اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

سیاست خارجی  /  سایر حوزه ها

یک استاد دانشگاه در گفت‌وگو با فارس:

دیپلماسی دولت در صورت توجه به مؤلفه‌های داخلی قدرت موفق خواهد بود

یک استاد دانشگاه با اشاره به اینکه منافع کلان آمریکا در هژمون بودن این کشور تعریف می‌شود، تصریح کرد که آمریکایی‌ها براین اساس تضاد رفتاری با جمهوری اسلامی دارند و اقدامات اعتمادساز ایران را به رسمیت نمی‌شناسند.

دیپلماسی دولت در صورت توجه به مؤلفه‌های داخلی قدرت موفق خواهد بود

سیامک باقری، استاد دانشگاه و کارشناس مسائل بین‌الملل در گفت‌وگو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری فارس، ابراز داشت: وقتی رفتار آمریکا را در حوزه سیاست خارجی مورد کنکاش قرار دهیم به یک نکته اساسی می‌رسیم که آن عنصر منافع ملی در چارچوب کسب، افزایش و حفظ قدرت ملی است.

باقری افزود: ما نمی‌توانیم آمریکایی را فرض کنیم که به دنبال مؤلفه قدرت برتر در جهان نیست و لذا تمام مناسبات آمریکا در حوزه‌های همکاری، رقابت و منازعه در چارچوب منافع ملی و قدرت برتر جهانی بوده است.

وی گفت: رابطه کاخ سفید با جمهوری اسلامی ایران در چارچوب منافع کلان آمریکا تعریف می‌شود، منافع کلان آمریکا در هژمون بودن این کشور تعریف می‌شود پس بنابراین اگر جمهوری اسلامی ایران گام‌های اعتمادسازی برداشت و در مقابل کاخ سفید واکنش مثبت نشان نداد دلیل آن این است که آمریکایی‌ها بر اساس تعریفشان از هویت، خود را در تضاد رفتاری با جمهوری اسلامی می‌بینند و اقدامات اعتمادساز ایران را بر مبنای یک قطب مستقل به رسمیت نمی‌شناسند.

این کارشناس مسائل بین المللی در پاسخ به سؤالی درباره تجربه کشورهایی مثل چین در ایجاد رابطه با آمریکا گفت: همانطور که ماهیت جمهوری اسلامی با همه کشورها متفاوت است و اساس انقلاب ایران نیز متفاوت است پس الگو رابطه ایران با قدرت‌های بین‌المللی هم دارای تفاوت‌هایی است.

وی تصریح کرد که جمهوری اسلامی ایران الگوی اقتدار و عزت را در مبانی رفتاری و تعاملی قرار داده است؛ زمانی که جمهوری اسلامی ایران به لحاظ ساخت درونی از ابعاد اقتصادی، فرهنگی، دفاعی، اجتماعی و سایر مؤلفه‌های برخوردار ‌شود در این شرایط موضوع تعامل با قدرت‌ها متفاوت خواهد شد.

باقری با بیان اینکه نرمش قهرمانانه هم در واقع از همین دیدگاه ریشه می‌گیرد، افزود: نرمش قهرمانانه بر یک سکوی ناشی از استحکام درونی قرار می‌گیرد که در آن موضع می‌توان الگوی تعامل را مطرح کرد اما باید این را هم در نظر گرفت دولت‌های جهان دارای طبقه‌بندی هستند. اگر ایران با کشورهای سلطه‌گر روبرو باشد دیگر بحث یک رابطه عادی نیست بلکه مذاکره در چارچوب منازعه تعریف می‌شود.

وی با اشاره به اینکه هنوز نمی‌توان قضاوت قاطعانه‌ای درباره دیپلماسی دولت تدبیر و امید داشت و دولت نیاز به فرصت بیشتری دارد، گفت: اگر دولت کنونی بخواهد تمام مؤلفه‌های قدرت داخلی را با دیپلماسی به کار گیرد، این دیپلماسی موفق خواهد بود اما اگر قدرت داخلی مورد غفلت قرار گیرد، نمی‌توان انتظار زیادی داشت.

این استاد دانشگاه در پایان تاکید کرد که اگر محاسبات اشتباه ناشی از برخی دیدگاه‌های خاص ملاک قرار گیرد، نتیجه دیپلماسی به هدف مطلوب ما نمی‌رسد چرا که تجربیات جمهوری اسلامی با نظام بین‌المللی و قدرت‌های بزرگ آزموده شده و این الگوها باید مورد توجه قرار گیرد.

انتهای پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول