشک از مخازن را در شهر قزوین انجام می‌دادند و از بضاعت مالی کمتری برخوردار بودند، با تشکیل پرونده، مشخصات این متخلفان با هدف ساماندهی و مدیریت در پسماندهای خشک شهری دریافت شده است.

منتظری با اشاره به اینکه طبق قانون مدیریت پسماند متخلفان تفکیک غیربهداشتی زباله خشک بین 500 هزار تا 10 میلیون ریال جریمه می‌شوند، ابراز داشت: طبق این قانون باید این متخلفان جریمه نقدی می‌شدند ولی این جریمه‌ها تاکنون در حق آنها اعمال نشده است تا آنان بعد از ساماندهی شدن در قالب یک شرکت خصوصی مشغول به فعالیت شوند.

این مسئول با بیان اینکه طرح برخورد با متخلفان تفکیک غیربهداشتی پسماند خشک به صورت سلیقه‌ای از سوی استانداری و شهرداری انجام نشده است، یادآور شد: فعالیت این متخلفان در شهر غیرقانونی و از مصوبه مجلس برخوردار است.

وی بیان کرد: روزانه 250 تن زباله از قزوین جمع‌آوری می‌شود و به محل دفع انتقال می‌یابد که 7 تا 8 درصد زباله‌های خانگی شهر قزوین قابل تبدیل به مواد بازیافتی هستند که قبل از اجرای برخورد با متخلفان جمع‌آوری پسماندهای خشک غیربهداشتی، کمتر از یک درصد زباله‌های جمع‌آوری شده از درب منازل شهروندان قزوینی به مواد بازیافتی تبدیل می‌شد.

این مسئول اذعان کرد: همچنین بین 5 تا 6 درصد پسماندهای بازیافتی از مخازن شهر قزوین از سوی زباله‌گردها جمع‌آوری می‌شد که تحقق این مهم بیانگر روند نامطلوب جمع‌آوری پسماند خشک در این شهر بود.

منتظری ابراز داشت: بعد از اجرای طرح برخورد با متخلفان جمع‌آوری پسماندهای خشک غیربهداشتی جمع‌آوری مواد بازیافتی در شهر قزوین به یک درصد رسیده است که مواد یاد شده را با فرهنگ‌سازی تفکیک پسماند از مبدأ از درب منازل شهروندان قزوینی و ساماندهی این متخلفان می‌توان به 10 درصد رساند.

این مسئول عنوان کرد: تبدیل 10 درصد از 250 تن زباله جمع‌آوری شده در روز به مواد بازیافتی از مهم‌ترین اهداف شهرداری قزوین است که با اجرای آن، ساماندهی پسماندهای خشک در این شهر به یک مرحله مطلوبی و ایده‌آلی می‌رسد.

منتظری اظهار داشت: فرهنگ‌سازی درست بین شهروندان می‌تواند تفکیک پسماند از مبدأ را بین شهروندان به خوبی نهادینه کند و در این راستا رسانه‌های گروهی مانند روزنامه‌ها و خبرگزاری‌ها می‌توانند در تحقق این فرهنگ به شهرداری قزوین کمک کنند تا این هدف سریع‌تر در این شهر اجرایی شود.

مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری قزوین ادامه داد: برای تحقق این هدف یک شرکت پیمانکار مجرب و متخصص در قالب بخش خصوصی جذب شده است.

منتظری ابراز داشت: با تلاش مضاعف مردم در جداسازی زباله‌های خشک از تر، آموزش‌های تفکیک پسماند از مبدأ و امکاناتی که پیمانکاران دارند می‌توان پیش‌بینی کرد، هدف یاد شده در 6 ماه تا یک سال آینده اجرایی و عملیاتی شود.

===========

گزارش از: زهرا محبی

===========

انتهای پیام/77009/ی40/پو3002

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول