اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها

فارس گزارش می‌دهد

زنگ خطر افت آب‌های زیرزمینی در قروه

افت منابع آب زیرزمینی در قروه همچنان ادامه دارد طوری که در آبان ماه سال‌جاری نسبت به مدت مشابه پارسال، 1.23 متر افت آب در دشت قروه ثبت شده است.

زنگ خطر افت آب‌های زیرزمینی در قروه

به گزارش خبرگزاری فارس از قروه، داستان دنباله‌دار افت آب‌های زیرزمینی و بحران قابل پیش‌بینی آب آشامیدنی در قروه، نیازمند چاره‌اندیشی فوری است، چراکه اگر این نکته به فوریت اجرایی نشود تابستان سال آینده مردم این شهر با بحران کمبود آب مواجه می‌شوند.

همین پیش‌بینی‌ها مسئولان امر در قروه را بر آن داشت تا جلسه‌ای با عنوان ستاد بحران آب تشکیل دهند و در آن چاره‌جویی کنند.

مدیر اداره امور آب قروه سه‌شنبه‌شب در این نشست گفت: از 9 دشت موجود در کردستان 5 دشت در منطقه شرق استان قرار دارد که 2 دشت بزرگ به شهرستان قروه تعلق دارد و این دو دشت جزو 3 دشت ممنوعه در سطح استان است.

انور کریمی‌کانی‌ با اشاره به قرار داشتن 86 درصد زمین‌های کشاورزی کردستان در شرق این استان، گفت: 83 درصد منابع آبی به منطقه غرب اختصاص دارد و تنها 17 درصد از منبع حیاتی آب در رگ زمین‌های منطقه شرق جاری است.

به گفته وی، از این میزان، 6 درصد در قروه و دهگلان است که همین عامل منجر به ممنوعه شدن دشت‌های قروه و چهاردولی شده است و در حال حاضر شاهد اضافه برداشت از این آبخوان‌ها هستیم.

وی با اشاره به افت سطح منابع آب زیرزمینی در این دشت‌ها گفت: در حال حاضر به طور متوسط 1.5 متر افت و کسری مخازن شهرستان را در سال شاهد هستیم و میانگین افت سطح آب در دشت‌های قروه، دهگلان و چهاردولی نسبت به سال پایه مطالعات یعنی سال 77 - 76، به 13 متر رسیده است که همین عامل موجب تمدید ممنوعیت دشت چهاردولی تا پایان سال 95 شده است.

کریمی‌کانی با تفکیک وضعیت دشت‌های ممنوعه قروه و دهگلان گفت: دشت قروه به وسعت 197 کیلومترمربع و ضخامت آبرفت 54 متر، نزدیک به 30 متر ضخامت لایه آبدار را دارست که ذخیره آب آن در حدود 171 میلیون مترمکعب است، در حالی برداشت از این دشت 186 میلیون مترمکعب است و این یعنی 39.8 میلیون مترمکعب کسری ذخایر آبی.

مدیر اداره امور آب قروه افزود: افت آب زیرزمینی در این دشت در آبان ماه سال‌جاری نسبت به مدت مشابه پارسال 1.23 متر و نسبت به سال شروع مطالعه یعنی 16 سال قبل 12.87 متر بوده است.

به گفته وی، دشت چهاردولی نیز با وسعتی بالغ بر 389 کیلومترمربع و ضخامت آبرفت 51 متر، 24 متر لایه آبدار دارد که ذخیره آن 225 میلیون مترمکعب و برداشت از آن 188 میلیون مترمکعب است که کسری ذخایر در این دشت 69 میلیون مترمکعب بوده و در آبان ماه امسال با رکوردداری در بین دشت‌های ممنوعه، 1.46 متر افت را نشان می‌دهد و در درازمدت 27 ساله نیز افت آب در این دشت به 15.87 متر رسیده است.

وی خاطرنشان کرد: دیگر دشت ممنوعه در منطقه دشت دهگلان به مساحت 624 کیلومترمربع است که این دشت با ضخامت آبرفت 25 متر و لایه آبدار 40 متر حجم ذخایر آبی 305 میلیون مترمکعبی را داراست اما برداشت از این دشت 310 میلیون مترمکعب است که کسری ذخیره در آن 342 میلیون مترمکعب تخمین زده می‌شود.

به گفته کریمی‌کانی، افت این دشت در آبان ماه 1.43 متر و در درازمدت 26 ساله 28.89 متر بوده است.

وی با اشاره به اینکه هم‌اکنون هزار و 953 حلقه چاه کشاورزی مجاز، چاه صنعتی و چاه‌های تامین آب آشامیدنی شهری و روستایی در این شهرستان وجود دارد، تصریح کرد: برداشت سالانه این چاه‌ها 113 میلیون مترمکعب است.

وی با بیان اینکه بیلان برداشت آب در این منطقه بیش از 17 سال است که منفی است، افزود: این در حالی است که هیچ‌گونه تزریق آب به منابع آب زیرزمینی در این شهرستان وجود ندارد و بارندگی‌های اخیر نیز از آنجا که روان‌آب‌های سطحی بوده است، تاثیری در سفره‌های زیرزمینی نداشته است.

کریمی‌کانی کف‌شکنی بیش از عمق تعیین‌شده از سوی بهره‌برداران را از مشکلات اساسی این بخش برشمرد و با تاکید بر لزوم تشدید مجازات متخلفین، صدور صرف جرائم مالی را موجب بازدارندگی از تکرار تخلف ندانست.

مدیر اداره امور آب قروه در ادامه با اشاره به انجام فعالیت‌های مرتبط با کنترل برداشت آب از منابع آبی شهرستان گفت: اتخاذ سیاست‌های تشویقی به منظور صیانت از سفره‌های آب زیرزمینی نظیر نصب رایگان کنتورهای هوشمند آب و برق نیز می‌تواند موثر واقع شود که در همین زمینه تاکنون 700 دستگاه کنتور هوشمند نصب شده است.

وی افزود: در حال حاضر هزار و 774 حلقه چاه کشاورزی و 87 حلقه چاه صنعتی در این شهرستان مجوز برداشت آب از سفره‌های زیرزمینی را دارا هستند.

وی با بیان اینکه یکی از راهکارهایی که در این زمینه می‌تواند نقش موثری داشته باشد، نهادینه کردن مدیریت تقاضاست، این را هم گفت که هر یک از این کنتورها هزینه‌ای بیش از 75 میلیون ریال را در بردارد که به صورت رایگان در اختیار کشاورزان قرار می‌گیرد.

وی عدم رعایت فرهنگ مصرف و بی‌توجهی کشاورزان و مشترکین بخش آب زیرزمینی به اهمیت مقوله آب، تغییر ندادن الگوی کشت، حفر چاه‌های غیرمجاز و تعداد زیاد آن در دشت‌های ممنوعه، کندی روند برق‌دار کردن چاه‌های دیزلی، عدم وجود تخصیص آب زیرزمینی در سطح دشت‌ها، تصرف حریم و بستر رودخانه‌های شهرستان از سوی افراد سودجو، امکان تداخل گسترده سفره‌های آب شور و شیرین و گازدار در دشت چهاردولی به دلیل حفر چاه‌های غیرمجاز و اضافه برداشت بیش از حد مجاز از آبخوان را از موانع و مشکلات این بخش برشمرد و خاطرنشان کرد: بازدارنده نبودن احکام صادره و نحوه اجرای آن در خصوص دستگاه‌های حفاری غیرمجاز، راه را برای قانون‌شکنی هموار کرده است.

کریمی‌کانی راهکارهای این موانع را برشمرد و گفت: لزوم اجرای طرح‌های تغذیه مصنوعی، تخصیص اعتبار ویژه از منابع استانی برای تسریع در نصب کنتورهای هوشمند با توجه به کمبود اعتبارات ملی در سال‌جاری، لزوم ایجاد شعبه ویژه بخش جرائم آب کشاورزی در دادگستری شهرستان به منظور تسریع در انسداد چاه‌های غیرمجاز، توجه جدی به تغییر الگوی کشت و تشویق کشاورزان به سمت و سوی کشت محصولات کم‌آب طلب، برق‌دار کردن تمامی چاه‌های کشاورزی و تسریع در اجرای آبیاری تحت فشار در زمین‌های کشاورزی زیرپوشش چاه‌های مجاز می‌تواند در پیشگیری از افت بی‌رویه آب‌های زیرزمینی موثر باشد.

هرچند در ابتدا عنوان شد؛ معضل افت آب‌های زیرزمینی داستانی ادامه‌دار است، اما قروه‌ای‌ها علاقه‌ای به تداوم آن ندارند، چراکه بی‌شک این داستان اگر چاره‌اندیشی اساسی نشود جز خشکیدن مایع حیات در این منطقه پایانی نخواهد داشت.

انتهای پیام/79009/ر/ف4004

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول