اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

سیاست خارجی  /  سایر حوزه ها

/بخش سوم/

بشار اسد: ایران به دلیل استقلال در موضع گیری هر روز جایگاهش قویتر می‌شود

خبرگزاری فارس: رئیس جمهور سوریه روابط تهران و دمشق را "راهبردی" دانست و گفت: ایران بدلیل استقلال در موضع‌گیری ملی خود هر روز پا به جایگاه قوی‌تر می‌گذارد.

بشار اسد: ایران به دلیل استقلال در موضع گیری هر روز جایگاهش قویتر می‌شود

به گزارش فارس، بشار اسد رئیس جمهور سوریه در برنامه "فراسو" که پنجشنبه شب از شبکه 4 سیما پخش شد به سؤالات مجری برنامه درباره موضوعات مختلف داخلی این کشور پاسخ داد که مشروح آن از نظر خوانندگان می‌گذرد.

- در مورد ایران نیز با شما صحبت شد؟

اسد: برخی در مورد ایران چانه‌زنی می‌کردند البته غیر مستقیم چرا که مستقیم جرأت طرح موضوع را نداشتند، لذا با واسطه مطرح می‌کردند. البته ما به خاطر یک معامله تجاری موضع‌گیری نمی‌کردیم. اگر می‌خواستیم در این جهت گام برداریم از سالها پیش می‌توانستیم. این موضوع آسان و ساده است. برای منافع تنگ نظرانه مسئول یا دولت و در کوتاه مدت خوب است اما در بلند مدت ساده نیست چرا که شما خود را در مقابل ملت قرار می‌دهید.

- ترک‌ها با چه انگیزه‌ای در مقابل دولت سوریه ایستاده‌اند؟ آیا به دنبال احیای امپراطوری گذشته هستند؟

اسد: باید خودشان پاسخ دهند ولی می‌خواهم بین ترک‌ها و برخی مسئولین این کشور تمایز قایل شوم. آنچه اکنون می‌بینیم بیانگر موضع برخی مسئولان ترکیه است اما مردم این کشور در مورد سوریه نگاه مثبتی دارند زیرا به رغم تلاش‌های گمراه کننده رسانه‌های ترکیه، مردم این کشور بخش اعظم واقعیت‌ها را می‌دانند. در مورد تلاش برای امپراطوری عثمانی گمان می‌کنم در عصر دیگری با داده‌های کاملاً متفاوت به سر می‌بریم.

در مورد روابط با ترکیه تصور می‌کنم که می‌توان امپراطوری از روابط خوب، همکاری‌ها و سازمانها را ایجاد کرد که منافع همگان را جلب کند، مانند سازمان شانگهای و کنفرانس اسلامی، اما برخی اجازه نمی‌دهند که چنین سازمانهایی نقش خود را ایفا کنند. این سازمان‌ها‌ امپراطوری جدید هستند، دوران امپراطوری‌های قدیم به سر آمده است و اینگونه می‌توان امپراطوری برقرار کرد و نه با بازی در زمین آمریکا.

- مواضع ترک‌ها در قبال حضور اوجالان در سوریه در سال‌های گذشته و حضور مخالفان سوریه در ترکیه در شرایط کنونی را چطور ارزیابی می‌کنید؟

اسد: اینکه چگونه باید با دولت ترکیه تعامل کنیم و چگونه با ملت آن، متفاوت است. سیاست‌های مسئولین ترکیه به قتل سوری‌ها می‌انجامد اما ما نمی‌توانیم کار مشابهی انجام دهیم. نمی‌توانیم چند ماه قبل بگوییم ترکیه برادر سوریه است و چند ماه بعد بمب و گلوله برای کشتن ترکها بفرستیم. این نفاق و دورویی‌ است که سیاست معیارهای دوگانه خوانده می‌شود. سیاست ما اصولی است، آنچه طی این سالها انجام دادیم هدفش ساختن روابط در سطح مردم سوریه و ترکیه است و نه صرفاً بین 2 دولت. ما با ترکیه از روش مقابله به مثل استفاده نمی‌کنیم.

- برخی رسانه‌های غربی اینطور ادعا می‌کنند که شما از کاخ ریاست جمهوری خارج نمی‌شوید، آیا شما در انجام وظایف ریاست جمهوری به هر کجا که بخواهید می‌روید یا فقط در کاخ خود هستید؟ 

اسد: من از ابتدای درگیری‌ها به صورت اعلام شده و اعلام نشده به مناطق بحرانی سوریه سرکشی می‌کردم. این شایعات در جهت تضعیف روحیه مردم یا جنگ روانی ترویج می‌شود تا بدون تلفات به پیروزی برسند.

- آیا همچنان شخصیت ضد اسرائیلی باقی خواهید ماند یا فشارها شما را به سازش متمایل می‌کند؟

اسد: خیر فشارها هرگز تأثیر نخواهد داشت. ما بطور مداوم تحت فشار قرار داریم که در گذشته تأثیر نداشته و در آینده نیز چنین است.

- روسیه، چین، عراق و ایران حمایتهای زیادی از شما داشته‌اند. نگاه شما به این حمایت‌ها چیست؟

اسد: ما به مواضع واقع‌بینانه کشور مهم منطقه همچون ایران و کشورهای بین‌المللی همچون چین و روسیه ارج فراوان می‌نهیم. البته کشورهای دیگری در سطح جهان هستند. هر کشوری متناسب با امکانات خود سعی کرد در صحنه بین‌المللی یا در منطقه خود چنین مواضعی اتخاذ کند. این مواضع تأثیرات متعددی دارد. اولاً در دفاع از یک دولت نیست بلکه برای ثبات در منطقه است. مادام که ثبات سوریه برای ثبات منطقه و جهان مهم است، دولتهای آگاه و خردمند در سیاستهای خود از هیچ تلاشی در جهت حفظ ثبات دریغ نمی‌کنند.

نقش ایران مهم است زیرا ملت ایران در همین منطقه زندگی می‌کند و بهتر از همه کشورهای دوردست منطقه را می‌شناسد، در نتیجه می‌تواند تصویر صحیحی را منتقل کند. آن هم در شرایط تحریم و محاصره رسانه‌ای که در جهت ممانعت از انتقال تصاویر واقعی رویدادهای داخلی علیه سوریه اعمال می‌شود. ایران در محافل سیاسی نقش حمایت از سوریه را نیز ایفا می‌کند. لذا این مواضع ایران در کنار مواضع چین و روسیه نقش بنیادین در وضعیت سوریه دارد.

- عده‌ای ادعا می‌کنند ایران و حزب الله لبنان در ناآرامی‌های داخل سوریه دخالت دارند. آیا اینطور است یا حمایتهای ایران سیاسی و معنوی است؟

اسد: این جوکی است که به دفعات می‌شنویم تا نشان‌ دهند که در ارتش شکاف ایجاد شده است، در نتیجه ارتش وجود ندارد و ما برای دفاع از خودمان از کشورهای دیگر کمک می‌گیریم. همچنین مدعی شدند راهپیمایانی که برای حمایت در دولت به میدان آمدند و شمار آنها به میلیون‌ها نفر می‌رسید از ایران و حزب‌الله بودند که این حرفها ارزش پاسخگویی ندارد.

- تحلیل شما از روابط دیرینه ایران و سوریه چیست؟ آینده آن را چطوری می‌بینید؟

اسد: روابط سیاسی ایران و سوریه راهبردی است، اما هنوز کامل نیست و از نظر اقتصادی به دلیل کوتاهی دو دولت به همان سطح سیاسی ارتقاء نیافته است. آن هم به دلیل بوروکراسی موجود در 2 کشور است. امیدواریم روابط اقتصادی، فرهنگی و مردمی را به همان سطح سیاسی برسانیم. روابط به پیش می‌رود اما بسیار کند. این بخش در روابط دو کشور منفی است.

اینکه ما چگونه به این روابط نگاه می‌کنیم به انقلاب اسلامی ایران بازمی‌گردد. انقلاب اسلامی ایران بلافاصله اعلام کرد که در کنار مسئله فلسطین ایستاده که  مسئله اعراب و مسلمانان است. نمی‌توانیم روابط خوبی با کشورهای دیگران برقرار کنیم مگر اینکه آن کشور از مسئله فلسطین حمایت کند.

از سوی دیگر ایران با وفاداری کامل در مسائل بزرگ و کوچک در کنار سوریه ایستاده و سوریه باید وفاداری خود را نشان دهد.

- آیا مشوق‌هایی که برای قطع روابط با ایران به شما داده‌اند شما را ترغیب نکرده که این کار را انجام دهید؟

اسد: به آنها گفتیم که ایران بدون تردید و دودلی در کنار مسائل سوریه و مسائل ملی، عربی و اسلامی ما ایستاد و حال چگونه به اصولمان پشت پا بزنیم و با چه عنوانی روابط با ایران را قطع کنیم. این امر در یک صورت اتفاق می‌افتد آنگاه که ایران بر ضد منافع ما، خود، فلسطین و مقاومت بایستد و غرب جایگزین آن شود، ولی چنین چیزی اتفاق نمی‌افتد.

- آیا با وجود همه این هزینه‌ها همچنان پای آرمان فلسطین می‌ایستید؟

اسد: فلسطین جوهره تمام مسائل است. همه مسائل منطقه به خصوص منطقه عربی از مسئله فلسطین می‌گذرد، اگر این مسئله حل نشود و حقوق فلسطینی‌ها باز پس گرفته نشود هرگز مواضع تغییر نمی‌کند، حتی اگر برای نسل‌های متوالی به انتظار بنشینند.

ما الان درباره نسل سوم و چهارم حرف می‌زنیم. مواضع تغییر نیافته و گمان نمی‌کنم تغییر یابد مگر اینکه اصول دگرگون شود و این به گمان من منطقی نیست.

- چرا عفوهای گسترده در سوریه به کسانیکه در کشتار مردم سوریه نقش داشته‌اند داده‌اید؟

اسد: ما هیچ فردی که دستش به خون مردم آلوده است را آزاد نکرده‌ایم. افرادی را آزاد کردیم که در نتیجه برداشت نادرست، جهل و نیاز مالی در حمل سلاح گرفتار شدند ولی مرتکب اعمال جنایتکارانه ‌ نشده و بطور داوطلبانه خواستار عفو دولت شدند. بدیهی است در قبال چنین افرادی گذشت داشته باشیم تا مجدداً میهن خود را دوست بدارند.

- پس تسامح و گفت‌وگو با مخالفان سیاسی است و نه تروریست‌ها؟

اسد: این امر طبیعی است، بخصوص اینکه بازده خوبی هم داشته است.

علت بخشی از پایداری‌ که در سوریه شاهد آن هستید این است که ما در عین قاطعیت در مقابل تروریست‌ها در مقابل کسانیکه خواستار عفو هستند و در راه گذشت آنها در مسیر درست گام برمی‌داریم. ما خود اصلاح طلبیم و ملت سوریه نیز با اصلاحات موافق است.

- آیا در انتخابات  2014 شرکت می‌کنید؟

اسد: انتخابات یا نامزدی برای انتخابات بیانگر تمایل یک مسئول نیست بلکه باید نشانگر تمایل مردم باشد.

وقتی مسئولی احساس می‌کند مردم به وی علاقمندند یا از وی حمایت می‌کنند تا مسئولیت را برعهده بگیرد، آنگاه کاندیدا می‌شود. فعلاً سخن گفتن در این مورد آن هم 2 سال جلوتر، زود است.

- چه شد از دنیای پزشکی به سیاست آمدید؟

اسد: من از جهانی به جهان دیگر منتقل نشدم. جهان سیاست جهان سوریه است. هر منزلی در سوریه با سیاست زندگی می‌کند زیرا سیاست نان و نمک زندگی است و بر همه امور زندگی ما تأثیر می‌‌گذارد. مخصوصاً اینکه ما از ده‌ها سال پیش در تحریم مزمن به سر می‌بریم که بر حسب مورد افزایش یا کاهش می‌یابد. ما از عرصه کوچکتر به عرصه بزرگتر وارد ‌شدیم لذا نمی‌توان آن را انتقال نامید بلکه مانند گسترش دامنه اهتمام سیاسی می‌ماند.

- اگر صحبتی پایانی با مردم ایران، منطقه و جهان دارید، بگویید.

اسد: ما و شما در یک سنگر هستیم که مستقل بودن است. این همان چالشی است که هم ایران و هم سوریه با آن مواجه‌اند. چانه‌زنی‌هایی که با ما در قبال ایران انجام می‌شود و همینطور با ایران در قبال سوریه صورت می‌گیرد نشان می‌دهد که آنها قصد دارند دو کشور را از یکدیگر دور کنند. 

وقتی تقریباً 2 سال پیش تلاش کردند در ایران آشوب به پا کنند و سعی کردند بر سر این موضوع با سوریه وارد معامله شوند، این موضوع به خوبی مشهود بود.

مسئله اصلی حفظ وحدت ملی در هر کشور است، صرف نظر از اختلاف یا توافق درباره جزئیات داخلی. جزئیات داخلی می‌تواند عامل اختلاف فرزندان یک کشور باشد اما نمی‌تواند با خارجی‌ها مورد بحث و گفت‌وگو قرار بگیرد.

اینگونه ایران موفق شد آن مرحله را پشت سر بگذارد و ما با همین روش مرحله کنونی را پشت سر می‌گذاریم.

تأکید می‌کنم که این یک پیام برای ملت ایران است از ما که از خارج نگاه می‌کنیم، ایران بدلیل استقلال در موضع‌گیری ملی خود هر روز پا به جایگاه قوی‌تر می‌گذارد. امیدوارم همواره ایران را در سیاستهایش در همین جایگاه اصولی ببینیم و در روابط مردمش با آن مولفه‌های سیاسی گوناگون از همین جایگاه ملی مستحکم برخوردار باشد. البته هرگاه درباره ملت ایران سخن می‌گوییم، سخن از ملتی است که به تمامی معنای کلمه با ما برادر است.

انتهای پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول