اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها

فارس گزارش می‌دهد

قلعه فلک الافلاک ایستاده بر فراز تاریخ

قلعه تاریخی فلک الافلاک لرستان یکی از بناهای تاریخی شگفت‌انگیز جهان است.

قلعه فلک الافلاک ایستاده بر فراز تاریخ

به گزارش خبرگزاری فارس از خرم‌آباد، استان لرستان یکی از استان‌های باستانی کشور است که آثار به‌جای مانده از ادوار گذشته زیادی را در خود جای داده تا این منطقه را به عنوان یک قطب در صنعت گردشگری کشور مطرح کند.

در این میان قلعه فلک الافلاک یکی از آثار باستانی منحصربه فرد لرستان است که از عهد باستان بر روی تپه‌ای صخره‌ای در کنار رودخانه‌ای خروشان در مرکز استان لرستان بنا شده است.

این بنای تاریخی که با نام قلعه دوازده برجی نیز معروف است، بر فراز تپه‌ای مشرف به شهر خرم‌آباد واقع شده و چشم‌ هر گردشگر و بیننده‌ای را به خود جلب می‌کند.

استان لرستان بر اساس تعداد آثار و بناهای موجود باستانی و تاریخی به سه دوره پیش از تاریخ، دوره ایران باستان و دوره اسلامی تقسیم می‌شود.

برخی از این آثار شامل نقاشی‌ها، کنده کاری‌های داخل غارها و آثار به‌جای مانده از مردم این سرزمین نظیر اشیای مفرغی و سفالینه بیانگر آن است که بیش از 40 هزار سال پیش در لرستان زندگی وجود داشته به گونه‌ای که بیش از 250 غار مسکونی و پناهگاه صخره‌ای نظیر غارهای پاسنگر گنجی قمری، یافته، غار کوگان، گر ارجنه و غار شگفت انگیز کلماکره زینت بخش آثار کهن این سرزمین است.

همچنین غارهای منقوش پیش از تاریخ مانند غار هومیان یک، هومیان دو، میر ملاس کوهدشت و دوشه بخش چگنی خرم‌آباد نیز مورد توجه کاوشگران و باستان شناسان قرار گرفته و هر روز برگ زرینی از تاریخ پرافتخار این مرز و بوم نمایان‌تر می‌شود.

شواهد تاریخی نشان می‌دهد که قلعه فلک الافلاک مربوط به دوره ساسانیان است که در شهری بنام شاپور در منطقه کنونی خرم آباد و در سده هفتم هجری بنا شده است.

بر همین اساس قلعه فلک الافلاک یا دژ شاپوری در دوره ساسانی کاربرد حکومتی و نظامی داشته و از قرن ششم هجری پس از ساخته شدن شهر فعلی خرم‌آباد، قلعه در دوره قاجاریه بنام قلعه فلک الافلاک نامگذاری شده است.

در زمان محمد علی میرزا معروف به دولتشاه یکی از حکام عهد قاجار این بنا مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت و دیوانخانه و سربازخانه نیز در پایین قلعه احداث شده است.

قلعه فلک‌الافلاک در دوره قاجار به دلایل مختلف مورد توجه قرار داشته و به صورت مقر حکومت و مرکز اداری و نظامی منطقه بوده است.

در مورد تاریخ دقیق ساخت قلعه اطلاعی در دست نیست، اما برخی شواهد تاریخی قدمت این قلعه را به دوره ساسانیان ربط می‌دهند.

قلعه فلک الافلاک با وسعت تقریبی 5 هزار و 300 متر مربع شامل هشت برج، دو صحن و 300 جان پناه است و ارتفاع بلندترین دیوار آن تا سطح تپه 23 متر است.

مصالح به کار رفته در این بنای زیبا و ارزشمند تاریخی عمدتا سنگ آجر، خشت و ملات گچ و آهک است.

ورودی بنا به سمت شمال در بدنه برج جنوب غربی تعبیه شده که پس از گذر از راهرو ورودی به حیاط اول وصل می‌‌شود و ورودی قلعه فلک‌الافلاک در جبهه شمالی و در برج جنوب غربی به عرض 10 متر و ارتفاع سه متر ساخته شده است.

معمولا در ایام نوروز بالغ بر 100 هزار نفر از این بنای تاریخی و زیبا دیدن می‌کنند.

در ادامه مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری لرستان به خبرنگار فارس در خرم‌آباد گفت: از ابتدای تعطیلات نوروزی تاکنون 60 هزار نفر از این آثار بی‌نظیر و تاریخی لرستان دیدن کردند.

قاسم قربانی با بیان اینکه تعطیلات نوروز سال گذشته 120 هزار نفر از قلعه فلک‌الافلاک لرستان دیدن کردند، اظهار داشت: در بحث معماری حصار 12 برجی قلعه فلک الافلاک و مرمت اظطراری بخش‌هایی از قلعه یاد شده در دست اقدام است.

وی افزود: پیش بینی می‌شود، آمار بازدیدکنندگان امسال نسبت به سال‌های گذشته افزایش چشم‌گیری داشته باشد.

قربانی خاطرنشان کرد: حضور در چند جشنواره سراسری، استقبال از جشنواره بهاری، اطلاع‌رسانی به موقع و ... باعث افزایش چشم‌گیر مسافران نوروزی به لرستان شده است.

گزارش: اکرم محمودوند

انتهای پیام/2304/ب30/ظ1004

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول