اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

سیاست خارجی  /  سایر حوزه ها

گزارش یک تودیع و معارفه/ سیاست خارجی جای شعار نیست

مراسم تودیع و معارفه وزرای سابق و جدید امور خارجه، امروز(شنبه) با حضور رئیس‌جمهور در تالار آیینه وزارت امور خارجه برگزار شد.

گزارش یک تودیع و معارفه/ سیاست خارجی جای شعار نیست

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری فارس، مراسم تودیع و معارفه علی‌اکبر صالحی و محمدجواد ظریف وزرای امور خارجه سابق و جدید وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران پیش از ظهر امروز (شنبه) با حضور حجت الاسلام حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان، وزرای خارجه پیشین، معاونان، مدیران و کارمندان این وزارتخانه در تالار آیینه برگزار شد.

کلید وزارت خارجه به فردی فرهیخته واگذار می‌شود

علی‌اکبر صالحی وزیر امور خارجه سابق در این مراسم با اشاره به حماسه سیاسی انتخابات 92، انتصاب ظریف به سمت وزیر خارجه را تبریک گفت و افزود: این انتصاب را زینت بخش وزارت خارجه می‌بینم.

وی با بیان اینکه چند شکر بدهکاریم، اظهار داشت: یک شکر اینکه انتخاباتی شکوهمند برگزار شد، در شرایطی که همگان تصور می‌کردند اقبالی از سوی مردم به انتخابات نشان داده نمی‌شود و فشارهای اقتصادی و به قول خودشان فلج کننده وارد کردند و علی‌رغم اینکه مردم ما در مضیقه قرار گرفته بودند، ولی شاهد اقبال مردم به این انتخابات بودیم.

صالحی اضافه کرد: جای شکر دارد که این حماسه سیاسی محقق شد و جای شکر بعدی اینکه فردی که انتخاب شد، شناخته شده و دارای تجارب در مجموعه‌ای از زمینه‌هاست. انتخاب آقای روحانی امید را در دل مردم ایجاد کرد و یقین داریم به لطف الهی و سلامت قلبی که در وجود ایشان است و بنده به سهم خود به آن شهادت می‌دهم، در زمانی که افتخار کار زیر نظر ایشان را داشتم، مطمئن هستم آینده ایران،‌ روشن و تابناک است.

وزیر خارجه سابق گفت: با مدیریتی که آقای روحانی در 40 روز گذشته نشان دادند به لطف الهی موفق خواهد بود و جمهوری اسلامی ایران را وارد عهد جدیدی خواهد کرد و از این منظر خداوند را شاکریم که ما را برخوردار از چنین شخصیتی کرد.

وی گفت:‌ شکر دیگر اینکه خدا توفیق داد، قریب سه سال در بین مجموعه‌ای از فرهیختگان کشور باشم.

صالحی ادامه داد: وزارت امور خارجه، بنا به گفته مقام معظم رهبری نیمی از دولت و پیشانی اصلی نظام ما در عرصه بین‌المللی است و خدمت در چین وزارتی موجب افتخار است.

وزیر خارجه سابق خطاب به روحانی گفت: ‌این وزارت مملو از عزیزان فرهیخته، کارشناس، دلسوز، وطن دوست، خدادوست و خداترس است. بنده‌ در این مدتی که در خدمت عزیزان بودم هم به معرفتم و هم به تجربه و علم و آگاهی‌ام افزوده شد. شخصا کاری نکردم و هر آنچه که بود نظر و ارشادات این عزیزان بود که توانستم در این سه سال به لطف الهی وزارت خارجه را در این بحران‌های تحمیلی اداره کنم که امروز خوشحالیم کلید وزارت خارجه به فردی فرهیخته واگذار می‌شود که این هم شکر دیگری است.

از دروغ و غلو پرهیز کردم

وزیر امور خارجه سابق با اشاره به حضورش در طی این مدت در وزارت امور خارجه اضافه کرد: تلاش کردم از چند چیز پرهیز کنم از جمله دروغ. یک سیاسی نمی‌تواند سیّاس باشد و مثل تاجری در بازار است که اگر اعتبارش را از دست بدهد نمی‌تواند به دست آورد. سعی کردیم از سیّاسی و دروغ بپرهیزیم. تا آنجایی که میسر بود سعی کردیم از غلو بپرهیزیم به خصوص در گزارشاتی که تهیه و به مقامات بالاتر ارائه می‌شد.

صالحی ادامه داد: اوائل اعتقاد داشتم که وزارت خارجه باید عین یک ضبط صوت هر آنچه را که می‌شنود منعکس کند، ولو اخبار دلخراش و هر آنچه را که می‌بیند منعکس کند ولو صور نامطلوب. چون اگر در فضایی قرار گیریم که اطلاعاتی که باید به بزرگان ارائه شود درست منعکس نشود، خدای ناکرده منجر به تصمیم ناصوابی شود.

وزیر امور خارجه سابق گفت: تلاش کردیم در چارچوبی صحبت کنیم که اخلاق محمدی و اسلامی در آن باشد. سعی کردیم سه عنصر گرانقدر را در پیشبرد وزارت امور خارجه نصب العین خود قرار دهیم و همه همکاران من شهادت می‌دهند تا جایی که میسر بوده است به این سه عنصر دلبسته و متعهد بودیم.

صالحی خاطرنشان کرد: مجددا از جنابعالی برای حسن انتخابتان تشکر می‌کنم و آقای روحانی شما امیدی ایجاد کردید و کشور با طمأنینه و آرامش رو به آینده‌ای درخشان دارد.

در این سه سال «مبسوط الید» بودم

وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران وارد عهد جدیدی شده است، افزود: من به عنوان وزیر منصوب آقای احمدی‌نژاد از ایشان تشکر کنم. خدا را شاهد می‌گیرم که در این سه سال «مبسوط الید» در وزارت خارجه بودم و هر آنچه صواب می‌دانستیم انجام دادیم و ایشان نهایت لطف، حمایت و کمک و مساعدت را به وزارت خارجه روا داشت. البته شرایط سختی بود.

وزیر امور خارجه سابق گفت: به خاطر شرایط و ویژگی‌های کشور، تصمیم‌سازی تا تصمیم‌گیری، راه صعب العبوری است؛ ولی حسنش این است که زمانی به اجماع می‌رسیم، آنچه را که تصمیم گرفته شده با قدرت و قوت پیش می‌بریم. رساندن به اجماع مشکل است، ولی می‌ارزد که تمامی آراء دیگران در خصوص مسائل مهم کشور جمع شود و این حوصله، صبر و سعه صدر باشد که آرا به جمع بندی برسد و به اجرا گذارده شود.

صالحی افزود: این زیبایی وزارت امور خارجه ما را نشان می‌دهد.

دولت یازدهم در اصول سیاست خارجی تجدید نظر نمی‌کند

پس از سخنان صالحی، حجت الاسلام حسن روحانی رئیس جمهور به ایراد سخنرانی پرداخت و با اشاره به اینکه من بسیار از اینکه در جمع مسئولان محترم سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران هستم، بسیار خوشحالم، گفت: من در اینجا خیلی از چهره‌های آشنا که در مجلس شورای اسلامی دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی و یا مجمع تشخیص نظام و مسئولیت‌های گوناگون به آنها ارتباط داشتم را می‌بینم.

وی افزود: چهره‌هایی خدوم و فداکار که در مقاطع مختلف به کشور خدمت کردند، وزرای محترم سابق و اسبق و همچنین آقای دکتر ولایتی که در جلسه مجمع تشخیص مصلحت نظام حضور داشتند و نتوانستند در این جلسه شرکت کنند.

رئیس جمهور ادامه داد: آقای صالحی سال‌های اخیر بار مسئولیت بر دوش داشتند و شخصیتی عالم و فرهیخته و همچنین خدوم محسوب می‌شوند.

روحانی در ادامه با اشاره به همکاری‌های خود با وزرای خارجه مختلف در مقاطع مختلف گفت: ان‌شاء‌الله در دولت جدید نیز ما از آقای صالحی در بخش دیگری استفاده می‌کنیم و ایشان از وزارت به سمت معاونت آمدند و در دولت حضور خواهند داشت. دکتر صالحی شخصیت فرهیخته و اخلاقی هستند و تاکنون نکته‌ای ناشایست از ایشان مشاهده نشده است. ادب و اخلاق جزو خصوصیات بارز و ممتاز ایشان است البته این به این معنا نیست که بقیه دوستان فاقد این خصیصه هستند اما بعضی‌ها در بعضی صفات ظهور و بروز بیشتری دارند.

رئیس‌ جمهور با بیان اینکه سیاست خارجی جای شعار نیست اظهار داشت: حق نداریم سیاست خارجی را برای گرفتن تکبیر و کف صرف کنیم.

روحانی در ادامه سخنان خود با اشاره به مسئولیت سنگین ظریف به عنوان وزیر امور خارجه گفت: آقای ظریف در شرایط فعلی مناسب‌ترین گزینه‌ای هستند که این مسئولیت را به دوش می‌گیرند.

وی افزود: هم رشته تحصیلی تخصصی ایشان و هم تجربه ایشان در طول سالیان طولانی در حوزه سیاست خارجی بوده است، ایشان از زمان اواخر جنگ و همچنین در مذاکرات بین ایران و عراق و مهمتر از همه در مقطع سال 82 تا 84 که عملا ریاست تیم  مذاکره‌کننده هسته‌ای را بر عهده داشتند، این مسئولیت را نیز به خوبی انجام دادند.

رئیس‌جمهور در ادامه تصریح کرد: انتخابات 24 خرداد سال 92 پیام‌های روشنی برای داخل و خارج از کشور داشت، این انتخابات برخاسته از وجدان طبیعی مردم و تصمیم‌گیری بدون فشار تبلیغاتی بود که می‌توان آن را از معجزات این ملت محسوب کرد.

رئیس‌جمهور در ادامه سخنان خود تصریح کرد: اگر این تصمیم تحت فشار تبلیغاتی انجام شد تبلیغات جای دیگری بود، اگر این رأی به خاطر پول بود، پول هم جای دیگری بود و اگر این رأی به خاطر حضور قدرت‌های ذی‌نفوذ در جامعه بود آنها هم در جای دیگری بود.

رئیس‌جمهور در ادامه تصریح کرد: زمانی که یک ملت به خوبی به یک تصمیم می‌رسد معنا و مفهوم خود را دارد.

روحانی با اشاره به اینکه برخی‌ها به وی می‌گفتند که به گونه‌ای سخن بگوید که مخاطب وی مردم شهری و به خصوص مردم شهرهای بزرگ باشند، گفت:‌  ما شاهد این هستیم که در یک شهر مرزی بسیار دوردست 85 درصد آرای مردم آن طور که نماینده آن شهر به من خبر داد به من اختصاص داشت، این نشان می‌دهد مردم با خواست عمومی خود پیام مهمی برای مسئولان دارند.

رئیس‌جمهور در ادامه تصریح کرد: ملت در این انتخابات پیروز شدند، اگر ما صدای ملت را نشنویم شکست خواهیم خورد و اگر صدای ملت را به خوبی بشنویم و به آن عمل کنیم ملت هم پشتیبان ما خواهد بود.

روحانی گفت: یکی از مهمترین پیام‌های انتخابات این بود که مردم خواستار یک قیام در سیاست خارجی کشور هستند، هم در مقام سیاست‌گذاری و تصمیم‌گیری و هم در مقام اجرا. مردم یک برداشت خاصی از سیاست خارجی در طول سالهای گذشته دارند البته این به معنای این نیست که کارشناسان وزارت خارجه کم‌کاری می‌کردند و یا وزارت خارجه از کارشناسان زبده تهی شده بود اما مسئله اینجا بود که صدای کارشناسان وزارت امور خارجه به خوبی شنیده نمی‌شد.

روحانی در ادامه سخنان خود با اشاره به اینکه سیاست خارجی جای شعار نیست، گفت: هر اشتباهی در سیاست خارجی بار بسیار سنگین خواهد داشت و هرگونه موضع‌گیری اشتباه از سوی مسئولین به معنای خرج کردن از جیب مردم است.

وی با اشاره به اینکه ما دو شخصیت حقیقی و حقوقی داریم، گفت: شخصیت حقیقی متعلق به خود ما است اما عنوان حقوقی تعلقی به ما ندارد و اگر ما مسئولیتی داریم باید امانت‌دار خوبی برای آن باشیم. عنوان ریاست جمهوری، عنوان نماینده، عنوان سفیر یک عنوان حقوقی است که مردم آن را با رأی مستقیم و یا غیرمستقیم خود به ما داده‌اند.

رئیس‌جمهور در ادامه تصریح کرد: عنوان حقوقی در جمهوری اسلامی همگی مشروط است، هیچ عنوانی در این نظام غیر مشروط نیست.

رئیس‌جمهور با اشاره به اینکه در نظام جمهوری اسلامی مردم از طریق آرای مستقیم و غیرمستقیم خود عناوین حقوقی را انتخاب می‌کنند، گفت: اگر فردی به عنوان حقوقی سخن می‌گوید باید به عنوان یک امانت‌دار به گونه‌ای عمل کند که صاحب اصلی امانت ضرر نکند و متأسفانه تاکنون این چنین نبوده است. ما نباید نسبت به عناوین حقوقی احساس مالکیت کنیم، عناوین فرماندار، سفیر همگی عناوین موقت و مشروط است، مشروط به اجرای قانون در چارچوب حفظ منافع ملی که البته باید در چارچوب قانون اساسی نیز باشد.

رئیس‌جمهور با اشاره به اینکه انتخابات 24 خرداد ماه نمادی از تجدیدنظر در سیاست خارجی بود، گفت: البته این به معنای تجدیدنظر در اصول و مبانی سیاست خارجی نیست اما به معنای تغییر در شیوه، عملکرد و تاکتیک در سیاست خارجی است.

روحانی گفت: سیاست خارجی جای شعار نیست، جای تکبیر گرفتن نیست، اگر ما می‌خواهیم از مردم تکبیر بگیریم می‌توانیم در جای دیگری این کار را بکنیم و سیاست خارجی را برای گرفتن تکبیر و شعار مصرف نکنیم. سیاست خارجی بسیار حساس است و کلید حل مشکلات کشور در این مقطع حساس سیاست خارجی است.

وی در ادامه با اشاره به اینکه سیاست خارجی جای شعر و شعار نیست، گفت: سیاست خارجی نیاز به افراد حرفه‌ای، کاردان و کارشناس دارد که بتوانند با کمال شهامت حرف خود را بزنند. ما باید در سیاست خارجی عالمانه و منطقی باشیم.

وی افزود: اگر ما در حوزه سیاست خارجی به صورت منطقی عمل کنیم در آن صورت در تصمیم‌گیری‌های خود اجماع ملی را خواهیم داشت.

رئیس‌جمهور با اشاره به اینکه تجربه و تخصص کارشناسان وزارت خارجه جزو زینت‌ها و گنجینه‌های این وزارتخانه‌ است، گفت: این تجربه‌ها با پول مردم، با دانشگاه مردم و با سفارت مردم به دست آمده است و شما امانت‌دار این تجربه هستید.

روحانی با اشاره به اینکه در دولت تدبیر و امید تمام کارشناسان برای بیان نظرات خود کاملا احساس آزادی خواهند کرد، گفت: اگر کارشناسی بر خلاف وزیر خارجه نظری دارد باید بتواند آن را بیان کند، اگر شما نظر کاشناسی دارید که وزیر خارجه از آن خوشش نمی‌آید خداوند خوشحال خواهد شد که شما آن نظر را بیان کنید چرا که وظیفه دینی خود را انجام دادید و خدا از ما خوشحال خواهد شد.

رئیس‌جمهور با اشاره به اینکه همواره وی نظر کارشناسی خود را بیان کرده است، گفت: حتی در برابر بزرگان نظام نیز نظر کارشناسی خود را بیان کرده‌ام، با صراحت آن را می‌گویم، ولی در مقام عمل همه باید در چارچوب قانون عمل کنیم ولی در مقام اظهارنظر آزاد هستیم.

رئیس‌جمهور با اشاره به اینکه بیان این نظرات کارشناسی می‌تواند کشور را در مسیر حل مشکلات کمک کند، گفت: به نظرم بیان این نظرات می‌تواند مشکلات کشور را با سرعت بیشتری حل کند.

روحانی در ادامه سخنان خود با اشاره به اینکه مشکلات کشور بسیار زیاد است، گفت: من به حل این مشکلات بسیار امید دارم، شما بدانید که اگر ما با دنیا به صورت منطقی صحبت کنیم در آن صورت تمام ملت پشت سر ما خواهد بود و اگر ما شعار بدهیم و بی‌منطق حرکت کنیم در آن صورت اجماع ملی حاصل نخواهد شد.

وی افزود: ما در برخورد با خارجی‌ها به قدرت ملی که حاصل اجماع ملی است نیاز داریم.

رئیس‌جمهور در ادامه تصریح کرد: اگر ما منطقی عمل کردیم و خارجی‌ها باز هم از سر لجاجت عمل کنند تمام ملت پشت سر ما خواهد بود.

