به گزارش خبرگزاری فارس از استان سمنان، مردم دیباج مانند دیگر مناطق، آداب و رسوم خاصی در روز عید فطر دارند که شامل پرداخت فطریه، نان محلی به نام گولاچ، حلوای گردو (آغوز حلوا) و پخت غذای محلی مخصوص این روز به نام ترشی پلو میشود.
فطریه را بزرگ خانواده شب عید فطر به تعداد افراد تحت تکفل خود مهیا کرده و حال به صورت پول نقد یا محصولی مانند گندم یا برنج که قوت اصلی خانواده در طول سال باشد، در اختیار فقرا قرار میدهد.
مردم دیباج معتقد هستند که برای برکت رزق و روزی و قبولی عبادات، همه افراد خانواده باید بر روی فطریه دست گذاشته و صبح روز عید، قبل از نماز به مستحق پرداخت شود.
صبح روز عید بعد از به جای آوردن نماز و خوردن صبحانه، خانواده به دیدار کسانی میروند که به تازگی عزیزی را از دست دادهاند و در عزای عزیز از دست رفته هستند و به اصطلاح برای آن خانواده عید نو است.
نان محلی گولاچ که در این روز آماده میشود؛ بسیار لذیذ است. خمیر را بعد از ور آمدن و باز کردن در اندازههای متوسط در تابه با روغن سرخ میکنند؛ این نان طبخی بسیار ساده دارد و سریع آماده میشود.
این نان بسیار لذیذ است و در غروب آخرین روز ماه رمضان طبخ شده و بین همسایگان و مستحقان توزیع میشود.
مواد اصلی این حلوا شامل گردو، برنج، روغن، آب و شیره یا شکر است؛ این حلوا ظرف چند ساعت آماده میشود و بسیار نیاز به هم زدن دارد.
طبخ آن نیاز به دقت و مهارت دارد و بسیار خوشمزه است و بعد از آماده و سرد شدن آن را برش داده و این خود یک شیرینی است که بر سر سفره عید فطر میگذارند.
یکی دیگر از غذاها، ترشی پلو است و این غذا به عنوان خوراک اصلی و ناهار خانواده در این روز مصرف میشود.
این غذا، موادی مانند عدس، نخود، نخود باقلا، سیر و برنج را در خود دارد که به شیوه کتهمانند آن را میپزند.
بعد از آماده شدن، روی آن روغن داده و به همراه تخم مرغ پخته که رویش شکر میریزند، نوش جان میکنند.
مقداری از این غذا را نیز بین همسایگان و نیازمندان توزیع کرده و در غروب عید فطر (اول شوال) خانواده به مزار اهل قبور رفته و مقداری از این غذا را نیز برای خیرات رفتگان به همراه خود میبرد.
===============
نگارش از: محمد فتحی
===============
انتهای پیام/2249/ی40/پو3002