پروژه‌ای که گره محاصره دریایی را برای ایران باز می‌کند

درحالی‌که تنگه هرمز زیر ذره‌بین محاصره دریایی ترامپ است، بنادر شمالی ایران ظرفیت واردات ۳۰ میلیون تن کالای اساسی را دارند، اما پروژه اسکله رو-رو امیرآباد برای کاهش ۵۰ درصدی زمان ترانزیت، پس از ۲۰ سال همچنان در وعده‌ها گرفتار مانده است.
گروه اقتصادی خبرگزاری فارس؛ وقتی صحبت از محاصره دریایی می‌شود، ناخودآگاه ذهن‌ها به سمت تنگه هرمز می‌رود؛ همان گلوگاهی که آمریکا بارها تهدید کرده آن را به روی نفت‌کش‌های ایرانی می‌بندد. اما در تازه‌ترین اقدام، تهران نقشه دیگری را روی میز گذاشته است: احیای کریدور شمال-جنوب و استفاده از ظرفیت خفته بنادر دریای خزر.ظرفیتی که استاندار گیلان هادی حق‌شناس، به تازگی آن را ۳۰ میلیون تن اعلام کرده است؛ رقمی که معادل کل کالاهای اساسی وارداتی کشور در سال ۱۴۰۴ است. هادی حق‌شناس با اشاره به دو برابر شدن تجهیزات بنادر شمالی نسبت به سال ۱۳۸۹، تأکید کرده که هم اکنون بندر انزلی، کاسپین، آستارا و امیرآباد می‌توانند به طور همزمان ۴۰ فروند کشتی را تخلیه و بارگیری کنند.گفتنی است ایران در سال گذشته حدود ۴۲ میلیون تن کالا وارد کرده که ۷۰ درصد آن (حدود ۳۱ میلیون تن) کالاهای اساسی و ضروری بوده است.
اما در میانه این امیدواری‌ها، یک زخم کهنه ۲۰ ساله در بندر امیرآباد خودنمایی می‌کند: پروژه اسکله «رو-رو» یا Roll-on/Roll-off که وعده تحقق آن همچنان روی زمین مانده است. اسکله‌ای که اگر ساخته می‌شد، امروز کامیون‌ها یا واگن‌های حامل کالاهای اساسی می‌توانستند بدون تخلیه بار، مستقیم از روسیه یا قزاقستان وارد خاک ایران شوند و زمان ترانزیت را تا ۵۰ درصد کاهش دهند.
ضرورت یک اسکله برای عبور از خفگی ژئوپلیتیکیبندر امیرآباد با وسعت ۱۳۰۰ هکتار، ۱۵ پست اسکله و ظرفیت ۱۰ میلیون تنی، بزرگ‌ترین بندر حاشیه جنوبی خزر است. اتصال به شبکه ریلی سراسری، وجود سیلوهای غلات و کارخانه‌های فولاد و کاغذ، آن را به یکی از بنادر نسل سوم کشور تبدیل کرده است. اما نبود اسکله رو-رو، عملاً کریدور شمال-جنوب را به مسیرهای جایگزین وابسته کرده است.سید مرتضی ناصریان، کارشناس حمل‌ونقل، در گفت‌وگو با فارس عنوان کرده بود که حدود ۲۰ سال پیش ساخت این اسکله آغاز شد اما به دلایل نامشخص متوقف ماند. اگر امروز این اسکله فعال بود، وابستگی ما به مسیر جمهوری آذربایجان کاهش می‌یافت و در مواقع بحرانی مثل جنگ یا تحریم، یک شاهراه مستقل با شریک راهبردی خود یعنی روسیه داشتیم.حسن کریم‌نیا، دیگر کارشناس ترانزیت، هشدار می‌دهد که اصول پدافند غیرعامل ایجاب می‌کند در کنار مسیرهای دریایی جنوب، مسیرهای ترکیبی زمینی-دریایی شمال هم فعال باشند. در غیر این صورت با خفگی ژئوپلیتیکی مواجه خواهیم شد.وعده‌های تکراری و چشم‌انتظاری ۲۰ سالهآخرین وعده برای تکمیل اسکله رو-رو به آذر سال گذشته بازمی‌گردد؛ وقتی مهدی یونسی رستمی، استاندار مازندران، از اختصاص ۷ هزار میلیارد ریال اعتبار دولتی برای این پروژه خبر داد. اما تا امروز نه خبری از شروع عملیات است و نه برنامه زمان‌بندی مشخصی ارائه شده است.محمدعلی موسی‌پور گرجی، مدیرکل بنادر امیرآباد، بارها تأکید کرده که تکمیل این اسکله «دسترسی به بازارهای شرق آسیا و خلیج فارس را کوتاه‌تر می‌کند». اما گویا مسئولان وزارت راه و شهرسازی هنوز قانع نشده‌اند که یک اسکله می‌تواند معادلات ترانزیتی منطقه را به نفع ایران تغییر دهد.
کریدور شمال-جنوب؛ فرصتی که نباید از دست برودکریدور بین‌المللی شمال-جنوب (INSTC) با ۷۲۰۰ کیلومتر طول، هند را از طریق ایران و روسیه به شمال اروپا متصل می‌کند. برآوردها نشان می‌دهد این مسیر هزینه حمل بار را ۳۰ درصد کاهش و زمان سفر از بمبئی به مسکو را از ۴۰ روز به ۲۰ روز می‌رساند.روسیه که پس از جنگ اوکراین، مسیرهای بالتیک و دریای سیاه را مختل می‌بیند، با جدیت به دنبال توسعه مسیر خزر است. کنسرسیوم مشترک بندری ایران و روسیه و تحویل کشتی‌های پیشرفته «ساحل خزر» به ناوگان ایران، نشان‌دهنده عزم مسکو برای احیای این کریدور است. با کاهش سطح آب دریای خزر و گسترش احتمالی تنش‌های نظامی به منطقه (چنانکه حملات اخیر به تأسیسات بندر انزلی نشان داد)، زمان به شدت علیه ایران کار می‌کند. کارشناسان تأکید دارند که اگر وعده ۲۰ ساله اسکله رو-رو باز هم در پیچ ادارات گم شود، نه تنها فرصت طلایی کریدور شمال-جنوب از دست می‌رود، بلکه ایران بار دیگر به مسیرهای محدود و وابسته به همسایگان شرقی و غربی خزر محکوم خواهد شد.آنچه امروز به عنوان «تاب‌آوری اقتصادی» در برابر محاصره ترامپ مطرح می‌شود، فردا ممکن است به خاطر یک اسکله نیمه‌تمام و کارهای عقب مانده از قبیل تسهیل تردد مرزی که به عنوان نمونه، در روزهای اخیر و در مرز بازرگان زمان گذر از مرز به 19 روز رسیده، به «کابوس ژئوپلیتیکی» تبدیل شود. شاید وقت آن رسیده که مسئولان به جای وعده، تسهیلات تردد از مرزهای زمینی کشور و بیل و سیمان را به بندر امیرآباد ببرند.#بنادر_شمالی#بنادر#محاصره_دریایی#بندر_امیرآباد#کریدور_شمال_جنوب#روسیه#دریای‌خزر#اسکله_رو_رو#بندر_امیرآباد#خفگی_ژئوپلیتیکی#آذربایجان
21:51 - 1 خرداد 1405
اقتصاد
راه و مسکن

7 بازنشر14 واکنش
121٫3k بازدید



15 پاسخ

تصویر نمایه‌ی ‌اصلاحات=ویرانی‌
@heydarheydari1 خرداد 1405
در پاسخ به
این خبرها رو برای مردم نباید بزنید چون مردم کاری از دستشون بر نمیاداین طرح های شگفت انگیز رو برای مسئولین بفرستید البته فایده ای هم نداره بفرستید چون مسئولی که ۲۰ ساله کاری نکرده الان هم کاری نمیکنه و مردم تاوان کم کاری اش رو باید پس بدن

تصویر نمایه‌ی ‌وحید‌
@Vatan_Doost1 خرداد 1405
در پاسخ به
دل خون ملت شد و زبان بند آمدثمره سال‌ها مدیریت برخی مدیران داخلی فشل و... داریم میبینیم.

@ShSh21 خرداد 1405
در پاسخ به
۲۰ساله مدیران میانی وزارت راه جلوی پیشرفت پروژه‌های رشت–انزلی، رشت–آستارا، توسعه بندر امیرآباد می‌گیرند.

@user17091006732894378941 خرداد 1405
در پاسخ به
یعنی بنادری که با آبهای آزاد در ارتباطن رو بیخیال بشیم بریم نیاز کشور رو با دریانوردی در یک دریاچه حل کنیم؟ کشتی اقیانوس پیما که کالا از اون سر دنیا میاره پرواز کنه بره تو دریای خزر از اونجا تو بنادر شمال پهلو بگیره؟

تصویر نمایه‌ی ‌هوشنگ باقری پور‌
@user1753998889991 خرداد 1405
در پاسخ به
باعرض سلام خدمت شمادوستان بویژه او کارشناسان حوزه تجارت و تحریم، اگه واقعان مابا وجود تحریم دریایی ،بازهم از طریق اینهمه مرز خاکی تاحدی که فشاررومردم زیاد نباشه این ترانزیتهارافعااترکنیم ازونور طرفه تنگه برا چند کشور کوچک خلیج فارس ناامن کنیم،امکان داره که آخه برا مادران نقشه میکشن.

@user1764083521491 خرداد 1405
در پاسخ به
زمانیکه در 8سال دفاع مقدس هیچ سلاحی نداشتیم ناوهای امریکا در خلیج فارس امدند وگلوی مارا فشردند شهید نادر مهدوی با همرزمان خود به ناو جنگی امریکا حمله کردند با قایقهای خودزدند ناورا حال امروز که برای خودمان قدرتی هستیم چرا باید باج بدهیم امادگی خود ودوستان همرزم را برای عملیات استشهادی اعلام میکنم

تصویر نمایه‌ی ‌علی صادق‌
@user1750401675142 خرداد 1405
در پاسخ به
تصویر نمایه‌ی ‌علی صادق‌
علی صادق

@user175040167514  •  24 اردیبهشت 1405

استخر سرپوشیده تخزیب شده تویسرکان چه زمانی بازگشایی می شود؟
مطالبه

سرانجام استخر سرپوشیده تویسرکان با گذشت ۲۰ سال از خیانت بهره برداران

استخر سرپوشیده شهدای گمنام تویسرکان حدود ۲۰ سال است که به علت تخریب گسترده تعطیل شده است. به گفته فرهاد رحیمی ریاست اداره ورزش و جوانان تویسرکان : این استخر به صورت اجاره در اختیار بخش خصوصی بود که متاسفانه توسط این افراد تجهیزات و تاسیساتی که به صورت امانت نزد آنها بوده را تخریب کردند بنابراین امکان بهره‌مندی از این استخر وجود ندارد." حالا با گذشت سالیان طولانی آیا نباید مسئولین به فکر بازگشت بزرگترین و پیشرفته ترین استخر شهرستان تویسرکان به چرخه فعالیت باشند؟ با نزدیک شدن به تابستان نیاز شهروندان تویسرکانی به استفاده از استخر افزایش می یابد و متاسفانه نبود امکانات کافی در تویسرکان معضلاتی از جمله سفر به شهرهای همجوار و حوادث جاده ای را به دنبال دارد که حتی چند سال پیش حدود ۶ نفر تویسرکانی جهت استفاده از استخر شهرستان کنگاور با سفر به شهر کنگاور در جاده تویسرکان _ کنگاور در راه بازگشت تصادف کردند و متاسفانه فوت کردند. در مواردی شنا در استخرهای کشاورزی تویسرکان نیز حوادث منجر به فوت بسیاری مشاهده شده است. حالا چرا مسئولین تویسرکانی که موفق به جلوگيري از خیانت بخش خصوصی در تخریب استخر سرپوشیده شهدای گمنام تویسرکان نبودند امروز نیز موفق در تعمیرات و بازگشت این استخر با گذشت حدود دو دهه نیستند؟ آیا تابستان امسال نیز شهروندان تویسرکانی باید با کمبود امکانات استخرشنا مواجه باشند؟ مسئولین تویسرکانی و اداره کل ورزش و جوانان استان همدان چه اقداماتی برای استخرشنا تخریب شده تویسرکان انجام داده اند؟ آیا نباید مسئولان اداره کل ورزش و جوانان در استان همدان و شهرستان تویسرکان پاسخگو تخریب و عدم راه اندازی این استخر بزرگ و پیشرفته بعد از این همه سال باشند؟

وزارت ورزش و جوانان کشور، اداره کل ورزش و جوانان استان همدان، اداره ورزش و جوانان تویسرکان، فرمانداری تویسرکان، مهدی قهرمانی فرماندار تویسرکان، استاندار همدان، تویسرکان، همدان، استخر سرپوشیده شهدای گمنام تویسرکان

100
گزارش از مطالبه
1000
پیگیری از مسئول مربوطه

@user1772964168382 خرداد 1405
در پاسخ به
استاندار مازندران یه غربگرای تمام عیار استچه انتظاری ازش داریدهمچین مدیرانی به دشمن گرا ندن کارکردن پیشکش

تصویر نمایه‌ی ‌سید حسینی‌
@Hossini2 خرداد 1405
جای شهید رئیسی و شهید امیر عبدالهیان خیلی خالیه، تمام انرژی خودشون را روی کریدور شمال-جنوب و شرق به غرب گذاشته بودند که متاسفانه به شهادت رسیدند.

تصویر نمایه‌ی ‌فریدران کیومرثیان‌
@Faridran2 خرداد 1405
ایده و راهکار

ضرورت ساخت ۷ کشتی چندمنظوره باری ۷۷۰۰ تنی در دریای خزر

مزایای داشتن ناوگان اختصاصی ۷ فروند کشتی چندمنظوره باربری در خزر کاهش وابستگی به حمل‌ونقل زمینی، ریلی، ترانزیت از چند کشور و کنترل بیشتر روی زمان‌بندی، قیمت و مسیر ترانزیت مستقیم دریایی بین بنادر خزر کاهش هزینه‌های مسیرهای طولانی‌تر و خطرات گذر از مرزها (کاهش تاخیرهای گمرکی و ریسک سیاسی)، افزایش قابلیت دسترسی به بازارهای روسیه و بنادر داخل خزر و برای فعالیت داخل قلمرو خزر (بنادر ایران و بنادر روس/آذربایجان/قزاقستان) است، کشتی 7,000 DWT منطقی و اقتصادی‌ست: ظرفیت بار 7 هزار تن یا معادل چند صد TEU برای عبور از Volga–Don Canal (حداکثر آبخور ~3.6 m، طول ~141 m، عرض ~16.8 m) کشتی باید کم‌آبخور ساخته شود؛ این باعث پایین آمدن DWT می‌شود اما مسیر به دریای سیاه و کانال‌های اروپایی باز می‌شود برای سرعت 15 نات دریایی ضد موج نیاز به موتورهای دوگانه‌سوز (dual-fuel LNG / gas) یا موتورهای گازسوز میان‌سرعت گزینه‌ی مقرون‌به‌صرفه و پاک‌تر هستند به‌ویژه اگر دسترسی گاز در منطقه (گاز ایران/روسیه) داشته باشی. مطالعه‌ها نشان داده‌اند LNG برای خطوط کوتاه‌برد به‌صرفه و پایدار است اما نیاز به زیرساخت سوخت‌گیری (bunkering) دارد بار سالانه هر کشتی ≈ 7,000 t × 45 ≈ 315,000 t/year (حداکثر نظری). ساخت کشتی مولتی‌پِیِرپوز ~5 7k DWT در یاردهای منطقه‌ای مانند نوشهر : از ~4–8 میلیون دلار بسته به تجهیز، استانداردهای زیست‌محیطی، موتور dual-fuel و مدت تحویل دارد که حداقل یک چهارم الی یک ششم قیمت خارجی بدون هزینه سرسام آور وارداتش و حملش به خزر هست. ‌#وزیر_راه #فرزانه_صادق #خزر #کشتی #کریدور

اداره کشتی رانی، منایع طبیعی نوشهر، سازمان منطقه آزاد تجاری صنعتی انزلی، بنادر و کشتیرانی، وزارت راه و شهر سازی، شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور، دریای خزر، اداره کل بنادر و دریانوردی استان مازندران، وزیر راه و مسکن

100
گزارش از مطالبه
1000
پیگیری از مسئول مربوطه

تصویر نمایه‌ی ‌کرار البواریز بنی ساله‌
@user1779071319632 خرداد 1405
در پاسخ به

بوی بد فاضلاب و ایجاد بیماری بین شهروندان

مطالبه

ساماندهی فاضلاب و رفع بوی نامطبوع در مناطق نیرو و فرهنگ‌شهر، شوشتر

رهاسازی آب فاضلاب در رودخانه بدون ایجاد سرپوش مناسب بر مسیر فاضلاب، موجب انتشار بوی نامطبوع در مناطق نیرو و فرهنگ‌شهر شوشتر شده است.

استانداری خوزستان، فرماندار شوشتر، دادستان شهر شوشتر

100
گزارش از مطالبه
1000
پیگیری از مسئول مربوطه

نمایش گزارش


تصویر نمایه‌ی ‌رضا‌
@Reza1592 خرداد 1405
در پاسخ به
هدف اصلی آمریکا ممانعت از صادرات نفت ایران است. به فکر حل این موضوع از طریق اتخاذ روشهای جدید باشید. واردات از مرزهای زمینی در حال حاضر هم داره انجام میشه.

تصویر نمایه‌ی ‌پرهام نظری‌
@irani112 خرداد 1405
در پاسخ به
عالی

@user17091000633667573302 خرداد 1405
در پاسخ به
ب جای اینکه با قدرت و عملیات نظامی جوابو تجاوز واعلان جنگ آمریکارو در محاصره ی بنادرمون بدیم امثال این نوشته رو میارن ب موش و گربه بازی و پاک کردن صورت مسئله ! واسه کسی سواله چرا ب اینجا رسیدیم ؟ این انفعال و بیخیالی جوابش ،

تصویر نمایه‌ی ‌شهروند شهرستان ارومیه‌
@user17091005875263275552 خرداد 1405
در پاسخ به
سلامنویسنده محترم سرافراز باشیدانشالله و توکل الله