به گزارش خبرگزاری فارس از تبریز، سعدالله اسکندری پیش از ظهر امروز در گفتوگو با خبرنگاران اظهار کرد: در اجرای هرس با رعایت نکات فنی و شناختن نحوه باردهی و اعضای بارده هر نوع درخت، میتوان هرس مناسبی انجام داد و این امر از مهمترین اصول مدیریت باغات برای رسیدن به سطح کمی و کیفی تولید محصول محسوب میشود و توجه بهرهبرداران به این امر در کاهش خسارات وارده به باغات نقش مهمی را ایفا خواهد کرد.
وی با تاکید به این موضوع که هرس عبارت از قطع کامل یا جزئی شاخه، ریشه، پوست، برگ گل و میوه به منظور تحت تأثیر قرار دادن و هدایت نحوه رشد و باروری گیاه به شمار میآید، افزود: درختان میوه اگر در طبیعت و در شرایط محیطی مناسب بدون دخالت انسان رشد کنند بعد از چند سال، یک حالت متراکم پر از شاخ و برگ به خود گرفته و از نظر میزان کیفیت محصول و باروری نیز حالت نامطلوب پیدا میکند، در اینگونه درختان، رشد شاخههای مزاحم و پر پیچ وخم در داخل تاج درخت صورت پذیرفته و به دلیل متراکم شدن و پر برگ شدن شاخهها، نفوذ نور داخل تاج درخت محدود و به تدریج شاخهها خشک شده و از بین میروند و باردهی درخت نیز کاهش و میزان محصول و کیفیت آن نیز تقلیل پیدا میکند.
وی با بیان این مطلب که علاوه بر این، مشکل سالآوری و تناوب باردهی نیز بروز میکند، افزود: بنابراین، لزوم اجرای صحیح عملیات هرس برای ایجاد شکل و فرم مناسب و باردهی منظم و مطلوب برای باغات در راستای جلوگیری از هدر رفت سرمایههای ملی کاملا ضروری است.
مدیر باغبانی سازمان جهادکشاورزی استان با اظهار اینکه شکل و فرم دادن به نهال در سالهای اول تا چهارم به عنوان هرس فرم دهی اجرا میشود، گفت: حذف شاخههای خشکیده، آفت زده، مریض، شکسته و مزاحم، خلوت کردن تاج درخت از شاخههای اضافی جهت ورود نور و هوا به درون شاخسار درخت، جلوگیری از تناوب باردهی و سال آوری درخت با حذف وتنک کردن تعدادی از شاخههای بارده و در نهایت بعضی از میوهها، جوان کردن درختان مسن، از طریق حذف شاخههای پیر و جایگزین کردن آنها با شاخههای جوان، جلوگیری از رشد رویشی بیش از حد و وادار کردن گیاه به رشد زایشی منجر به تولید میوه، ایجاد تعادل بین ریشه و ساقه، که بویژه هنگام انتقال نهال دارای اهمیت است، ارتقاء کیفی وکمی محصول با قطع شاخههای اضافی و متراکم، را از مهمتری مزایا و دلایل انجام بموقع هرس درختان برشمرد.
اسکندری با اشاره به نکاتی که در موقع هرس باید رعایت شود، اضافه کرد: اگر درخت مسن بوده و چند سال هرس نشده نباید آن را یک باره هرس سنگین کرد، بلکه باید ظرف چند مرحله و به تدریج هرس سبکتر انجام داد تا به هدف ایدهآل رسید. در موقع هرس، باید شاخههایی را حذف کرد که با تنه اصلی زاویه کوچکتری دارند و شاخههایی که حفظ میشوند باید دارای زاویه نزدیک قائمه باشند چرا که در این صورت بین دو شاخه بیشترین مقدار چوب تولید شده و از شکستن آن در اثر فشار ناشی از وزن میوه جلوگیری شده و توزیع مواد غذایی به نحو مطلوب انجام میگیرد.
وی گفت: آذربایجانشرقی بعد از استانهای مازندران، فارس و آذربایجانغربی رتبه چهارم تولید محصولات باغی کشور را در اختیار دارد و این محصولات از 117 هزار هکتار باغات مثمرحاصل میآید و در حال حاضر 85 درصد از این سطوح را، باغات بارور تشکیل میدهند و هرس به موقع درختان میوه باغات، با توجه به تاثیر آن در اقتصاد کشاورزی استان، از اهمیت بالایی برخوردار است.
انتهای پیام/60002/ع30/پ3003