رئیس‌جمهور در ادامه با اشاره به بحث رأی اعتماد مجلس به وزرای پیشنهادی گفت: من از مجلس شورای اسلامی به خاطر عمل به وظیفه قانونی خود تشکر می‌کنم نه تنها به خاطر رأی اعتماد به 15 وزیر، بلکه به خاطر عدم رای اعتماد به 3 وزیر دیگر، چرا که این رأی نظر آنان بود و نشان داد که آنها به وظیفه قانونی خود عمل می‌کنند.

رئیس‌جمهور در پایان بار دیگر از صالحی وزیر امور خارجه به خاطر زحمات وی تقدیر و قدردانی کرد.

امیدوارم فصل جدیدی را آغاز کنیم/ سیاست خارجی حوزه نگرش‌های فردی و جناحی نیست

به گزارش خبرنگار فارس، محمدجواد ظریف نیز سومین و آخرین سخنران این مراسم بود و سخنانی گفت: از حجت الاسلام حسن روحانی رئیس جمهور که بر من و وزارت امور خارجه منت گذاشتند و اولین معارفه را با حضور خود در این وزارت انجام دادند، سپاسگذاری می‌کنم.

وی گفت: شخصیت والای رئیس جمهور که در همه حوزه‌ها به ویژه حوزه سیاست خارجی زبانزد خاص و عام و شناخته شده در سطح جهانی است، همین گونه اقتضا می‌کرد که حضورشان در این مراسم آغازگر معرفی وزرا باشد.

ظریف یادآور شد: البته این حضور و آگاهی و احاطه‌ای که آقای روحانی به سیاست خارجی دارند، هم برای ما توشه‌ای است و هم یک امتحان و کار ما را بسیار دشوار می‌کند که بتوانیم به خوبی از این امتحان خارج شویم.

وی از حضور وزرای پیشین امور خارجه در این مراسم تشکر کرد و آن را نمادی از شروعی جدید در وزارت خارجه و اجماع ملی برشمرد و افزود: سیاست خارجی حوزه گرایش‌های ویژه و نگرش‌های فردی، جناحی و حزبی نیست. حضور این بزرگواران در این مجمع، نشانگر این واقعیت است که مجموعه ما با پشتوانه کل نظام حرکت خواهد کرد.

ظریف از نمایندگان مجلس شورای اسلامی، رئیس کمیسیون امنیت ملی، اعضای هیئت رئیسه مجلس و ... حاضر در این مراسم قدردانی کرد و با اشاره به حضور معاونان سابق و کنونی وزارت خارجه در این مراسم گفت: شاید سال‌هاست که این تعداد از معاونان در یک مکان دو هم جمع نشده باشند، این فرصت استثنایی را برای بنده فراهم کرده که انشاءالله با حمایت و همکاری همه که بنده در خدمت این گروه بسیار عزیز کارشناسی وزارت خواهم بود، با همراهی و همدلی فصل جدیدی را در این شرایط دشوار برای سیاست خارجی آغاز کنیم.

وزیر خارجه جدید با بیان اینکه فرصت بیشتری خواهم داشت که در محضر دوستان بحث‌های مفصل‌تری را در اجرای فرمایشات رئیس جمهور مبنی بر ضرورت کار کارشناسی و اجرای منویات مقام معظم رهبری، رئیس جمهور و تصمیمات نظام داشته باشم، اظهار داشت: کاملا معترفم ما شروعی داریم که حتما با پایانی در یک آینده نزدیک مواجه خواهد بود؛ خوش به سعادت برادر خوب و بزرگوارم آقای صالحی که نماد اخلاق است و این امتحان را با موفقیت پشت سر گذاشت و همچنین سایر وزرایی که الان در محضرشان هستیم.

ظریف با اشاره به ریاست صالحی بر سازمان انرژی اتمی گفت: البته آقای دکتر صالحی هیچ وقت وزارت خارجه را ترک نخواهد کرد.

وی افزود: امیدوارم شایسته این لطف و بزرگواری آقای روحانی، مردم خوب و نمایندگان باشم و بتوانم روزی که مراسم تودیع و معارفه جانشین بنده باشد با همان سربلندی که گذشتگان من این ساختمان را ترک کردند با کمک شما با سربلندی این ساختمان را ترک کنم و امیدوارم روزهای بهتری در آینده داشته باشیم.

محمد جواد ظریف پنجشنبه 24 مرداد ماه با کسب 232 رای از 281 رای ماخوذه یازدهمین سکاندار وزارت خارجه شد و علی‌اکبر صالحی وزیر امور خارجه سابق نیز طی حکمی از سوی رئیس جمهور به عنوان معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی منصوب شد.

انتهای پیام/ص

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول