اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها

مدیرکل دفتر آموزش و پژوهش استانداری آذربایجان شرقی:

جشنواره ربع رشیدی در تبریز برگزار می‌شود

خبرگزاری فارس: مدیرکل دفتر آموزش و پژوهش استانداری آذربایجان شرقی گفت: جشنواره ربع رشیدی همزمان با هفته پژوهش در تبریز برگزار می‌شود.

جشنواره ربع رشیدی در تبریز برگزار می‌شود
به گزارش خبرگزاری فارس از تبریز، میکائیل جمالپور بعد از ظهر امروز در کارگروه پژوهش و برنامه‌ریزی استان بر ضرورت تجلیل از پژوهشگران برتر استان تاکید کرد.
وی اظهار داشت: برگزاری جلسات متعدد در زمینه پژوهش و برنامه‌ریزی نشان از توجه مدیریت ارشد استان به این مسئله دارد.
جمالپور ادامه داد: در جشنواره گذشته علم تا عمل در استان در زمینه پژوهش فناوری و نوآوری 30 نفر تجلیل شدند که از این میان حوزه‌های مختلف دانشجویی، دانش‌آموزی، مدیران و بخش‌های دیگر تجلیل شدند و امسال نیز تجلیل از پژوهشگران مورد توجه قرار دارد.
 
ضرورت راه‌اندازی پروتال پژوهش و فناوری در استان
وی همچنین با اشاره به ضرورت تشکیل بنیاد پژوهش در استان یادآور شد: راه‌اندازی پروتال پژوهش و فناوری در استان ضروری است که با توجه به وجود مجموعه ربع رشیدی در استان می‌توان به تمرکز فعالیت‌های پژوهشی حول محور ربع‌رشیدی اقدام کرد.
مدیرکل دفتر آموزش و پژوهش استانداری آذربایجان شرقی اضافه کرد: دریافت جایزه پژوهش به نام جایزه ربع رشیدی در استان می‌تواند زیربنای کارهای بزرگ پژوهشی باشد.
 
انتقاد از عدم تشکیل صندوق پژوهش و فناوری در استان
جمالپور همچنین با انتقاد از عدم تشکیل صندوق پژوهش و فناوری در استان گفت: تاکنون در چهار استان کشور این صندوق تشکیل شده که باید در آذربایجان‌شرقی این صندوق تشکیل شود.
وی اضافه کرد: کانون هماهنگی دانش و صنعت در استان مورد توجه چندانی قرار نگرفته و در حال حاضر تنها یک کانون در استان تشکیل شده است.
ربع‌رشیدی شهر دانشگاهی در زمان غازان‌خان ایلخانی است که توسط وزیر وی به نام خواجه رشید‌الدین فضل‌الله همدانی در سال 700 هجری قمری در شمال‌شرق باروی شهر تبریز در محله رشیدیه ساخته می‌شود.
محله رشیدیه یا رشیدآباد دارای سه بخش ربع‌رشیدی، ربذ و شهرستان بوده ‌‌است، شهرستان شامل باغات و نهرهای شهر می‌شده، ربذ محله مسکونی و بناهای عام المنفعه مثل مسجد، حمام، بازار و... بوده 10 و ربع‌رشیدی  محل بناهای دانشگاهی، مسجد زمستانه و تابستانه و حوزه‌های علوم اسلامی می‌شده است که دانشکده پزشکی، کتابخانه بسیاری بزرگی و مقبره خود خواجه رشید که از آن به جفت گنبد سلطانیه نام برده می‌شود، در آن وجود داشت. 
در نوشته‌ها آمده است که مقبره رشیدی بزرگ‌تر از گنبد سلطانیه بوده‌است.
 خواجه رشیدالدین فضل‌الله همه این موارد را در نامه‌ای به پسرش آورده و تمام اموالش را در سراسر کشور وقف می‌‌کند تا از محل درآمد آنها، ربع‌رشیدی را اداره ‌کند، وقف‌نامه که خواجه تمام اموال وقفی را به خط خویش در آن نگاشته، هم‌اکنون موجود است.
خواجه رشیدالدین در سال 718 هجری و در زمان سلطان "ابوسعید ایلخانی" کشته و جنازه وی در مقبره‌اش دفن می‌شود، پس از وی ربع‌رشیدی رو به ویرانی می‌نهد.
پس از آن پسرش خواجه غیاث‌الدین تلاش می‌کند دوباره ربع‌رشیدی را  آباد کند اما وی نیز به سرنوشت پدر منجر می‌شود، ربع‌رشیدی در دوره تیموری یک دوره آبادی بسیار کوتاه به خود می‌بیند در این دوره  جسد خواجه رشیدالدین را به جرم یهودی بودن از مقبره بیرون می‌کشانند و در قبرستان یهودیان به خاک می‌سپارند امروزه هیچ نشانی از این قبرستان وجود ندارد.
پس از آن در دوران صفوی و در سال 1919 هجری قمری(شاه‌عباس بزرگ) برای جلوگیری از حمله عثمانی یک قلعه از مصالح شنب غازان خان (مقبره غازان خان) و گورستان‌های تاریخی تبریز  و مصالح ربع‌رشیدی یک قلعه برای حاکم تبریز ساخته می‌شود.
بنایی که امروزه از آن به قلعه رشیدی یاد می‌شود همین قلعه دوران صفوی است و تا پیش از کاوش‌های امسال باستان‌شناسان هیچ نشانی از دوره ایلخانی در این محوطه کشف نکرده ‌بودند.
ساماندهی این محوطه که سالیان سال به زباله‌دانی تبدیل شده و خانه‌های بسیاری روی آن ساخته شده بود از سال 82 آغاز شد.
کارشناسان سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری از ادامه ساخت و سازها جلوگیری کردند و گمانه‌ها در سال 83 برای تعیین حریم و عرصه آن آغاز شد.
محوطه باستانی ربع رشیدیه در مرکز شهر تبریز جای گرفته است و در حال حاضر بخشی از این محوطه باستانی زیر خانه‌های مردم است.
انتهای پیام/ح20
این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول