اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  مرکزی

ساخت غشای پروتئینی برای شیرین‌سازی آب در دانشگاه اراک/ گامی ارزنده برای نجات کره زمین

تیم تحقیقاتی گروه مهندسی شیمی دانشگاه اراک، موفق به طراحی غشای پروتئینی به منظور شیرین‌سازی آب دریا شد.

ساخت غشای پروتئینی برای شیرین‌سازی آب در دانشگاه اراک/ گامی ارزنده برای نجات کره زمین

به گزارش خبرگزاری فارس از اراک به نقل از روابط عمومی دانشگاه اراک، رضا داورنژاد عضو هیأت علمی گروه مهندسی شیمی دانشگاه اراک به همراه تیم تحقیقاتی متشکل از: بهاری، دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی شیمی، امید باوی (از دانشگاه صنعتی شیراز) و سید وحید محمدی (از شرکت پتروشیمی شازند) موفق به طراحی غشایی به‌منظور شیرین‌سازی آب دریا شدند.

داور نژاد در تشریح این طرح پژوهشی گفت: شبیه‌سازی دینامیک مولکولی در طراحی غشاهای پروتئینی بسیار حائز اهمیت است. با استفاده از این روش نه‌تنها می‌توان دینامیک ذرات در ابعاد نانو را رصد کرد بلکه می‌توان در هزینه‌های گزاف طراحی و ساختن غشاها در مقیاس آزمایشگاهی نیز صرفه‌جویی کرد.

وی افزود: در این مقاله شبیه‌سازی دینامیک مولکولی غشای پروتئینی آکواپرین انجام و نفوذپذیری آب در حالات مختلف تحریک پروتئین با اعمال فشار و کشش محیطی متقارن انجام شد.

عضو هیأت علمی گروه مهندسی شیمی دانشگاه اراک در مورد چگونگی شیرین‌سازی آب دریا به‌وسیله این غشا اظهار کرد: اگرچه شیرین‌سازی آب دریا با استفاده از این روش به مرحله پیش‌تصفیه نیاز دارد، قابلیت عبوردهی بسیار بالای این غشا در درازمدت پاسخ مناسبی برای کمبود آب مورد نیاز در کشور است.

داورنژاد بیان کرد: نتایج نشان داد اعمال کشش اثر مخربی در عبورپذیری آب از کانال‌های پروتئینی داشتند به این معنی که میزان عبورپذیری بسیار کاهش یافت در حالی که اعمال فشار محیطی اثر چندانی بر روی عبورپذیری آب نداشت.

وی اضافه کرد: این در حالی است که با حضور تنش‌های پسماند فشاری در هنگام ساخت غشا می‌توان استحکام غشا را در عملیات شیرین‌سازی با فشار بالا انتظار داشت؛ این غشاها انرژی عملیاتی بسیار پایینی دارند ولی بستر سرمایه‌گذاری بالایی نیاز دارند.

عضو هیأت علمی گروه مهندسی شیمی دانشگاه اراک با بیان اینکه در حال حاضر تعداد کمی در دنیا این غشاها را تجاری‌سازی کرده‌اند و تولیدات این غشاها برای تصفیه آب خانگی و صنایع غذایی آغازشده است، در حالی که هنوز در زمینه‌های دارویی و شیرین‌سازی آب دریا در مرحله ایده و آزمایش هستند، ادامه داد: بنابراین با پژوهش و مطالعه در این زمینه‌ها و دستیابی به توانمندی ساخت این غشاها در مقیاس‌های بزرگ و صنعتی قابلیت رقابت با شرکت‌های رقیب خارجی وجود دارد.

داورنژاد در مورد اهمیت این طرح پژوهشی در نجات کره زمین تصریح کرد: با توجه به وضعیت فعلی مصرف انرژی در فرایندهای شیرین‌سازی و با در نظر گرفتن آلاینده‌ها و گرمایش کره زمین بحث بهینه‌سازی و ارتقای تکنولوژیکی این فرایندها تنها مسیر نجات کره زمین است.

وی افزود: در میان روش‌های بهبوددهنده راندمان فرایندهای شیرین‌سازی، استفاده از غشاهای مبتنی بر بافت‌های بیولوژیک، خاصه کانال‌های آکواپرین بسیار جالب توجه به نظر می‌رسد چراکه عبورپذیری آب تا دو برابر نسبت به غشاهای رایج بالاتر است.

انتهای پیام/ح

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول